Annonce
For et par år siden var socialistpartiets Anne Hidalgo meget upopulær i Paris. Men nu ser det ud, som om hun alligevel genvinder sin borgmesterpost i Paris i dag. Modstanderne fra Macrons parti, LREM, ser ud til at lide nederlag. Foto: Charles Platiau/Reuters
Danmark

Macron-lejren er groggy: Kunsten at tabe et valg

Macron kørte over Frankrigs gamle partier i 2017 og snuppede præsidentposten. Nu går det ikke så godt. Der er lokalvalg, og Macrons parti står til nederlag.

Frankrig: Rotterne piblede frem. Mange af dem. Fra oversvømmede kloakker og kældre. Floden Seinen gik over sine bredder, og nu så indbyggerne i Paris pludselig rotter i affaldscontainere, i parker, på fortove, på veje.

Det var ikke sjovt at være Anne Hidalgo dengang. Hun var borgmester i den franske hovedstad, og det er hun stadig.

Rotterne var ikke hendes eneste problem i 2018. Systemet med bycykler virkede ikke. Et projekt med udlejning af elbiler slog fejl.

Hendes politiske modstandere, herunder præsident Emmanuel Macron, gned sig i hænderne i forventning om en let sejr ved næste lokalvalg.

Det valg finder sted nu.

Vandstanden er faldet

Første runde var i marts. Så kom coronakrisen og udskød anden runde, der er i dag, søndag. Og nu står socialisten Hidalgo pludselig til at genvinde borgmesterposten. Kriserne er løst, modstanden er svag.

Da vandstanden faldt i Seinen, sikrede hun, at bredderne forblev forbeholdt fodgængere. Det har været populært, skriver det tyske nyhedsbureau dpa.


Vi gjorde næsten alt det, vi ikke skulle gøre. Det kan ende med en håndbog med titlen: "Sådan taber du et valg".

Anonym LREM-minister - til Reuters


Bycykelsystemet virker nu, og der er populære cykelstier. Og præsident Macron og hans parti LREM - Republikken i Bevægelse - har været en nem modstander.

I valgets første runde fik Hidalgo og socialisterne flest stemmer. Men ikke over 50 procent, hvilket ville have afgjort valget. Så der er nu en anden og afsluttende runde med de lister, der fik mindst 10 procent af stemmerne.

LREM er med her, men ligger langt tilbage.

Mangler folkets opbakning

- Vi gjorde næsten alt det, vi ikke skulle gøre. Det kan ende med en håndbog med titlen: "Sådan taber du et valg", citerer Reuters en anonym LREM-minister for at sige.

Problemet for Macron er, at han ikke har en folkelig LREM-base. Der er ingen græsrødder. Bevægelsen var ny, da Macron blev præsident i 2017.

Arbejdet med at få græsrødder inden præsidentvalget i 2022 er foreløbig slået fejl.

LREM's forsøg på at vinde Paris er et eksempel på problemerne, skriver Reuters.

Tilbage i februar var Macron i De Franske Alper, da en rådgiver sendte ham en video. Den var dukket op online og viste Benjamin Griveaux onanere. Griveaux var Macrons borgmesterkandidat i Paris.

Valget og Macron

  1. Frankrigs lokalvalg foregår i to runder. Den første fandt sted 15. marts. Anden runde blev udskudt på grund af coronakrisen og finder sted i dag, søndag. Præsident Emmanuel Macrons parti, LREM, ventes at klare sig dårligt. Partiets mål er at vinde blot 10.000 af de 535.000 byrådspladser på valg.
  2. LREM er et nyt parti, der blev dannet af Macron i forbindelse med præsidentvalget i 2017. Det har ikke opbygget et græsrodsnet, og det er for ungt et parti til at have loyale vælgere som de gamle partier, herunder Det Socialistiske Parti og det konservative Republikanerne.
  3. Det ventede dårlige resultat har ingen direkte indflydelse på Macron og hans regerings arbejde. Men et meget ringe resultat kan blive betragtet som en tillidskrise. Det ventes, at Macron hurtigt vil forsøge at erobre dagsordenen efter valget. Rgeringen har bebudet nye tiltag i forbindelse med coronakrisen. De præsenteres allerede mandag.

I forvejen gik hans kampagne skidt, og videoen gjorde det ikke bedre. Nu skulle Macron vælge: Fyr ham eller støt ham.

- Vær der for ham, sagde Macron ifølge Reuters til sine rådgivere.

- Vil han fortsætte, så rejs en vognborg om ham.

Loyalitet over evner

Macron belønner personer, der hjalp ham under præsidentvalget. Som Griveaux, der imidlertid ikke høstede de politiske frugter af Hidalgos problemer i fjor og i 2018.

Griveaux stoppede efter videoen, og Agnes Buzyn har taget over som kandidat. Hendes opbakning er beskeden.

Ifølge ministre, rådgivere og medlemmer af LREM, som vil forblive anonyme, koster Macrons fejltagelser dyrt. Han sætter loyalitet over evner og er ifølge Reuters-kilderne ikke så god til at bedømme en persons karakter.

Griveaux var en af dem, der blev kaldt Macron-drengene. Han blev regnet for at være en arrogant type.

Det franske nyhedsbureau AFP skriver, at LREM nu stirrer ind i et solidt nederlag. Størstedelen af LREM-kandidaterne blev slået ud ved valgets første runde. De tilbageværende har det svært.

Forsiden netop nu
Danmark

Så meget kan din bil sladre om dig og din kørsel: - Det korte svar er alt, man kan forestille sig

Danmark

Ulf har spist PFOS-forgiftet kød i tre år - men ingen ved, hvor forureningen kommer fra

Danmark For abonnenter

Klokken 11.50 i går døde Knud-Erik Dam - han besluttede det selv og så frem til det

Podcasts

Lyt: Afgørelsens time for DF: Hvem vinder?

Indland

Styrelse maner til ro efter fund af giftstof i Odense-kød: 'Meget lille risiko' for skadelige konsekvenser

Danmark

USA slår alarm: Rusland kan angribe Ukraine når som helst

Danmark For abonnenter

USA advarer om russisk angreb på Ukraine

Ukraine/USA/Rusland: Mens Vesten i stigende grad frygter en russisk invasion af Ukraine, tager ukrainerne selv situationen med ophøjet ro.

Udland For abonnenter

Øriget Tonga lider på flere fronter efter voldsomt vulkanudbrud

Der er mindst tre ting, der gør det svært at få nødhjælp frem til Tonga, efter at øriget lørdag blev ramt af et voldsomt vulkanudbrud, der udløste en askesky og en tsunami.

Erhverv

Dansk medicinalfirma vil nedlægge 1000 stillinger

Leo Pharma vil over de næste to år nedlægge 1000 stillinger.

Udland

Danskere advares - situation i Ukraine kan ændres hurtigt

Indland

Nye tal: Her er de mest populære børnenavne

Erhverv For abonnenter

Sultne virksomheder øjner udenlandske hænder

Debat

Provokunstneren Uwe Max Jensen i læserbrev: Jeg skylder Novak Djokovic en undskyldning

Indland

Smittetal sætter igen rekord - nærmer sig 39.000 tilfælde

Erhverv

Novak Djokovic og fruen har købt dansk coronaselskab

Kultur

'Danmarks næste klassiker' er bedste tv i øjeblikket: Det er helt ligegyldigt, hvem der vinder

Debat

DBU: Sidste års succes for dansk fodbold skal bruges til at styrke fællesskabet