Annonce
Berith Nissen fra Sønderjysk Landboforening var en af de kvindelige talere, som forsøgte at få MeToo på dagsordenen under debatten på Landbrug og Fødevarers delegeretmøde i Herning Kongrescenter. Foto: Frank Cilius/Ritzau Scanpix
Erhverv

Landbruget undskyldte atter for MeToo og lovede mere diversitet - men kun kvinder og ungdommen turde tale om problemet

Landbrugets delegeretmøde i Herning er ofte genstand for store slagsmål og utilfredshed, men i år herskede en sjælden stemning af konsensus og løste problemer. Landbrugets kvinder og ungdommen forsøgte at skære igennem tågen og sætte MeToo på dagsordenen. Men ingen ønskede tilsyneladende at gå ind i kritikpunkter fra talerstolen.

Landbrug: Grøntsager, masser af fisk og nul sovs til frokost. De nye tider har også ramt de 1000 delegerede landmænd til brancheorganisationen Landbrug & Fødevarers årlige møde i Herning. Men kun til en vis grænse.

Ses der bort fra det kulinariske, var der næsten ingen snak om MeToo, som ellers ramte Landbrug & Fødevarer som en løbsk gyllespreder tidligere i år. De nystrøgede skjorter, blankpolerede sko og livlig summen i foyeren i Hernings Kongrescenter onsdag var ikke til at tage fejl af. Det var rart at ses igen efter corona-nedlukningen, og den gode stemning skulle ikke spoleres, selv om netop delegeretmødet plejer at være stedet, hvor der diskuteres helt igennem.

Sidste års møde den 4. november var nok landbrugets værste dag i årtier. For nok måtte bønderne nøjes med live-streaming og sørge over, at deres afgående formand Martin Merrild var sengeliggende med corona, men det var også dagen – ufatteligt timet – hvor statsminister Mette Frederiksen (S) valgte at lukke minkerhvervet ned. Så trods gråt novembervejr i det midtjyske, så kunne i år vel kun blive bedre.

- Tænk, hvis dansk landbrug aldrig mødte modstand. Hvor ville vi så være i dag? Spurgte formand Søren Søndergaard i tilbageblikket og kiggede ud på den velmødte forsamling af bønder.

Tilliden er intakt

Søren Søndergaard har netop kunnet fejre et år på formandsposten og har om nogen på den korte tid oplevet, hvordan landbruget mestrer at ryge i stormvejr og overleve selv de værste kriser. Hvad end det er corona, grøn omstilling, vandmiljø, MeToo eller de nærværende jammerlige svinepriser. Og han fik da også - helt usædvanligt - stående klapsalver fra salen efter en beretning, som især handlede om sejren i at lande den historiske brede landbrugsaftale, der skal gøre dansk landbrug klimavenligt.

Hvis man var i tvivl, om formanden manglede tillid, så er man det ikke længere.

-  Søren Søndergaard, du har vist os, at tro krydret med vilje kan flytte bjerge. Den indsats har vi fortsat brug for i fremtiden, og jeg er helt tryg ved at have en kaptajn som dig ved roret, sagde Niels Laursen, formand i Sydvestjysk Landboforening.

Men ikke alle isbjerge kan omgås uden ridser på skroget, nogle er måske helt gået under radaren eller bevidst ignoreret. Sexisme-sagen i avlsselskabet Danbred, som Landbrug & Fødevarer ejer en stor del af, hører til i den kategori.

Sagen tog som bekendt mere og mere vand ind, mens erstatningskroner og mundkurve i det stille skulle flytte de afgørende dråber, så skibet fortsat sejlede uden at omverdenen fik nys om kvindernes kår.

Efter slinger i kursen og stor medievirak, fik Danbred så ny bestyrelse og krænkeren, i form af direktøren Thomas Muurmann Henriksen, fik sin fyreseddel. Tilbage stod Søren Søndergaard, der bestod som formand.

Men en anden kaptajn, den administrerende direktør Anne Arhnung, lettede efter tre år i landbrugstoppen anker og afmønstrede. Landbrug & Fødevarers ledelse havde ikke lyttet til hende, mente hun. Efter hele 25 år i organisationen overlod hun farvandet til mændene.

Undskyldning står ved magt

Formanden gentog sin undskyldning for organisationens håndtering af sagen med lovning på, at medlemmer kan og skal forvente mere og bedre af organisationen i fremtiden. Initiativer er på vej, og Søren Søndergaard var fortsat ked af Anne Arhnungs afgang, var meldingen i Herning.

- Vi kigger også vores interne kultur og struktur efter i sømmene og arbejder for eksempel med diversitet på tværs af alder, køn og erfaring, sagde Søren Søndergaard.

Vi må håbe, at erhvervet har en kikkert med i vagttårnet. I hvert fald skal der kigges langt, eftersom direktørens afgang har gjort gangene på Axelborg, organisationens hovedsæde, særdeles kvindetomme.

Tavsheden om MeToo-sagen i den efterfølgende debat var slående. Om det skyldtes, at dirigent og medlem af primærbestyrelsen, Christian Lund, gjorde de fremmødte opmærksomme på at vise god takt og tone, da organisation er under stor bevågenhed fra det offentlige, vides ikke.

