Annonce
Dette er en kronik. Den udtrykker skribentens eller skribenternes holdning.
Illustration: Gert Ejton
Debat

Messerschmidt i kronik: Er Nationalmuseet spændt for en politisk vogn?

Der er råddenskab i Danmarks rige, siger Hamlet. Og i dag 400 år senere, må vi i hvert fald sige, at der er råddenskab i København – nærmere bestemt på Nationalmuseet, hvor man på den ene side lader Jim Lyngvild digte vildt og fantasifuldt om vikingetiden, men på den anden side manipulerer med videnskabelige kendsgerninger for at få dem til at passe ind i en politisk mission om at gøre Egtvedpigen til en tysk indvandrer i stedet for at lade hende være den danske pige, vi alle kender fra skolebøgerne.

Miseren begyndte i 2015, hvor Nationalmuseet fremkom med den opsigtsvækkende påstand, at Egtvedpigen stammede fra Schwarzwald i Sydtyskland. Professor Karin Frei havde målt strontiumisotoper i området omkring Egtved og sammenlignet dem med Egtvedpigens. De stemte ikke overens, hvilket skabte stor begejstring i kulturradikale kredse, da den nyeste teknologi således kunne afmontere en gammel myte som ren folketro fra romantikken.

Straks skulle den nye erkendelse omsættes til propagandistisk virkelighed. Nationalmuseet fik udarbejdet nyt materiale med fortællingen om at ”bronzealderfolket har altså levet i en kosmopolitisk og meget dynamisk verden”, og professor Frei fik tilmed udgivet en hel bog om Egtvedpigens rejse, naturligvis med forord af museumsdirektør Willerslev.

På få måneder var hele Danmarks børnelærdom vendt på hovedet. Egtvedpigen var slet ikke fra Egtved! Hun er tysk og en vaskeægte kosmopolit – ligesom efter de radikale kustoders hoveder!

Men i 2019 påviste to forskere fra Aarhus Universitet, at de målinger, Nationalmuseets forskere havde foretaget i Egtved, ikke var retvisende. Ph.d. Rasmus Andreasen og lektor emeritus Erik Thomsen viste, hvordan havde professor Frei havde målt på jord, der var tilført landbrugskalk, hvilket var årsagen til, at prøverne ikke stemte med den danske muld, men lignede jorden i Sydtyskland. Og hvad gjorde Nationalmuseet, da de nye oplysninger fra Aarhus Universitet kom på bordet? Reviderede man materialet og sin nyfortælling om Egtvedpigen? Føjede professor Frei et nyt appendix til sin anmelderroste bog?

Nej. Den dag i dag kan man på Nationalmuseets hjemmeside læse om, at bronzealderen var kosmopolitisk og dynamisk – hvad det så end betyder. Man skulle ellers tro, at forskere som Frei og Willerslev var forpligtede til – i kraft af deres betroede opgave med at formidle vores historie – at træde et skridt tilbage og vurdere resultaterne på ny. Men nej, de afviste blankt Andreasens og Thomsens konklusion og hævdede, at landbrugskalk slet ikke kunne påvirke prøverne i det omfang, der var nødvendigt. For kalken siver ikke ned i de dybere jordlag, mente man i København.

Det slog dog hverken Andreasen eller Thomsen ud, men fik dem derimod til på den mark i Jylland, hvor Nationalmuseet selv havde målt på i 2019, at påvise, hvordan 80 til 100 procent af den strontium, der var bundet i kalken, var vasket væk efter fem år, ligesom de kunne påvise lokale strontiumforhold magen til den jord, Egtvedpigen blev fundet i – helt upåvirket af moderne landbrug. Dermed kunne Andreasen og Thomsen altså sandsynliggøre, at strontiummen måtte være sivet ned i jorden.

Siden har også ph.d. Sophie Bergerbrandt fra Gøteborgs universitet fremsat den tese, at Egtvedpigen formentlig er fra et sted i Skandinavien – men altså ikke fra Jylland. Det baserer hun ikke på kemi, men på de arkæologiske kendsgerninger, at der er nærmest ingen spor efter bronzealderhuse og grave i området i Schwarzwald, hvor isotopværdien ifølge Nationalmuseet stemmer overens med Egtvedpigens. Det er altså ganske usandsynligt, at Egtvedpigen skulle komme derfra, når der ikke har boet nogen i området.

Men på trods af den store videnskabelige uenighed, så står Nationalmuseet stædig fast og promoverer – uden skyggen af referencer til de andre forskeres anfægtelser af Nationalmuseets påstand – idéen om ”Egtvedpigens internationale liv”. Kun i helt separate pressemeddelelser adresserer (og afviser) de kritikken.

