Annonce
Illustration: Gert Ejton
Debat

Kronik: KV21 - Stem for styrkede rettigheder

Det er i mødet med kommunen, de fleste af os oplever, hvad det reelt betyder at have rettigheder. Det kan ske den dag, vi står uden arbejde og skal møde op i jobcentret. Når vi bliver syge eller ældre og har brug for hjemmehjælp. Eller når vi har brug for hjælp for at blive transporteret til vores fritidsaktiviteter. I alle disse tilfælde er kommunen forpligtet til at beskytte vores rettigheder.

Det er ofte i kommunerne, at det offentlige Danmark har den direkte kontakt til os borgere, og det er her, den menneskeretlige beskyttelse gennemføres i praksis.

Men desværre lever kommunerne ikke altid op til deres menneskeretlige ansvar. De kommende byråd har derfor en afgørende opgave med at sikre, at hver enkelt kommune værner om borgernes rettigheder.

Det gælder, når kommunen ligger inde med følsomme oplysninger om dig og skal sikre, at ingen uvedkommende får adgang til dem. Det gælder, når kommunen indfører ny teknologi som for eksempel kunstig intelligens og skal garantere, at ingen borgere bliver diskrimineret, at alle sager bliver behandlet korrekt, og at digitaliseringen ikke forhindrer nogen borgere i at komme i kontakt med kommunen.

Og det gælder, når borgere har brug for støtte og hjælp fra kommunen. Blandt andre bevægelsen #enmillionstemmer har peget på, at der kan være problemer med kvaliteten, når kommunerne behandler sager om støtte til mennesker med handicap: Der sker mange fejl i kommunernes afgørelser om støtte til børn og voksne, og det udgør et alvorligt retssikkerhedsmæssigt problem. Over halvdelen af klagesagerne på børnehandicapområdet bliver omgjort. Og Ankestyrelsens stikprøver på socialområdet indikerer, at 25-50 procent af de sager, der ikke bliver klaget over, også indeholder fejl.

Over halvdelen af klagesagerne på børnehandicapområdet bliver omgjort. Og Ankestyrelsens stikprøver på socialområdet indikerer, at 25-50 procent af de sager, der ikke bliver klaget over, også indeholder fejl.

I 2017 undersøgte vi flere end 1100 danskeres oplevelser af deres møde med kommunen. Alle de adspurgte havde en social sag ved kommunen. Mange var tilfredse med behandlingen, men hver femte oplevede, at det var svært at kommunikere med sagsbehandlerne, og de syntes derfor, at det var vanskeligt at søge om støtte. Især borgere med handicap eller med en anden etnisk baggrund end dansk oplevede udfordringer i deres kommunikation med kommunen. Derfor er det vigtigt at huske, at kommunerne har pligt til at behandle alle borgere ligeværdigt og sikre, at ingen udsættes for diskrimination.

Også i folkeskolerne skal kommunerne sikre ligebehandling til alle borgere, så alle børn uanset køn, handicap og etnicitet har ret til undervisning – og de har ret til at blive hørt og få en begrundelse, hvis de flyttes til en anden skole. Samtidig har de ret til at klage.

Kommunernes menneskeretlige ansvar står måske allerklarest, når der er tale om børn, der udsættes for omsorgssvigt og overgreb. Alle børn, der oplever et mønster af vold derhjemme – hvad enten det er psykisk eller fysisk – skal have hjælp og støtte. Det har de ret til ifølge FN’s Børnekonvention. Men i kommunerne er der forskellige tolkninger af, hvad der skal til for, at et barn skal have akut hjælp. På den måde kan kommunenavnet være med til at afgøre, hvilken hjælp barnet eller familien får.

De senere år har også domstolene understreget kommunernes menneskeretlige ansvar over for omsorgssvigtede børn. I 2017 pålagde Østre Landsret Slagelse Kommune at give 300.000 kroner i kompensation til tre søstre, som i en årrække var blevet udsat for massivt omsorgssvigt og overgreb fra deres plejeforældre. Kommunen levede ikke op til sit menneskeretlige ansvar, da den ikke greb ind i sagen på trods af adskillige advarsler. Tidligere i år kom Østre Landsret ligeledes frem til, at Bornholms Kommune skulle betale 300.000 kr. til en nu 26-årig kvinde, fordi kommunen gjorde for lidt, da hun som barn var udsat for omfattende omsorgssvigt.

I kommunerne bliver menneskerettigheder til praksis. Politikerne har et helt konkret og reelt ansvar for at sikre, at kommunen lever op til de menneskeretlige krav og principper. Det bør derfor stå højt på de nye byrådsmedlemmers dagsorden.

Hav gerne det med i tankerne, når du sætter dit kryds den 16. november.

Forsiden netop nu
Danmark

Lyt eller læs: Trend spreder sig i landet: Kakaotrance i Svendborg

Indland

Kæmpe smitteudbrud efter julefrokost med gymnasieelever: 38 bekræftet smittet med omikron-variant

Danmark

Dall: Nu kulminerer måneders dårligdomme for Mette Frederiksen

Podcasts

Lyt: Da Frøken Klokken gik i byen med de unge ingeniører

Indland

Tidligere TV 2-profil beretter om fysisk vold på ledelsesgangen

Udland

Amerikansk krigshelt med præsidentdrømme er død som 98-årig

Indland

Frants fandt guldørering fra vikingetiden i Bøvling: Som at få en sms fra fortiden

Mange skatte er gravet frem fra den sorte, danske muld gennem tiden.

Indland

Formodet pirat har fået amputeret ben om bord på Esbern Snare

En af de formodede pirater, der befinder sig om bord på fregatten "Esbern Snare", har fået amputeret sit ben af dansk personale.

Danmark

Fire meninger: Hvorfor tager du til kakaoceremoni?

14 mennesker sidder i cirklen til kakaoceremoni i Svendborg tirsdag aften; mænd og kvinder, unge og ældre, danskere og enkelte udlændinge.

Danmark

Sygeplejerskekonflikt smitter af på studerende: - Jeg frygter, at jeg kommer til at lave fejl

Danmark

Departementschef stoppede sms-sletning allerede i april

Danmark

DF-hovedbestyrelsesmedlem udfordrer Messerschmidt i formandsvalg

Danmark

DF slår revner - er det Fremskridtspartiet om igen?

Debat

Debat: Boligaftalen er for hele Danmark

Erhverv

Lizette Risgaard: De Konservatives finanslov er gift for vores samfund

Kultur For abonnenter

Standup-komiker Mark le Fêvre: - Når man joker med noget, tager man lidt af magten tilbage

Debat

Kronik: Angela Merkel takker af - Forholdet til Tyskland har aldrig har været bedre