Annonce
S-regeringen er ved at overspille sin hånd lige i øjeblikket i forhold til sit parlamentariske grundlag, siger Mai Villadsen, politisk ordfører for Enhedslisten. Arkivfoto: Søren Bidstrup/Ritzau Scanpix
Danmark

Mai Villadsen er en knastør knoldesparker fra Kibæk:  - Vi taler for meget til folk på Nørrebro

Der, hvor Mai Villadsen kommer fra, er man lidt underlig, hvis man ikke er borgerlig. Selv Stram Kurs får flere stemmer i Kibæk end Enhedslisten. Men Enhedslisten værner faktisk om provinsdanmarks værdier, siger hun i dette interview med Avisen Danmarks Kasper Løvkvist. Hvor hun hun også advarer Mette Frederiksen om, at det vil koste regeringen genvalg, hvis den ikke stopper med at føre krig mod sit parlamentariske grundlag.

Vil du hellere høre artiklen i stedet for at læse den? Så klik herunder og hør politisk reporter Kasper Løvkvist læse sin artikel op.

Interview: Det ligner lidt en publikumsløs gladiatorkamp i Colosseum, når partilederne mødes hver anden tirsdag eftermiddag i Folketinget til spørgetime med statsministeren. En for en træder de ind i manegen i midten for at hugge løs på kejserens udvalgte i deres nøje afmålte minutter. Og når de sætter sig tilbage på deres plads i inderringen, ved man, at der har været kamp, men sjældent hvem der vandt.

Nogle gange bliver man dog i tvivl om kampens alvor. Ofte bliver der joket kombattanterne imellem. Coronahår og behørig afspritning er et tilbagevendende tema. Der er tv på, så de fleste af partilederne – og statsministeren – kan godt lide at vise borgerne, at det også er muligt at hygge sig, mens man leder landet.

Enhedslistens Mai Villadsen er ikke bare den yngste gladiator - Liberal Alliances Alex Vanopslagh er 73 dage ældre – men også den med mindst erfaring i arenaen. Hun er stadig at regne som nyvalgt og har blot været partileder i tre måneder. Eller politisk ordfører som det hedder i Enhedslisten, der stadig forsøger at signalere til omverdenen, at de spiller på en anden bane end de andre partier og ikke har en egentlig partileder. Det har de.

Knastør

Hun hedder Mai Villadsen og er 29 år. Når hendes forgængere Johanne Schmidt-Nielsen og Pernille Skipper kom til at sige ”jeg”, når de repræsenterede folketingsgruppen og partiet, rettede de altid sig selv og ændrede det til ”vi”. Mai Villadsen retter ikke sig selv. Hun siger ”jeg”.

Og når hun står over for statsministeren tirsdage eftermiddage i Folketinget, står hun der ikke for at hygge sig. Der ryger ikke jokes ud af ærmerne, og vil man fange hende i et enkelt lille smil, skal man holde sig fra at blinke. Hendes øjenbryn spidser ned mod næseroden, og de to tværgående linjer i panden, der normalt er næsten usynlige, bliver dybe og mørke under sideskilningen.

Når man taler med Mai Villadsens kolleger i andre partier på Christiansborg, er "benhård", "knastør" og "kælderkold" blandt de første ord, man hører. Man kan godt hygge sig med hende, som en, der har siddet i rigtigt mange forhandlinger med Mai Villadsen, siger med tydeligt tryk på "kan". Enhedslisten har med ledelsesskiftet - nødvendiggjort af partiets rotationsprincip - fået lagt en nyt lag på alvoren.

Tiden var inde

I kontoret på tredje sal i Provianthuset på Christiansborg, hvor Pernille Skipper sad indtil skiftet i februar, er linjerne i panden næsten usynlige. Smilene kommer let. Man kan godt hygge sig med Mai Villadsen.

Tror du dine gamle skole- og gymnasiekammerater i Midtjylland kan genkende den knastørre, kælderkolde politiker fra folketingssalen og nyhedsudsendelserne?

