Annonce
Som direktør for Danske Erhverv er Brian Mikkelsen i tæt kontakt med regeringen om de hjælpepakker, der skal redde virksomhederne fra coronakrisen. Her taler han til pressemøde om en styrket ordning om lønkompensation. Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix
Erhverv

Lobbyisten Brian: Politikerne har brug for vores idéer

Den tidligere konservative topprofil Brian Mikkelsen forsvarer nu erhvervslivets interesser i spidsen for Dansk Erhverv. Han taler med ministre hver dag, imens han prøver at redde medlemmerne fra kæmpetab og konkurser. Avisen Danmark fangede superlobbyisten på hjemmekontoret.

2020 kunne ikke få en bedre start. Virksomhederne skålede sig ind i det nye årti med ambitiøse budgetter, og både januar og februar tegnede lyst. Der var udsigt til en fornuftig vækst, og de største bekymringer drejede sig mangel på arbejdskraft og brexit - og nogle containere, der ikke kom hjem fra Kina. Det handlede vist om en hidtil ukendt virussygdom.

Så nåede vi ind i marts, og Danmark havde fået sin første coronapatient. For Brian Mikkelsen, direktør i arbejdsgiver- og lobbyorganisationen Dansk Erhverv, udløste det en brat opvågning, da han skulle holde et almindeligt statusmøde med sin bestyrelsesformand. Dansk Erhvervs formand Jens Mathiesen er til daglig topchef for Scandic-hotellerne, og tonen var helt anderledes end normalt.

Datoen var 2. marts, og corona var pludselig ikke en fjern trussel, der mest ramte fabrikkerne i Kina.

- Han fortalte, at folk begyndte at afbestille hotelværelser, og at der tegnede sig en tendens. Da gik det for alvor op for mig, hvor stor påvirkning corona ville få, siger Brian Mikkelsen.

Interviewet med ham foregår pr. telefon. Brian Mikkelsen, der stadig huskes som konservativ toppolitiker med 24 år i Folketinget og en stribe ministerposter, sidder hjemme på sit kontor i villaen i Hellerup, hvorfra han kan kigge direkte ud over Øresund.

Dansk Erhverv beskæftiger næsten 300 ansatte, men kun 20-25 stykker møder dagligt ind i Christian den Fjerdes gamle børsbygning over for Christiansborg, hvor arbejdsgiverorganisationen har hjemme.

Politikerne kan ikke løse, at vi står i en kæmpestor krise, og at vi vil se fyringer og konkurser uanset hvad. Men de kan mindske de værste stød, og de hjælpepakker, der er lavet i Danmark, er nogle af de bedste i Europa lige nu.

Brian Mikkelsen, direktør, Dansk Erhverv

Alt er forandret

Det er kun en måned siden mødet med Scandic-direktøren, men i mellemtiden er alt forandret. Efter statusmødet fik Brian Mikkelsen talrige rapporter fra andre medlemsvirksomheder om, at de var hårdt ramt. Oplevelsesindustrien gik i knæ, da statsministeren satte en stopper for større forsamlinger.

- De store koncertarrangører og fodboldklubber er medlemmer hos os, og vi måtte hurtigt ud og kæmpe for dem. De oplevede, at deres forretning gik fra 100 til nul. Det har de aldrig set gå så stærkt, siger Brian Mikkelsen, der sammen med sine folk har været på overarbejde lige siden.

- Det var lige som dominobrikker, der væltede en efter en, og det bliver de sådan set ved med. Nu rammer det de store produktionsvirksomheder, fordi eksporten går ned, når verden brænder omkring os, siger Brian Mikkelsen.

Som lobbyorganisation for erhvervslivet spiller Dansk Erhverv pludselig en nøglerolle sammen med ærkerivalen Dansk Industri. Normalt kæmper de for at gafle medlemmer fra hinanden, men nu har man set Brian Mikkelsen og Dansk Industris topchef Lars Sandahl Sørensen side om side til pressemøder, og de to organisationer samarbejder faktisk tæt. Regeringen har brug for massive input fra erhvervslivet, hvis hjælpepakker for et trecifret milliardbeløb skal have den rigtige effekt.

