Annonce
Statsminister Mette Frederiksen har udstyret sig selv med et stensikkert nationalt kompas. Arkivfoto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Danmark

Løvkvist: Forstå Socialdemokratiet - det passer jo bare på den bedste danske opfindelse

Mette Frederiksen bliver tilsyneladende ofte spurgt, hvad der er den bedste danske opfindelse. Det gjorde hun i hvert fald i december 2016, mens hun stadig blot var oppositionsleder og ikke statsminister endnu. Det sagde hun i en video, som Socialdemokratiet brugte som en del af en større kampagne i vejen mod magten, og hendes svar på spørgsmålet var, at der er mange gode danske opfindelser at vælge mellem, men:

"Den allerbedste opfindelse. Det er os selv. Det er Danmark".

I busskure og på togstationer gik man forbi store plakater med en smilende, imødekommende Mette Frederiksen med stort tørklæde og skulderen mod beskueren som en anden Ulla Terkelsen, der på TV2 udlægger menigmands syn på sit land. Og under billedet af Mette Frederiksen stod sætningen:

"Den bedste danske opfindelse er Danmark".

Der var stadig to et halvt år, til Mette Frederiksen blev statsminister og dermed landets primære forvalter, vedligeholder og forsigtige udvikler af "opfindelsen" - godt fire år til hun holdt 1. maj-tale i kolonihaveidyl med dannebrog, ikke røde faner, i baggrunden.

Danmark var ikke endnu blevet vant til et Socialdemokratiet, der var vendt tilbage til et så nationalt udgangspunkt efter tre klare internationalister i Poul Nyrup-Rasmusen, Mogens Lykketoft og Helle Thorning-Schmidt, under hvem partiets traditionelle fokus på nationalitetsfølelse var eroderet mere og mere.

Kampagnen og slaglinjen blev latterliggjort og med god ret.

Man skal ikke være ret kritisk indstillet for at kunne udlægge det som noget regulær nonsens, og musik er der i hvert fald ikke i sætningen "den bedste danske opfindelse er Danmark". Den er lige kluntet nok til, at man for eksempel kan høre Michael Bondesen, Michael Hardinger, Michael Falch eller en hvilken som helst pop-Michael synge den. Måske firserbandet Mænd i Blåt med det fremtidige folketingsmedlem for S Carsten Bo Jensen som forsanger kunne have gjort det.


I alt det usmarte, utjekkede, umusikalske lå nøglen til at forstå, hvorfor Socialdemokratiet i dag agerer så sikkert, som det gør.


Selv i Socialdemokratiets egen organisation kunne man finde folk, der syntes, det hele var lidt latterligt og som havde kvaler ved at bidrage til noget så usmart og utjekket.

Måske derfor at kampagnen hurtigt blev glemt og blandt udenforstående nærmest opfattet som et fejltrin.

Det skulle den ikke være blevet. For i alt det usmarte, utjekkede, umusikalske lå nøglen til at forstå, hvorfor Socialdemokratiet i dag agerer så sikkert, som det gør. Og usmart, utjekket, umusikalsk og kluntet kampagnekommunikation er i øvrigt slet ikke lig med dårlig kampagnekommunikation - Dansk Folkeparti blev stort på blandt andet det.

Det kan lyde mærkværdigt, fordi det er så grundlæggende, men at mene noget er en af de vanskeligste ting ved at være politiker og i særdeleshed toppolitiker og partileder.

Socialdemokratiets stringente fokus på Danmark, sammenhængskraft og borgernes tryghed ved, at "opfindelsen" bliver forvaltet, vedligeholdt og til nøds, men i hvert fald nænsomt udviklet, har givet Socialdemokratiet et kompas, der fjerner en hel del af kompleksiteten ved at mene noget og derefter træffe beslutninger på baggrund af, hvad det mener. En prisme, alt kan ses gennem, så de socialdemokratiske vinkler står stærkere og tydeligere frem.

Kampagnen kom lige efter, at Donald Trump var blevet valgt på baggrund af et USA præget af dybe kløfter og mistillid mellem befolkningsgrupper. Et halvt år efter briterne tog en radikal, og i Socialdemokratiets øjne ret usmart beslutning om at lægge det europæiske fællesskab bag sig. Halvandet år efter det gule Danmark ved valget i 2015 satte sig igennem på en bølge af utryghed ved udlændingepolitik og splittelse mellem land og by.

Kompasset er Socialdemokratiets værn mod trumpisme, et værn mod et oprør mod både nationale og internationale institutioner og fællesskaber og ikke mindst et værn mod det gule Danmark. For en socialdemokrat er de tre ting mere eller mindre det samme.