- Jeg tror ikke, der er så mange af mine skolekammerater, der vil være vildt overrasket over, at jeg kan stå som politiker og have is i øjnene. Jeg håber, at folk privat oplever mig på en lidt anden måde.

- Men jeg har også skullet bevise noget. "Åh nej, endnu en ung kvinde i front for Enhedslisten, hun er bare sat der på grund af hendes kønne ansigt," som folk hele tiden fyrer af. Jeg har haft et behov for at vise, at jeg er dygtig og kommer med noget, som er mig. Derfor er jeg til enhver tid klædt på til tænderne og er altid parat til at gå til en som Mette Frederiksen - det gør mig ikke bange, siger Mai Villadsen.

Hun gik efter posten, fordi det var tiden. Rotationsprincippet. Skipper skulle skiftes, så en ny profil kunne bygges op i god tid før et valg. Mai Villadsen siger, at havde det ikke været for rotationsprincippet, havde hun helst ventet "nogle år". Hun kan godt tale om tvivl - hun fjerner den bare selv igen med det samme.

- Men jeg tænkte også, at jeg kunne være god til det. Jeg er god til at kommunikere, men også til at forhandle. På min korte tid i Folketinget har jeg siddet i ret store forhandlinger på klimaområdet bl.a. Jeg har også ret bredt bagkatalog, fordi jeg har været på det grønne, tidligere har arbejdet i fagbevægelsen (HK, red.) og været ansat i partiet før valget som rådgiver på velfærdsområdet. Derfor gav det god mening.

Parcelbarndom

Før skiftet til Mai Villadsen var nordjyske Peder Hvelplund blevet sat ind som gruppeformand med programerklæringen, at Enhedslisten skulle til at være noget mere for vælgere i provinsen og uden for de store byer. Mai Villadsen er valgt på Nordsjælland, men født og opvokset i det midterste Midtjylland. Kampiveren kan måske godt forlenes med partiets traditionelle autonome, nørrebroske tendenser, men Villadsen er vokset op i et parcelhus på kanten af mark og mose i Kibæk, hvor det ikke er til at opstøve en brosten, hvis man skulle blive grebet af tanken om at kaste sådan en.


Min far var nærmest i sorg, da jeg flyttede til København. Mine forældre syntes, der var ekstremt langt væk og nærmest farligt.

Mai Villadsen, Enhedslisten


- Jeg er rundet af at være fra en lille by, hvor man kendte hinanden. Af at komme fra en lille familie, en kernefamilie. Min forældre voksede op i Herning, gik i folkeskole sammen og blev kærester i meget ung alder. De blev folkeskolelærere, fordi der var et seminarie i Herning tror jeg.

Som den første i familien flyttede Mai Villadsen til København i 2. g. efter hun var blevet engageret i Danske Gymnasieelevers Sammenslutning.

- Min far var nærmest i sorg, da jeg flyttede til København. Mine forældre syntes, der var ekstremt langt væk og nærmest farligt, siger Mai Villadsen, der har en lillesøster på 25 år. Hun bor i parcelhus i Herning og er gravid med sit andet barn.

Den villadsenske kernefamilie fik sit udspring i Kibæk, fordi det var der faren fik job på den lokale skole. Moren fik arbejde i Sdr. Felding 10 minutter derfra.

- De var rundt i byerne for at se hvilken en af dem, de skulle slå sig ned i. Den dag de var i Sdr. Felding, lukkede der en butik, og det fik dem til at tænke på byen som en, der ikke havde fremtiden for sig, og valgte derfor Kibæk. Og selv om Sdr. Felding ikke er gået neden om og hjem siden da, er den symptom på nogle af problematikkerne i Danmark i dag. I København ryger boligpriserne i vejret, men derude er der områder, hvor man ikke kan sælge sit hus. Den skævhed får jeg mere og mere øje for.

