Annonce
Katrine Vilien har været alenemor til tre børn i ti år, og har derfor taget mange ekstra vikartimer som sygeplejerske. Hun har nu startet et non-profit rekrutteringsbureau sammen med en kollega for at forbedre vilkårene for sygeplejerskerne. (Privatfoto)
Danmark

Katrine er erfaren sygeplejerske og alenemor til tre: - I et eksternt vikarbureau tjener man det dobbelte i timen

Katrine Vilien har altid været ansat i det offentlige som sygeplejerske. Men hun har arbejdet både på almindelig overenskomst, og som ekstern vikar med en betydeligt højere timeløn. Nu har hun startet et non-profit rekrutteringsbureau for sygeplejersker, hvor de får en højere løn, men går uden om overenskomsterne.

Løn: - I et eksternt vikarbureau tjener man nok ca. det dobbelte i timen, som man gør, når man er fastansat i det offentlige.

Sådan lyder det fra den meget erfarne sygeplejerske Katrine Vilien, som Avisen Danmark fanger på telefonen, mens hun er på arbejde i en akutmodtagelse i Region Hovedstaden.

Hun har altid været fastansat i det offentlige, men ved siden af sit fuldtidsarbejde har hun haft ekstra vagter som ekstern sygeplejerskevikar for vikarbureauet Powercare A/S mange gange før.

Det har hun, fordi hun har været alenemor til tre i ti år og arbejdede 60 timer om ugen, fordi lønnen fra den almindelige overenskomst som sygeplejerske ikke slog til. Derfor var hun nødt til at tage vikarvagter ved siden af for at få økonomien til at hænge sammen.

Sygehusene skriger på arbejdskraft i form af uddannede sygeplejersker, og det betyder, at regionerne har smidt ekstraordinært mange penge efter dyrere sygeplejersker fra private vikarbureauer.

I Region Hovedstaden og Region Nordjylland havde man allerede ved udgangen af september brugt markant flere penge på eksterne vikarer end i hele 2020 - henholdsvis 18,9 og 21 mio. kroner, som Avisen Danmark har beskrevet.

Og den stigende tendens til at det offentlige bruger tocifrede millionbeløb på eksterne sygeplejerskevikarer er bekymrende, mener professor i sundhedsøkonomi Jes Søgaard.

- Det er, hvad jeg vil kalde en nødløsning. Altså, du er nødt til at bruge dem med den situation, du er i, når sygeplejersken siger op, og du ikke kan få besat ledige stillinger, når du har mange sygemeldinger, siger Jes Søgaard.

Han forklarer, at skridtet efter det er at lukke sengeafsnit. Derfor er man nødt til at ty til vikarbureauerne.

- Det er både fagligt og økonomisk ikke en god måde, det er jo en nødløsning. Det er fagligt ikke godt, fordi så får du som regel sygeplejersker, der ikke rigtig kender afdelingen. Der er nogle, der lige skal bruge lidt tid på at lære hende eller ham op, og det er også dyrere per sygepleje-time. Så det er dyrere og dårligere. Det er en nødløsning, siger professoren.

Ifølge Dansk Sygeplejeråd findes der ikke en meningsfuld måde at sammenligne timelønnen mellem sygeplejersker på almindelig overenskomst og eksterne vikarer på, da der er forskellige aftaler for eksterne vikarer, lyder forklaringen.

Jes Søgaard vil dog alligevel gerne give et slag på tasken, og alt tyder på, at timelønnen for eksterne vikarer fra private bureauer gennemsnitligt er markant højere end for sygeplejersker på almindelig overenskomst.

- Det, jeg hører, er mellem 20 og 40 procent over per time. Og det er sådan lidt afhængigt af tidspunkter osv., siger Jes Søgaard.

Han mener, at det er dyrest at rekruttere eksterne vikarer i Region Hovedstaden.

Avisen Danmark har også talt med sygeplejerske Thomas Sørensen, der kan bekræfte, at man tjener langt mere som ekstern sygeplejerskevikar end på den almindelige overenskomst for det samme antal timer.

Han har nemlig prøvet begge dele igennem flere år i Danmark.

En forskel på mellem 35.000 og 50.000 kr.

I øjeblikket sidder han i Oslo som ekstern sygeplejerskevikar gennem sit vikarbureau. Han er ikke specialsygeplejerske, men har syv et halvt års erfaring fra psykiatrien og har primært arbejdet i Danmark.

