Annonce
Illustration: Gert Ejton
Debat

Messerschmidt i kronik: Er Nationalmuseet spændt for en politisk vogn?

Der er råddenskab i Danmarks rige, siger Hamlet. Og i dag 400 år senere, må vi i hvert fald sige, at der er råddenskab i København – nærmere bestemt på Nationalmuseet, hvor man på den ene side lader Jim Lyngvild digte vildt og fantasifuldt om vikingetiden, men på den anden side manipulerer med videnskabelige kendsgerninger for at få dem til at passe ind i en politisk mission om at gøre Egtvedpigen til en tysk indvandrer i stedet for at lade hende være den danske pige, vi alle kender fra skolebøgerne.

Miseren begyndte i 2015, hvor Nationalmuseet fremkom med den opsigtsvækkende påstand, at Egtvedpigen stammede fra Schwarzwald i Sydtyskland. Professor Karin Frei havde målt strontiumisotoper i området omkring Egtved og sammenlignet dem med Egtvedpigens. De stemte ikke overens, hvilket skabte stor begejstring i kulturradikale kredse, da den nyeste teknologi således kunne afmontere en gammel myte som ren folketro fra romantikken.

Straks skulle den nye erkendelse omsættes til propagandistisk virkelighed. Nationalmuseet fik udarbejdet nyt materiale med fortællingen om at ”bronzealderfolket har altså levet i en kosmopolitisk og meget dynamisk verden”, og professor Frei fik tilmed udgivet en hel bog om Egtvedpigens rejse, naturligvis med forord af museumsdirektør Willerslev.

På få måneder var hele Danmarks børnelærdom vendt på hovedet. Egtvedpigen var slet ikke fra Egtved! Hun er tysk og en vaskeægte kosmopolit – ligesom efter de radikale kustoders hoveder!

Men i 2019 påviste to forskere fra Aarhus Universitet, at de målinger, Nationalmuseets forskere havde foretaget i Egtved, ikke var retvisende. Ph.d. Rasmus Andreasen og lektor emeritus Erik Thomsen viste, hvordan havde professor Frei havde målt på jord, der var tilført landbrugskalk, hvilket var årsagen til, at prøverne ikke stemte med den danske muld, men lignede jorden i Sydtyskland. Og hvad gjorde Nationalmuseet, da de nye oplysninger fra Aarhus Universitet kom på bordet? Reviderede man materialet og sin nyfortælling om Egtvedpigen? Føjede professor Frei et nyt appendix til sin anmelderroste bog?

Nej. Den dag i dag kan man på Nationalmuseets hjemmeside læse om, at bronzealderen var kosmopolitisk og dynamisk – hvad det så end betyder. Man skulle ellers tro, at forskere som Frei og Willerslev var forpligtede til – i kraft af deres betroede opgave med at formidle vores historie – at træde et skridt tilbage og vurdere resultaterne på ny. Men nej, de afviste blankt Andreasens og Thomsens konklusion og hævdede, at landbrugskalk slet ikke kunne påvirke prøverne i det omfang, der var nødvendigt. For kalken siver ikke ned i de dybere jordlag, mente man i København.

Det slog dog hverken Andreasen eller Thomsen ud, men fik dem derimod til på den mark i Jylland, hvor Nationalmuseet selv havde målt på i 2019, at påvise, hvordan 80 til 100 procent af den strontium, der var bundet i kalken, var vasket væk efter fem år, ligesom de kunne påvise lokale strontiumforhold magen til den jord, Egtvedpigen blev fundet i – helt upåvirket af moderne landbrug. Dermed kunne Andreasen og Thomsen altså sandsynliggøre, at strontiummen måtte være sivet ned i jorden.

Siden har også ph.d. Sophie Bergerbrandt fra Gøteborgs universitet fremsat den tese, at Egtvedpigen formentlig er fra et sted i Skandinavien – men altså ikke fra Jylland. Det baserer hun ikke på kemi, men på de arkæologiske kendsgerninger, at der er nærmest ingen spor efter bronzealderhuse og grave i området i Schwarzwald, hvor isotopværdien ifølge Nationalmuseet stemmer overens med Egtvedpigens. Det er altså ganske usandsynligt, at Egtvedpigen skulle komme derfra, når der ikke har boet nogen i området.

Men på trods af den store videnskabelige uenighed, så står Nationalmuseet stædig fast og promoverer – uden skyggen af referencer til de andre forskeres anfægtelser af Nationalmuseets påstand – idéen om ”Egtvedpigens internationale liv”. Kun i helt separate pressemeddelelser adresserer (og afviser) de kritikken.

