Annonce
Den nye coronavariant, B 1. 1. 529, blev første gang opdaget i Hongkong hos en smittet, der kom hjem fra en rejse til Sydafrika. Foto: Siphiwe Sibeko/Ritzau Scanpix
Danmark

Ny coronavariant spreder sig fra Sydafrika: Det ved vi indtil videre

Den nye sydafrikanske coronavariant, B.1.1.529, bærer på flere mutationer, der kan betyde, at vaccinerne ikke er lige så effektive. Viser det sig at være tilfældet, kan vaccinerne dog justeres, lyder det fra ekspert.

Corona: Alarmklokkerne ringer verden over, efter en ny coronavariant, der ser ud til at stamme fra Sydafrika, er begyndt at sprede sig.

WHO hasteindkaldte fredag til møde for at drøfte situationen, mens Danmark og en række andre lande indførte restriktioner for rejsende til og fra det sydlige Afrika.

Og fredag eftermiddag blev det første tilfælde af den nye variant, der foreløbigt kaldes B.1.1.529, bekræftet inden for Europas grænser.

Der er bekymring for, at den kan sprede sig og også for, at vaccinerne er mindre effektiv mod den.

Tyra Grove Krause, konstitueret faglig direktør hos Statens Serum Institut

Avisen Danmark giver dig overblik over, hvad vi lige nu ved om den nye coronavariant.

1 Hvad er det for en variant?

Den nye coronavariant bærer det mundrette navn B.1.1.529.

Den blev første gang fundet i et smittetilfælde i Hongkong hos en person, der havde rejst i Sydafrika, oplyste den britiske sundhedsminister, Sajid Javid, fredag eftermiddag.

Den nye variant har spredt sig hurtigt i Sydafrika. I provinsen Gauteng, hvor storbyen Johannesburg og hovedstaden Pretoria ligger, har man på kort tid set en stor stigning i smitten.

Og selvom det ikke er bekræftet, at de mange nye smittede i regionen nødvendigvis er ramt af den nye variant, så er det netop dét, der er frygten.

Fredag eftermiddag kunne de belgiske myndigheder så fortælle, at man havde bekræftet det første tilfælde af B.1.1.529 inden for Europas grænser.

Varianten er endnu ikke påvist i Danmark.

2 Hvorfor vækker den opsigt?

Selvom den nye variant endnu ikke er fundet i Danmark, følger myndighederne herhjemme nøje med i udviklingen.

- Der er bekymring for, at den kan sprede sig og også for, at vaccinerne er mindre effektiv mod den, sagde Tyra Grove Krause, der er konstitueret faglig direktør hos Statens Serum Institut, på et pressemøde fredag.

Det er antallet af mutationer, som den nye variant bærer, der er årsag til bekymringen.

Deltavarianten, der hurtigt blev dominerende i smittebilledet, har mellem 10 og 15 mutationer i det såkaldte spike-protein.

Spike-proteinet sidder på overfladen af virus og er - kort fortalt - nøglen til, at virus kan få adgang til kroppen og smitte.

B.1.1.529 har ifølge Tyra Grove Krause 35 mutationer i spike-proteinet.

En del af mutationerne er tidligere sat i forbindelse med øget smitsomhed og nedsat vaccinefunktion. Og det kan betyde, at de vacciner, man bruger i øjeblikket, ikke virker mod den nye variant.

3 Hvad gør man ved det?

Natten til lørdag skærpes rejserestriktionerne mellem Sydafrika, seks lande der grænser op til Sydafrika og Danmark.

Det betyder, at de danske myndigheder fraråder rejser til Sydafrika, Lesotho, Eswatini, Namibia, Botswana, Zimbabwe og Mozambique, medmindre man har et anerkendelsesværdigt formål.

Rejser man til Danmark fra de pågældende lande, skal man lade sig teste og gå i isolation i ti dage. Og er man vendt hjem til Danmark fra et af landene inden for de seneste ti dage, bør man også få sig en PCR-test i en fart.

