Fredag aften indgik regeringen en aftale med fire partier, der skal sende op mod 12.000 personer i arbejde. Aftalen er meldt ud i en tid, hvor mange danske virksomheder kalder på mere arbejdskraft.
Udover regeringen står De Radikale, Dansk Folkeparti, SF og Kristendemokraterne bag aftalen.
For at komme manglen på arbejdskraft til livs er det blandt andet en del af aftalen at sænke skatten på arbejde. Fra 2025 skal der afsættes 1,2 milliarder kroner om året til at øge beskæftigelsesfradraget.
Også dagpengesatsen bliver reguleret; satsen bliver forhøjet for ledige i de første tre måneder, og satsen for nyuddannede sættes ned.
- Kort fortalt har vi med den her aftale foretaget nogle prioriteringer, som gør, at vores unge nyuddannede kommer lidt hurtigere ud på arbejdsmarkedet, sagde beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) ved fredagens pressemøde i Finansministeriet.
Regeringen lægger også op til at sænke beløbsgrænsen for arbejdskraft uden for de europæiske lande. Det er der dog endnu ikke flertal for, da Dansk Folkeparti ikke støtter denne del af aftalen.
De borgerlige partier står uden for aftalen, der er en del af reformudspillet "Danmark kan mere I" fra september, på grund af den forhøjede dagpengesats.
- Vi synes, at det er uholdbart, at dagpengene bliver højere end lønnen i lavtlønnede job. Og så er aftalen for uambitiøs, for den bidrager ikke tilstrækkeligt til at løse de store problemer med manglende arbejdskraft, siger De Konservatives finansordfører, Rasmus Jarlov, til DR.
Danmark gør klar til at håndtere krise i Østersøen
Vi vender blikket ud over Danmarks grænser, for forholdet mellem Rusland og Nato er stadig ustabilt på grund af situationen i Ukraine.
Derfor gør Danmarks forsvar sig klar til at kunne håndtere en krise i Østersøregionen - og det betyder, at man kan blive nødt til at sende militær forstærkning til Bornholm. Det skriver DR.
- Vi skal holde øje med både det militære og diplomatiske spor. Vi skal være klar, også militært, hvis det kommer dertil. Vi kan se, at varslet bliver kortere og kortere, siger forsvarsminister Trine Bramsen (S) i et interview med DR Nyheder.
Sverige har allerede sendt pansrede militærenheder til øen Gotland, der også ligger i Østersøen. Ifølge forsvarsministeren er Danmark dog ikke dér endnu, men situationen langs den ukrainske grænse optager "alle vågne timer" hos Forsvarets ledelse.
- Det er en ganske omfattende militær kapacitet, der står på kanten af Ukraine. Varslet om, hvornår den styrke kan rulle frem, er reduceret til ingenting. Derfor gør vi os klar til at skulle håndtere en øget spænding i Østersøregionen, siger Forsvarets øverstbefalende, general og forsvarschef Flemming Lentfer til DR Nyheder.
Forsvarschefen pointerer, at der ikke er usædvanlig russisk aktivitet i danske områder på nuværende tidspunkt.
Fredag mødtes den russiske udenrigsminister Sergej Lavrov med den amerikanske modpart, Antony Blinken, i Genève. Ifølge den russiske udenrigsminister skal USA svare skriftligt på de krav, russerne har fremsat. Blandt andet vil Rusland have Nato til at love, at Ukraine ikke bliver medlem af alliancen. De to parter mødes igen i næste uge.
Ny omikronvariant bliver dominerende
Vi slutter dagens nyhedsoverblik med øjnene rettet mod os selv.
En ny undervariant af omikron - den såkaldte BA.2 - spreder sig nemlig hastigt herhjemme. Knap halvdelen af alle de danske smittetilfælde er smittede med BA.2. Det forventes, at varianten er den dominerende om kort tid. Det skriver TV2.
Men ifølge Anders Fomsgaard, som er overlæge og virusforsker hos Statens Serum Institut, bør vi ikke være bekymrede.
- Vi kan ikke se nogen forskel på indlæggelsestal, dødstal og så videre på Omikron og BA.2, så det er ikke noget, der bekymrer os som sådan. Men vi er også opmærksomme på, at vi har en meget kort observationstid, siger han til TV2.
Professor i eksperimentel virologi på Københavns Universitet, Allan Randrup, forklarer, at det tyder på, at BA.2 giver milde og kortvarige smittetilfælde.
Det var lørdagens nyhedsoverblik - men bliv hængende lidt endnu, for nu får du fire gode historier fra Avisen Danmark.