Med andre ord er fakta velkomne, hvis de vel at mærke viser det, man gerne vil fortælle: At oldtidens danskere slet ikke var danskere. De var kosmopolitter. Sådan en slags elite, der inden de forhadte nationalstater og deres lukkede grænser, rejste frit og lykkeligt rundt i verden. Sådan lidt som man i radikale kredse drømmer om at se verden af i dag.

Morten Messerschmidt, MF (DF).

Men er det den fortælling, Nationalmuseet er sat i verden for at forkynde? Direktør Willerslev siger selv, at han ikke løber efter folkestemninger eller lader sig styre af korrekthedskultur eller politisk ideologi. Men hvorfor er det så, at Nationalmuseet ikke formidler de konkurrerende fortolkninger, men stædigt holder fast i, at Egtvedpigen er fra Tyskland, og udelukker enhver forskning, der viser det modsatte?


Nationalmuseet skal ikke føre politik og ensrette, men gøre os klogere og nysgerrigere. For debatten om Egtvedpigen er ikke slut. Den kører blot alene i lukkede, videnskabelige kredse. Og det er selvsagt en skam.


Hvorfor ikke blot lægge frem, at der er uenighed i de videnskabelige kredse og ad den vej give indblik i de videnskabelige metoder, der ligger til grund for forskernes konklusioner? Mon ikke det kunne både inspirere og gøre os mere nysgerrige på gåden om Egtvedpigens ophav?

Nationalmuseets adfærd giver anledning til at spekulere på, at et bestemt verdenssyn styrer den videnskabelige konklusion, på trods af overbevisende argumenter om noget andet? Det er på tide, at Nationalmuseet på ærlig, redelig og videnskabelig vis formidler historien, i stedet for at låse sig fast på én bestemt fortolkning, der ”tilfældigvis” passer godt ind i netop en moderne, kulturradikal tankegang.

Nationalmuseet skal ikke føre politik og ensrette, men gøre os klogere og nysgerrigere. For debatten om Egtvedpigen er ikke slut. Den kører blot alene i lukkede, videnskabelige kredse. Og det er selvsagt en skam – uanset hvad tiden så måtte vise.

Forsiden netop nu
Danmark

Formand for landdistrikter om penge til sportshaller i bytte for flere vindmøller og solceller: - Det er slet ikke nok

Kultur

Cirkusrevy uden Ulf og Lisbet: Velsmurt underholdning, men ingen latterkramper

Danmark

Se billederne: Kom med ind i Victor og Birgittes vilde drømmehus med 360 graders terrasse, snedkerkøkken og privat shelter direkte ned til åen

Podcasts

Lyt til 'Det blå hjørne': Støjberg og Vanopslagh debatterer muligt landsforræderi og uddeler blå mærker til Messerschmidt og Krarup

Debat

Debat: Lad ikke EU splitte Nato

Udland

Dykkere reddede 12 meter lang pukkelhval fri af drivgarn

Danmark

Tesfaye vil undgå mistanke ved at ændre regler efter Hjort-sag

Regeringen vil se på, om det fortsat skal være justitsministeren, der nikker ja til at rejse tiltale i sager om forbrydelser mod statens sikkerhed.

Indland

To smittede: Styrelse vil vaccinere nærkontakter mod abekopper

Sundhedsstyrelsen vil tilbyde en vaccine til personer, der har været i nær kontakt til smittede med abekopper. Det sker efter, at to danske borgere er blevet bekræftet smittet.

Indland For abonnenter

Politikere vil have undersøgt mystisk dødsfald hos havørn til bunds

- Det er noget af det laveste, man kan gøre.

Erhverv

Nu bliver overvågningen permanent: - Det er bare umuligt at fiske efter jomfruhummere uden at få nogle torsk med i fangsten

Danmark

- Historisk selvmål af Putin: Eksperter gør status på tre måneders krig i Europa med ukrainsk lykke på slagmarken

Erhverv

Kristian bor i en campingvogn og vender hver en krone, mens han uddanner sig på ny: - Vi har brug for at se på, hvordan det ikke er urealistisk for voksne at lave et sporskifte

Læserbrev

Stop nu den afgiftsrabat for plug-in-hybridbiler

Læserbrev

Den lokale håndværker kan være med til at sætte en prop i Putins gas

Erhverv

Hylder boykot, men sælger stadig selv Ecco-sko: Nu trækker Niels Flemming Hansen sig som ordfører

Kultur For abonnenter

Smartphone fylder 15 år: Teenageren i vores lomme

Læserbrev

Bonnichsen: Regeringen burde sidde på anklagebænken og for længst være faldet på sagen