Annonce
På fredagens pressemøde fortalte vicedirektør i Sundhedsstyrelsen Helene Probst og direktør i Lægemiddelstyrelsen Lars Bo Nielsen om coronavaccination af børn i alderen 5-11 år. Foto: Nikolai Linares/Ritzau Scanpix
Danmark

Nu må også femårige vaccineres mod corona, men beslutningen kan være svær for forældre

På et pressemøde fredag eftermiddag fortalte Lægemiddelstyrelsen, at børn i Danmark ned til fem år nu også må vaccineres mod corona. Sundhedsstyrelsen anbefaler forældre at takke ja til vaccinen på deres børns vegne, men beslutningen kan være svær. Avisen Danmark har talt med en overlæge, der er ekspert i infektionssygdomme hos børn, og en mor, der er i tvivl.

Vacciner: Nu kan også børn i Danmark mellem 5-11 år blive vaccineret mod coronavirus. Sådan lød beskeden fredag eftermiddag på et pressemøde med Lægemiddelstyrelsen og Sundhedsstyrelsen, efter at både Den Europæiske Lægemiddelstyrelse (EMA) og EU-Kommissionen har godkendt vaccinen fra Pfizer til brug blandt de yngre børn.

Den beslutning vækker glæde blandt flere børnelæger. Nu har forældre til børn i aldersgruppen nemlig mulighed for at vælge vaccinen til.

En af de børnelæger er Mette Holm, der er overlæge på Børn og Unge-afdelingen på Aarhus Universitetshospital og ekspert i infektionssygdomme hos børn.

- Jeg synes jo, det er rigtig, rigtig glædeligt, at der er en vaccine til børnene nu helt ned til fem år. Vi har en ret stor del af kronisk syge børn på sygehusene, hvor forældrene har efterspurgt vacciner til dem. Det gælder blandt andet børn med immundefekter eller svære lungesygdomme. Vi har været tilbageholdende med at give dem en vaccine mod coronavirus, før den var godkendt, men nu kan de få den. Der er derfor en gruppe af børn, hvor det vil betyde rigtig meget, at de kan få en vaccine, siger børnelægen til Avisen Danmark.

Mette Holm er dog heller ikke i tvivl om, at der vil være forældre, som ikke vil lade deres børn vaccinere - formentlig blandt andet med begrundelsen om, at coronavirus som udgangspunkt ikke er farlig for børn.

- Men så har man et valg til, om man vil lade sit barn vaccinere, eller om man ikke vil, siger hun.

En svær beslutning

En af de børnefamilier, der kan se frem til at modtage en indkaldelse til vaccination af deres datter, er familien Edske fra Svendborg.

Lea Edske er tandlæge i Svendborg, og hun har to døtre på tre og fem år.

Selv er Lea Edske i tvivl om, om hun vil sige ja tak til vaccinen til sin ældste datter, når hun får en indkaldelse. Hun vil gerne bakke samfundet op i kampen om at få styr på coronavirusset, men samtidig er hun påpasselig med, hvad hun siger ja til.

Vaccination af 5-11-årige

  • Det er forældrene, som modtager invitation til coronavaccination af deres børn. Det sker i e-Boks.
  • Børn på 10 og 11 år vil lørdag blive inviteret til vaccination. Nogle steder vil de allerede fra søndag kunne få stikket på et af landets vaccinationscentre.
  • De 7-9-årige vil i næste uge modtage en invitation, hvorefter deres forældre kan booke tid på vacciner.dk.
  • Børn på 5 og 6 år vil blive inviteret fra 6. december.
  • Der er 431.256 børn mellem 5 og 11 år i Danmark. Sundhedsstyrelsen forventer langtfra, at alle i aldersgruppen vil blive vaccineret. Blandt de 12-15-årige er 65,5 procent færdigvaccineret.
  • USA og Israel er allerede i gang med at vaccinere de 5-11-årige med Pfizers coronavaccine.
  • Pfizer er i gang med at teste deres vaccine på børn ned til seks måneder. Den er ikke godkendt endnu.

