Annonce
Danmark

Jyske kommuner sejrer i erhvervsvenlighed: Denne kommune er årets vinder

Kim Slavensky, direktør i Phønix Tag Energi, oplever fordelene ved at bo i en erhvervsvenlig kommune som Favrskov, hvor det er nemt at komme i kontakt med borgmesteren. Arkivfoto: Carsten Ingemann
De klart mest erhvervsvenlige kommuner ligger i Jylland, hvis man spørger byggebranchen. Årets vinder, Favrskov Kommune i Østjylland, har siden 2012 skruet op for servicen for målrettet at nå førstepladsen
Annonce

Erhvervsvenlighed: For Kim Slavensky er det en fornøjelse at drive virksomhed i Favrskov Kommune, der ligger mellem Aarhus og Randers.

- Når du er i Favrskov, så kan man ringe og få et møde med borgmesteren. Vi har før boet i Aarhus, hvor det var en utopisk tanke at få et møde med en teknisk direktør, siger Kim Slavensky, der er direktør i Phønix Tag Energi med omkring 30 ansatte.

Netop Favrskov Kommune topper Dansk Byggeris nyeste måling af erhvervsvenligheden, der i øvrigt afslører en solid sejr til de jyske kommuner. Favrskov har kommunerne Thisted, Billund og Skive lige i hælene, og ni ud af de ti bedste kommuner til erhvervsvenlighed ligger i Jylland.

- Det skyldes formentlig, at de skal kæmpe mere for at få og fastholde arbejdspladserne, og de vil gerne være i dialog med virksomhederne. Vi ved, at de kommuner, der ligger højt, arbejder aktivt med at være erhvervsvenlige. Ofte kommer kommunerne også til os, fordi de gerne vil have hjælp til at blive bedre, siger Lars Storr-Hansen, direktør i Dansk Byggeri.

Annonce

Målrettet tilgang

Den målrettede tilgang er også opskriften på, at lille Favrskov er gået fra en 20. plads til førstepladsen på ét år.

- Vi startede dårligt, da den første undersøgelse kom fra Dansk Byggeri i 2012, men vi har siden arbejdet hen imod at få denne førsteplads, siger Nils Borring (S), borgmester i Favrskov Kommune.

Han anerkender, at der skal kæmpes lidt ekstra, når man er nabo til storkommuner som Aarhus, Randers og Viborg. I Favrskov har man systematisk forsøgt at fjerne de sten i skoen, som bygge- og anlægsbranchen har klaget over.

Undersøgelsen fra Dansk Byggeri bygger på 22 parametre, og medlemmerne af erhvervsorganisationen har selv prioriteret, hvad der er vigtigst. Størst vægt har sagsbehandlingstiden på byggesager, og her er der stor forskel på tværs af kommunerne.

I de fire hurtigste kommuner tager det i gennemsnit under 13 dage at få behandlet en byggesag. I de fire langsomste kommuner er den gennemsnitlige ventetid ca. 97 dage.

I Favrskov er man i dag nede på 21 dage, og det skyldes en investering tilbage i 2017.

- Dengang lå vi skidt på byggesagsbehandlingen, og derfor gik vi ud og ansatte to ekstra medarbejdere. Det har nedbragt sagsbehandlingstiden, siger Nils Borring.

Annonce

Mød virksomhederne

Dialogen med virksomhederne er også prioriteret højere op med en årlig anlægskonference, kommunens budget er vedtaget.

- Så inviterer vi alle håndværkerne til at høre om kommunens økonomi og vores anlægsprogram, så de ved, hvad der kommer. Det er pænt besøgt, siger Nils Borring.

Og netop den type møder er noget af det, som Dansk Byggeri opfordrer kommunerne til at arrangere for at bringe myndighed og virksomhed tættere på hinanden.

- For bygge- og anlægsvirksomheder er kommunen den væsentligste myndighed, de møder, og det er en samarbejdspartner, som de er meget afhængige af. Det betyder meget, om du inviterer til dialogmøder en gang om året og diskuterer, hvad der skal laves i kommunen, og hvordan man vil udbyde opgaverne, siger Lars Storr-Hansen.

Erhvervsvenlighed

Dansk Byggeri har rangeret de mest erhvervsvenlige kommuner ved at sammenligne 22 forskellige parametre, der alle siger noget om, hvordan det er drive virksomhed i den enkelte kommune. 

Data, som er anvendt i analysen, stammer primært fra officielle datakilder som Danmarks Statistik og Social- og Indenrigsministeriet samt de kommunale regnskaber. 

Derudover indhentes en del af oplysningerne fra kommunerne selv via deres hjemmesider og via et spørgeskema, som alle kommuner har besvaret. 

Annonce

Får ikke ret i alt

Hos Phønix Tag Energi har direktør Kim Slavensky oplevet, hvordan kommunen i stigende grad er blevet en medspiller, siden virksomheden flyttede fra Aarhus til Favrskov for 12 år siden.

Hans folk arbejder med taglægning over hele landet, og derfor ser han også de store forskelle, der er på kommunernes håndtering. Helt aktuelt kæmper han med, om taglæggerne kan få lov at bo på en byggeplads, så et pludseligt regnvejr kun koster en pause og ikke en tabt arbejdsdag.

Det kan være helt umuligt at få lov til i nogle kommuner, men i Favrskov kan man bringe den type spørgsmål op på højeste niveau, dvs. til borgmesteren.

- Jeg får ikke ret i alt, men jeg kan tage et emne op om, hvordan jeg kan effektivere mit arbejde. Så lytter de, konstaterer Kim Slavensky.

Dansk Byggeri har målt på erhvervsvenligheden siden 2012, og de største byer i landet ligger generelt rigtigt dårligt i målingerne. København og Aalborg har i stort set hele perioden ligget blandt de ringest placerede, mens Aarhus og Odense har befundet sig i midten.

I år er Odense Kommune dog gået 26 pladser tilbage til en 69. plads, og det skyldes blandt andet indførelsen af et byggesagsgebyr på 574 kr. i timen.

- Vi startede dårligt, da den første undersøgelse kom fra Dansk Byggeri i 2012, men vi har siden arbejdet hen imod at få denne førsteplads, siger Nils Borring (S), borgmester i Favrskov Kommune. Pr-foto

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce
Danmark

Debat: Opgør med Guantánamo

Udland

Biden er tilbage i Det Hvide Hus

Annonce