Annonce
Vi kommer til at mangle masser af faglærte, fordi mange går på pension, og den grønne omstilling udløser et stort behov for arbejdskraft, skriver Lizette Risgaard. Arkivfoto: Annelene Petersen
Danmark

Lizette Risgaard: Drop uddannelsessnobberiet og få det fedeste arbejdsliv

Det er sjældent, at jeg henvender mig direkte til jer, kære læsere. Normalt består mit arbejde i at forhandle med arbejdsgiverne, statsministeren og resten af Christiansborg på vegne af de 1,3 millioner lønmodtagere, vi i Fagbevægelsens Hovedorganisation repræsenterer.

Men i dag står vi med et problem, som kræver en indsats fra os alle sammen som privatpersoner.

I 2030 kommer vi til at mangle minimum 99.000 faglærte. Tømrere, industriteknikere og elektrikere - bare for at nævne nogle få - kommer til at være endnu sværere at få fat på.

Hvorfor? Det skyldes en blanding af tre ting:

  • For det første går mange faglærte på pension i de kommende år. 
  • For det andet betyder vores klimaambitioner, at vi står over for et behov for arbejdskraft svarende til mindst 20.000 job om året, hvoraf mange er faglærte. 
  • For det tredje vælger alt for få unge at tage en erhvervsuddannelse.

Det er her, at vi hver især kommer ind i billedet. For utallige undersøgelser viser, at når vores børn, niecer, nevøer, grandfætre og alle andre skal vælge uddannelse, så lytter de til de voksne. Og som mor til to sønner får jeg lyst til at tilføje: For én gang skyld.

Hvad vi opfordrer dem til, hvilke argumenter vi bruger, og hvordan vi taler om de forskellige uddannelser, er afgørende for, hvad vores børn vælger.

Min appel til alle læsere er derfor, at vi hver især tager snakken med de unge, der er i vores hjem eller i vores omgangskreds. At vi ikke tager det for givet, at de skal i gymnasiet eller ligefrem opfordrer til det, fordi gamle fordomme tilsiger os, at det er finere at få en studenterhue på hovedet end et svendebrev i hånden.

I 2030 kommer vi til at have 24.000 akademikere i overskud. Sagt med andre ord: Flere akademikere vil stå i kø til dagpenge, mens virksomheder, det offentlige og privatpersoner vil stå i kø for at hyre faglærte. Det skylder vi også at fortælle vores unge, når vi krydsforhører dem om, hvad de har tænkt sig at vælge af ungdomsuddannelse.

Vi må hver især kigge indad og tage et opgør med uddannelsessnobberiet.

Dansk Metal præsenterede for nogle uger siden en undersøgelse, der viste, at kun to procent af danskerne mener, at erhvervsuddannelserne er den ungdomsuddannelse med størst prestige. Og af de 18-29-årige er det 0 procent, der mener, at erhvervsuddannelserne har størst prestige. 


Det bør da være noget af det mest prestigefyldte at arbejde med at redde klimaet eller redde liv. Og i praksis er det, hvad mange faglærte gør hver eneste dag.


Det skriger til jo til himlen! Det bør da være noget af det mest prestigefyldte at arbejde med at redde klimaet eller redde liv. Og i praksis er det, hvad mange faglærte gør hver eneste dag.

Vi skal gøre op med uddannelsessnobberiet for de unges skyld, så de får det fedeste arbejdsliv. Det får nogen ved at gå i gymnasiet, men der altså også rigtig mange, som får det ved at vælge en erhvervsuddannelse. Ligesom der jo er mulighed for at kombinere de to veje ved at tage en EUX, hvor man både får et svendebrev og en studenterhue samtidig. Det bør vi voksne huske, når vi rådgiver vores børn og unge.

Men vi skal også gøre det for samfundsøkonomiens skyld, så vi har de medarbejdere, der bliver brug for. Som skaber vækst og velstand til vores velfærd.

Og sidst, men ikke mindst skal vi gøre det for vores klodes skyld, så vi har unge og dygtige faglærte, der som klimaets frontkæmpere kan føre den grønne omstilling ud i livet. Det skal vi huske de unge på, når de på den ene side taler om, hvor vigtig klimakampen er, men på den anden side er i tvivl om, hvad de konkret kan gøre selv. Her bør svaret være: Tag en erhvervsuddannelse.

Derfor er det også nu, at vi alle skal i gang med at tage ansvar for, at flere unge vælger en erhvervsuddannelse. At vi tager et opgør med uddannelsessnobberiet over middagsbordene og til konfirmationstalerne. For det gør os både dummere og fattigere.

I stedet bør vi fortælle vores børn, at det at være faglært åbner en verden af muligheder. Både når det gælder spændende job og kampen for klimaet.

Lizette Risgaard, formand, Fagbevægelsens Hovedorganisation. Pr-foto

De skriver Erhvervsklummen

Erhvervsklummen skrives på skift af:

Brian Mikkelsen, direktør, Dansk Erhverv

Mira Lie Nielsen, bolig- og formueøkonom, Nykredit

Lizette Risgaard, formand, Fagbevægelsens Hovedorganisation

Søren Søndergaard, formand, Landbrug & Fødevarer

Lars Sandahl Sørensen, direktør, Dansk Industri

Lars Aagaard, direktør, Dansk Energi

Forsiden netop nu
Danmark

Efter Brostrøms bøn: - Min datter bestemmer selv, om hun vil vaccineres

Danmark For abonnenter

Nemt og lækkert: Mortens Madklub serverer laks med fem ingredienser

Læserbrev

Metoo gælder ikke for mænd i Esbjerg

Podcasts

Lyt til "Danmark fortæller": Uffes sidste rejse: Kæmp for alt 1:3

Podcasts

Seks konkrete råd: Sådan børnesikrer du internettet

Podcasts

Lyt til Mortens Madklub: Godt grej til sommerens grillmad

Udland

Brande hærger feriesteder ved Middelhavet

Italienske brandfolk kæmper for anden dag for at få kontrol med skovbrande på Sicilien.

Udland

Romerrigets grænser og kursteder får status af verdensarv

En næsten 600 kilometer lang strækning langs med Donau-floden har af FN's kulturorganisation, Unesco, fået status af verdensarv.

Indland

RUC's lister med ansøgeres cpr-numre kunne læses af alle

I lidt under et døgn fra mandag middag til tirsdag morgen har der været fri adgang til cpr-numre, mailadresser og kommunikation til omkring 2700 personer, der i år har søgt ind på Roskilde Universitet (RUC).

Danmark

Ud med de gamle, ind med de nye: Søndag træder nye regler om brændeovne i kraft

Læserbrev

Bertel Haarder, hvor er det fremadrettede, løsningsorienterede perspektiv?

Danmark

Se kortet: Her dyrker man de danske sommerafgrøder

Danmark For abonnenter

Nu skal Arne-pensionen stå sin prøve

Danmark

MTV fylder 40: Reality dræbte klassens frække dreng

Erhverv

Ældre og indvandrere fylder i voksende kø af langtidsledige

Kultur

Boris Johnson skal være far igen - mindst for sjette gang

Debat

Danmarks ambassadør i Paris: Frankrig atter frit efter coronavirus