Annonce
Der sat et stærkt fokus på vigtigheden af at sætte fuld turbo på udviklingen af fremtidens mere plantebaserede landbrug. Arkivfoto: Søren Bidstrup
Danmark

Lad os gøre det plantebaserede væksteventyr til virkelighed

Debat: Nu er der for alvor ved at være varmet op til forhandlingerne om en klimaplan for landbruget. Med lanceringen af Radikale Venstres landbrugsudspil, og fødevareminister Rasmus Prehns klare udmelding om, at Danmark skal være absolut verdensførende inden for plantebaserede fødevarer, er der sat et stærkt fokus på vigtigheden af at sætte fuld turbo på udviklingen af fremtidens mere plantebaserede landbrug. Alt andet ville heller ikke give mening, for det er de plantebaserede fødevarer der er fremtiden.

Med et forventet gennemsnitligt årligt investeringsafkast på 12 procent vil en investering i plantebaserede fødevarer på 100 kr. efter 10 år kunne give et samlet afkast på 200 kr., hvilket er fire gange mere end en tilsvarende investering i svinekød, der kun vil give et afkast på 50 kr. Dette skyldes at det globale marked for plantebaserede fødevarer forventes at vokse massivt og allerede om seks år have en værdi af 74,2 milliarder dollars, der på det tidspunkt vil svare til 29 procent af det globale marked for svinekød.

Samtidig imødeser OECD og FAO faldende realpriser på svinekød frem mod 2029, hvilket vil gøre konkurrencen på det globale marked urimeligt hård for danske landmænd, især når Kinas egen svinekødsproduktion retter sig efter de er kommet sig helt oven på problemerne med afrikansk svinepest. Dansk landbrug, der i meget høj grad er baseret på eksport af svinekød, står med andre ord over for nogle kolossale udfordringer i fremtiden.

Og det er ikke kun landbruget der står med disse udfordringer. Der må også forventes et fortsat tab af arbejdspladser inden for virksomheder der arbejder med at slagte, opskære og forarbejde svinekød, hvor beskæftigelsen i forvejen er faldet med 26 procent fra 2008 til 2019.

Det er derfor meget opløftende at læse Landbrugsavisen den 15. marts, hvor sekretariatschef i Plantebranchen, Frederik Madsen, ser muligheder for at skabe op mod 5000 nye danske arbejdspladser inden for den plantebaserede fødevareproduktion, hvilket vil kunne opveje et fortsat fald i beskæftigelsen inden for svinebranchen.

De 5000 nye jobs er nok i virkeligheden ret lavt sat. Baseret på den forventede globale vækst samt analyser af den totale markedsværdi og beskæftigelse inden for den plantebaserede fødevaresektor i USA, som i 2019 blev estimeret til at være hhv. 4.5 milliarder dollars og 55.000 jobs, vil der sandsynligvis allerede om seks år på globalt plan være 900.000 jobs inden for den plantebaserede fødevaresektor, som i 2027 forventes at have en samlet global markedsværdi på 74.2 milliarder dollars.

Hvis der satses helhjertet på at udvikle den plantebaserede værdikæde og det lykkedes Danmark at få en andel af det globale marked for plantebaserede fødevarer på mellem to procent og tre procent, så vil det med udgangspunkt i disse analyser ikke være urealistisk at der vil kunne etableres et sted mellem 18.000 og 27.000 nye jobs inden for forarbejdning og fremstilling af plantebaserede fødevarer i Danmark.


I forhandlingerne om en klimaplan for landbruget vil det derfor være helt afgørende at udviklingen af den plantebaserede værdikæde får en meget fremtrædende rolle


I forhandlingerne om en klimaplan for landbruget vil det derfor være helt afgørende at udviklingen af den plantebaserede værdikæde får en meget fremtrædende rolle, som bliver afspejlet meget konkret og direkte i investeringer og indsatser der er fuldt på højde med, eller større end de tilsvarende investeringer og indsatser der igangsættes for at videreudvikle den animalsk baserede værdikæde.

Vi skal også fremover have animalsk baseret fødevareproduktion i Danmark og det er naturligvis vigtigt at denne produktion bliver så bæredygtig og klimavenlig som muligt, men det er en udvikling af den plantebaserede fødevareproduktion der vil medføre den største gevinst, både for vores klima, sundhed og biodiversitet, og i allerhøjeste grad også for vores økonomi.

Formanden for de danske planteavlere, Torben Hansen, har på Altinget den 5. marts meldt klart ud at danske landmænd gerne vil producere flere planter til mennesker. Nu mangler vi bare at de danske politikere giver vores landmænd og fødevarevirksomheder de nødvendige betingelser for at gøre det plantebaserede væksteventyr til virkelighed.

Forsiden netop nu
Danmark For abonnenter

Kristendemokrater søger succes via Rohdes erfaring og tricks

Danmark

Vanopslagh: Jeg går ikke op i, at jeg SKAL have prædikatet liberal

Erhverv

Det bliver ikke sagt med blomster: Derfor flygter blomsterhandlerne fra Interflora

Podcasts

Fire perfekte podcasts til din efterårsferie

Erhverv For abonnenter

Minister vil GPS-overvåge ulvebestanden

Udland

Politiet sætter lørdag navne på ofrene i Kongsberg-angrebet

Kultur

Boganmeldelse: Grønne forventninger i 'Vi ville så meget'

Bøger: I romanens ekspositionsdel møder læseren den ene af bogens to hovedpersoner, Jonas Marker, en mand i 40’erne, ansat i den London-baserede investeringsbank Powell & Partners som ansvarlig for at skaffe kapital til bankens investeringsprojekter. Nu i 2017 skal han specifikt finde midler til opførelsen af en stor dæmning i den bolivianske regnskov.

Erhverv

Flere sætter udbudsprisen ned for at få boligen solgt

Boligmarkedet: I et forsøg på at få lejligheden solgt vælger næsten hver tredje sælger nu at sætte udbudsprisen ned.

Kultur For abonnenter

Boganmeldelse: Et mystisk maleri

Bøger: Holger Dahl, der er en stor Kina-kender med allerede et par bøger om landet i bagagen, har med ”Ming Selskabet” begået endnu et værk om det gådefulde rige.

Danmark

Jobansøgere med flygtningebaggrund straffes på det danske arbejdsmarked

Danmark

Rigsrevisionen skal opgøre prisen for redning af bankerne

Danmark For abonnenter

Engfugle er udfordrede og rovfugle i bedring

Indland

Chancen for at overleve hjertestop er ens i land og by: - Danskerne er fantastisk gode til at træde til 

Danmark For abonnenter

Dansker bag blodigt angreb var ikke til at have en normal samtale med

Erhverv

Bitcoin når højeste værdi siden april i håb om blåstempling

Kultur For abonnenter

I kulturhusene mødes slægtsforskere og skateboardere og dem midt imellem

Debat

Kronik: Retten til fri kærlighed gælder alle