Annonce
57 procent af de adspurgte i YouGovs undersøgelse vil gerne arbejde mere hjemmefra, end de gjorde før coronakrisen. Foto: Mathias Løvgreen Bojesen/Ritzau Scanpix
Danmark

Ny undersøgelse: Danskerne ønsker at arbejde mere hjemmefra

Flere danskere ønsker at arbejde mere hjemmefra. Det viser en ny undersøgelse, som er blevet foretaget efter corona-nedlukningen. En forsker kalder det for "den mest gennemgribende forandring af vores arbejdsliv siden anden verdenskrig", mens én af landets største kontorudlejere er klar til at tilpasse sig en ny virkelighed.

Hjemmearbejde: Da statsminister Mette Frederiksen lukkede landet ned 11. marts med ordene "det, jeg vil sige her i aften, vil få store konsekvenser for alle danskere", tog hun ikke fejl. Det fik store konsekvenser. For mange af dem, der skulle til at arbejde hjemmefra, betød det en helt ny hverdag med andre arbejdsmetoder og mere tid til familien. Nu viser en ny undersøgelse, som analyseinstituttet YouGov har foretaget for it-leverandøren Atea, at flere danskere ønsker at fortsætte med hjemmearbejdet.

57 procent af de 924 adspurgte vil gerne arbejde mere hjemmefra, end de gjorde før corona. 72 procent mener, at de arbejder mindst lige så effektivt hjemmefra. Og flere er klar til at gennemføre aktiviteter digitalt, som tidligere har været forbundet med fysisk tilstedeværelse.

Blandt andet kan lidt over halvdelen af de adspurgt (51 procent) forestille sig at afholde flere kurser og videreuddannelser digitalt. 43 procent regner med flere virtuelle brainstorm- og sparringsmøder. Godt en fjerdedel (26 procent) forestiller sig, at medarbejderudviklingssamtaler (MUS) i højere grad kommer til at foregå digitalt. Og 53 procent forudser flere onlinemøder og mindre rejseaktivitet fremover.

Enestående øjeblik i historien

Thomas Bredgaard, der er forsker og professor ved Center for Arbejdsmarkedsforskning på Aalborg Universitet, mener, at resultaterne fortæller os meget om, hvordan coronakrisen har påvirket vores arbejdsliv og synet på det.

- Coronakrisen er den mest gennemgribende forandring af vores arbejdsliv siden anden verdenskrig. Det er et fuldstændig enestående øjeblik i dansk arbejdsliv historie, og derfor er det også klart, at det har – og har haft – en stor indflydelse.

Udvalgte tal fra undersøgelsen. Grafik: Mikkel Petersen

- Derfor passer det meget godt, når over halvdelen gerne vil arbejde mere hjemmefra. Det giver en fleksibilitet i arbejdstilrettelæggelsen, når man ikke partout skal sidde på en kontorstol fra 8 til 16, men at man i stedet kan passe sit arbejde, så det også passer ind i familielivet.

Permanent hjemmearbejde

At tre ud af fire oplever at have arbejdet mindst lige så effektivt hjemmefra som på kontoret, er heller ikke opsigtsvækkende, fortæller Thomas Bredgaard.

- Det overrasker mig ikke. Mange har fået mere og bedre tid til arbejdet, fordi de har sparet transporttid, møderne er blevet kortere og mere effektive, og der har ikke været lige så mange forstyrrelser i form af snak, telefoner og lignende. Og den fjerdedel, der ikke har arbejdet lige så effektivt hjemmefra, er nok dem, der har haft børn hjemme, vurderer Thomas Bredgaard.


Coronakrisen er den mest gennemgribende forandring af vores arbejdsliv siden anden verdenskrig.

Thomas Bredgaard, forsker og professor, Aalborg Universitet


Mere overraskende er det nok for mange, at godt hver fjerde (24 procent) kan forestille sig at arbejde for en virksomhed, hvor de aldrig skal møde ind et sted og møde kolleger og ledere.

- Det er ikke usandsynligt. Men man skal også huske, at nedlukningen var en helt unik situation, hvor rigtig mange arbejdede hjemmefra. Jeg kan forestille mig, at man vil svare anderledes på det spørgsmål i dag, og når vi kommer ind i en endnu mere normal situation, hvor man bliver en del af et mindretal, der arbejder hjemmefra, siger Thomas Bredgaard.

Klar til en ny virkelighed

Hos ejendomsselskabet Olav de Linde, der blandt andet udlejer kontorlokaler i Odense, Aarhus og København, ser man endnu ingen tendens i, at flere flytter arbejdet hjem, og efterspørgslen på kontorlokaler dermed bliver mindre. Men det kan være på vej, fortæller Thomas Møller Kristensen, der er udlejningschef i Olav de Linde.

- Indtil videre har vi ikke set de store ændringer i efterspørgslen. Vi har haft én kontrakt under coronakrisen, som ikke blev til noget, fordi virksomheden kunne klare sig med mindre plads, og i stedet lavede flexpladser, som passer til to eller måske endda tre personer frem for én. Og det kan sagtens være, at der kommer mere af den slags i fremtiden. Alt andet lige vil man så begynde at efterspørge færre kvadratmeter og en anden indretning af kontorlokalerne, end den man har nu.

Om undersøgelsen

Undersøgelsen er gennemført af analyseinstituttet YouGov for it-leverandøren Atea.

Der er i alt gennemført 924 CAWI-interviews (internetinterviews) med danskere i alderen +18 år, som var i arbejde i perioden 14.-23. maj 2020.

I så fald hjemmearbejde viser sig at blive fremtiden, er Olav de Linde klar til at finde nye løsninger, fortæller Thomas Møller Kristensen.

- Vi har i mange år tilpasset os nye virkeligheder. Så det vil vi også gøre her, hvis eller når det bliver aktuelt.

Noget tyder på, at det kan blive aktuelt. I hvert fald vurderer 47 procent af de adspurgte i YouGovs undersøgelse, at man varigt kommer til at arbejde mere hjemmefra. Kun 17 procent tror ikke, at coronakrisen får varig betydning for måden, vi arbejder på.