Annonce
Tidligere EU-kommissær og nuværende formand for tænketanken Concito Connie Hedegaard diskuterede torsdag formiddag klima med professor Sebastian Mernild til Klimafolkemødets åbningsdebat. Et af hovedbudskaberne var, at politikerne fortsat skal presses. I forgrunden er det Thomas Funding, avisen Danmarks politiske redaktør, der var moderator. Foto: Tim Kildeborg Jensen/Ritzau Scanpix
Danmark

Klart signal fra klimadebat: - Vi har ikke råd til at miste endnu et årti

Danskerne skal fastholde presset på politikerne, hvis den grønne omstilling skal gennemføres, lød det fra Connie Hedegaard og klimaprofessor Sebastian Mernild i en klimadebat torsdag.

Klima: Danskerne skal fastholde presset på politikerne for at skubbe på den grønne omstilling.

Sådan lød budskabet fra to af Danmarks største danske navne inden for henholdsvis klimaforskning og klimadebat, professor Sebastian Mernild og formand for den grønne tænketank Concito Connie Hedegaard, da de torsdag morgen deltog i åbningsdebatten på Klimafolkemødet i Middelfart.

De hæftede sig begge ved, at forskere i flere år har forsøgt at råbe politikerne op, men uden at føre til tilstrækkelig handling.

- Vi kan ikke sige, vi ikke var advaret, og nu har vi ikke råd til at miste endnu et årti, sagde Connie Hedegaard med henvisning til COP15 i 2009, hvor forskere advarede om, at klimaændringerne ville blive mærkbare inden for 10 år.

En folkebevægelse

Klimaprofessor Sebastian Mernild, der er medforfatter på FN’s kommende klimarapport, der kommer i 2021, mener også, at det haster med den grønne omstilling. Faktisk mener han, at det som tingene ser ud lige nu, er umuligt at holde den globale temperaturstigning under 1,5 grader, som er Parisaftalens mest optimistiske målsætning.

Han har dog set de senere år, at folkets vilje har været udslagsgivende for at få klimapolitikken højt på dagsordenen.


Hvis det skal kunne betale sig at gøre det, der skal gøres, skal der være et prissignal. Det kan ikke nytte noget, at det er billigt at forurene, men dyrt at vælge det rigtige. Det er nødt til at være omvendt.

Connie Hedegaard, formand, Concito


- Over de sidste tre-fem år har vi set den her bevægelse nedefra og op. Og jeg tror, det er derfor, politikerne på Christiansborg har fået øjnene op for, hvor alvorlige tingene er. Fordi vælgerne lægger pres på, sagde han.

Det er dog stadig store udfordringer, vi står over for, fortalte Mernild under debatten, hvor han blandt andet understregede, at der i 2019 globalt blev udledt den største mængde CO2 siden 1950’erne.

Politisk lederskab

Connie Hedegaard lagde heller ikke skjul på, at de forandringer, vi skal foretage, er monumentale. Det er alt fra transport over energi til private danskeres adfærd, der skal ændres. Men hun mener, at coronakrisen har vist, at vi som samfund kan foretage store forandringer på kort tid - særligt hvis politikerne går forrest og viser lederskab.

Og det mener hun helt konkret, at politikerne kunne gøre, når de til efteråret skal forhandle en grøn skattereform på plads.

Fra tilskuerpladserne foran debatscenen i Middelfart kunne de fremmødte høre de to debattører diskutere, hvordan Danmark får en grøn genstart efter coronakrisen. Foto: Tim Kildeborg Jensen/Ritzau Scanpix

- Hvis det skal kunne betale sig at gøre det, der skal gøres, skal der være et prissignal, sagde hun.

- Det kan ikke nytte noget, at det er billigt at forurene, men dyrt at vælge det rigtige. Det er nødt til at være omvendt.

Eksport af teknologier

Danmark står for blot 0,1 procent af den globale udledning af CO2. Men på trods af det mener Sebastian Mernild, at vi som nation stadig kan spille en væsentlig rolle i den globale grønne omstilling med blandt andet forskning og udvikling af nye teknologier.

Sebastian Mernild er en internationalt anerkendt klimaprofessor, og han fortalte i debatten, at det sidste halve års reduktion i CO2-udledning grundet coronanedlukning ikke i sig selv har en effekt på den lange bane. Foto: Tim Kildeborg Jensen/Ritzau Scanpix

- Vi har et guldæg, der hedder vindenergi. Hvis vi kan få andre guldæg kørt i stilling, skal vi eksportere teknologierne ud i verden, så det kan blive rentabelt at gå mod grønne løsninger. For udfordringen er global, sagde klimaprofessoren fra debatscenen.

Forsiden netop nu
Udland

WHO: Ny variant giver grund til bekymring

Danmark

Heunicke havde håndskrevne noter fra nøglemøde med i Minkkommission

Danmark

Støtteparti indkalder statsminister til hasteforespørgsel: Sundhedsvæsen har brug for redningspakke

Podcasts

Lyt: Eksperimentbarn: Jeg græd stille under dynen

Indland

Sangeren Jimilian vinder Vild med dans

Udland

Tre personer fundet døde under uro i Salomonøernes hovedstad

Kultur For abonnenter

Volbeat-forsanger Michael Poulsen har samlet mod i årtier: - I dag tør jeg stå ved, at de døde flytter med

Musik: Da Michael Poulsen og hans familie flyttede ind i deres nye hus i Næstved-forstaden Appenæs i slutningen af 2019, skete der det, der er sket hver eneste gang, Volbeat-forsangeren er rykket ind i en ny lejlighed eller et nyt hus, siden han var barn. Noget andet end flyttekasser blev fragtet med.

Danmark

Ny coronavariant spreder sig fra Sydafrika: Det ved vi indtil videre

Corona: Alarmklokkerne ringer verden over, efter en ny coronavariant, der ser ud til at stamme fra Sydafrika, er begyndt at sprede sig.

Sundhed

Kristine: Hver gang jeg har en klient igennem et forløb, bliver jeg både rørt og forundret

Føles dit liv tungt, trist, hårdt og uretfærdigt? Har du følelsen af, at dit liv er tungt, hårdt, trist eller uretfærdigt? Og kan du ikke komme videre uanset hvor hårdt du prøver? Har du følelsen af, at du ikke fik lige så gode kort på hånden i livet, som alle de andre? At du ikke selv er herre over dit liv, fordi der bliver ved med at ske dårlige ting? Uden at du aner hvorfor eller hvordan du kan få det til at stoppe?

Danmark

Aftale på 10 milliarder kroner på plads: Skal sikre flere billige boliger i store byer

Indland

Sundhedsstyrelsen anbefaler covid-19-vaccine til 5-11-årige: -  Det har vi brug for

Danmark

Wammen placerer ansvar for minksag hos Mogens Jensens ministerium

Danmark

Tidligere departementschefs sms'er er genskabt i minksag

Indland

Professor: Vacciner kan nemt modelleres efter ny variant

Erhverv

Frygt for ny coronavariant giver kursfald til danske aktier

Kultur For abonnenter

'Du skal hjælpe mig med at ende det hele' - Fransk film sætter aktiv dødshjælp på spidsen

Debat For abonnenter

Meningsmager Pernille Skipper: Vil Venstre også kurere pest med topskattelettelser?