Annonce
De indledende øvelser med at opgrave de omkring 13.000 ton aflivede mink begyndte torsdag den 13. maj med en prøveopgravning ved Nørre Felding. Foto: Johan Gadegaard.
Danmark

Opgravning af mink i gang og fyldt med lig blæver og stank

Der var hoveder at se, eller rester af dem. Der var ben, der var haler. På nogle af dem Men meget af det var pløre, da gravemaskinerne åd sig ned i massegraven med fire millioner mink på et militært område ved Holstebro.

Minkopgravning: Aha, det er sådan en himmelfart lugter.

Fire millioner nedgravede mink fik lov at opleve Kristi himmelfartsdag helt bogstaveligt, da de blev hevet op af massegraven. I hvert fald de første af dem, ved det militære område i Nørre Felding ved Holstebro.

De blev ekspederet videre med lastbiler til den himmel, der venter dem, når de i den kommende tid bliver kremeret på forbrændingsanlæg forskellige steder i landet.

Dagens store spørgsmål var, hvordan konsistensen i massegraven ville være, og hvordan dunsten fra de fire millioner mere eller mindre opløste, men ikke helt opløste, dyrelig, ville præge deres himmelfart.

- Teorien har været, at minkene er omdannet til et stort pløre. Sådan er det ikke. Meget kan identificeres, sagde Rasmus Prehn, da han stod på gravens rand og tog imod til et arrangement kun for pressen.

Indsatslederen fra Fødevarestyrelsen, Kasper Klintø forklarede, hvad det skulle betyde:

- Man kan se både hoveder, ben og haler på flere af dem, men de fleste af minkene er opløste, sagde han.

Bleer eller kaninfoder

Opløst eller ej. Det lugtede. Eller hørmede. En hørm med karakterfulde noter fra fyldte småbørnsbleer, der har haft et længere sommerophold  i en skraldespand med spyfluer og maddiker.

En reporter fra Jyllands-Posten afslørede en særlig ekspertise og definerede lugten anderledes:

- Det lugter lidt som foderstof, sagde hun.

- Hva' er'et, du siger?

- Ja, foderstof til kaniner. Det er noget over i den retning.


Jeg troede, det ville være værre, sådan en mur af ram lugt. Jeg synes ikke, det er så slemt. Men næser lugter jo forskelligt

Rasmus Prehn (S), fødevareminister


Rasmus Prehn oplevede også at få sit lugteaggregat angrebet:

- Det er ingen rar lugt, sådan lidt toilet eller stald. Men jeg troede, det ville være værre,  sådan en mur af ram lugt. Jeg synes ikke, det er så slemt. Men næser lugter jo forskelligt, sagde han.

Det vil al lægefaglig ekspertise vedrørende næser sikkert give ham ret i, og formentlig gælder det også politiske næser. Sådan en nøjedes hans forgænger Mogens Jensen ikke med.

Han blev hældt på porten netop på grund af håndteringen af minksagen, endda inden de døde mink for knap en tredjedels vedkommende, det vil sige omkring 13.000 ton, var blevet gravet ned to steder i landet: Her ved Nørre Felding tæt på Holstebro og i næste måned i Kølvrå ved Karup - begge militære områder.

Fra minister til badedyr

Rasmus Prehn stod rank i sine gummistøvler og forklarede hvor irriterende det var, det, der var sket med de millioner af mink. På den anden side var det også lettelse med denne genopgravning, da den imødekom kritikken og skabte fornyet tryghed hos lokalbefolkningen, der har frygtet forureningsrisikoen, sagde han en hel masse om.

Imens kiggede han ned på Boutrup Sø, der ligger et par hundrede meter fra minkenes næstsidste hvilested. Den bader de lokale i om sommeren.

De har været bange for, at nedsivende minkplæver ville sætte en stopper for det.

Men det bliver der ingen fare for nu, sagde Rasmus Prehn.

- Jeg skal nok selv komme og bade i den til sommer, lovede han.

- Ka' I så komme væk

Den sag, han stod med dér i denne flok og i vrimmelen af kameraer, lugter måske af endnu mere lort, end døde mink gør. En sag, som ministeren og regeringen nok gerne ser bliver lagt i den grav, der nu bliver ledig.

I den sammenhæng var pressebegivenheden en ganske fin talerstol til at få ekspederet en kedelig affære, det ellers kunne være fristende at få tiet ihjel.

Hvad dét angår fik dagen en hektisk begyndelse. Godt nok var hele pressen indbudt, men dårligt nok var den trådt ind på området, inden en gul vest kom farende og udførte myndighedsskældud på niveau med en frivillig trafikkontrollør ved en musikfestival:

- Kan I så komme væk, I er for tæt på, I har ikke noget at gøre her, sagde han og manglede blot at kunne trække blankt med en walkietalkie.

Det er klart. Når man har klokket i det og gravet 13 ton mink ned, som man ikke skulle have gjort, fordi de opløses og kan sive ned gennem jordlagene og forstyrre søer og vandløb, er det lidt af en balancegang, hvor meget der skal stilles til skue.

Kom og se det hele og hør på ministeren. Joh tak. Se meget skulle man så heller ikke se til bundproppen af noget, der er døbt en skandale af dem, der ser en fordel i at kalde den sådan.

