Annonce
Danmark

Løvkvist: Det er nu Messerschmidt skal fortsætte med at gå, ellers tager helvedet ham

Da Dansk Folkeparti nåede sin skillevej søndag eftermiddag i Herning, sank tiden sammen. Billedet af Morten Messerschmidt, der undslap sin prædestinerede rolle som evig kronprins, frøs.

Tiden før blev ligegyldig:


Tiden hvor Messerschmidt med sjusk og fusk i et mærkværdigt sammensurium af europæiske fonde og partier tog sit partis mødom.

Tiden hvor Messerschmidt konstant lå i åben eller stedfortræderkrig med sin formand.

Morten Messerschmidt håber, at årsmødet i Herning, der kårede ham som formand for DF, vil vise sig at lede til vejen ud af helvede. Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix

Tiden hvor en byretsdommer sagde “thi kendes for ret” og gav Messerschmidt et halvt års betinget fængsel for svindel og dokumentfalsk. En dom, der efterfølgende er blevet annulleret på grund inhabilitet hos dommeren, men retssagen og det virkelig hårde potentielle udkomme kan ikke holdes væk for evigt.


Tiden efter blev ligegyldig:

Hvor først en byretsdommer og formentlig derefter en landsretsdommer kommer til at sige “thi kendes for ret”.

Hvor Folketinget kan komme til at pege på udgangen, mens det siger: “Uværdig!”

En tid, der kommer buldrende mod den nyvalgte formand som en tætpakket flok af bissende okser.

Og ikke mindst en tid hvor Messerschmidt skal strække alle sine lange lemmer for at holde sammen på et parti, hvor medlemmer, tillidsfolk og ganske sikkert også folketingsmedlemmer vil forlade det Dansk Folkeparti, der ikke længere er, som det var.


Men nu, i dette frosne øjeblik, dette sammensunkne punkt på tidslinjen, er Morten Messerschmidt formand. Drømmen er gået i opfyldelse.

Messerschmidt blev den næste. Den første formand, der ikke var med til at stifte partiet i 1995.

Morten Messerschmidt er formand for Dansk Folkeparti.

Hvor længe ved ingen endnu – slet ikke ham selv. Det eneste, Messerschmidt kan være helt og aldeles sikker på, er, at der denne gang var mere end én, som hvislede det, Messerschmidt selv hvislede, da Kristian Thulesen Dahl blev udpeget som formand efter Pia Kjærsgaard:

"Han bliver en overgangsfigur …"


60 procent af de 825 stemmer fik Morten Messerschmidt - 13 procent til Merete Dea Larsen, 27 procent til Martin Henriksen.

Et pænt overbevisende flertal og klart nok til at undgå skrækscenariet med at komme ud i en anden afstemning mod bare Martin Henriksen. Men også "blot" det flertal Team Messerschmidt havde forventet, hvilket vil sige noget i underkanten af, hvad Team Messerschmidt havde håbet på.

For det betyder altså også, at mere end hver tredje af Dansk Folkepartis mest aktive medlemmer - de stemmeberettigede på det overståede årsmøde - ikke bare har stemt på en anden kandidat, men også stemt direkte imod Morten Messerschmidt.


Og når Messerschmidt kommer hjem til folketingsgruppen på Christiansborg, kan han kigge på 10 ud af 16, der ikke ville have ham som deres leder.

En af dem er sundhedsordfører Liselott Blixt. Når Dansk Folkeparti taler om at være den sociale samvittighed i blå blok, er der en pæn del kalkuleret strategi i det - det er der ikke for Blixt. Hun er personificeringen af det slogan. Og hun tror ikke på Morten Messerschmidt. Taler åbent om at melde sig ud.

Siger med vrede i stemningen, at hun ikke vil acceptere en ny ledelse, der består af "de DFU'er (Dansk Folkepartis Ungdom, red.), der har lavet så meget skidt" i formandskampen. Når Blixt siger DFU'ere i denne sammenhæng, skal man vide, at det ikke kun handler om nuværende DFU'ere, men også - og mest - to tidligere DFU'ere, som har været Messerschmidts stærkeste arbejdsheste i valgkampen; EU-parlamentariker og sikker del af ledelsen fremover Peter Kofod og tidligere EU-parlamentariker Anders Vistisen, som ikke med sikkerhed vil være en del af partiets formelle ledelse i fremtiden, men til gengæld med sikkerhed vil være en del af den uformelle ledelse.

Liselotte Blixt kan regne med, at DFU, der har ført særdeles aktiv kampagne for Morten Messerschmidt, kommer til at fejre afstemningen for eller imod Messerschmidt længe.

