Annonce
Danish Crown håber, at flere af slagterigigantens ansatte får lov at gå tidligere på pension og bakker derfor op om regeringens planer om en differentieret pensionsalder. Arkivfoto: Morten Stricker/Ritzau Scanpix
Danmark

Opsigtsvækkende melding: Slagteri-gigant vil give Arne ret til tidlig pension

Danish Crown bakker regeringen op i ønsket om en ret til tidlig pension. Flere slagterimedarbejdere må tage smertestillende medicin for at klare arbejdet, fortæller slagterigigantens direktør. Opbakningen kommer, kort før regeringen forventes at fremlægge sit længe ventede pensionsudspil.

Pension: Regeringens planer om at give en række danskere ret til tidlig pension møder nu opsigtsvækkende opbakning fra en af landets tungeste virksomheder.

Slagterivirksomheden Danish Crown bakker således sammen med Fødevareforbundet NNF i et indlæg i avisen Danmark søndag op om planerne om en differentieret pensionsalder, som med al sandsynlighed vil give blandt andre mange slagterimedarbejdere mulighed for at gå tidligere på pension.

Det sker, kort før regeringen forventes at planlægge sit længe ventede pensionsudspil, som ifølge avisen Danmarks oplysninger bliver præsenteret tirsdag.

- Jeg kommer selv rundt på vores slagterier og kan se, at det er hårdt fysisk arbejde. Og vi kan se, at der er et højt forbrug af smertestillende medicin hos vores ældre medarbejdere. Vi har lavet kolossale fremskridt på arbejdsmiljøet, men du kan se på de ældre medarbejdere, at det rent fysisk altså er hårdt at møde på arbejde hver morgen, siger Danish Crowns direktør, Jais Valeur, til avisen Danmark.

Derfor er der brug for, at fysisk nedslidte kan få lov at gå tidligere på pension, mener direktøren.

Går imod strømmen

Han ser derfor frem til, at der inden længe præsenteres et udspil, der kan give mange af hans ansatte mulighed for tidligere at forlade arbejdsmarkedet – og dermed hans slagterier.

- Der er mange af vores ansatte, der har svært ved at læse og skrive, og som ikke har en store appetit på uddannelse, og jeg synes, den her gruppe er blevet glemt, siger han.

Slagterigiganten, der årligt omsætter for mere end 50 milliarder kroner, går med sin opbakning til en differentieret pensionsalder stik imod kritiske røster fra bl.a. interesse-organisationen Dansk Industri, som virksomheden selv er medlem af.


Det nemmeste er at lukke øjnene og håbe, at du kan holde på de gode, gamle medarbejdere. Men det går bare ikke.

Jais Valeur, direktør, Danish Crown.


Kritikere af ideen om retten til tidlig pension mener, at det er svært at opstille retvisende, objektive kriterier, der sikrer de nedslidte medarbejdere ret til tidlig pension. Derfor frygter de blandt andet, at en differentieret pensionsalder vil betyde, at raske og velfungerende medarbejdere vil kunne sige tidligere farvel til arbejdsmarkedet og udløse mangel på arbejdskraft.

Nemmest at lukke øjnene

Jais Valeur erkender, at en ret til tidlig pension vil betyde et farvel til ældre medarbejdere, som han allerhelst ville beholde på slagterierne. Men alternativet er værre.

- Det nemmeste er at lukke øjnene og håbe, at du kan holde på de gode, gamle medarbejdere. Men det går bare ikke. Det handler om at blive en attraktiv arbejdsplads for unge mennesker, der synes jobbet er spændende og vil arbejde for en virksomhed, der hjælper dem med uddannelse og et godt liv som pensionist.

- Ellers ender vi med pludseligt at stå i en situation, hvor vi ikke kan få nye medarbejdere, siger han.

