Annonce
En ny analyse viser, at færre vælger tysk på højniveau i gymnasiet. Samtidig falder Danmarks andel af den samlede tyske import. Det kræver handling, hvis danske virksomheder skal kunne konkurrere, lyder det derfor fra SMVdanmark. Foto: Anne Bæk/Ritzau Scanpix
Danmark

Organisation vil have mere tysk på skoleskemaet: - Udviklingen går den forkerte vej

En ny analyse viser, hvordan færre unge vælger tysk på højniveau i gymnasierne. Samtidig står Danmark for en fortsat mindre del af Tysklands vareimport. Tallene kalder på forandring, mener SMVdanmark, der fra medlemmerne hører, at tyskkompetencer er en stor fordel på et konkurrencepræget marked.

Tysk: Vi skal blive bedre til tysk i Danmark. Så enkelt er det ifølge SMVdanmark, der repræsenterer cirka 18.000 danske små og mellemstore virksomheder.

Situationen er lige nu den, at andelen af unge med tysk på højt niveau i gymnasierne er faldet drastisk. Hvor mere end hver tiende havde tysk på A-niveau i 2005, er den andel næsten halveret i 2020, viser en ny analyse fra SMVdanmark. Derudover blev over 30 procent færre optaget på videregående tyskuddannelser sidste år sammenlignet med i 2010.

De stærkt nedadgående kurver for hvor mange unge danskere, der interesserer sig for sproget, de taler syd for grænsen, kan få store konsekvenser for det danske erhvervsliv. Det mener organisationen for de danske små og mellemstore virksomheder, som derfor nu kommer med en række forslag til, hvordan politikerne kan hjælpe med at styrke danskernes tyskkompetencer gennem forskellige initiativer.

- Vi er ikke nødvendigvis nået til et kritisk niveau, men vi kan se, at udviklingen går den forkerte vej, siger Kasper Munk Rasmussen, der er chefkonsulent i SMVdanmark.

Ny strategi

Et af initiativerne er at øge antallet at tysktimer i folkeskolen. Et andet er at skabe en ny samlet tysklandsstrategi. Det skal være med til at styrke de danske virksomheders eksport til Tyskland, efter Brexit har gjort det mere besværligt for nogle virksomheder at eksportere varer til Storbritannien.

- Nu er Storbritannien trådt ud af EU, og man kan frygte, at det på sigt vil betyde forskellige regler for handel i Storbritannien i forhold til EU-landene. Briterne har også signaleret, at de vil finde nye samarbejdspartnere ude i verden og at de vil kigge mere væk fra Europa. Det må man også tage bestik af fra dansk side. Hvis det bliver sværere at komme ind på markedet derovre, skal vi finde andre steder at afsætte vores produkter, siger chefkonsulenten.

Og her er Tyskland et oplagt marked. Ifølge medlemmerne i SMVdanmark har tyskerne nemlig generelt en forkærlighed for danske produkter både kvalitets- og designmæssigt. Danmark er et stærkt brand i Tyskland, og vi har relativt let ved at lære tysk sammenlignet med andre lande.

- Vi har nogle fordele, som vi lige så godt kan udnytte som nation, siger Kasper Munk Rasmussen.

Faldende interesse

Udover faldende interesse for det tyske sprog viser analysen, at vores andel af den tyske import er faldet markant fra 2001 til 2020. Samtidig stiger andre landes andel af den tyske import. En af de ting, der kendetegner de lande, der er gået frem på det barometer, er deres tyskkompetencer, som bliver prioriteret højt i skolesystemerne. Især Polen og Tjekkiet har på disse år opnået markant større tyske markedsandele.

Skal vi i Danmark have samme succes, kan det derfor kræve blandt andet en opprioritering af det tyske sprog. Den del skal dog starte i folkeskolen, hvis missionen skal lykkes, mener Anna Lena Sandberg, der er lektor og Ph.D. på Institut for Engelsk, Germansk og Romansk på Københavns Universitet.

- Der er et problem hele vejen op gennem uddannelsessystemet, at andet fremmedsprog ikke bliver regnet for så vigtigt længere. Mange tilslutter sig den forestilling, at man kan klare sig med engelsk. Det gør, at tysk og fransk bliver behandlet stedmoderligt fra folkeskolen og frem, og desværre tror jeg, at det ofte bliver ødelagt i folkeskolen, fordi der ikke er helt nok prioritering af eksempelvis gode lærerkræfter, siger hun.