- Jeg er lidt splittet. Jeg synes jo, at man skal bakke op samfundsmæssigt og hjælpe hinanden, men jeg er lidt betænkelig ved det. De får jo i forvejen forskellige vacciner, og nu var det også fremme, at de skulle have en influenzavaccine. Jeg er ikke sikker på, at vi ville give vores barn covid-19 vaccinen, siger hun.

Bivirkningerne skaber tvivl

Det, der bekymrer Lea Edske, er, at hun i sidste ende savner hun mere information om hvilke potentielle bivirkninger, hendes datter ville kunne opleve.

- Hun kan føre en eventuel smitte videre, og det skulle være begrundelsen for at tage imod vaccinen. Men vi er betænkelige, for det er et lille barn, som ikke er færdigudviklet, så vi ville nok ikke være de første, der siger ja, siger hun.

Mette Holm, overlæge på Børn og Unge-afdelingen på Aarhus Universitetshospital og ekspert i infektionssygdomme hos børn, finder det rigtig glædeligt, at der er en vaccine til børn helt ned til fem år. Foto: Region Midtjylland

Som tandlæge er Lea Edske bekendt med kemi og biologi, og det er netop dét, der gør, at hun er påpasselig med at sige ja tak til vaccinen til sin datter.

- Jeg er selv sundhedsfagligt uddannet, så jeg tænker meget i kemi og biologi. Det er meget der, mine overvejelser ligger. Det er ikke, om hun bliver syg af selve stikket. Det er mere om kemien i det. Hvad er de potentielle bivirkninger biologisk? Jeg er slet ikke imod børnevaccinationsprogrammet, det følger mine børn fuldt ud. Men det er også vacciner, som har været tilgængelige i mange år. Det er meget dokumenteret. Det andet her er så nyt, siger Lea Edske.

Tilstrækkeligt med data eller ej

Nok er det stadig nyt at vaccinere så unge børn mod corona. I Danmark bliver vi dog alligevel ikke de første til at lade femårige tage stikket. I både USA og Israel har man allerede taget skridtet. Og inden da er vaccinerne testet på en gruppe børn i aldersgruppen.

På nuværende tidspunkt bygger man godkendelsen og anbefalingen herhjemme på et studie, hvor 1500 børn i aldersgruppen 5-11 år ifølge Sundhedsstyrelsen er blevet vaccineret med Pfizer-vaccinen. Dem har man sammenlignet med en testgruppe på 650 børn, der har fået sprøjtet saltvand i kroppen.

- Blandt børnene i studiet har der ikke været alvorlige bivirkninger. Det ser ikke ud til, at der er noget anderledes ved at få Pfizer-vaccinen for et femårigt barn i forhold til et 12-årigt barn, og der er efterhånden mange millioner børn i alderen 12-15 år, som har fået vaccinen. Men selvfølgelig havde det været rart, hvis syv andre lande var foran os, og vi havde masser af data på eventuelt sjældne bivirkninger, siger børnelæge Mette Holm.

Hun forklarer, at bivirkninger, som måske kan forekomme ved eksempelvis et ud af 40.000 børn, vil være så sjældne, at de ikke bliver opdaget i et studie som det, Pfizer har lavet af sin vaccine i aldersgruppen. Det kræver længere tids opfølgning af børnene.

Havde der været tilfælde med alvorligere bivirkninger end dem, vi kender, blandt de hidtil vaccinerede børn på 5-11 år i USA eller Israel over de seneste uger, mener børnelægen dog, at vi burde have hørt om dem. Og skulle det ske i fremtiden, stoler hun på, at Lægemiddelstyrelsen og sundhedsmyndighederne reagerer hurtigt, som man så det, da vaccinen fra AstraZeneca blev fjernet fra det danske vaccinationsprogram.

Grundig overvejelse

I sidste ende handler det dog om, at danske forældre må gøre op med sig selv, om de vil lade deres børn tage imod vaccinerne eller ej.

