Annonce
Debat

Orbán skal straffes på pengepungen


Annonce

Økonomi: Alle borgere i EU har krav på et velfungerende retssystem. Desværre er retsstaten under pres i enkelte medlemslande. Derfor skal det kommende EU-budget indeholde krav om overholdelse af retsstatsprincipperne – ellers skal det koste EU-støtte.

Det skal den danske regering kæmpe for i forhandlingerne om EU’s næste syvårige budget genoptages, når Kommissionens nye forslag snart lander. Kommissionen har gjort det klart, at forhandlingerne er en oplagt lejlighed til igen at diskutere betingelser for støtte.

Vi opfordrer Regeringen til at bede om et nyt forhandlingsmandat fra Folketinget. Her bør der lægges afgørende vægt på, at EU-lande skal overholde retsstatsprincipperne for at kunne få del i midlerne fra EU-budgettet.

Det er uforeneligt med EU’s værdier, når lande som Ungarn med Victor Orbán i spidsen med den ene hånd suspenderer det nationale demokrati - senest med yderligere tiltag i skyggen af corona-krisen - og indkasserer EU-støtte med den anden hånd.

Kommissionen har allerede åbnet en sag mod Ungarn, og det samme gælder for Polen. Rumænien og Tjekkiet har også store problemer, og de nye betingelser skal naturligvis gælde for alle EU-lande, der bryder med retsstatsprincipperne.

EU er baseret på værdier som demokrati, frihed, ligestilling og retsstatsprincipper. Dem må man leve op til, hvis man vil have del i fællesskabets goder.

Den danske holdning til EU’s budget har indtil videre været fokuseret på budgettets samlede størrelse og på en rimelig dansk rabat, fordi vi i forvejen er store bidragydere til den fælles pengekasse. Vi vil gerne bede om, at Danmark stiller sig i spidsen for endnu et vigtigt princip - nemlig effektiv beskyttelse af EU’s grundlæggende værdier som et fællesskab af demokratier.

Kira Marie Peter-Hansen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce
Danmark For abonnenter

Mundbind blev en guldgrube for iværksætter-duo: Omsatte pludselig for fem millioner

Danmark For abonnenter

Statens hjælpepakker var ikke nok: Sherlyns livsværk blev et af coronakrisens ofre

Annonce