Danish Crowns øverste direktør Jais Valeur. Foto: Søren Gylling

Jais Valeur frygter, at unge nu og i fremtiden vil fravælge et job på slagterierne, hvis ikke de får mulighed for tidligere at gå på pension, hvis slagteriarbejdet er for nedslidende.

- Det vigtigste er simpelthen, at vi på lang sigt kan tiltrække interesserede medarbejdere, som synes, vi kan tilbyde et spændende liv, hvor du ikke slides ned.

- Hvis du som ung mand eller kvinde kommer hjem til mor og far og spørger, om et job på et slagteri kunne være noget for dig, så siger mor og far, at det er det ikke. For så bliver du nedslidt. Det er mere langsigtet, men vigtigt for os, at vi har et erhverv, hvor unge mennesker, der kan lide jobbet, ikke bliver afskrækket, fordi de risikerer at blive nedslidt, siger han.

Ikke bange for at stå alene

Spørgsmålet om retten til tidlig pension var et af hovedtemaerne under sidste års valgkamp. Med overskriften "Nu er det Arnes tur" var en differentieret pensionsalder således et af Socialdemokratiets helt store mærkesager under folketingsvalget i 2019. Men først i den kommende uge forventes regeringen at melde en konkret model ud.

De syv principper

Regeringen præsenterer ifølge avisen Danmarks oplysninger tirsdag sit længe ventede udspil til en differentieret pensionsalder.

Her er syv principper for den nye ret til tidligere pension, som de fremgår af det socialdemokratiske oplæg fra januar 2019:

  1. Den skal målrettes de personer, som er mest nedslidte, uanset om det er fysisk eller psykisk nedslidning.
  2. Den skal målrettes personer, som har været mange år på arbejdsmarkedet, og som tidligt startede med at arbejde.
  3. Der skal være tale om en egentlig rettighed. Derfor baseres den nye rettighed på objektive kriterier.
  4. Den nye rettighed skal kunne tilfalde mænd og kvinder ligeligt, selv om de typisk har forskellige arbejdsliv. Det er helt afgørende, at perioder med barsel eller deltid ikke står i vejen for, at man kan få gavn af ordningen.
  5. Det skal være muligt at blive visiteret til tidlig pension. Mennesker, der ikke er direkte omfattet af rettigheden, men som på anden vis er nedslidte, har nedsat arbejdsevne eller fysiske eller psykiske gener, skal kunne visiteres til tidlig folkepension.
  6. Det nye pensionssystem skal være simpelt og overskueligt for alle. Den enkelte skal varsles i god tid, så man kan nå at indrette sig efter de nye forhold.
  7. Den tidlige pension skal være samfundsøkonomisk ansvarlig og inden for den ramme, vi afsætter, på tre milliarder kroner årligt.

Jais Valeur vil ikke komme med et bud på, hvordan han mener, at en model for en differentieret pensionsalder burde se ud. Det vil han lade politikerne om, og han er selv glad for, at det ikke er ham, der skal komme med en løsning

- Jeg kan sagtens se dilemmaet i, hvordan man differentierer det, at et arbejde er fysisk hårdt og nedslidende. Mit første job, før jeg studerede, var på en fiskefabrik, og det skal jo ikke kvalificere mig til tidligere pension.

I er den første større virksomhed, der er ude og bakke op om retten til tidlig pension. Hvad tænker du om, at du står alene?

- Jeg er ikke bange for at stå alene. Men jeg håber bare, at folk tænker, vi går forrest og ikke alene.

Var det ikke bedre, at I satte kræfter ind på at sørge for, at jeres medarbejdere ikke blev fysisk nedslidte, i stedet for at der skal laves et nyt pensionssystem?

- Jo, og det gør vi også. Vi investerer rigtig meget i blandt andet automatisering og mere medarbejderinvolvering. Vi har de seneste år arbejdet meget på at gennemgå, om man kan gøre tingene anderledes, så medarbejderen undgår at lave eksempelvis skæve løft.