Venstreland

Kibæk er som resten af Midt-, Syd- og Vestjylland ikke bare kernefamilie-land, men også kerne-venstreland. Og det, der ikke er Venstre, er meget sjældent rødt. Ved sidste valg stemte to tredjedele borgerligt i Kibæk, over halvdelen af dem Venstre. Hvis Kristendemokraterne kunne overføre deres Kibæk-resultat til landsplan, ville de sidde i Folketinget med 16 mandater. Enhedslisten ville til gengæld ikke have været i nærheden af at komme ind. Stram Kurs fik flere stemmer i Kibæk end Enhedslisten.

- Men kan lige akkurat være socialdemokrat uden at stikke ud - og så alligevel ikke. Min far blev overtalt til at stille op til byrådet i den gamle Aaskov Kommune, fordi der skulle være nogen, der ikke var Venstre. Han blev ikke valgt. Som 17-årig fik jeg to i Kibæk overtalt til at stemme på Enhedslisten. De var så de to stemmer, Enhedslisten fik ved det valg.

- Det er en personlig målsætning for mig, at få Enhedslisten højere op til både kommunalvalget og folketingsvalget - om jeg så selv skal ud at hænge bannere op på halmballer. Jeg synes jo, at de værdier man finder i Kibæk - fællesskab, solidaritet, at man hjælper hinanden - er værdier, Enhedslisten værner om, men alligevel er det altså venstreland. Men i Enhedslisten får vi talt for meget om ting, som - for at være ærlig - folk på Nørrebro er langt mere optaget af.

Fra stof til vind

Enhedslisten taler meget om klimaet, klimakrisen. Mai Villadsen taler meget om klimaet - ikke mindst fordi hun var klimaordfører, før hun blev partileder.

Er der ikke mange af mekanismerne i klimadebatten, der kan skabe utryghed: At den grønne omstilling kommer til at koste arbejdspladser. Hvis landbrugene omkring Kibæk kommer til at lide, vil det påvirke hele lokalsamfundet. Og man har brug for sin benzin- eller dieselbil, når man bor der, hvor den offentlige transport ikke rigtigt giver mening?

- Der er ingen tvivl om, at den grønne omstilling kommer til at ændre hvilke typer arbejdspladser, der er, og det efterlader rigtigt mange mennesker i utryghed.

Svaret på utrygheden er så at sige, at der kommer nye arbejdspladser i power-to-x-industrien og måske på en energiø i Østersøen. Hvad kan man bruge det til i Midtjylland?

- Faktisk er Midtjylland et godt eksempel på, hvordan man kan håndtere sådan noget. Både min mormor og farmor arbejdede som syersker i tekstilindustrien, der nu er erstattet af vindmølleindustri. Vi kan sagtens skabe arbejdspladser og gennemføre grøn omstilling, hvis vi laver politiske prioriteringer, men lige nu holder regeringen produktionsdanmark op som undskyldning for ikke at handle. Man skal gøre som i Esbjerg, hvor de ser, at olieproduktionen stopper og derfor har fokus på at omskole folk.

Kampen om tryghed

Enhedslisten har lige siden begrebet blev introduceret været grundigt tirret af regeringens hockeystav. Altså at kurven mod at nå målet med 70 procents reduktion af klimagasser i 2030 skal knække voldsomt opad til allersidst, fordi først der ser vi effekten af investeringer i ny teknologi. Fugle på taget kalder Enhedslisten det.


Der er alt for meget luftig snak i klimadebatten, og det kan folk ikke bruge til en skid, hvis de føler, at deres arbejde er truet.

Mai Villadsen, Enhedslisten


Men når man blot taler i runde vendinger om jobs, der forsvinder, og hvad de skal erstattes med, virker det så ikke på samme måde som fugle på taget, som det er vanskeligt at være tryg ved?

- Vi mangler lige præcis at være konkrete. Der er alt for meget luftig snak i klimadebatten, og det kan folk ikke bruge til en skid, hvis de føler, at deres arbejde er truet. Vi skal lave en plan for, hvordan man erstatter jobs med vindenergi, naturgenopretning, nationalparker, udrulning af ladestandere.

