Annonce
Antallet af kvinder med ikke-vestlig baggrund, der kommer i voksenlære i danske virksomheder, er næsten firedoblet siden 2017. Det er positivt, mener Dansk Arbejdsgiverforening, for voksenlærlingeordningen er en effektiv vej til ordinær beskæftigelse for en gruppe, der er underrepræsenteret på arbejdsmarkedet. Arkivfoto: Jørn Deleuran
Erhverv

Indvandrerkvinder stormer ind på arbejdsmarkedet som voksenlærlinge

Grafen er støt stigende, når det handler om ikke-vestlige kvinder som voksenlærlinge. Gruppen er næsten firedoblet siden starten af 2017, og det er særdeles positivt ifølge Dansk Arbejdsgiverforening, da det er en hurtig vej ud i fast arbejde.

Beskæftigelse: At blive voksenlærling er populært som aldrig før og særligt én gruppe skiller sig ud: Ikke-vestlige kvinder.

Antallet af kvinder med ikke-vestlig baggrund i voksenlærlingeordningen er næsten firedoblet siden starten af 2017 fra 310 til 1234 kvinder i lære, og udviklingen tog for alvor fart i begyndelsen af 2020.

Det viser nye tal fra Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering, som Dansk Arbejdsgiverforening har regnet på.

- Stigningen siden 2020 er sket på trods af, at der har været corona i denne periode. Der har været en stigende mangel på medarbejdere, og det har givet bedre mulighed for gruppen af ikke-vestlige medarbejdere, særligt kvinder, som har haft brug for et springbræt ind på arbejdsmarkedet, fortæller Jannik Bay, der er uddannelses- og integrationschef i Dansk Arbejdsgiverforening.

I Dansk Industri er man glade for udviklingen:

- Det er rigtig positivt, at der er flere som ser muligheden i og har mod på at tage en uddannelse også som voksen, siger Signe Tychsen Phillip, chef for Erhvervs- og Arbejdsmarkedsuddannelser hos Dansk Industri.

Ikke-vestlige kvinder har været underrepræsenteret på arbejdsmarkedet i mange år, og betydeligt overrepræsenteret blandt kontanthjælpsmodtagere særligt blandt langtidsmodtagere.

Derfor har det også været en gruppe, som har modtaget stor opmærksomhed fra politisk side, senest fra statsminister Mette Frederiksen (S) der italesatte problemet i sin nytårstale.

Én af årsagerne er, at de ikke-vestlige kvinder ofte mangler de rette kompetencer til arbejdsmarkedet. Samtidig kan der være kulturelle barrierer for kvindernes vej ud i beskæftigelse, forklarer Jannik Bay. Derfor mener han også, at udviklingen er særdeles positiv.

- Voksenlærlingeordningen har den fordel, at man både er ude på en virksomhed og i gang med noget opkvalificering. Det er den direkte tilknytning til virksomhederne, der virker. Og vi kan se, at ordningen har en af de bedste beskæftigelseseffekter, så lærlingene efterfølgende kommer i ordinært job, siger Jannik Bay.

Hvad er en voksenlærling?

En voksenlærling er en person over 25 år, der gennemfører et lærlingeforløb med skiftevis skole- og oplærings- eller praktikperioder.

Man kan blive voksenlærling, hvis man er:

Ledig ufaglært og ledige faglært med forældet uddannelse

Ledig faglært (som ikke har en forældet uddannelse) med mere end 3 måneders ledighed (midlertidigt forsøg frem til 31. december 2021)

Beskæftiget ufaglært

Beskæftiget faglært med en forældet uddannelse (midlertidigt forsøg frem til 31. december 2021).

Helen er en glad lærling

Én af de ikke-vestlige kvinder, der er begyndt i ordningen, er 39-årige Helen Kidane Fshaye, der kom til Danmark fra Eritrea for omtrent syv år siden.

Hun startede som voksenlærling i 2017 hos virksomheden Pressalit, der specialiserer sig i at bygge badeværelser og toiletsæder.

Helen Kidane Fshaye kom til Danmark som flygtning fra Eritrea. I dag er hun voksenlærling som industritekniker og arbejder hos Pressalit, som laver udstyr til badeværelser. Privatfoto

- Her laver jeg forskellige ting, men lige nu arbejder jeg især med svejsemaskinen og i monteringsafdelingen, fortæller Helen Kidane Fshaye.

Da hun kom til Danmark var det ifølge hende svært præcist at finde ud af, hvordan det danske arbejdsmarked fungerede. Det er derfor til stor gavn for hende at være voksenlærling, da hun sideløbende med sin uddannelse i virksomheden også går på skole, hvor hun modtager undervisning i netop de danske forhold.