-  Men slagteriarbejde er uundgåeligt hårdt fysisk arbejde. Det er et biologisk produkt, og det kræver håndelag.

Men I har jo også skruet jeres lønsystem sammen på en akkordaflønning, der vel er med til at presse folk og dermed medvirke til nedslidning. Kunne I ikke bare tage et opgør med det?

- Jo, og det er en konstant dialog mellem fagforeningerne og os at finde den rette balance. Det er ikke kun os, men også medarbejderne, der gerne vil have en akkordaflønning.

- Jeg vil ikke sige, at akkordaflønning ikke har en effekt i forhold til fysisk nedslidning, for det betyder selvfølgelig, at man arbejdere hårdere og mere koncentreret. Men havde vi ikke akkordlønninger, ville man opleve, at mange medarbejdere ikke var så interesserede i at arbejde for os, for det er folk, der gerne vil have en god løn, siger han.

Danish Crown

Danish Crown er verdens største svinekødseksportør og Europas største producent af svinekød.

Danish Crown beskæftiger omkring 23.000 medarbejdere - heraf cirka 8000 i Danmark. Flertallet af dem er slagteriarbejdere.

Virksomheden omsatte i regnskabsåret 2018/2019 for 56 milliarder kroner.

Forsiden netop nu
Danmark

Henrik har lavet en elpris-udsigt: - Den er lige så sikker som vejrudsigten, og fredag ser dyr ud

Danmark

Byggebranchen nærmer sig overophedning og højeste niveau i over 40 år

Danmark For abonnenter

Klokken 11.50 i går døde Knud-Erik Dam - han besluttede det selv og så frem til det

Podcasts

Lyt: Afgørelsens time for DF: Hvem vinder?

Indland

Østrig lemper rejseregler: Danskere med tre stik slipper for test

Danmark For abonnenter

USA advarer om russisk angreb på Ukraine

Kultur For abonnenter

Filmanmeldelse: Kærlighed og undergang i mellemkrigstidens Tyskland

Film: Berlin, 1931. For krigsveteranen Jakob Fabian flyder dagene udsigtsløst sammen. I dagstimerne siver han søvngængeragtigt og uinteresseret gennem jobbet som reklametekstforfatter for et cigaretfirma, mens nætterne fyldes med en rastløs driven fra værtshus til værtshus. Altid en ny dame. Altid en ny bar.

Danmark For abonnenter

Lokalt DF-ægtepar har fundet favoritten til partiets formandspost: - Der er nogle hanelefanter, der afmærker deres territorium i øjeblikket

Viborgegnen: Christian og Lone Langballe har deres parti i blodet. Alene efternavnet på præsten og sygeplejersken fra Foulum indgyder en instinktiv fornemmelse af en familie, der hører sammen med dens folkeparti.

Udland For abonnenter

Øriget Tonga lider på flere fronter efter voldsomt vulkanudbrud

Der er mindst tre ting, der gør det svært at få nødhjælp frem til Tonga, efter at øriget lørdag blev ramt af et voldsomt vulkanudbrud, der udløste en askesky og en tsunami.

Danmark

Så meget kan din bil sladre om dig og din kørsel: - Det korte svar er alt, man kan forestille sig

Danmark

Ulf har spist PFOS-forgiftet kød i tre år - men ingen ved, hvor forureningen kommer fra

Erhverv For abonnenter

Utallige landbrugsejendomme ramt af indbrud: To tyverier af kostbart udstyr har kostet maskinstation 1,7 millioner kroner

Danmark

32 lokalformænd vil stemme på Messerschmidt som formand

Erhverv

Dansk medicinalfirma vil nedlægge 1000 stillinger

Erhverv For abonnenter

Sultne virksomheder øjner udenlandske hænder

Kultur

'Danmarks næste klassiker' er bedste tv i øjeblikket: Det er helt ligegyldigt, hvem der vinder

Debat

Kronik: Energi fra sol og vind - der er intet alternativ til grøn omstilling