Kunst: De skal have ovnhandskerne på i værkstedet hos Jens Galschiøt i disse dage, for telefonen gløder af opkald, der strømmer ind fra alle afkroge af kloden.
Årsagen til den hektiske aktivitet er monumentet Skamstøtten, der står på University of Hong Kong.
Det er det eneste mindesmærke i Kina over massakren på Den Himmelske Fredsplads i 1989, og det er kunstneren Jens Galschiøt, der har skabt og opstillet det.
- Jeg tror ikke, de kinesiske myndigheder havde regnet med, at det kunne skabe så meget postyr at ville destruere en skulptur i Hongkong, sagde kunstneren, da avisen snakkede med ham tirsdag.
På det tidspunkt havde han allerede ladet hundredvis af medier komme i audiens over mail eller på telefonen. Og den trend fortsatte onsdag, hvor fristen for at fjerne skulpturen blev overskredet.
- Status er, at skulpturen er der endnu, selvom myndighederne i deres krav havde angivet, at de ville tage sagen i egen hånd. Vi har folk på stedet, der fortæller, at monumentet står helt urørt, siger en medarbejder fra galleriet, da avisen ringer.
Advokat forsvundet
Kunstneren selv er så travlt optaget af interviews til langt ud på dagen, at der ikke var nogen umiddelbar horisont for at få et par eksklusive minutter i hans selskab.
Hele værkstedsslænget er dog synkront opdateret på situationen.
- Efter vores opfattelse fra medier og kilder omkring universitetet, er flytningen, eller i værste fald destruktionen, af skulpturen sat i bero, fordi advokaten, der fremlagde kravet om fjernelsen af skulpturen, er forsvundet fra jordens overflade og ikke er til at få fat i, lyder det videre fra værkstedet.
Hongkong og Sikkerhedsloven
Hongkong var under britisk styre, indtil 1997, hvor Kina overtog administrationen på særlige vilkår.
Rammeaftalen for indlemmelsen hedder ”Ét land – to systemer”, og aftalen lovede Hongkong mere politisk frihed, end fastlandet Kina.
Aftalen gælder for 50 år, frem til 2047, og i den periode vil Hongkong have status som et særligt administrativt område med selvstyre på mange punkter. Det fremgår ikke klart af aftalen, hvad der skal ske med Hongkong efter 2047.
I juni 2020 vedtog den kinesiske regering dog en sikkerhedslov for Hongkong, som gør det muligt "at forebygge og straffe oprør, løsrivelse, forræderi og indblanding fra udenlandske magter, hvis kommunistpartiet vurderer, at det truer Kinas nationale sikkerhed", som Amnesty International udtrykker det.
Det er denne lov, Jens Galschiøt gætter på, Skamstøtten forbryder sig imod.
Lovgivningen kaldes for et brud på rammeaftalen af demokratibevægelsen i Hongkong og flere internationale aktører.
Advokatens forsvinden er sket i kølvandet på den meget negative opmærksomhed fra verdenspressen, efter kravet blev fremlagt fredag.
Derudover har en tyfon indtaget Hongkong, hvorfor det anses som umuligt at fjerne Skamstøtten under de forhold.
- Og torsdag er det helligdag, så der sker det muligvis heller ikke. Men vi tør ikke stole på noget. Man ved aldrig, hvad myndighederne kan finde på, lyder det fra værkstedet.
Medarbejder på Galleri Galschiøts værkstedVi er bange for, at de er pisseligeglade og gør, som de vil uanset hvad. Men lige nu gør vi alt, hvad vi kan for at redde det monument.
Mafiametoder
Universitetet krævede, at ejerne sørgede for at få det fjernet, inden tidsfristen udløb klokken 17 Hongkong-tid - altså klokken 11 onsdag formiddag i Danmark.
Kravet var stilet The Hong Kong Alliance - en demokratibevægelse, Jens Galschiøt samarbejder med og som i 1997 var med til at opstille Skamstøtten.
Problemet var bare, at demokratibevægelsen i september blev opløst af de kinesiske myndigheder, og at frontpersonerne i øjeblikket er fængslede - og derfor ikke kan fjerne den.
Den næste forvikling er, at demokratibevægelsen aldrig har ejet skulpturen. Den har blot fået brugsretten af Jens Galschiøt.
- Det er jo de rene mafiametoder. De beder, hvad de tror, er ejerne, om at fjerne skulpturen få dage efter, myndighederne selv har sat dem i fængsel. Først efter, vi (galleriet, red.) gør dem opmærksomme på misforståelsen, går det op for dem, at Jens Galschiøt er ejer.
Værkstedet håber, at den tilsyneladende udsatte frist og de mange ekstra interviews kan spæde til presset på myndighederne.
- Jo mere, den her historie bliver delt, jo mere håber vi jo, at magthaverne kan se, at det er en tabt kamp, og det kun stiller Kina i et dårligere lys, siger medarbejderen, der dog ikke tør skrue alt for højt op for optimismeblusset.
- Vi er bange for, at de er pisseligeglade og gør, som de vil uanset hvad. Men lige nu gør vi alt, hvad vi kan for at redde det monument.
Også en advokat er sat på sagen og forsøger i disse timer at forhale beslutningen yderligere.