Tyskkompetencerne mindskes

  • I 2005 havde mere end 11 procent af danske STX-studenter afsluttet tysk som fortsættersprog på A-niveau. I 2020 var det tal faldet til mindre end seks procent.
  • Imens Region Sjælland og Region Hovedstaden er bundskrabere, når det kommer til andelen af gymnasieelever, der vælger tysk på A-niveau - begge omkring fire procent - er det i Region Midtjylland, at man har oplevet det største fald over tid. Her er man gået fra en tilslutning på 13,5 procent i 2005 til 6,6 procent i 2020, som afsluttede tysk på A-niveau.
  • Fra 2001 til 2020 har Danmark mistet store markedsandele på det tyske marked. I 2001 kom 1,56 procent af den tyske import fra Danmark. I 2020 var tallet faldet til 1,08 procent.
  • For danske små og mellemstore virksomheder er Tyskland det vigtigste eksportland. Tyskland står for ca. 19 procent af den danske eksport fra såkaldte SMV'er. Dernæst kommer Sverige (ca. 15 procent), Norge (ca. 11 procent) og Storbritannien (ca. 6 procent).
  • Imens Danmark taber terræn på det tyske marked, går andre lande fremad. Fra 2001 til 2020 voksede Hollands andel fra ca. 7,3 til 7,8 procent. Imens blev Polens andele mere end fordoblet til nu ca. 5,8 procent, mens også import fra Tjekkiet er vokset fra tidligere ca. 2,7 til i 2020 4,2 procent.

En af udfordringerne er, at hvor engelsk nærmest kommer ind med modermælken i tv-serier, musikkulturen og på sociale medier, er det tyske sprog fortsat isoleret til et sprog i skolen. Men der er stadig en chance for at redde sproget herhjemme, mener Anna Lena Sandberg.

- Jeg synes ikke, at tyskslaget er tabt. Det er ærgerligt bare at give op og acceptere, at vi oversvømmes af engelsk. Vi bør have en satsning på flere fremmedsprog end engelsk, siger hun.

Unødvendigt

I slutningen af april var undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S) og uddannelses- og forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen (S) kaldt i samråd for at tale om styrkelse af sprogfagene.


Vi har nogle fordele, som vi lige så godt kan udnytte som nation.

Kasper Munk Rasmussen, chefkonsulent, SMVdanmark


Her gjorde både Venstres undervisningsordfører Ellen Trane Nørby og Ulla Tørnæs (V) det klart, at de mente, at en ny sprogstrategi var nødvendig for at styrke blandt andet tyskundervisningen i folkeskolen.

Her erklærede undervisningsministeren sig dog uenig.

- Det er min opfattelse, at der ikke er behov for at lave en ny sprogstrategi. For jeg mener sådan set, at der er lavet et ret solidt arbejde i den tidligere regering på det her punkt. Så jeg har ikke haft noget behov for at rykke det op ved roden og starte forfra, lød det fra Pernille Rosenkrantz-Theil om den sprogstrategi, som blev vedtaget i 2017 under VLAK-regeringen.

Forsiden netop nu
Danmark

Forsvaret har fundet PFAS-giftstoffer på størstedelen af sine  brandøvelsespladser: Få det fulde overblik her

Danmark

Kommission vil have Forsvaret til at se på slettede sms'er

Danmark

Susanne mistede sin mor og lillebror, da et fly ramte familiens hus: - Vorherre og jeg er ikke på talefod

Podcasts

Lyt: Er der et DF tilbage til den kommende formand?

Danmark

Færre udsatte boligområder: Minister tager æren, men der er flere forklaringer

Udland

Meghan vinder endnu engang over tabloidavis i retten

Kultur For abonnenter

Forvrøvlet og virkelig vellavet film om en stor, rød hund

Film: At “folk ikke kan lide det anderledes”, som er en af filmens væsentlige budskaber, er en sandhed med modifikationer, både i det virkelige liv og i historien her, al den stund nytilflyttede og knap så velhavende, men ellers ikke voldsomt anderledes Emily mobbes ondt og intenst af sine skolekammerater, mens den hus-store, knaldrøde hundehvalp, der må siges at være voldsomt anderledes, bliver kæledyrs-superhelt.

Kultur

Tillykke med de 50! Koldinghus hylder kronprinsesse Mary med kæmpe udstilling

Udstilling: Den 31. januar 2022 åbner Koldinghus sæsonen med et brag, der med sikkerhed vil give genlyd både i medierne og blandt publikum. Anderledes kan det næppe være, når den første store udstilling i det kommende år sætter fokus på kronprinsesse Mary, som fylder 50 den 5. februar.

Danmark

Terrorsigtede mødre skal fortsat sidde fængslet

En 34-årig mor til fem skal indtil 20. december fortsat sidde varetægtsfængslet for støtte til terrororganisation og ulovligt ophold i Syrien.

Danmark For abonnenter

Mangel på sygeplejersker presser sygehuse til at kaste flere millioner efter vikarer - én region må helt opgive jagten

Danmark For abonnenter

Mette F. opfordrer til at tage imod tredje stik - men vil ikke tvinge nogen

Danmark

Se videoanalyse: Regeringen vil købe sig tid, så sundhedssystemet ikke kollapser

Danmark

Antallet af coronasmittede sætter rekord: Statsministeriet indkalder til pressemøde

Danmark For abonnenter

Truer Omikron årets julerejser? - Lige nu er reaktionen lidt panikagtig

Erhverv

Noget tyder på, at #KollektivOpsigelse ikke endte som den store masseopsigelse blandt sygeplejersker

Kultur For abonnenter

Græsk sci-fi under en pandemi: Er du parat til at huske, hvem du er?

Debat

Klimarådets anbefaling: Højere dieselafgift vil bringe Danmark tættere på klimamål