- Vi mener jo stort set det samme i denne sag. Vi har forskellige kontakter, så vi kan være brede og stærke sammen. Der er ingen konkurrence lige nu. Det handler kun om at hjælpe Danmark og redde virksomheder fra at lukke, siger Brian Mikkelsen.

De kan ikke løse alting selv

Indflydelsen er derfor til at tage og føle på for lobbyisterne, som nu mærker gevinsten ved at pleje kontakter dybt ind i centralorganisationen.

- Det er klart, at vi er i ekstremt tæt kontakt med myndighederne. Jeg taler med ministre hver eneste dag, og her ser vi værdien af det system, vi har i Danmark. Der er en meget åben tilgang hos centraladministrationen og regeringen, for de kan jo ikke løse alting selv. De har brug for, at vi kommer med nogle idéer, siger Brian Mikkelsen.

Allerede den 10. marts lå den første hjælpepakke klar. En håndsrækning til virksomhederne, der kunne udskyde betalingen af skat og moms. Det var næsten en gratis omgang for staten, der ville få sine penge hjem på et senere tidspunkt.

Dagen efter holdt statsminister Mette Frederiksen (S) sit skelsættende pressemøde, hvor hun reelt lukkede store dele af Danmark ned for at bremse coronavirussens udbredelse.

Blå bog: Brian Mikkelsen

54 år, bosat i Hellerup.

Cand.scient.pol. fra Københavns Universitet.


1994-2018: Folketingsmedlem for Det Konservative Folkeparti

2001-2008: Kulturminister

2008-2010: Justitsminister

2010-2011: Økonomi- og erhvervsminister

2016-2018: Erhvervsminister

2018-: Administrerende direktør, Dansk Erhverv

Politisk handlekraft

Beslutningen udløste en politisk handlekraft, der næppe nogensinde har været set før. Få dage senere havde arbejdsmarkedets parter på rekordtid forhandlet en trepartsaftale hjem, der sikrede lønkompensation til de virksomheder, der afstod fra at fyre medarbejdere under krisen.

Den helt store pakke kom ugen efter, da et enigt folketing stod bag danmarkshistoriens største redningsaktion til en værdi på omkring 280 milliarder kroner.

- Den havde vi arbejdet med i døgndrift, og meget af indholdet har vi spillet ind til regering og opposition. Vi kan genkende formuleringerne i den færdige aftale. Det viser, at de lytter og er konstruktive både i regeringen og oppositionen, siger Brian Mikkelsen.

Hvordan er det at sidde over for politikere, der ikke konstant svarer, at det forslag har vi desværre ikke penge til?

- Det er en meget aparte situation. Jeg har jo selv siddet på den anden side af bordet i mange år. Jeg var vant til at få alle mulige ønsker fra interesseorganisationer og måtte sige nej, fordi vi ikke havde nogen penge. Nu oplever jeg en ekstremt konstruktiv regering. Alt dette her (hjælpepakkerne, red.) var jo aldrig kommet igennem i en normal situation. Aldrig. Derfor er det en historisk tid, vi lever i, siger Brian Mikkelsen.

6 råd til virksomheder med penge på kistebunden

Vi taler mest om de kriseramte virksomheder. Men hvad kan man gøre, hvis man er gået fri af coronakrisen og gerne vil udvise samfundssind? Vi har plukket i Dansk Erhvervs seks bedste bud.

1. Betal hurtigere
Betalinger til mindre leverandører kan fremrykkes, så de får pengene udbetalt hurtigere end normalt. Man kan også bare overveje at fastholde sin catering til frokostordningen. Lidt har også ret.

2. Bidrag til smittebekæmpelsen
Virksomheden kan samarbejde med leverandører, kunder eller konkurrenter om i fællesskab at bekæmpe smitten. Dagligvarebranchen deler f.eks. viden og erfaringer om at reducere smitterisikoen for kunder og medarbejdere.

3. Yd hjælp og opmuntring til udsatte i nærområdet
Det kan være omsorg for ældre borgere, der har svært ved at få mad eller er uden selskab, eller det kan være gratis goder til sundhedspersonale, der yder en særlig indsats.

4. Hjælp dine kunder
Overvej om virksomhedens produkter kan tilbydes til en særlig fordelagtig pris til kunder, der udfylder særligt samfundskritiske funktioner eller er udsatte på anden vis, f.eks. kan et teleselskab give fri tale og sms til kunder, der er strandet i udlandet.