Hvad tror du, f.eks. slagteriarbejderen tænker, når du taler om nye arbejdspladser i naturgenopretning f.eks.?

- Det giver da en usikkerhed, som jeg godt forstår. Derfor skal vi sørge for omskoling, men jeg ved også godt, at det ikke fjerner utryghed.

Hvordan håndterer man kampen om tryghed, når regeringen bevidst kommunikerer på en måde, der giver så lidt utryghed som muligt, og jeres position er, at man bare skal bearbejde utrygheden?

- Det er bare også en kæmpe utryghed i, hvem der kommer til at betale om 10-20-30 år, hvis regeringen sidder på hænderne. Det bliver jo dem, der ikke har råd til klima- og kystsikring, og os alle sammen, der skal tage imod tusindvis af kvoteflygtninge. Det er mere abstrakt, men det er godt nok også utryghed.

Slattent støtteparti

Under Thorning-regeringen blev Enhedslisten på jævnlig basis ydmyget. Hvis ikke alle husker det, så husker alle i Enhedslisten i hvert fald, da Johanne Schmidt-Nielsen i raseri foran rullende kameraer talte om at blive pisset på, da S-SF-R-regeringen lavede skatteaftale med V og K. Og efterfølgende illustrerede at en regering godt kunne pisse på et støtteparti uden at frygte for sit liv.

Under Pernille Skipper ændrede Enhedslisten strategi. Det var det, der gjorde at partiet insisterede på et forståelsespapir inden Socialdemokratiet dannede regering. Og strategien har også åbnet op for muligheden for at kunne vælte en socialdemokratisk regering. Det sidste er dog ikke noget, de taler om. Det lader de Radikale om. Når det sker, sker det. Hvis det sker.

Det forhindrer ikke, at partiet med jævne mellemrum bliver forsøgt latterliggjort af især borgerlige politikere for at puste sig op uden at lade det få konsekvens i sager som danske børn i fangelejre i Syrien, hjemsendelse af flygtninge, indsatsen mod børn i fattigdom osv.

I et interview på TV 2 News kaldte Venstres Claus Hjort Frederiksen for eksempel Enhedslisten for det mest slatne støtteparti nogensinde - han sparede i øvrigt ikke sig selv og sine egne, da han samtidig kaldte blå blok for den svageste opposition i nyere historie.

Hvorfor tror du, at Hjort synes, I er de mest slatne nogensinde?

- Det forstår jeg ikke. Enhedslisten har siddet i Folketinget i 30 år uden at stille nogen som helst krav til en regeringsdannelse. Vi insisterede på forståelsespapiret denne gang, fordi vi ikke ville give en regering en blankocheck til at sidde på vores mandater.

- Der hvor jeg kan følge Claus Hjort og mange andre er der, hvor jeg synes, at regeringen balancerer lige rigeligt lige nu. Den er ved at overspille sin hånd. De flirter med at lave alt fra landbrugsreform til aftale om ydelser med højrefløjen. Der vil jeg virkelig advare Mette Frederiksen.

Hvorfor skulle hun tage det alvorligt?

- Fordi vi har et forståelsespapir. Jeg vil selvfølgelig ikke sidde og fyre nogen nu, men der står f.eks. i forståelsespapiret, at uligheden og børnefattigdommen skal mindskes. Der skal ske noget. Det bliver meget afgørende for os det næste halve år.


I blå blok ved man af bitter erfaring, at en regering i åben krig med sit parlamentariske grundlag sjældent opnår genvalg.

Mai Villadsen, Enhedslisten


Der er så mange ting, der er afgørende for jer - bl.a. at børnene og mødrene i fangelejrene kommer hjem. Man ser ikke rigtigt nogle konsekvenser?

- Regeringen skal ikke bare huske på, at den blev valgt på et grønt mandat - den blev i mindst lige så høj grad valgt på et velfærds- og lighedsmandat. Den har alle chancer i verden for at mindske utrygheden og uligheden på væsentlige parametre sammen med dens parlamentariske grundlag - måske at gøre noget ved udhulingen af dagpengene, men helt sikkert at mindske børnefattigdommen og uligheden. Den skal levere.