En række andre lande har også indført restriktioner for ind- og udrejse fra den sydlige del af Afrika. Det drejer sig om Storbritannien, Tyskland, Italien, Israel, Japan, Indien og Tjekkiet.

4 Skal man være bekymret?

Hverken sundhedsmyndigheder eller eksperter har nok håndgribelig data om varianten til at vide, om de vacciner, mange allerede har fået, er effektive i at slå den ned.

Viser det sig, at vaccinerne ikke virker lige så godt mod den nye variant, kan man dog hurtigt opdatere vaccinerne, så de også er effektive mod B.1.1.529.

- Man kan relativt hurtigt tilpasse mRNA-vaccinerne til nye varianter. Man skifter simpelthen koderne i vaccinerne, så de er tilpasset den nye variant, siger Camilla Foged, der er professor i vaccinedesign på Københavns Universitet, til Ritzau.

En talsperson fra vaccine-producenten BioNTech, der har udviklet vacciner mod covid-19 i partnerskab med amerikanske Pfizer, siger til tyske Bild, at de to firmaer for måneder siden begyndte at sikre sig, at deres vaccine kan opdateres, hvis nye varianter gør det nødvendigt.

Det vil kunne gøres inden for seks uger, så de første doser kan leveres inden for 100 dage.

- Vi forstår eksperternes bekymring og har omgående igangsat undersøgelser på varianten B.1.1.529, oplyser BioNTech til nyhedsbureauet Reuters.

Forsiden netop nu
Danmark

Henrik har lavet en elpris-udsigt: - Den er lige så sikker som vejrudsigten, og fredag ser dyr ud

Danmark

Byggebranchen nærmer sig overophedning og højeste niveau i over 40 år

Danmark For abonnenter

Klokken 11.50 i går døde Knud-Erik Dam - han besluttede det selv og så frem til det

Podcasts

Lyt: Afgørelsens time for DF: Hvem vinder?

Indland

Østrig lemper rejseregler: Danskere med tre stik slipper for test

Danmark For abonnenter

USA advarer om russisk angreb på Ukraine

Kultur For abonnenter

Filmanmeldelse: Kærlighed og undergang i mellemkrigstidens Tyskland

Film: Berlin, 1931. For krigsveteranen Jakob Fabian flyder dagene udsigtsløst sammen. I dagstimerne siver han søvngængeragtigt og uinteresseret gennem jobbet som reklametekstforfatter for et cigaretfirma, mens nætterne fyldes med en rastløs driven fra værtshus til værtshus. Altid en ny dame. Altid en ny bar.

Danmark For abonnenter

Lokalt DF-ægtepar har fundet favoritten til partiets formandspost: - Der er nogle hanelefanter, der afmærker deres territorium i øjeblikket

Viborgegnen: Christian og Lone Langballe har deres parti i blodet. Alene efternavnet på præsten og sygeplejersken fra Foulum indgyder en instinktiv fornemmelse af en familie, der hører sammen med dens folkeparti.

Udland For abonnenter

Øriget Tonga lider på flere fronter efter voldsomt vulkanudbrud

Der er mindst tre ting, der gør det svært at få nødhjælp frem til Tonga, efter at øriget lørdag blev ramt af et voldsomt vulkanudbrud, der udløste en askesky og en tsunami.

Danmark

Så meget kan din bil sladre om dig og din kørsel: - Det korte svar er alt, man kan forestille sig

Danmark

Ulf har spist PFOS-forgiftet kød i tre år - men ingen ved, hvor forureningen kommer fra

Erhverv For abonnenter

Utallige landbrugsejendomme ramt af indbrud: To tyverier af kostbart udstyr har kostet maskinstation 1,7 millioner kroner

Danmark

32 lokalformænd vil stemme på Messerschmidt som formand

Erhverv

Dansk medicinalfirma vil nedlægge 1000 stillinger

Erhverv For abonnenter

Sultne virksomheder øjner udenlandske hænder

Kultur

'Danmarks næste klassiker' er bedste tv i øjeblikket: Det er helt ligegyldigt, hvem der vinder

Debat

Kronik: Energi fra sol og vind - der er intet alternativ til grøn omstilling