- På almindelig overenskomst tjente jeg i grundløn inkl. de tillæg, der er fra overenskomster og de tillæg jeg nu engang har forhandlet hjem, lige knap 28.000 kroner, siger Thomas Sørensen.

Hvis jeg går i vikarbureau, så tjener jeg 50.000 kroner. Lønnen er den samme, hvis jeg er heroppe, og jeg er i Danmark

Thomas Sørensen, sygeplejerske

Når der så kommer tillæg oveni for aften, nat, weekend, overarbejde og alt muligt andet, så bliver det lige knap 30.000. kroner.

- Hvis jeg går i vikarbureau, så tjener jeg 50.000 kroner. Lønnen er den samme, hvis jeg er heroppe, og jeg er i Danmark, siger Thomas Sørensen, der er i Norge for fjerde gang.

Forskellen for ham, når han er i Norge, er skattetrykket.

- Heroppe går jeg til 255 kroner i timen, og det giver jo altså en noget højere månedsløn. Nu er det Powercare (vikarbureau red.), jeg er med heroppe, de betaler nemlig i danske kroner, også når man er i udlandet. Det gør, at den løn, jeg har heroppe, faktisk er rigtig god, siger Thomas Sørensen.

I Danmark ligger lønnen også på 255 kroner i timen plus tillæg for aften, nat og weekend. Og tillæggene er noget højere i vikarbureauet alt afhængig af hvilket tidspunkt på døgnet, man arbejder.

- Ja. Væsentligt højere. Hvis du arbejder i ydertimerne, det gjorde jeg også en del, da jeg var fastansat, da havde jeg tit mange aftenvagter og nattevagter. Tit arbejdede jeg ekstra i weekenderne, så jeg har sagtens kunnet tjene rigtig mange penge også i det offentlige, men det har jo været på, at jeg har arbejdet ekstra, siger Thomas Sørensen.

Hans timeløn på almindelig overenskomst i det offentlige lå på kun 145 kroner.

Thomas Sørensen, der har været sygeplejerske i psykiatrien i mange år, er ikke i tvivl om de store økonomiske fordele ved at være vikar. Privatfoto

Hvad er så ulemperne ved at være vikar? Du får vel ikke for pension og ferie?

- Jo, jo. Altså al løn er jo ferieberettiget, så jeg får faktisk også en højere sats på feriepengene, fordi jeg stadig får 12,5 pct. Så man kan sige, at antallet af feriepenge, jeg tjener, er højere. Pension er væsentligt lavere, men nu har sygeplejersker generelt ikke en høj pension. Heller ikke i deres faste stillinger. Pension for en sygeplejerske er 15 pct. samlet set, og jeg tror, vi får otte eller ti pct. samlet set ved vikarbureauerne, siger Thomas Sørensen.

Giver ikke mening at være offentligt ansat

Men han sætter selv en del af sin løn ind på pensionsopsparingen.

- Jeg tror, jeg tjener en højere pensionsopsparing end mange i det offentlige, der ikke selv sparer op. Fordi jeg netop sætter næsten 5.000 til side til pension om måneden. Økonomisk giver det ikke mening at være offentligt ansat, fortsætter han.

Tilbage til sygeplejerske Katrine Vilien, der netop har startet et non-profit rekrutteringsbureau sammen med en kollega for at hjælpe sygeplejersker til at få en højere løn.

Bureauet hedder Sammenslutningen af Selvstændige Sygeplejersker, og deres hjemmeside gik i luften i onsdags. Det er en rekrutteringsplatform, og med hjemmesiden håber Katrine Vilien og hendes kollega Line Staahlnacke at tage kampen op for at forbedre sygeplejerskernes lønvilkår.

- Det er jo fordi, vi mangler nogle kollegaer. Og det virker jo ikke som om, at vores politikere synes, de kan finde ud af at skaffe dem. Så tænkte vi, at så skaffer vi dem bare selv. Det er derfor, det er et nonprofit-system, siger Katrine Vilien.

140 har allerede meldt sig ind

Det er derfor ikke at sammenligne med et privat vikarbureau, forklarer hun.