I kan bare trække støtten til regeringen, hvis I er utilfredse, siger for eksempel politikere i blå blok. Men jeg hører dig ikke være parat til faktisk at udløse valg?

- I blå blok ved man af bitter erfaring, at en regering i åben krig med sit parlamentariske grundlag sjældent opnår genvalg. Det så vi med Lars Løkke Rasmussens regering, men også med Helle Thorning-Schmidts. Det er også derfor, regeringen skal passe gevaldigt på med at overspille sin hånd. Det kan komme til at gå hårdt ud over den.

Podcast, Podcasten Danmark, Danmark fortæller,

Mai Villadsen

Valgt til Folketinget fra Nordsjællands Storkreds siden 2019.

Tidligere klima- og kulturordfører - nu politisk leder for Enhedslisten.

29 år. Vokset op i Kibæk i Herning Kommune. Bor i København NV i dag.

Startede på Herning Gymnasium, men flyttede i 2. g til København, hvor hun i 2011 blev student fra Gefions Gymnasium.

Tidligere formand for Danske Gymnasieelevers Sammenslutning.

Har arbejdet som ungdomskonsulent i HK og politisk rådgiver i Enhedslisten.

Forsiden netop nu
Danmark

Formand for landdistrikter om penge til sportshaller i bytte for flere vindmøller og solceller: - Det er slet ikke nok

Kultur

Cirkusrevy uden Ulf og Lisbet: Velsmurt underholdning, men ingen latterkramper

Danmark

Se billederne: Kom med ind i Victor og Birgittes vilde drømmehus med 360 graders terrasse, snedkerkøkken og privat shelter direkte ned til åen

Podcasts

Lyt til 'Det blå hjørne': Støjberg og Vanopslagh debatterer muligt landsforræderi og uddeler blå mærker til Messerschmidt og Krarup

Erhverv

Hylder boykot, men sælger stadig selv Ecco-sko: Nu trækker Niels Flemming Hansen sig som ordfører

Udland

Ukraine: Ny russisk offensiv i øst kan få afgørende følger

Kultur For abonnenter

Smartphone fylder 15 år: Teenageren i vores lomme

Smartphone: Det var noget galt i bilens lastrum. Den afghanske dreng og de øvrige flygtninge havde svært ved at trække vejret, og der var ved at udbryde panik, for ingen kunne høre dem råbe eller banke på vognens sider.

Indland

Endnu et tilfælde af abekopper konstateret i Danmark

Der er konstateret endnu et dansk tilfælde med abekopper.

Danmark

Færre fugle, døve marsvin og flere invasive arter ved Vesterhavet: Forsker kalder planerne om 10.000 vindmøller i Nordsøen for 'verdens største marinbiologiske eksperiment'

Klima: Der skal være 10.000 vindmøller og en håndfuld energiøer i Nordsøen inden 2030. Det skal alt sammen forbindes med store kabler til både Danmark og Centraleuropa og sikre grøn strøm til over 200 millioner mennesker.

Erhverv

Så kommer kameraerne for alvor op på fiskekutterne: - De skal dokumentere, at reglerne overholdes

Danmark

- Historisk selvmål af Putin: Eksperter gør status på tre måneders krig i Europa med ukrainsk lykke på slagmarken

Erhverv

Kristian bor i en campingvogn og vender hver en krone, mens han uddanner sig på ny: - Vi har brug for at se på, hvordan det ikke er urealistisk for voksne at lave et sporskifte

Læserbrev

Stop nu den afgiftsrabat for plug-in-hybridbiler

Læserbrev

Den lokale håndværker kan være med til at sætte en prop i Putins gas

Udland

Etiopisk biolog er genvalgt som WHO-chef

Indland

To forfattere udtræder af Det Danske Akademi og gør plads til nye

Læserbrev

Bonnichsen: Regeringen burde sidde på anklagebænken og for længst være faldet på sagen