Annonce
Instrukskommissionen har aflagt sin delkonklusion. Læs hovedtrækkene her. Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Danmark

OVERBLIK: Det har Instrukskommissionen fundet

Mandag har Instrukskommissionen aflagt sin delkonklusion. Læs hovedtrækkene i den her.

Efter et lille års arbejde har Instrukskommissionen leveret sin delrapport om daværende udlændinge- og integrationsminister Inger Støjbergs (V) instruks i 2016.

Instruksen den 10. februar var, at alle asylpar, hvor den ene var mindreårig, skulle adskilles. At adskille alle asylpar uden undtagelser er ulovligt.

Kommissionen har skullet kulegrave, om ministeren brød loven.

Få et overblik over kommissionens konklusioner her:

* Var instruksen ulovlig?

Instrukskommissionen har fundet, at instruksen var klart ulovlig. Det er fundet, at instruksen bestod både af en pressemeddelelse om undtagelsesfri adskillelse, at den blev sendt til Udlændingestyrelsen, og at der blev ringet til styrelsen fra ministeriet.

Instruksen var ifølge kommissionen uden lovhjemmel og i strid med Menneskerettighedskonventionens artikel 8 og Børnekonventionen.

Der er blevet administreret ulovligt efter instruksen fra den 10. februar 2016 til mindst 1. juli samme år.

* Vidste Inger Støjberg, at instruksen var ulovlig?

Kommissionen konkluderer, at Inger Støjberg var vidende og advaret om, at en adskillelse af alle asylpar ville være i strid med loven.

Det er dog ikke fundet bevist, at Inger Støjberg "direkte har udtalt en tjenestebefaling om, at ministeriets embedsfolk skulle iværksætte en administration i strid med loven".

Det er dog fundet, at ministeren "klart tilkendegav", at hun ville have en ordning uden undtagelser.

Og at hun fastholdt det ønske over for sit embedsværk trods "flere mundtlige advarsler fra embedsværket om, at en undtagelsesfri ordning ikke ville være lovlig".

Kommissionen skriver også, at rådgivningen fra embedsmændene var, at "en ordning helt uden undtagelser ville være ulovlig".

* Holder Støjbergs notat-forsvar?

Inger Støjberg selv har i sin forklaring henvist til et notat, hun havde godkendt dagen før instruksen, om at der skulle foretages en individuel vurdering af de par, der skulle adskilles.

Notatet kendte offentligheden ikke til, før Inger Støjberg frembragte det under sagen.

- Vedrørende spørgsmålet om Inger Støjbergs hensigt med pressemeddelelsen har kommissionen i det hele tilsidesat Inger Støjbergs forklaring om betydningen af et notat, som hun godkendte den 9. februar 2016, skriver kommissionen.

Notatet mistede ifølge kommissionen sin betydning, da den klare instruks om ikke at lave individuelle vurderinger kom dagen efter.

* Vildledte Inger Støjberg Folketinget?

I 2016 blev Inger Støjberg indkaldt til en lang række samråd om sagen. Hun har efterfølgende sagt, at svarene under disse samråd skulle ses som politiske udmeldinger.

- Kommissionen har fundet, at Folketinget i en række tilfælde fik en urigtig eller vildledende beskrivelse af det hændelsesforløb, som kommissionen har lagt til grund, skriver kommissionen.

Det konkluderes, at flere af Inger Støjbergs udtalelser om, hvordan instruksen rent faktisk blev udført, "samlet gav et andet indtryk af den instruks, der endeligt var blevet kommunikeret til styrelsen, end tilfældet var".

Der bliver også slået ned på, at udtalelser om, at fire mindreårige asylansøgere var blevet "reddet" på grund af instruksen, "var misvisende og med til at tegne et billede af ordningens virkning, som omstændighederne i sagerne ikke gav grundlag for".

* Har daværende statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) og justitsminister Søren Pind (V) et ansvar?