- Overhovedet ikke. Vi har bare sørget for, at sygeplejerskerne forhandler en bedre løn til sig selv, og så har vi taget udgangspunkt i lærernes løn, fordi vi mener, at vi har samme niveau af uddannelse som dem. Det vil sige, at hvis du som sygeplejerske har uddannelse tilsvarende en lærer med den samme anciennitet, og hvad du ellers har, så er det fuldstændig efter den samme standard, vi har bare hævet den grundløn, som alle beder om at få hævet, siger Katrine Vilien.

Hjemmesiden åbnede den 1. december, og torsdag eftermiddag var der allerede 140 sygeplejersker, der havde meldt sig ind via hjemmesiden.

- Så nu handler det jo om at få sagt til vores ledere og vores arbejdsgivere, at hvis de gerne vil rekruttere nogle sygeplejersker, kan de kigge derind, for der kan man rekruttere fra, hvis man vil. Og vi tror på, at det ikke er dyrere end at have en vikar, fordi der er jo et helt vikarbureau, der skal tjene penge på det. Men her er det bare sygeplejerskerne, der tjener det selv. Det synes vi giver mening, siger Katrine Vilien.

Så det er ikke noget, I selv tjener på?

- Næh. Det er det ikke.

  Hvad siger for eksempel Dansk Sygeplejeråd til, at I laver sådan en hjemmeside her?

- Altså, jeg kan da se, at der er et par stykker fra Region Hovedstaden af lederne, som har liket det. Så jeg tænker, de synes, det er en god idé, siger hun med et smil i stemmen.

Hun tænker, at hvis de kan lave et rekrutteringsbureau, hvor alle sygeplejersker er i, med de kriterier, der er for en løn, der er sammenlignelig med skolelærernes, så kunne man overveje, om man skulle overlevere rekrutteringsbureauet til Dansk Sygeplejeråd i fremtiden.

Du mener ikke, det kan være med til at presse sundhedsvæsenet økonomisk, hvis I får en stor tilslutning osv?

- Prøv at høre, vi har en halv mia. kroner ude at hænge i overarbejde og merarbejde, så synes jeg da hellere, man skal tage den halve milliard og putte den ned til sygeplejerskerne, så de bliver der, hvor de skal være. Der er stor forskel på, om man er vikar, hvor stor gavn, du er for en afdeling, og hvad kvaliteten bliver af det, man laver, end hvis man er der fast, siger Katrine Vilien og fortsætter:

- Så giv os en ordentlig løn, så skal vi nok blive hængende ...

Forsiden netop nu
Danmark

Sygehuse indhenter tidligst pukkel om et år: - Vi står i en meget alvorlig situation

Danmark

DF'er langer ud efter partidronning: Pia blander sig for meget

Erhverv

Ordning med lønkompensation bliver forlænget i to uger

Podcasts

Lyt: Afgørelsens time for DF: Hvem vinder?

Indland

Smittetal runder for første gang 40.000 over et døgn

Indland

Østrig lemper rejseregler: Danskere med tre stik slipper for test

Danmark

Anjas operation er blevet udskudt to gange: - Man skal omstille sig til det hver gang

Ventetider: Anja Kulby Rick fra Sønderborg er en af de tusindvis af danskere, der har fået udskudt en operation som følge af belastning på sygehusene fra coronavirus og sygeplejestrejke. To gange endda.

Danmark

- Vi står jo tilbage med en masse spørgsmål: Borgere skal smide kilovis af kød ud, men det har ikke været farligt at spise det, siger myndighederne

Seden: Harmløst eller potentielt alvorligt?

Udland For abonnenter

Vestens ledere advarer om høj pris for russisk angreb på Ukraine

Det bliver dyrt, hvis Rusland går ind i Ukraine militært.

Danmark

Dall: Derfor er spionsag katastrofal for regeringen

Danmark

Tæt på dødt løb i DF's folketingsgruppe: Henriksen får ny støtte

Danmark

overblikket her: DF's folketingsgruppe er splittet i formandsstrid

Danmark

Alle blå partier vil afskaffe kravet om mundbind

Indland

Regeringen kommer med plan for restriktionerne på onsdag

Erhverv For abonnenter

Utallige landbrugsejendomme ramt af indbrud: To tyverier af kostbart udstyr har kostet maskinstation 1,7 millioner kroner

Kultur For abonnenter

Ralph Fiennes imponerer i 'The King's Man': Overvældende, overrumplende og næsten perfekt

Debat

Kronik: Energi fra sol og vind - der er intet alternativ til grøn omstilling