Vi lærer om, hvordan man udfører arbejdet, hvordan vi snakker med kollegaerne, hvordan arbejdsmarkedet er opbygget og sikkerhed. Helt grundlæggende hvordan man skal begå sig på det danske arbejdsmarked

Helen Kidane Fshaye, voksenlærling hos Pressalit

- Vi lærer om, hvordan man udfører arbejdet, hvordan vi snakker med kollegaerne, hvordan arbejdsmarkedet er opbygget og sikkerhed. Helt grundlæggende hvordan man skal begå sig på det danske arbejdsmarked, siger Helen Kidane Fshaye, der er meget glad for uddannelsen.

Om halvanden år er Helen Kidane færdig med lærlingeordningen, og selvom hun ikke ved, om hun kan fortsætte hos Pressalit, håber hun meget på, at det kan lade sig gøre.

Ordning bør udvides

Det er dog ikke kun de ikke-vestlige kvinder, der i højere grad gør brug af voksenlærlingeordningen.

Siden 2017 er det samlede antal af lærlinge under uddannelse vokset fra omkring 7500 til godt 12.800. Og det er særligt kvinder, der udgør langt hovedparten af stigningen.

Fremgangen kan nemlig også spores hos kvinderne med dansk oprindelse, hvor tallet er fordoblet i perioden.

I august blev der iværksat en forsøgsordning med voksenlærlingeordningen, som blandt andet udvider målgruppen, som arbejdsgiveren kan få økonomisk støtte til.

Forsøgsordningen udløb dog 31. december sidste år, men de gode resultater får Dansk Arbejdsgiverforening til at håbe, at forsøgsordningen bliver gjort permanent.

- Ordningen fungerer, så vi synes, man skal udnytte potentialet i den. Der er muligheder for at forenkle den og gøre den mindre bureaukratisk, så endnu flere virksomheder kan engagere sig i ordningen og få nemmere ved at bruge den, siger Jannik Bay.

Den opfattelse deler man i Dansk Industri:

- Vi har brug for flere faglærte i Danmark på en lang række områder, blandt andet på de tekniske områder, og derfor er det vigtigt, at vi udvider den gruppe af mennesker, der kunne have lyst til at gå den vej. Derfor ser vi gerne, at den udvidelse af målgruppen videreføres, fortæller Signe Tychsen Phillip.

Forsiden netop nu
Danmark

Henrik har lavet en elpris-udsigt: - Den er lige så sikker som vejrudsigten, og fredag ser dyr ud

Danmark

Byggebranchen nærmer sig overophedning og højeste niveau i over 40 år

Danmark For abonnenter

Klokken 11.50 i går døde Knud-Erik Dam - han besluttede det selv og så frem til det

Podcasts

Lyt: Afgørelsens time for DF: Hvem vinder?

Indland

Østrig lemper rejseregler: Danskere med tre stik slipper for test

Udland

Biden bekræfter parløb med vicepræsident Harris igen i 2024

Kultur For abonnenter

Filmanmeldelse: Kærlighed og undergang i mellemkrigstidens Tyskland

Film: Berlin, 1931. For krigsveteranen Jakob Fabian flyder dagene udsigtsløst sammen. I dagstimerne siver han søvngængeragtigt og uinteresseret gennem jobbet som reklametekstforfatter for et cigaretfirma, mens nætterne fyldes med en rastløs driven fra værtshus til værtshus. Altid en ny dame. Altid en ny bar.

Danmark For abonnenter

Lokalt DF-ægtepar har fundet favoritten til partiets formandspost: - Der er nogle hanelefanter, der afmærker deres territorium i øjeblikket

Viborgegnen: Christian og Lone Langballe har deres parti i blodet. Alene efternavnet på præsten og sygeplejersken fra Foulum indgyder en instinktiv fornemmelse af en familie, der hører sammen med dens folkeparti.

Danmark For abonnenter

USA advarer om russisk angreb på Ukraine

Ukraine/USA/Rusland: Mens Vesten i stigende grad frygter en russisk invasion af Ukraine, tager ukrainerne selv situationen med ophøjet ro.

Danmark

Så meget kan din bil sladre om dig og din kørsel: - Det korte svar er alt, man kan forestille sig

Danmark

Ulf har spist PFOS-forgiftet kød i tre år - men ingen ved, hvor forureningen kommer fra

Erhverv For abonnenter

Utallige landbrugsejendomme ramt af indbrud: To tyverier af kostbart udstyr har kostet maskinstation 1,7 millioner kroner

Danmark

32 lokalformænd vil stemme på Messerschmidt som formand

Erhverv

Dansk medicinalfirma vil nedlægge 1000 stillinger

Erhverv For abonnenter

Sultne virksomheder øjner udenlandske hænder

Kultur

'Danmarks næste klassiker' er bedste tv i øjeblikket: Det er helt ligegyldigt, hvem der vinder

Debat

Kronik: Energi fra sol og vind - der er intet alternativ til grøn omstilling