Annonce
Luca Pristed er initiativtager bag #KollektivOpsigelse, som efter planen skal kulminere tirsdag 30. november. Han håber, at flere end 1000 vil følge trop efter ham og opsige deres job som sygeplejersker, jordemødre eller sosu'er. Privatfoto
Erhverv

Sygeplejersken Luca afleverer sin opsigelse: Han håber, at flere end 1000 vil følge trop

Luca Pristed håber, at 1000 andre sygeplejersker vil følge trop, når han tirsdag afleverer sin opsigelse i skuffelse over, at regeringen ikke vil indfri sygeplejerskernes lønkrav. Region er bekymret for, at tirsdagens aktion kan forværre problemerne i et allerede presset sundhedsvæsen.

Opsigelse: Først stemte de nej til en ny overenskomstaftale. Så strejkede de i 10 uger - indtil politikerne på Christiansborg satte en stopper for strejken med et nyt lovkrav. Mandag morgen nedlagde de arbejdet i en time i protest over arbejdsforholdene. Og tirsdag er der så lagt op til kollektiv opsigelse.

De danske sygeplejersker, deres løn, deres ekstravagter og deres arbejdsforhold i det hele taget har været et stort samtaleemne det seneste halve års tid. Tirsdag kan det kulminere. Sådan lyder håbet i hvert fald fra Luca Pristed.

Han arbejder som operationssygeplejerske på Rigshospitalet. Men han har fået nok. Bægeret flød over på et pressemøde tidligere på måneden, da landets statsminister, Mette Frederiksen (S), bad netop sygeplejerskerne om at tage en ekstra tørn.

- Det fik mig til at føle, at politikerne overhovedet ikke har forstået, hvad det er, vi råber op om. Og det fortæller mig, at Mette Frederiksen overhovedet ikke har forståelse for, hvad vi står med herude hver dag, siger Luca Pristed.

Derfor tog han initiativet og opfordrede sine kollegaer over hele landet til såkaldt kollektiv opsigelse. Datoen er sat til 30. november.


Når vi har så mange kollegaer, som arbejder under de her hårde forhold, og hvor det går ud over os selv og også patienternes liv, må vi jo sige fra.

Luca Pristed, operationssygeplejerske

- Når vi har så mange kollegaer, som arbejder under de her hårde forhold, og hvor det går ud over os selv og også patienternes liv, må vi jo sige fra. Der har vi et etisk ansvar som sygeplejersker for at sige fra, når vi arbejder under noget og kan se, at det er til skade for både os selv og patienterne, siger han.

Inspiration fra Finland

En del af inspirationen til initiativet kommer fra Finland. I 2007 sagde 12.000 personer i landets sundhedsvæsen op, og det resulterede prompte i lønstigninger på 25-30 procent.

Håbet er, at masseopsigelse også i Danmark kan føre lønstigninger med sig. Ifølge Luca Pristed er det nemlig noget af det, der skal til for at rette op på et skrantende sundhedsvæsen.

- Vi mangler kollegaer lige nu, og vi går et hårdt vinterhalvår i møde med tredje coronabølge, influenza, manglende personale og alt muligt andet. En kortsigtet løsning nu vil være et lønløft. DSR har været ude at kræve 5000 kroner, og det vil jo gøre, at vi kan holde på de kollegaer, vi har nu og måske også lokke nogle af dem tilbage, som har sagt op for nylig, siger han og pointerer, at en mere langsigtet løsning handler om generel forbedring af arbejdsforholdene.

Aktion kan forværre krise

Det er uvist, hvor mange sygeplejersker, der ligesom Luca Pristed har tænkt sig at aflevere deres opsigelse tirsdag. Kaster man et blik på Facebook-eventet, som Luca Pristed har oprettet i forbindelse med aktionen, har 164 i skrivende stund trykket "deltager", mens cirka 2200 har meldt sig interesserede.

I Region Syddanmark har man ingen fornemmelse af, om syddanske sygeplejersker følger i Luca Pristeds fodspor.

- Jeg har ikke nogen viden om, at mange specifikt har sagt op med baggrund i den her aktion. Men om de gør det tirsdag, ved jeg selvfølgelig ikke, sagde regionsdirektør Jane Kraglund til Avisen Danmark mandag.

Men hospitalsledelserne krydser i hvert fald fingre for, at det ikke er tilfældet. Ligesom i de øvrige regioner bliver der på Region Syddanmarks sygehuse lige nu udskudt behandlinger og operationer samt nedlagt sengepladser - blandt andet på grund af mangel på sygeplejersker.

En opgørelse fra Dansk Sygeplejeråd viser, at der lige nu mangler flere end 4000 sygeplejersker, og at der næsten ikke kommer ansøgninger til ubesatte stillinger.


Det er klart, at hvis mange siger op, vil jeg være bekymret. Men det er jeg i forvejen.

Jane Kraglund, regionsdirektør i Region Syddanmark

- Det er klart, at hvis mange siger op, vil jeg være bekymret. Men det er jeg i forvejen, siger Jane Kraglund.

Regionen har dog alligevel endnu ikke nogen plan klar, hvis opsigelserne vælter ind i løbet af tirsdagen.

- Nu må vi se, hvad der konkret sker. Der kan ske meget på en Facebook-side, som først skal oversættes til virkelighedens verden. Vi må se, hvad der sker og tage den derfra, og så må vi vurdere, om, vi skal gøre noget, siger Jane Kraglund.

Hvor mange følger trop?

