Annonce
Smitten i daginstitutioner har været så massiv, at mange slet ikke har haft mulighed for at få tredje stik, fortæller pædagogernes fagforening, BUPL. Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Danmark

Mens smitten raser i daginstitutioner: Hver tredje ansat mangler fortsat sidste vaccinestik

Ansatte i daginstitutioner er mindre flittige til at tage tredje vaccinestik end eksempelvis lærere og sygeplejersker. Det viser nye tal. Smitten er så voldsom, at det slet ikke er muligt for de ansatte at beskytte sig med tredje vaccinestik, forklarer fagforening. Ekspert opfordrer til hurtig handling.

Corona: Mens pædagoger kræver, at der gribes ind over for en stigende smitte i børnehaverne, mangler lidt over en tredjedel af de ansatte i landets daginstitutioner fortsat at tage imod tredje vaccinestik.

Det viser den seneste opgørelse fra Sundhedsdatastyrelsen.

Smitten raser lige nu i børnehaverne, og det giver bemandingsproblemer, hvor pædagoger er nødt til at blive hjemsendt på grund af smitte, eller fordi de er nærkontakter til en smittet. Det har fået pædagogernes fagforening, BUPL, til blandt andet at kræve, at politikerne gør det muligt at hjemsende børn eller mindske daginstitutionernes åbningstider. Men havde flere pædagoger fået et tredje stik, kunne det løse en del af bemandingsproblemerne, vurderer virusekspert.

- Selv hvis man har fået tredje stik, er det ikke en 100 procent garanti mod smitte. Men det kunne tage toppen af problemet og sikre, at flere pædagoger ville slippe for smitten, og dermed sikre, at der var mere bemanding, siger Jan Pravsgaard Christensen, professor i immunologi på Københavns Universitet.

Afviser manglende velvilje

De nye vaccinetal viser samtidig, at de ansatte i daginsitutioner halter efter andre coronaudsatte faggrupper, når det gælder det tredje stik. På hospitalerne har 83 procent af personalet taget imod tredje stik, og i grundskolerne har over 70 procent af de ansatte også fået tredje vaccineskud. I daginstitutionerne er det mere præcist 64 procent, der har fået tredje stik.

Men pædagogernes fagforening, BUPL, afviser, at det er manglende velvilje, der er skyldt i, at de halter efter de andre faggrupper.

Bliver man smittet, skal der gå fire uger, fra man er raskmeldt, før man kan få det tredje vaccinestik. Og det er hovedårsagen til, at hver tredje pædagog ikke har taget det tredje stik, mener næstformand i BUPL Birgitte Conradsen. Derudover har eksempelvis sygeplejersker tidligere fået adgang til vaccinationer.

- Den sidste tredjedel befinder sig i en situation, hvor de selv er smittede resten har været i isolation.

Hvordan kan du vide, at det ikke skyldes manglende lyst til at tage vaccinen?

- Jeg har ikke spurgt den enkelte pædagog, men der er bare ikke noget, der indikerer, at pædagoger og pædagogisk personale ikke skulle følge vaccinationsprogrammet, siger Birgitte Conradsen og henviser til, at 9 ud af 10 pædagoger før jul havde taget imod andet vaccinestik.

Bare de seneste to uger er hver niende ansat i daginstitutionerne blevet smittet, viser tal fra BUPL.

Tredje stik gør en forskel

Selv om de i daginstitutionerne ikke har været lige så flittige til at tage tredje stik som eksempelvis sygeplejersker og lærere, ligger de fortsat over landsgennemsnittet, hvor 57 procent har taget tredje vaccinedosis.

Selv om pædagogerne ikke har været lige så flittige til at tage tredje stik som eksempelvis sygeplejersker og lærere, ligger de fortsat over landsgennemsnittet, hvor 57 procent har taget tredje vaccinedosis.

Fra artiklen

Jan Pravsgaard Christensen tør ikke afgøre, om den øgede smitte alene bærer skylden for den lavere tilslutning til tredje stik blandt pædagogerne, men under alle omstændigheder er det vigtigt at få flere af de uvaccinerede ansatte i daginstitutionerne til at tage tredje dosis. Især, hvis de endnu ikke er blevet smittet.

- Man bør opfordre pædagogerne til hurtigst muligt at tage tredje stik. Det gør en forskel, for det hjælper også de kollegaer, der ligger hjemme, for der skal jo fortsat være nogen på daginstitutionerne til at arbejde, siger han.

Sundhedsstyrelsen opfordrer alle over 18 år til at tage et tredje vaccinestik, men har ikke nogen særlig indsats målrettet mod pædagogerne, oplyser styrelsen til Avisen Danmark.

Forsiden netop nu
Danmark

Se med her: Statsministeren svarer på læsernes spørgsmål op til folkeafstemningen

Danmark For abonnenter

Pers bedste ven døde af at blive smittet på sygehuset: Nu har den 77-årige opfundet et våben til at udrydde smitsomme og livsfarlige bakterier

Danmark

Elektricitet på de ædlere dele kan hjælpe en stor patientgruppe med et udbredt problem

Podcasts

Lyt: Mette Frederiksen har fundet sin store fortælling til valgkampen

Erhverv

Pengeregn over statskassen: Når priserne stiger, følger momsen med

Udland

Forskere: Rusland stopper næppe med fremskridt i Donbas

Udland

Harpoon-missiler fra Danmark er nået frem til Ukraine

Ukraines forsvarsminister bekræfter lørdag på Facebook, at hans land er i gang med at modtage Harpoon-missiler fra Danmark.

Indland For abonnenter

Forsker om velfærd: - Man belønner og anerkender folk for at give urealistiske løfter

Velfærd: Udfordringen er til at få øje på, i 2030 vil der mangle 44.000 ansatte i det offentlige, og flertallet vil mangle i kommunerne, med andre ord i blandt andet ældrepleje, skoler, børnehaver og vuggestuer.

Udland

Kvindelig festdeltager stoppede potentielt masseskyderi i USA

En kvindelig festdeltager stoppede et potentielt masseskyderi i USA, da hun denne uge trak sin pistol frem og skød mod en mand, der havde åbnet ild med en halvautomatisk riffel mod en større menneskemængde.

Danmark

Efter gentagne afvisninger: Skatteminister åbner døren for forbud mod spilreklamer

Danmark

Skoleskydernes yndlingsvåben i USA er som et legosæt og fås også i lyserød

Debat

Debat: Identitetspolitisk galskab hos DR

Debat

3F om de manglende hænder: Ulven kommer - ikke

Danmark

Jørn frygter, han dør, før han får svar: Nu tager patienter sagen i egen hånd

Indland

Borgmester: Letbane skal forhindre at Odense sander til i biler

Indland

Overtændt publikum afbrød koncert: Jelling fortsætter som normalt

Debat

Debat: Vi skal gøre mere for at bekæmpe og forebygge ludomani