Kommissionen har ikke fundet, at nogen af de to har været vidende om, at der blev administreret ulovligt i sagen.

- Statsministeriets rolle i sagen ses ikke at give grundlag for at foretage nogen ansvarsvurdering i forhold til de involverede embedsfolk fra Statsministeriet, skriver kommissionen.

Søren Pind har tidligere forklaret, at han henvendte sig med bekymring til Statsministeriet. Det har dog ikke givet kommissionen grund til ikke at tro på Lars Løkke Rasmussens forklaring om, at han ikke har modtaget noget.

For Justitsministeriet og Søren Pinds vedkommende skriver kommissionen:

- Kommissionen har ikke fundet grundlag for at konstatere, at det kan lægges Justitsministeriet til last, at der ikke i februar og henover foråret 2016 blev ydet mere tilbundsgående rådgivning om indkvarteringsordningen.

* Om Instrukskommissionen:

Kommissionen blev nedsat 22. januar 2020 af den nuværende regering.

Den har modtaget 1,1 Terabyte - 1100 gigabyte - data, gennemsøgt 4,8 millioner filer, manuelt gennemgået 429.000 sider og afhørt 42 vidner.

/ritzau/

Beretning
Danmark

Tag kandidattesten her

Forsiden netop nu
Danmark

Nabo til Flyvestation Skrydstrup er bekymret over forurening: - Der er nogen, der ikke har været deres opgave voksen

Danmark

Sonja er en sjælden race i dansk kommunalpolitik: - Man kan underkende det eller bruge det

Danmark For abonnenter

Tre mænd rottede sig sammen og snød sygehus for millioner af kroner: Nu er der faldet dom over dem alle

Podcasts

Lyt: Striden om Valdemars Slot er stadig uforløst - køberne står fortsat i kø

Danmark

Corona: Danskerne kører forsigtigt, briterne drøner af sted mod ulykken

Danmark For abonnenter

Tyskland vil sende soldater til Polen for at holde migranter ude

Danmark

Bro lukkes hele vinteren

Lindau (sh:z). Regionen omkring broen over fjorden Slien ved Lindaunis har hovedpine over brobyggeriet, der står på frem til 2025. Det er især Deutsche Bahns beslutning om helt at lukke for trafik og dermed sende folk ud på en lang omvej, der hidser gemytterne op. DB har meddelt at broen er lukket i vinterhalvåret fra den 1. november til den 15. maj.

Danmark

Ny bypark bliver dyrere

Flensbor (FlA). Christiansens Haver i Flensborg ved Den Gamle Kirkegård er under voldsom forandring. Projektet, som oprindeligt skulle koste otte millioner euro, hvoraf 90 procent er statsstøtte, bliver dog langt dyrere end beregnet. Et politisk flertal i miljø- og planlægningsudvalget har i denne uge besluttet, at der kan bruges yderligere 980.000 euro på projektet. Dog har finansudvalget det sidste ord i sagen.

Danmark

Politiet: Kørende chauffører ser tv og læser avis

Slesvig, sh:z. I de seneste uger er otte lastvognstog kørt galt i Slesvig-Holsten. Hans Gralla fra trafikafdelingen hos delstatens politi har en forklaring:

Danmark For abonnenter

Alt for meget 'boligorgasme': Nybyggerne er en omgang søvndrukkent byggesjusk

Danmark For abonnenter

Alle verdens lande dumper i klimatest: Forskere opfordrer til handling

Kultur For abonnenter

Her kan du se eksotiske dyr, efter trækfuglene er fløjet

KANDIDATTEST

Ved du hvem, du vil stemme på? Tag kandidattesten her

Danmark

Hvid mand, 55 år og offentligt ansat: Mød landets mest typiske kommunalpolitiker

Erhverv

Radio Loud skifter navn til 24syv fra næste år

Kultur For abonnenter

Franske 'Gagarine' er en rørende film: En kamp for nabolaget

Debat

Kronik: Skam er blevet et ideal, vi skal stoppe med at forfølge