Det kunne også bunde i, at ingen turde at bevæge sig ud i at blive irettesat for en melding a la: "At være kvinde er ikke en selvstændig kvalifikation", som Danske Svineproducenternes Jeppe Bloch Nielsen rodede sig ud i ved organisationens svinekongres for få uger siden.

Ungdommen mødte kvinderne

Alt andet lige forsøgte nogle af de få kvinder i Landbrug & Fødevarers repræsentantskab at få emnet i spil. Det lod ikke til, at de ville lade Søren Søndergaards undskyldning og lovning på initiativer stå alene.

- Vi skal tiltrække flere kvinder, og vi skal værdsætte dem, vi har. Kvinder skal accepteres på lige fod som mænd. De kan give os den ansigtsløftning, som vi mangler, de skal inviteres ind, så vi bliver et moderne landbrug i et moderne samfund, sagde Berith Nissen, næstformand i Sønderjysk Landboforening.

Lone Andersen, den eneste kvinde i landbrugets primærbestyrelse, kvitterede for ordene:

- Vi kan kun være enige om, at vi skal gøre det bedre, sagde hun.

Min største bekymring handler om os selv. Den handler om den kultur, som vi er ved at skabe. Den skal vi have gjort op med, men det er svært, for det kræver, at vi ser indad.

Niels Skovgaard, formand for Landboungdom

Også en tredje kvinde fik talt om manglende mangfoldighed i bestyrelserne. Men de kunne lige så godt have talt med sig selv i et helt andet lokale. For reaktionerne udeblev. De fik dog opbakning fra Niels Skovgaard, de unge landmænds formand, der var en af de sidste på talerstolen:

- Min største bekymring handler om os selv. Den handler om den kultur, som vi er ved at skabe. Den skal vi have gjort op med, men det er svært, for det kræver, at vi ser indad. Vi skal spille hinanden gode, og det kræver, at vi får mere diversitet og er åbne overfor andre, uanset alder, baggrund eller om man er mand eller kvinde, sagde formanden for Landboungdom.

Minkene hjemsøgte Herning

Det var ikke kun MeToo som forblev en spøjs elefant i rummet. Også aflivningen af minkene, begivenheden, som gennemsyrede sidste års møde, hele landbrugets 2021 og som fortsat fylder avisernes forsider, var enten glemt eller skulle ties ihjel.

Søren Søndergaard vendte kort de døde dyr i sin beretning, ligesom gæstetaler Venstres formand Jakob Ellemann-Jensen lovede at følge sagen tæt. Men minkene blev ved deres spøgen i kulissen blandt landmændene.

Det var som om, at Landbrug & Fødevarer og alle de delegerede ikke gad flere ulykker, - og at der nærmest herskede konsensus om ikke at lave ballade eller at gå ind i kritikpunkter.

Måske er landmændene bare glade for deres landbrugsaftale, at kunne se hinanden igen og at skibet fortsat har en stærk kaptajn ved roret. Og så går de hver især hjem, udskifter de pudsede sko med gummistøvlerne og tager stridighederne internt på staldgangen. Der er selvfølgelig også en grøn dagsorden, der ikke løfter sig selv - og slet ikke med snak.

Forsiden netop nu
Danmark

Så meget kan din bil sladre om dig og din kørsel: - Det korte svar er alt, man kan forestille sig

Danmark

Ulf har spist PFOS-forgiftet kød i tre år - men ingen ved, hvor forureningen kommer fra

Danmark For abonnenter

Klokken 11.50 i går døde Knud-Erik Dam - han besluttede det selv og så frem til det

Podcasts

Lyt: Afgørelsens time for DF: Hvem vinder?

Indland

Styrelse maner til ro efter fund af giftstof i Odense-kød: 'Meget lille risiko' for skadelige konsekvenser

Udland

USA advarer Rusland mod angreb og lover Ukraine materiel støtte

Danmark For abonnenter

USA advarer om russisk angreb på Ukraine

Ukraine/USA/Rusland: Mens Vesten i stigende grad frygter en russisk invasion af Ukraine, tager ukrainerne selv situationen med ophøjet ro.

Udland For abonnenter

Øriget Tonga lider på flere fronter efter voldsomt vulkanudbrud

Der er mindst tre ting, der gør det svært at få nødhjælp frem til Tonga, efter at øriget lørdag blev ramt af et voldsomt vulkanudbrud, der udløste en askesky og en tsunami.

Erhverv

Dansk medicinalfirma vil nedlægge 1000 stillinger

Leo Pharma vil over de næste to år nedlægge 1000 stillinger.

Udland

Danskere advares - situation i Ukraine kan ændres hurtigt

Danmark

Politiet har ingen fartmålinger: Alligevel er Lars' Tesla beslaglagt på sjette måned

Indland

Nye tal: Her er de mest populære børnenavne

Erhverv For abonnenter

Sultne virksomheder øjner udenlandske hænder

Debat

Provokunstneren Uwe Max Jensen i læserbrev: Jeg skylder Novak Djokovic en undskyldning

Erhverv

Novak Djokovic og fruen har købt dansk coronaselskab

Kultur

'Danmarks næste klassiker' er bedste tv i øjeblikket: Det er helt ligegyldigt, hvem der vinder

Debat

DBU: Sidste års succes for dansk fodbold skal bruges til at styrke fællesskabet