Med andre ord er fakta velkomne, hvis de vel at mærke viser det, man gerne vil fortælle: At oldtidens danskere slet ikke var danskere. De var kosmopolitter. Sådan en slags elite, der inden de forhadte nationalstater og deres lukkede grænser, rejste frit og lykkeligt rundt i verden. Sådan lidt som man i radikale kredse drømmer om at se verden af i dag.

Morten Messerschmidt, MF (DF).

Men er det den fortælling, Nationalmuseet er sat i verden for at forkynde? Direktør Willerslev siger selv, at han ikke løber efter folkestemninger eller lader sig styre af korrekthedskultur eller politisk ideologi. Men hvorfor er det så, at Nationalmuseet ikke formidler de konkurrerende fortolkninger, men stædigt holder fast i, at Egtvedpigen er fra Tyskland, og udelukker enhver forskning, der viser det modsatte?


Nationalmuseet skal ikke føre politik og ensrette, men gøre os klogere og nysgerrigere. For debatten om Egtvedpigen er ikke slut. Den kører blot alene i lukkede, videnskabelige kredse. Og det er selvsagt en skam.


Hvorfor ikke blot lægge frem, at der er uenighed i de videnskabelige kredse og ad den vej give indblik i de videnskabelige metoder, der ligger til grund for forskernes konklusioner? Mon ikke det kunne både inspirere og gøre os mere nysgerrige på gåden om Egtvedpigens ophav?

Nationalmuseets adfærd giver anledning til at spekulere på, at et bestemt verdenssyn styrer den videnskabelige konklusion, på trods af overbevisende argumenter om noget andet? Det er på tide, at Nationalmuseet på ærlig, redelig og videnskabelig vis formidler historien, i stedet for at låse sig fast på én bestemt fortolkning, der ”tilfældigvis” passer godt ind i netop en moderne, kulturradikal tankegang.

Nationalmuseet skal ikke føre politik og ensrette, men gøre os klogere og nysgerrigere. For debatten om Egtvedpigen er ikke slut. Den kører blot alene i lukkede, videnskabelige kredse. Og det er selvsagt en skam – uanset hvad tiden så måtte vise.

Danmark

Tag kandidattesten her

Forsiden netop nu
Danmark

Nabo til Flyvestation Skrydstrup er bekymret over forurening: - Der er nogen, der ikke har været deres opgave voksen

Danmark

Sonja er en sjælden race i dansk kommunalpolitik: - Man kan underkende det eller bruge det

Danmark For abonnenter

Tre mænd rottede sig sammen og snød sygehus for millioner af kroner: Nu er der faldet dom over dem alle

Podcasts

Lyt: Striden om Valdemars Slot er stadig uforløst - køberne står fortsat i kø

Indland

Thailand åbner for vaccinerede danskere fra november

Udland

Svær exit fra Afghanistan får lande til at foreslå EU-styrke

Danmark

Bro lukkes hele vinteren

Lindau (sh:z). Regionen omkring broen over fjorden Slien ved Lindaunis har hovedpine over brobyggeriet, der står på frem til 2025. Det er især Deutsche Bahns beslutning om helt at lukke for trafik og dermed sende folk ud på en lang omvej, der hidser gemytterne op. DB har meddelt at broen er lukket i vinterhalvåret fra den 1. november til den 15. maj.

Danmark

Ny bypark bliver dyrere

Flensbor (FlA). Christiansens Haver i Flensborg ved Den Gamle Kirkegård er under voldsom forandring. Projektet, som oprindeligt skulle koste otte millioner euro, hvoraf 90 procent er statsstøtte, bliver dog langt dyrere end beregnet. Et politisk flertal i miljø- og planlægningsudvalget har i denne uge besluttet, at der kan bruges yderligere 980.000 euro på projektet. Dog har finansudvalget det sidste ord i sagen.

Danmark

Politiet: Kørende chauffører ser tv og læser avis

Slesvig, sh:z. I de seneste uger er otte lastvognstog kørt galt i Slesvig-Holsten. Hans Gralla fra trafikafdelingen hos delstatens politi har en forklaring:

Danmark For abonnenter

Alt for meget 'boligorgasme': Nybyggerne er en omgang søvndrukkent byggesjusk

Danmark For abonnenter

Alle verdens lande dumper i klimatest: Forskere opfordrer til handling

Kultur For abonnenter

Her kan du se eksotiske dyr, efter trækfuglene er fløjet

KANDIDATTEST

Ved du hvem, du vil stemme på? Tag kandidattesten her

Danmark

Hvid mand, 55 år og offentligt ansat: Mød landets mest typiske kommunalpolitiker

Erhverv

Radio Loud skifter navn til 24syv fra næste år

Kultur For abonnenter

Franske 'Gagarine' er en rørende film: En kamp for nabolaget

Debat

Kronik: Skam er blevet et ideal, vi skal stoppe med at forfølge