Og hun kan regne med, at de to tidligere DFU'er og nære venner i Kofod og Vistisen slet ikke har fået deres sult stillet endnu - de skal bare lige om på den anden side af de stærke følelser, der vældede gennem dem efter endelig at have vundet den sejr over Kristian Thulesen Dahl, deres knogler har skreget på så længe.

Fordi formand, det er Morten Messerschmidt.


Det ville også have været svært for DF at vælge en af de to andre kandidater, selv om de gav mulighed for at stemme imod Morten Messerschmidt.

Både Merete Dea Larsen og Martin Henriksen brugte deres taler på årsmødet på angreb. På at tale om beskidte tricks, magtkampe, fraktioner, fløjkrige og ikke mindst deres yndlingsudtryk: Partiskadelig virksomhed. Alle udtryk var lig med Morten Messerschmidt.

Henriksen tilføjede en retorik om "udskiftning" af den danske befolkning. Det handler om en teori, der florerer i ekstreme, nationalistiske højrefløjskredse i hele verden, og som bl.a. var det brændstof, en terrorist brugte, da han dræbte 50 mennesker i en moske i Christchurch i New Zealand.

Dea Larsen tilføjede en lang snak, som kunne været kommet ud af munden på en HR-chef i en stor virksomhed.


Morten Messerschmidt brugte sin tale på at fortælle, at han ikke bare kæmper for et parti, men for et folk. At DF er en bevægelse. At DF er et folkeparti.

Undervejs opstod der på Twitter nærmest konsensus om, at det var som at høre på Jørgen Varnæs i "Matador". Det var nedladende ment, men i Dansk Folkeparti betyder alle referencer til "Matador" tryghed, og i Dansk Folkeparti slår tryghed alt.

Messerschmidt lod al tale om fraktioner, strid og partiskadelig virksomhed blive i forberedelserne og ude af selve talen.

Sagde, at hvis man går gennem helvede, skal man blive ved med at gå.

Morten Messerschmidt sluttede sin tale med at sige: "Det er MIN drøm," uden at man kunne huske, hvad han havde sagt lige før. Det behøvede man heller ikke, fordi alle var klar over, hvad hans drøm var.

Den gik i opfyldelse en søndag eftermiddag i Herning. Morten Messerschmidt havde gået gennem helvede og var blevet ved med at gå.

Det dummeste, han kan gøre nu, er at stoppe med at gå. For tiden er startet igen.

Når Messerschmidt kommer hjem til folketingsgruppen på Christiansborg, kan han kigge på 10 ud af 16, der ikke ville have ham som deres leder.

Forsiden netop nu
Danmark

Statsministeren mødte læserne: Se Mette Frederiksen forklare, hvorfor hun vil af med forsvarsforbeholdet

Danmark For abonnenter

Pers bedste ven døde af at blive smittet på sygehuset: Nu har den 77-årige opfundet et våben til at udrydde smitsomme og livsfarlige bakterier

Danmark

Elektricitet på de ædlere dele kan hjælpe en stor patientgruppe med et udbredt problem

Podcasts

Lyt: Mette Frederiksen har fundet sin store fortælling til valgkampen

Erhverv

Pengeregn over statskassen: Når priserne stiger, følger momsen med

Udland

Putin: Vi er klar til at drøfte korneksport fra Ukraine

Udland

Harpoon-missiler fra Danmark er nået frem til Ukraine

Ukraines forsvarsminister bekræfter lørdag på Facebook, at hans land er i gang med at modtage Harpoon-missiler fra Danmark.

Indland For abonnenter

Forsker om velfærd: - Man belønner og anerkender folk for at give urealistiske løfter

Velfærd: Udfordringen er til at få øje på, i 2030 vil der mangle 44.000 ansatte i det offentlige, og flertallet vil mangle i kommunerne, med andre ord i blandt andet ældrepleje, skoler, børnehaver og vuggestuer.

Udland

Kvindelig festdeltager stoppede potentielt masseskyderi i USA

En kvindelig festdeltager stoppede et potentielt masseskyderi i USA, da hun denne uge trak sin pistol frem og skød mod en mand, der havde åbnet ild med en halvautomatisk riffel mod en større menneskemængde.

Danmark

Efter gentagne afvisninger: Skatteminister åbner døren for forbud mod spilreklamer

Danmark

Skoleskydernes yndlingsvåben i USA er som et legosæt og fås også i lyserød

Debat

Debat: Identitetspolitisk galskab hos DR

Debat

3F om de manglende hænder: Ulven kommer - ikke

Danmark

Jørn frygter, han dør, før han får svar: Nu tager patienter sagen i egen hånd

Indland

Elbiler dyster i Vestjylland om at nå længst på færrest kilowatt

Indland

Overtændt publikum afbrød koncert: Jelling fortsætter som normalt

Debat

Debat: Vi skal gøre mere for at bekæmpe og forebygge ludomani