Annonce
Klimaministeren fortæller, at han blandt andet bruger Danmark som eksempel, når han vil overbevise skeptikere om, at mere grøn omstilling er vejen frem. (Arkiv). Foto: Yves Herman/Reuters
Udland

Klimaminister advarer EU mod fiksfakseri for billigere energi

Klimaminister Dan Jørgensen har torsdag drøftet stigende energipriser med sine ministerkolleger i EU.

EU's medlemslande har fortsat svært ved at finde fælles fodslag, når det drejer sig om stigende energipriser.

Nogle lande ønsker en større reform af EU's energimarked. Men det advarer klimaminister Dan Jørgensen (S) imod.

- Det er klart, at alle lande er pressede af høje priser. Det afspejler sig i debatten. Der er nogle, der argumenterer for, at EU bør gå hårdere til værks og altså ændre nogle forskellige reguleringer og regler.

- Og så er der heldigvis flertallet, hvor Danmark er iblandt, som siger, at vi ikke skal lave midlertidige fiksfakserier, som kan få permanente skadelige konsekvenser for at løse et midlertidigt problem, siger han.

Klimaministerens udtalelser kommer efter et møde i Bruxelles, hvor han har drøftet stigende energipriser med sine EU-kolleger. Det har været på dagsordenen ved flere møder og også på et topmøde i oktober.

Men meldingen har indtil videre været, at landene selv må finde løsninger, fordi det vurderes at være et midlertidigt problem.

Nogle lande har også kritiseret EU's klimaplaner for at være for ambitiøse. De mener, at det medvirker til de højere energipriser, at man tvinger omstillingen for hurtigt igennem.

Det argumenterer Dan Jørgensen imod.

- Det er klart, at på den helt korte bane, hvor energipriserne stiger meget rundtomkring i Europa, så kan det føles, som om det går i den forkerte retning.

- Men det, der sker nu, er bare et eksempel på, at vi er for afhængige af fossiler. Og det vil kun være godt, hvis vi bliver uafhængige af fossiler hurtigst muligt, siger han.

Klimaministeren fortæller, at han blandt andet bruger Danmark som eksempel, når han vil overbevise skeptikere om, at mere grøn omstilling er vejen frem.

For Danmark er mindre hårdt ramt af de stigende priser, fordi vi er relativt langt med den grønne omstilling, mener Dan Jørgensen.

Han ser mere vedvarende energi skabe mere stabilitet i priserne.

- Hvis det går, som Danmark ønsker, så bliver det med et europæisk energisystem, der er langt mere integreret end i dag og i højere grad bygger på vedvarende energi, som vi selv producerer.

- Så vil vi også have langt bedre stabilitet, siger Dan Jørgensen.

/ritzau/

Forsiden netop nu
Danmark For abonnenter

Effektiv fidus til at undgå tårnhøje el- og gaspriser: Folk køber brændeovne og bygger skorstene i hobetal for at spare på strømmen

Danmark

Nul mundbind og coronapas vækker glæde: "Jeg er fra England, og jeg har ikke været hjemme i 2,5 år."

Danmark

For første gang i to år: Storm rammer Danmark

Podcasts

Lyt: Messerschmidt vandt – og hvad sker der nu?

Indland

Stormen Malik kan give vindstød af orkanstyrke i weekenden

Udland

New Delhi passerer mere end 600 dage med skolenedlukning

Udland

39 personer ventes døde efter bådulykke ved Floridas kyst

USA's kystvagt forventer ved solnedgang torsdag at indstille søgningen efter 34 personer, der har været savnet efter en bådulykke ved Floridas kyst.

Kultur For abonnenter

5 stjerner til finsk drama: Sovevogn mod verdens ende

Film: Unge, finske Laura ved ikke helt, hvor hun vil hen i livet. Hun ser helst sig selv som del af kæresten, russiske Irinas kulturelt elitære slæng, men føler sig langt mere som det kiksede og akavede påhæng, der konstant befinder sig uden for cirklen og drilles, fordi hun hverken kan holde rigtigt på et vinglas eller udtale forfatterikonernes navne rigtigt.

Kultur For abonnenter

Kunstfilm med vanvittig spændingskurve: Dansk dokumentar går tæt på Leonardo da Vincis mystiske værk

Dokumentarfilm: Den afsindige historie om Kristus-maleriet "Salvator Mundi" åbner i New Orleans, hvor kunstjægeren Robert Simon opdager et glemt værk af Leonardo da Vinci i et skummelt auktionshus og erhverver det for blot 1175 dollars.

Danmark

CO2-afgift koster tusindvis af job: Se, hvor i landet det rammer hårdest

Danmark

Forsker overrasket: Corona-utryghed har ikke sat sig i denne gruppe

Danmark

Mette kæmper for retten til at dø: Regeringen vil give ældre ret til at fravælge genoplivning

Debat For abonnenter

Meningsmager Henrik List: Gadebilleder under forvandling

Kultur For abonnenter

Filmanmeldelse af 'Lamb': Kan de gamle islandske fortællinger lære det egocentriske, moderne menneske noget om sig selv?

Erhverv

Trods chipmangel: Apple sætter rekord med milliardsalg

Kultur For abonnenter

Filmanmeldelse: 'Tag min hånd' med Mille Dinesen er enten halvsjov komedie eller et relativt morsomt drama

Debat

Tre ministre i debatindlæg: Antisemitisme skal ikke slå rødder i Danmark