Annonce
Forsvarets patruljefartøjer som "Freja" her på billedet varetager, som navnet antyder, patruljering, farvandsovervågning og medvirker til redningsopgaver. Samtidig løser et antal ældre miljøskibe opgaven med oprydning i forbindelse med havmiljøulykker. Nu skal der bygges en ny type, som kan varetage flere opgaver. Foto: Claus Fisker/Ritzau Scanpix
Debat

Nye orlogsskibe til Danmark - bygget i Danmark

Debat: Danmark er et lille land omgivet af vand. I århundreder har vi behersket sømandskabet og hele tiden udbygget vores erfaringer og vores redskaber. Ligesom danske skibsværfter har været førende indenfor byggeri af skibe. Tag bare Lindøværftet, som i mange år byggede nogle af verdens allerstørste skibe. Det kan og bør vi være stolte af.

Fordi det handler om Danmarks sikkerhed, skal skibene ikke alene designes i Danmark. Det er også ønsket, at de bliver samlet i Danmark.

I de kommende år skal Danmark have nye patruljeskibe til Forsvaret. Der bliver tale om en investering i milliardklassen. Vores geografi stiller store krav til vores tilstedeværelse på havet. Både hvad angår militære opgaver, redningsoperationer og oprydning efter havmiljøulykker. Som noget nyt skal de nye patruljeskibe derfor også kunne løse havmiljøopgaver, når vores nuværende og aldrende miljøskibe går på pension. De har tjent Forsvaret godt i mange år, men har længe stået over for en udskiftning.

Arbejdet med at designe Danmarks nye skibe går nu i gang. Og ambitionerne er høje. Fordi det handler om Danmarks sikkerhed, skal skibene ikke alene designes i Danmark. Det er også ønsket, at de bliver samlet i Danmark, så vi bevarer kompetencerne til at konstruere og vedligeholde orlogsskibe herhjemme.

Det vil først og fremmest være til gavn for Danmarks sikkerhed, at vi selv er i stand til at bygge vores egne skibe i tilfælde af krisetider. Men det vil også gavne vores industri, danske arbejdspladser og vores evne som søfartsnation. For os hænger danske sikkerhedsinteresser og gode, danske arbejdspladser i Produktionsdanmark uløseligt sammen.

Hvis skibene bygges i Danmark, vil arbejdspladserne ikke alene være koncentreret omkring et skibsværft. Det er også forventningen, at mere end halvdelen af arbejdspladserne hos underleverandørerne til byggeriet vil være spredt ud på hele Danmarkskortet.

Som stolt søfartsnation tager vi vores opgaver på havet alvorligt. Det gør vi også med vores nye patruljeskibe. Investeringen i skibene vil gavne både dansk erhvervsliv, danske arbejdspladser og vores viden og evner til vands. Og skibene vil, når de er færdige, stille os stærkere og bedre rustet over for fremtidens udfordringer.

Forsiden netop nu
Danmark

Kampen om corona-milliarden: Sådan bliver slagsmålet om ekstra hænder til sundhedsvæsenet

Danmark

Ulrik Wilbek kritiserer smitteopsporing: Antallet af selvisolerede eksploderer og risikerer at lukke samfundet

Danmark

Ekspert anbefaler nedlukning - lige nu: Omikron vil være dominerende inden nytår

Podcasts

29-årige Kasper: Jeg fungerer meget bedre som hjemløs

Indland

Styrelse giver opfordring efter Viborg dropper isolation

Udland

Direktør i USA fyrer 900 ansatte på Zoom-opkald kort før jul

Danmark For abonnenter

371 DSB-kunder tog toget mellem Esbjerg og Odense uden mundbind - det skulle de aldrig have gjort: Bekymret ansat beretter om magtesløst personale, snyd og stor forvirring

Corona: Der var langt mellem mundbindene, da tillidsrepræsentant for togpersonalet i Syddanmark og Struer, Jimmi Schjødt Hansen, fredag steg på toget mellem Esbjerg og Odense.

Udland

Norges tidligere statsminister er død

Norges tidligere statsminister Kåre Willoch er død mandag.

Danmark For abonnenter

Færre bliver rygere: Fattige lande vil nu også kvitte tobakken

Rygning: Siden 2015 er antallet af mennesker, der ryger, eller bruger tobak på andre måder, faldet med tyve millioner globalt set. Det viser den fjerde store WHO-rapport om tobaksbrug, som udkom i november.

Danmark

Populært håndværkerfradrag fjernet fra næste års finanslov

Danmark

Hver femte 16-30-årige: Ikke voldtægt hvis hun ikke sagde nej

Danmark

Dall: Støttepartierne lagde regeringen i benlås og fik deres finanslov

Danmark

Flertal finder penge til bedre forhold for fødende efter tre år

Danmark

Efter tre årtier sænkes klasseloftet i de mindste klasser

Erhverv

Grøn omstilling af boliger kan tabe fart uden fradrag

Kultur For abonnenter

Standup-komiker Mark le Fêvre: - Når man joker med noget, tager man lidt af magten tilbage

Debat For abonnenter

Meningsmager Sebastian Dorset: I dag mener jeg ikke noget