Annonce
Danmark

Minister: Vi kan måske udbetale penge til minkavlere næste uge

Fødevareminister Rasmus Prehn (S) tør ikke garantere, at de første penge udbetales til minkavlere i næste uge, som Fødevarestyrelsen lige nu forventer er muligt. Men pengene skulle gerne lande hos minkavlere i løbet af januar. Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Fødevareminister Rasmus Prehn (S) håber at kunne udbetale de første penge til minkavlere i næste uge, fortæller han til Avisen Danmark. I næste uge starter der igen reelle forhandlinger om en erstatningsmodel, fortæller han. Det er kun en meget lille del af kompensationen, der nu kan udbetales, fortæller uimponeret minkavlerformand
Annonce

Minkavl: Der er håb forude, for de minkavlere der tørster efter snart at modtage nogle af de lovede kompensationskroner fra staten. De første penge er nemlig måske på vej i næste uge, fortæller fødevareminister Rasmus Prehn (S) til Avisen Danmark.

- Acontobeløb for aflønningen for at have slået minkene ned kan vi udbetale i løbet af januar. Og forhåbentlig allerede i næste uge, siger ministeren.

Blandt andre Avisen Danmark har de seneste dage fortalt, hvordan minkavlere endnu ikke har modtaget en krone fra staten i kompensation for aflivningen af mink tilbage i november. Minkavlere har blandt andet penge til gode for aflivningen af minkene, for skindene og for en tempobonus, som de får for hurtigt at have slået deres besætninger ned.

Myndighederne og regeringen har i oktober og november stillet minkavlerne i udsigt, at de meget snart kunne få udbetalt penge, men har efter to måneder altså ikke udbetalt en krone.


Vi har haft bilaterale drøftelser med partier, der er væsentlige i denne sammenhæng, og først i næste uge er der forhandlinger i den brede kreds.

Rasmus Prehn (S), fødevareminister


Mens aflønningen for aflivningerne altså ser ud til at være på trapperne, kan ministeren endnu ikke sige noget om, hvornår kompensationen for en tempobonus og skindene fra de aflivede mink lander hos avlerne.

Annonce

Må vente på aftale

Selv om taksterne og lovgrundlaget for blandt andet en tempobonus allerede er på plads, fastholder Rasmus Prehn, at pengene ikke kan udbetales, før der lander en aftale om erstatning for selve nedlukningen af erhvervet, hvilket blandt andet dækker over inventar, bygninger og fremtidige indtjeningstab. Det skyldes, at EU har bedt om at få den samlede kompensations- og erstatningspakke præsenteret samlet, før der gives endeligt grønt lys, fortæller han.

Kunne I ikke være ligeglade med det og så udbetale de penge til minkavlerne, som de er blevet stillet i udsigt?

- Vi rådførte os med Kammeradvokaten (statens faste advokat, red.), og Kammeradvokaten var meget omhyggelig med at rådgive os til, at vi skal gøre det på den måde. Og jeg vil ikke lægge mig ud med Kammeradvokaten, selv om jeg har haft lyst til at gøre, hvad som helst for at speede den her proces op. Men der er et sæt regler, og dem er jeg som minister forpligtet til at overholde, siger han.

Annonce

Forhandlinger i næste uge

En stor del af de penge, minkavlerne venter på, er altså fortsat afhængig af, at partierne når til enighed i forhandlingerne om en erstatning til minkerhvervet. Forhandlinger, der har været i gang i over en måned. Blandt andre Dansk Folkeparti har i Avisen Danmark givet udtryk for, at forhandlingerne er gået i stå. Rasmus Prehn tør ikke give et bud på, hvornår der lander en aftale, men han fortæller, at han regner med, at der kan forhandles i næste uge.

- Forhandlingerne er i gang. Vi har haft bilaterale drøftelser med partier, der er væsentlige i denne sammenhæng, og først i næste uge er der forhandlinger i den brede kreds. Vi er langtfra skråsikre, men fortrøstningsfulde i forhold til, at vi har en model nu, vi nu kan se os i, siger Rasmus Prehn, der tidligere har udtalt, at han forventer, at pengene til minkavlerne kan udbetales "først på året".

Annonce

Lys forude

Han ønsker ikke at uddybe, hvad han nærmere mener med "først på året". Han forklarer derudover, at en anden større udfordring, der bremser udbetalingerne, er, at man er nødt til at tilgodese minkavlernes kreditorer, før pengene kan lande på minkavlernes bankbog. Det er man også i forhold til pengene for aflønningen af aflivningerne, som er på trapperne.

I har vidst længe, at pengene skulle udbetales. Skulle I ikke have forberedt jer bedre?

- Der er ingen i Fødevarestyrelsen, Fødevareministeriet eller Folketinget, der har prøvet det her før. Vi er i en akut situation, hvor vi i en undtagelsestilstand har måttet slå mink ned af hensyn til folkesundheden. Derfor har man ikke set for sig, hvor stor en udfordring det ville være med kreditorerne, siger Rasmus Prehn, der påpeger, at man har droppet at modregne gæld til det offentlige for at forsøge at speede processen op.


Der er bureaukratiske bump på vejen, og der vil gå noget tid, før de penge er ude. Og det er der ingen, der begræder mere end jeg gør.

Rasmus Prehn (S), fødevareminister


Selv om der ifølge ministeren er "lys forude", understreger han, at der kan gå tid, før minkavlerne får udbetalt de sidste penge, efter der er landet en politisk aftale.

- Der er bureaukratiske bump på vejen, og der vil gå noget tid, før de penge er ude. Og det er der ingen, der begræder mere end jeg gør, siger Rasmus Prehn.

Annonce

Minkavler: Det var på tide

Trods udsigten til udbetalinger vækker den nye udmelding fra ministeren ikke jubel hos Tage Pedersen, formanden for Danske Minkavlere. Han fortæller, at aflønningen for aflivningen kun er en meget lille del af den kompensation, avlerne venter på, og at de altså fortsat må vente i uvished på langt størstedelen af pengene, de har til gode.

- Det var på tide. Det synes jeg er en passende udtalelse. Det var kun forventeligt, at pengene var kommet før, siger han om udsigten til måske i næste uge at modtage de første penge fra staten.

Annonce
Danmark

Så konservativ, at det gør noget: Populær minister er ikke kandidat til CDU-formandspost, men fremtidens mand i tysk politik

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Debat: Udbetal hjælpepakkerne nu!

Annonce