Annonce
Illustration: Gert Ejton
Debat

Kronik: Derfor kan man blive svimmel bare ved tanken om at holde konfirmationstale

Der er ikke meget i tilværelsen, der for alvor giver sig selv, især ikke for en 14-årig. Hvad har man lov til? Hvad har man pligt til? Og hvorfor har man valgt at lægge en højtidelighed, der sætter ens identitet i centrum, lige på det tidspunkt, hvor ens identitet mister sit centrum?

Jeg brugte nok nogle andre ord, da jeg i foråret 1987 med nogen skepsis så frem mod min konfirmation, men de rammer følelsen, sådan cirka. Det var især ideen om konfirmandens tale, jeg fandt tåbelig. ”Du kan bare rejse dig op og sige tak”, sagde min mor, men det var jo noget sludder. Aldrig var nogen sluppet af sted med at holde en tale på et ord. ”Eller skrive en sang”, foreslog min far. Tak, men nej tak.

Måske fordi en tale var for voksen og en sang for barnlig, endte jeg med en kombination: oplæste vers. Ikke et øje var tørt, siger man, men man glemmer at tilføje, at tårer kan komme af andet end empati.

Hver gang vi henvender os til et andet menneske, overvejer vi, hvordan vi gør det mest hensigtsmæssigt. Vores tilpasning sker som regel helt automatisk - som i ”Undskyld, er det her sæde optaget?” eller ”Nu spænder I fandeme hjelmen, hvis I vil vinde den her fodboldkamp!”.

Men når en 14-årig knægt skal holde en konfirmationstale, eller en politiker prøver at få folk til at stemme på sig, så bliver de bevidste om, at det gør en forskel, hvordan vi bruger sprog til at påvirke andre mennesker. I sådanne tilfælde - og faktisk også i de tilfælde, hvor vi ikke lægger mærke til det - er der retorik på færde. Retorik er et andet ord for vores overvejelser om, hvordan vi bedst taler sammen om problemer, der ikke løser sig selv.

Min konfirmationstale udsprang af en forventning, og det samme gør de fleste taler ved festlige lejligheder. Til bryllupsfesten regner gæsterne med, at brudgom og brud taler ekstatisk om og til hinanden, at deres forældre taler myndigt om valg, konsekvenser og fast ejendom, og at en fætter taler stadig mere rablende om dengang med fårene.

Talerne taler, fordi de bør tale, og festtalens vigtigste mål er at bidrage til festen, bortset lige fra min konfirmationstale, hvor målet først og fremmest var at få den overstået uden at kaste op.

Talerne taler, fordi de bør tale, og festtalens vigtigste mål er at bidrage til festen, bortset lige fra min konfirmationstale, hvor målet først og fremmest var at få den overstået uden at kaste op.

Taler har tegn og sprog som deres vigtigste middel. Vejen fra forventning og ønske til mål er belagt med ord. Tvivlen handler i høj grad om, hvilke ord der er de rette i situationen. Lad bare astronomer himle op over antallet af stjerner og geologer stene over alderen på, nå ja, sten - den mest ærefrygtindgydende uendelighed i vores virkelighed findes i sproget og dets ufatteligt mange kombinationsmuligheder. Der er derfor ikke noget at sige til, at en 14-årig kan blive svimmel bare ved tanken om at tage ordet.

Men selv om der er uendelige muligheder for at sætte bogstaver og tegn sammen til sætninger og mening, så betyder det ikke, at vi kan sige hvad som helst i alle situationer. Når vi taler for og med hinanden, følger vores udtalelser normalt nogle bestemte baner. Sagt på en anden måde: Når vi tager ordet, deltager vores formuleringer i en eller flere genrer.

Ordet "genre" kommer fra det latinske genus, som betyder type, art eller klasse. Genrer hjælper os med at ordne og holde styr på vores sproglige opførsel. En genre er som et katalog over mulige sproglige handlinger i en bestemt situation.