Et værn mod at borgerne pludselig finder på at bringe skøre mennesker til magten. Et værn mod folkelige bevægelser og beslutninger, som udstiller et cirkusdemokrati, hvor politikere står i parlamentet og råber ad hinanden som i Storbritannien. Et værn mod pandemier og en usikker verden.

Et værn, hvor tryghed, sammenhængskraft og velfærdsstat trumfer alt, mens den liberale del af den borgelige blok hele tiden bliver konfus over, hvordan den skal få en tydeligvis virksom cocktail kombineret med frihed. Fordi netop friheden bringer den kompleksitet, som Socialdemokratiet er sluppet fri af, tilbage i meningsdannelsen.

Det kan så også udvikle sig til nonsens, som når justitsminister Nick Hækkerup utrætteligt insisterer på argumentet om, at mere overvågning giver mere tryghed og dermed mere frihed.

Først og fremmest bliver det dog lettere at træffe beslutninger om, at mink skal slås ned, om at lukke landet resolut ned og uhyre forsigtigt op, om at etablere vaccineproduktion, fordi det ikke bare bliver sundhedspolitik, men også sikkerhedspolitik - Danmark skal beskyttes. Om at lægge sig på den strammeste og mest kontante udlændingepolitik - velfærdsstaten skal beskyttes. Om at sige nej til at tage danske børns mødre hjem fra fangelejre i Syrien, selv om det kan virke hjerteløst - danske borgere skal beskyttes mod IS-tilhængere og terrorister.

Reduktion af klimagasser beskytter verden, mens beskyttelsen af Danmark her bliver mere diffus. Derfor: Fokus på at beskytte arbejdspladser og folks levegrundlag og så få det drejet hen på fremtidige gevinster i vækst og levevilkår baseret på teknologiudvikling. Udvikling, men nænsom, forsigtig og først og fremmest tryg udvikling.

Beskyttelse og tryghed holder populisme, ekstremisme og trumpisme fra døren.

Så kan Socialdemokratiets primære udfordrer til Statsministeriet, Venstre, ligge og rode med at finde sit ståsted i den komplekse udfordring med at balancere tryghed og bevaringsvillighed med den frihed, positivisme, internationalisme, som for eksempel Kristian Jensen stod for, og hvor Jakob Ellemann-Jensen ligger naturligt.

Mette Frederiksen følger bare kompasset: Den bedste danske opfindelse er Danmark.

Forsiden netop nu
Danmark

Ny bog er et forsvar for storbyen: - Større storbyer er vores bedste kort i kampen mod klimakatastrofen

Danmark

Valget er hans: Manden med den sorte hat er bekymret over klimaforandringer

Danmark

Kulturministeren er skræmt over danske børns Youtube-forbrug: - Jeg er bange for algoritmer, jeg ikke forstår

Podcasts

Lyt til 'Ring hjem, Emil': Tysklands skæbnevalg afgøres i morgen - hvem skal stå i spidsen for tyskerne og resten af Europa?

Indland

Antallet af coronapatienter er det laveste siden august

Udland

Merkel prøver for sidste gang at overbevise tyskerne om Laschet

Indland

Ingeniørforening: Der skal langt flere lynladere til elbiler

Ved afslutningen på august måned var der 4200 offentligt tilgængelige ladepunkter til elbiler i Danmark - og der blev sat historisk mange ladepunkter op i august.

Kultur For abonnenter

Danica Curcic: - Kunsten hjælper os til at være mennesker - selv under de værste omstændigheder

SEPTEMBER 2020

Udland

Bilbombe i Somalias hovedstad dræber mindst otte

Mindst otte mennesker har mistet livet, efter at en bilbombe lørdag er eksploderet i Somalias hovedstad, Mogadishu.

Danmark

Rigsret dag 10 - Støjberg kæmper for ikke at blive ædt op indefra

Danmark

- Danmark ville gå fallit, for værdierne skabes uden for de store byer

Danmark For abonnenter

Fuldtidsansat og fattig: Ulighed er blevet et stort tema ved tysk valg

Debat

Debat: Er de varme hænder hele løsningen på fremtidens velfærdskabale?

Podcasts

Det bliver både pinligt, kedeligt og meget alvorligt

Erhverv

Erhvervsredaktøren: Nyt job? Så skal vi headhuntes

Kultur

X Factors nye dommer: Livet handler om at udfordre sig selv

Debat

Kronik: Kære politikere, I kan være med til at gøre handicap mindre