5. Bring dine ressourcer i spil
Alt fra revisionsfirmaet, der tilbyder en gratis hotline for virksomheder, der mangler hjælp til hjælpepakkerne, til medicinalvirksomheden, der omstiller produktionen for at fremstille håndsprit. Eller tilbyd ansatte med sundhedsbaggrund, at de kan melde sig til det danske sundhedsvæsen.

6. Hjælp med hjemmeundervisningen
Skab indhold, f.eks. live-undervisning, til de mange familier, der forsøger at levere hjemmeskole til deres børn.

Banker erkender ansvar

Udover de politiske kontakter har lobbyisterne brug for et stærkt netværk ind i storbankerne, der også spiller en nøglerolle i disse dage. Pengene fra hjælpepakkerne er først nu på vej ud til virksomhederne, som derfor har akut brug for hjælp til at betale de faste regninger.

- Det er ekstremt vigtigt, at virksomhederne får de kreditter, de har brug for, indtil hjælpepakkerne kommer til at virke. Men jeg fornemmer på bankerne, at de godt ved, at de har en vigtig samfundsopgave. De har fortjent og ufortjent været prygelknabe tidligere, men nu synes jeg virkelig, at de lever op til deres ansvar, siger Brian Mikkelsen.

Både regering og banker har understreget, at de vil gøre rigtigt meget for at hjælpe sunde virksomheder. Med streg under ”sunde”. Alligevel har der været eksempler på erhvervskunder, der er blevet mødt med et nej eller helt uacceptable betingelser, når de har bedt banken om hjælp.

- Vi har aftalt med bankerne, at hvis vi får eksempler på virksomheder, som bliver behandlet dårligt, så kan vi ringe direkte til direktionen i bankerne, og så bliver det løst. Jeg har allerede haft et par sager, hvor jeg har løftet knoglen og fået løst en situation, siger Brian Mikkelsen.

Brian Mikkelsen, direktør i Dansk Erhverv. Arkivfoto: Maria Albrechtsen/Ritzau Scanpix

Konkurser på vej

Samtidig er han klar over, at vi kommer til at se masser af konkurser og fyringsrunder ud over dem, der er dukket op i de seneste uger.

- Under den største økonomiske krise siden anden verdenskrig vil der selvfølgelig være virksomheder, der bukker under. Vi har en undersøgelse, der viser, at der alene i marts har været et produktionstab på omkring 50 milliarder kroner. Husk på, at problemerne først for alvor tog fart i midten af marts, så det bliver meget værre i april og maj, siger Brian Mikkelsen.

Han og hans folk har overvåget de hjælpepakker, som andre europæiske lande har skruet sammen i de seneste uger. Konklusionen er, at erhvervslivet kan være yderst tilfreds med de løsninger, som den danske regering har leveret sammen med alle Folketingets partier.

- Statsministeren har gjort det aldeles fremragende. Det har jeg stor respekt for. Vi har et handlekraftigt politisk system, der har vist sig fra sin bedste side, siger Brian Mikkelsen.

Han understreger, at der stadig er behov for mere hjælp til erhvervslivet, og at der skal justeres på de pakker, der er blevet udtænkt og aftalt i løbet af sene nattetimer.

- Politikerne kan ikke løse, at vi står i en kæmpestor krise, og at vi vil se fyringer og konkurser uanset hvad. Men de kan mindske de værste stød, og de hjælpepakker, der er lavet i Danmark, er nogle af de bedste i Europa lige nu, fordi de virkelig tager hånd om de udfordringer, der er, siger Brian Mikkelsen på telefonen fra hjemmekontoret i Hellerup.

Dansk Erhverv beskæftiger næsten 300 ansatte, men kun 20-25 stykker møder dagligt ind i Christian den Fjerdes gamle børsbygning over for Christiansborg, hvor interesseorganisationen har hjemme. Arkivfoto: Linda Kastrup/Ritzau Scanpix
Danmark

Lyt til podcasten 'Danmark fortæller': Demensramte Frank vil skåne familien for sin sygdom - Min kone skal beholde sin nye kæreste 9:9