Allerede mit 14-årige jeg havde idéer om, hvad genren "konfirmationstale" typisk indeholder: Den indeholder en konfirmand, som taler til et mindre publikum, typisk nærmeste familie og venner, inklusive eventuelle skøre onkler; den leveres mundtligt og bør have en vis længde, det vil sige; den kan ikke opføres som en dans eller bestå af kun ét ord; den udtrykker taknemmelighed for, at familien og gæsterne hjælper med til at gøre dagen til en helt speciel dag - eller hvordan man nu kan få sagt tak for gaverne.

En genre er altså en slags katalog over de forventninger, vi som lyttere og læsere typisk har til en bestemt form for tekst eller tale. Vi deler forventningerne med andre i større eller mindre grupper, og forventningerne står ikke mejslet i sten, medmindre genren er bud fra Gud.

Konfirmationstalen er en delmængde af genren "festtaler", der er en delmængde af genren "taler". Festtalen stiller skarpt på nuet og på nuets værdier. Dens opgave er at uddele ros eller dadel. I min konfirmationstale takkede og priste jeg - eller det var i hvert fald idéen - mine gæster og forældre.

Om kort tid er det min yngste søns tur. Hvordan det kommer til at påvirke ham, hvis overhovedet, står lige nu hen i det uvisse. Uanset hvad er det et enormt privilegium at se ham vokse op i en verden, hvor modsatrettede synspunkter mødes og strides offentligt, hvor overbevisning tager mange forskellige former, og hvor ordet - stort set - er frit.


Kronikken er et uddrag af bogen ”Retorik” (60 sider), en del af serien Tænkepauser - viden til hverdagen og er udkommet mandag 3. januar på Aarhus Universitetsforlag. Se mere på www.unipress.dk

Forsiden netop nu
Danmark

Kommuner til atomaffald efterlyses: Hvem melder sig frivilligt?

Danmark

Over en times telefonkø er almindeligtcoronahotlinen: - Det er sindssygt lang tid at vente

Erhverv

Storfisker er træt af hetz og sælger mange fiskekvoter

Podcasts

Lyt: Messerschmidt vandt – og hvad sker der nu?

Indland

Hvert tredje barn har oplevet krænkelserinternettet

Udland

Vaccinekrav for sundhedsansatte træder i kraft i USA

Danmark

Se video og billeder: Nu er Koldings hval bugseret ind i havnen og klar til obduktion på fredag

Kolding: Det bliver en offentlig begivenhed, når den lille cirka fem meter lange og magre næbhval, der strandede på lavt vand i det inderste af Kolding Fjord i mandags, skal obduceres.

Danmark

Snyd med nøglekort var ifølge anklager organiseret af terrordømt

Flaparbejdere, muldyr og bagmænd.

Udland For abonnenter

Biden skruer bissen på og truer med direkte sanktioner mod Putin.

Rigmanden Vladimir Putin risikerer personlige sanktioner, hvis russiske soldater krydser grænsen og går ind i Ukraine.

Danmark

Statsministeren: Corona-restriktioner er fortid på tirsdag - til sommer kan vi kramme og gå på festival

Danmark

Flere ældre kan blive indlagt, og ikke alle kan skrotte mundbindet: Her er anbefalingerne bag et farvel til restriktionerne

Danmark

Regeringen bekræfter: Vil fjerne næsten alle restriktioner

Erhverv

Mælken er allerede meget dyrere, men det bliver værre endnu: Konflikten i Ukraine kan smadre dit madbudget

Danmark

Folk på gaden er ikke i tvivl: Farvel til restriktioner giver ingen grund til bekymring

Erhverv

Presset branche jubler over genåbning - men skyer truer

Kultur For abonnenter

Boganmeldelse: Hvad skete der dengang for 20 år siden på spejderlejren?

Debat

Kronik: Frivillige kan hjælpe med et godt skoleliv