- Et er, at vaccinen er sikker. Noget andet er, om man som forældre synes, at ens børn skal have den, siger Mette Holm.

Til forældrene er hendes råd at overveje, hvad man selv har det bedst med.

Børnene er også en del af samfundet, og derfor er det også for deres skyld. Som børnelæge har jeg oplevet meget tydeligt, hvad det betyder for børnene, når deres skoler og fritidsordninger bliver lukket ned - når de mister det sociale liv.

Mette Holm, overlæge på børneafdelingen, AUH og ekspert i infektionssygdomme hos børn

- Jeg synes, man kan stole på det, Sundhedsstyrelsen siger - at det er noget, der er behov for, så man kan få kontrol med smitten, som jo er allerstørst i netop denne aldersgruppe lige nu.

Hun understreger det vigtige i, at Sundhedsstyrelsen også gør det klart, at anbefalingen sker ud fra et samfundshensyn.

- Men børnene er også en del af samfundet, og derfor er det også for deres skyld. Som børnelæge har jeg oplevet meget tydeligt, hvad det betyder for børnene, når deres skoler og fritidsordninger bliver lukket ned, når de mister det sociale liv. Det vil større immunitet i befolkningen være med til at forhindre, siger Mette Holm.

Børnene er for små

Lea Edske afvejer nøje argumenterne for og imod vaccinationen af sin datter. I sidste ende mener hun dog, at det at passe på sin datter vejer tungest. Derfor vil hun her og nu ikke sige ja til at lade sin datter vaccinere.

- Det kan godt være, at vi vil gøre det på et senere tidspunkt, men ikke lige nu. Den er svær, for der er også noget i mig, der siger, at det bør man gøre i forhold til samfundssind og så videre. Både jeg og min mand er vaccinerede, og det var vi ikke i tvivl om. Men det handler mere om, at mine børn ikke er større, end de er. Jeg går meget op i, hvad jeg putter i mine børn også i forhold til kost. siger Lea Edske.

Forsiden netop nu
Danmark

Sygehuse indhenter tidligst pukkel om et år: - Vi står i en meget alvorlig situation

Danmark

DF'er langer ud efter partidronning: Pia blander sig for meget

Erhverv

Ordning med lønkompensation bliver forlænget i to uger

Podcasts

Lyt: Afgørelsens time for DF: Hvem vinder?

Indland

Smittetal runder for første gang 40.000 over et døgn

Indland

Østrig lemper rejseregler: Danskere med tre stik slipper for test

Danmark

Anjas operation er blevet udskudt to gange: - Man skal omstille sig til det hver gang

Ventetider: Anja Kulby Rick fra Sønderborg er en af de tusindvis af danskere, der har fået udskudt en operation som følge af belastning på sygehusene fra coronavirus og sygeplejestrejke. To gange endda.

Danmark

- Vi står jo tilbage med en masse spørgsmål: Borgere skal smide kilovis af kød ud, men det har ikke været farligt at spise det, siger myndighederne

Seden: Harmløst eller potentielt alvorligt?

Udland For abonnenter

Vestens ledere advarer om høj pris for russisk angreb på Ukraine

Det bliver dyrt, hvis Rusland går ind i Ukraine militært.

Danmark

Dall: Derfor er spionsag katastrofal for regeringen

Danmark

Tæt på dødt løb i DF's folketingsgruppe: Henriksen får ny støtte

Danmark

overblikket her: DF's folketingsgruppe er splittet i formandsstrid

Danmark

Alle blå partier vil afskaffe kravet om mundbind

Indland

Regeringen kommer med plan for restriktionerne på onsdag

Erhverv For abonnenter

Utallige landbrugsejendomme ramt af indbrud: To tyverier af kostbart udstyr har kostet maskinstation 1,7 millioner kroner

Kultur For abonnenter

Ralph Fiennes imponerer i 'The King's Man': Overvældende, overrumplende og næsten perfekt

Debat

Kronik: Energi fra sol og vind - der er intet alternativ til grøn omstilling