Jyllands-Posten beskrev mandag i en reportage fra en demonstration blandt sygeplejersker på Rigshospitalet, hvordan det ikke lykkedes avisen at finde en eneste sygeplejerske udover Luca Pristed, der vil sige sit job op. Men Luca Pristed er overbevist om, at han ikke kommer til at stå alene med sin opsigelse i hånden tirsdag.

- Som jeg har hørt det, har der været bred opbakning til det. Jeg tror helt klart, at der kommer nogle opsigelser og nok til, at det vil kunne mærkes, siger han.

Han håber, at flere end 1000 vil følge trop.

- Vi mangler allerede sygeplejersker. Hvis 1000 sundhedsfaglige mere forlader sundhedsvæsenet, er det kun et spørgsmål om tid, før det kommer til at ende i et totalt kollaps.

- Men vi må se, hvordan det ender, siger han.

Hverken Danske Regioner, Region Nordjylland eller Region Midtjylland ønsker at stille op til interview. Region Sjælland er ikke vendt tilbage på avisens henvendelse.

Danske Regioner oplyser i et skriftligt svar, at: "Vi betragter kollektive opsigelser som et kampskridt, som vi ikke på forhånd kan vurdere omfanget af, men vi vil naturligvis være opmærksomme på det i forbindelse med opsigelser, der falder i november måned".

Det presser sygehusene lige nu

  1. Under coronapandemien var sygehusene nødt til at aflyse en lang række behandlinger og operationer. Det skabte et stort efterslæb, som sygehusene nu prøver at indhente, samtidig med, at de skal passe den daglige drift.
  2. Coronapatienter er nu igen begyndt at presse sygehusene. Mandag var 446 indlagt med covid-19. På landsplan er antallet af indlagte med corona fordoblet den seneste måned. Tallet ligger dog langt fra rekorden. Sygehuse i alle regioner aflyser operationer og behandlinger.
  3. Oven i coronapandemien skabte sygeplejerskestrejken en aflysninger. I august vurderede Sundhedsstyrelsen, at efterslæbet var så stort, at det ville tage to år at rydde op. En vurdering, flere eksperter mente var for pessimistisk. Alene strejken har ifølge Sundhedsstyrelsen medført et efterslæb på over 35.000 udskudte operationer.
  4. Eksperter og myndigheder frygter i år en hård influenzasæson, efter der stort set ikke var influenza i samfundet under coronanedlukningen. Derfor er der heller ikke udviklet mange antistoffer mod influenza i befolkningen, og vi kan stå svækket over for influenzaen i år.
  5. Sygehusene har oplevet ekstraordinært mange kontakter med patienter. Og det helt store problem er ifølge regionerne derfor bemandingsproblemer. Der mangler læger, men særligt sygeplejersker. Samtidig har flere regioner meldt om, at mange sygeplejersker i kølvandet på regeringens indgreb i strejken ikke har lyst til at tage ekstraarbejde.

Mandag i Radio4 Morgen medvirkede Luca Pristed, der er sygeplejerske og initiativtager til den kollektiv opsigelse blandt sygeplejersker. Han kan ikke afsløre, hvor mange der har tænkt sig at sige op, da en kollektiv opsigelse er imod overenskomsten - men er selv i risiko for at blive anklaget for det. Hør om det i indslaget - og også hvad hans tanker er for de patienter, der vil blive påvirket af opsigelserne.

Sygeplejersker landet over nedlægger arbejdet, i anledning af at der i morgen er lagt op til kollektiv opsigelse. Radio4 Morgen havde sendt en reporter ud til Rigshospitalet for at mærke stemningen derude. 

Forsiden netop nu
Danmark

Sygehuse indhenter tidligst pukkel om et år: - Vi står i en meget alvorlig situation

Danmark

DF'er langer ud efter partidronning: Pia blander sig for meget

Erhverv

Ordning med lønkompensation bliver forlænget i to uger

Podcasts

Lyt: Afgørelsens time for DF: Hvem vinder?

Indland

Dansk piratmission ventes at runde 177 millioner kroner

Udland

Udvalg vil udspørge Ivanka Trump om stormløb

Danmark

Anjas operation er blevet udskudt to gange: - Man skal omstille sig til det hver gang

Ventetider: Anja Kulby Rick fra Sønderborg er en af de tusindvis af danskere, der har fået udskudt en operation som følge af belastning på sygehusene fra coronavirus og sygeplejestrejke. To gange endda.

Danmark

- Vi står jo tilbage med en masse spørgsmål: Borgere skal smide kilovis af kød ud, men det har ikke været farligt at spise det, siger myndighederne

Seden: Harmløst eller potentielt alvorligt?

Udland For abonnenter

Vestens ledere advarer om høj pris for russisk angreb på Ukraine

Det bliver dyrt, hvis Rusland går ind i Ukraine militært.

Danmark

Dall: Derfor er spionsag katastrofal for regeringen

Danmark

Tæt på dødt løb i DF's folketingsgruppe: Henriksen får ny støtte

Danmark

overblikket her: DF's folketingsgruppe er splittet i formandsstrid

Danmark

Alle blå partier vil afskaffe kravet om mundbind

Indland

Regeringen kommer med plan for restriktionerne på onsdag

Erhverv For abonnenter

Utallige landbrugsejendomme ramt af indbrud: To tyverier af kostbart udstyr har kostet maskinstation 1,7 millioner kroner

Kultur For abonnenter

Ralph Fiennes imponerer i 'The King's Man': Overvældende, overrumplende og næsten perfekt

Debat

Kronik: Energi fra sol og vind - der er intet alternativ til grøn omstilling