Kylet på porten

Nogle af dem, altså politikere med anden observans end regeringens, mødte op. En enkelt klemte sig ind i pressekorpset, men han blev opdaget.

- Ud herfra, lød det straks fra den gule vest.

Han vidste, det var en times tid, der helt usædvanligt var blevet åbnet til at komme ind i nedgravningsområdet. Og han vidste, det kun var for pressen, der godt nok var sur over ikke at kunne se nok. Han vidste i hvert fald, at så var det ikke folketingssalen, der bare var flyttet ud på Lars Tyndskids mark.

Så skulle sådan en politikerkanalje ikke komme anstigende i habit og slips og pæne sko og tro, at han ligner pressefolk. Det skulle han overhovedet ikke. Ut af min butik!

Thomas Danielsen fra Venstres folketingsgruppe blev således kylet på porten af den gule vest, som nok ikke lige tænkte over, at Danielsen måske bare ikke ville lade en glimrende lejlighed til at se på store lastbiler gå fra sig.

Det var trods alt ham, der ytrede bekymring for, at Venstre mistede opbakning fra vestjyske lastvognsmekanikere, da Inge Støjberg blev afsat som næstformand.

Den sidste rejse går til varmen

Men når nu han alligevel var der, ville han godt lige sige et par borgerlige ord om mink og Prehn og regeringen som sådan. Skandale, skandale, skandale, lød bundlinjen i hans budskab, inden han blev hældt ud.

Dog blev han ikke hældt samme vej som de døde blævermink. Men lidt misundelig er han nu nok. Deres sidste rejse foregår i lastbiler. Af sted, ud over land og ind i varmen på diverse forbrændingsanlæg. Æret være deres minde.

Minkene graves op

Omkring fire millioner døde mink er gravet ned på militære områder ved Nørre Felding syd for Holstebro og ved Kølvrå nær Karup. De vejer omtrent 13.300 ton.

Torsdag, fredag og lørdag er prøvedage, hvor der særligt er fokus på afbrændingen af minkligene på 13 forbrændingsanlæg fordelt i hele Danmark. Ingen af de 13 anlæg har erfaring med at brænde blandingen af mink, kalk, jord og salt af.

I slutningen af maj går arbejdet for alvor i gang i Nørre Felding ved Holstebro. Det ventes at tage cirka tre uger at grave alle minkene ved Nørre Felding op, før opgravningen ved Kølvrå kan begynde i midten af juni.

Fødevarestyrelsen forventer, at opgravningen af de døde mink er gennemført i midten af juli.

Jorden under minkene skal også graves op og sendes til deponering for at mindske risiko for forurening. Derefter lægges der ny jord på. Først da bør lugtgenerne i området forsvinde.

Radio4 Morgen sender fra opgravningen i Nørre Felding. De taler blandt andre med Fødevareminister Rasmus Prehn (S). Det og meget mere kan du høre herunder:

Hvordan så det egentlig ud i minkgraven ved Nørre Felding? Og hvorfor betyder det noget? Det taler Radio4 Morgen om med indsatschef i Fødevarestyrelsen, Kasper Klintø. Du kan høre interviewet her:Forsiden netop nu
Danmark

Forsvaret undlod at dele viden om forureninger med tilsyn: - Det er uetisk og uansvarligt

Danmark

Eksperter giver kras kritik af Meta: 'Det er på tide at regulere dem'

Indland

De første børn under 12 år har fået vaccinestik mod corona

Podcasts

Lyt: Døden ville ikke give slip, men 69-årige Bodil klagede aldrig

Danmark

Se Danmark: De blå Kugler hopper i vandet året rundt

Udland

Lagarde stoler på eurozonens styrke i ny coronabølge

Indland

Dokumentar: TV 2-vært tilbudt fast job hvis hun ville have sex

Den mangeårige TV 2-vært Janni Pedersen er en af de kvinder, der optræder med sin historie om uønskede seksuelle tilnærmelser i en dokumentar om en usund kultur med seksuelle undertoner på tv-stationen.

Kultur

Sonja Oppenhagen: - Kunst er lige så vigtigt som den vitaminpille, man skal have hver morgen

Fra snoreloftet kunne hun se ned på Gamle Scene og lade sig fortrylle af skuespillerne, operasangerne eller balletdanserne under sig. Allerede som barn blev Sonja Oppenhagen draget af de store dramaer, de store følelser i sangene og magien i de næsten svævende dansere.

Udland

Israel åbner døren for 3000 etiopiere

Israels regering har besluttet at lade omkring 3000 jøder fra Etiopien komme til Israel.

Danmark

Lyt eller læs: Eva var et af eksperimentbørnene fra Grønland og går stadig rundt med følelser af savn og sorg 70 år efter: Om natten græd jeg stille under dynen

Indland

SSI: To i Danmark er bekræftet smittet med ny coronavariant

Debat

Debat: Venstre og Konservative har hovedet fuld af A-kraft

Debat

Debat: Kommunernes modtagelsesarbejde af flygtninge mangler stadig en vigtig komponent

Læserbrev

Debat: Hvornår lærer politikere at vise rettidig omhu?

Erhverv

Brian Mikkelsen: Lad os nu få rimelige regler for generationsskifte

Kultur

Volbeats dyrker skæve karakterer: Ny sang fortæller om en svensk heksebrænding

Debat

Vores fremtid i EU: Vi skal investere mere grønt