Annonce
Tidligere byggematador Axel Juhl-Jørgensen fylder 90 år torsdag den 3. marts 2022. Arkivfoto fra 2006. Foto: Ernst Van Norde/Ritzau Scanpix
Indland

Han både byggede stort og satsede hårdt

Han var en del af en af de mere spektakulære dramaer i dansk erhvervshistorie. Tidligere byggematador Axel Juhl-Jørgensen fylder 90 år torsdag den 3. marts 2022.

Når den tidligere byggematador Axel Juhl-Jørgensen tænker tilbage på sin karriere, er det især tiden med forretningspartneren, den nu afdøde Bøje Nielsen, der står ud.

De to opbyggede igennem 1970'erne et forretningsimperium, hvor de opførte betonbyggerier på stribe og solgte dem. Men de brød med hinanden i uvenskab og under stor mediebevågenhed.

- Mit partnerskab med Bøje Nielsen var en meget dramatisk periode.

- Det er med blandede følelser, jeg tænker på det, for det kunne have gået meget bedre, hvis vi havde kunnet samarbejde. Men det kunne vi altså ikke, siger Axel Juhl-Jørgensen, der lørdag den 26. februar fylder 90 år.

De to - Bøje Nielsen og "Smukke Axel", som han blev kaldt - tjente mange millioner på byggerierne og fyldte i en periode godt i ugebladene, når de førte sig frem med høj cigarføring, damer og store biler.

Bøje Nielsen var idémanden, der forstod at bygge billigt. Axel Juhl-Jørgensen, der oprindeligt er uddannet civilingeniør, førte tingene ud i livet og solgte dyrt.

De fik bygget alt fra store hoteller, butikscentre, industribygninger, kontorlandskaber og rækkehuse.

Når han i dag skal fremhæve, hvad han er mest stolt af i sin karriere, lyder svaret:

- Alle de mange bygninger, der stadig står i både Danmark, USA og andre steder i verden. Det var spændende at have sådan en virksomhed, siger han.

Venskabet mellem de to byggematadorer sluttede brat i 1982 med strid og bitterhed. Bøje Nielsen blev erklæret konkurs. Og mange - inklusiv Bøje Nielsen selv - mente, at Axel Juhl-Jørgensen snød sin makker. Således blev titlen på en af biografierne om Bøje Nielsen senere hen "Røvrendt".

Konkursen var på daværende tidspunkt den største i danmarkshistorien. Den endte dog med, at Bøje Nielsen efter at have betalt sine kreditorer stod tilbage med 89 millioner kroner til sig selv. Han døde i 2007.

Efter at have overtaget hele firmaet og døbt det om til Danbyg fik Juhl-Jørgensen også selv at mærke, hvordan det var at gå konkurs.

Det var Unibank, i dag Nordea, der trak i nødbremsen i starten af 1990'erne og satte Axel Juhl-Jørgensen på gaden.

Helt galt gik det dog ikke. Han bor i dag fortsat i sit palæ ved Vedbæk med direkte adgang til Øresund. Her har han boet, siden han blev 50 år.

I dag får Axel Juhl-Jørgensen en stor del af sin tid til at gå med at være konsul for Cameroun i Danmark og rejste indtil før coronapandemien jævnligt til det afrikanske land. Det ser han frem til at gøre snart igen.

Den runde fødselsdag fejrer han ved at invitere venner og familie til reception og spisning.

/ritzau/

Forsiden netop nu
Erhverv

Så kommer kameraerne for alvor op på fiskekutterne: - De skal dokumentere, at reglerne overholdes

Kultur

Cirkusrevy uden Ulf og Lisbet: Velsmurt underholdning, men ingen latterkramper

Danmark

Se billederne: Kom med ind i Victor og Birgittes vilde drømmehus med 360 graders terrasse, snedkerkøkken og privat shelter direkte ned til åen

Podcasts

Lyt til 'Det blå hjørne': Støjberg og Vanopslagh debatterer muligt landsforræderi og uddeler blå mærker til Messerschmidt og Krarup

Udland

Ukraine: Ny russisk offensiv i øst kan få afgørende følger

Udland

Etiopisk biolog er genvalgt som WHO-chef

Kultur For abonnenter

Smartphone fylder 15 år: Teenageren i vores lomme

Smartphone: Det var noget galt i bilens lastrum. Den afghanske dreng og de øvrige flygtninge havde svært ved at trække vejret, og der var ved at udbryde panik, for ingen kunne høre dem råbe eller banke på vognens sider.

Indland

Endnu et tilfælde af abekopper konstateret i Danmark

Der er konstateret endnu et dansk tilfælde med abekopper.

Danmark

Færre fugle, døve marsvin og flere invasive arter ved Vesterhavet: Forsker kalder planerne om 10.000 vindmøller i Nordsøen for 'verdens største marinbiologiske eksperiment'

Klima: Der skal være 10.000 vindmøller og en håndfuld energiøer i Nordsøen inden 2030. Det skal alt sammen forbindes med store kabler til både Danmark og Centraleuropa og sikre grøn strøm til over 200 millioner mennesker.

Danmark

- Historisk selvmål af Putin: Eksperter gør status på tre måneders krig i Europa med ukrainsk lykke på slagmarken

Erhverv

Kristian bor i en campingvogn og vender hver en krone, mens han uddanner sig på ny: - Vi har brug for at se på, hvordan det ikke er urealistisk for voksne at lave et sporskifte

Læserbrev

Stop nu den afgiftsrabat for plug-in-hybridbiler

Læserbrev

Den lokale håndværker kan være med til at sætte en prop i Putins gas

Læserbrev

Bonnichsen: Regeringen burde sidde på anklagebænken og for længst være faldet på sagen

Erhverv

Hylder boykot, men sælger stadig selv Ecco-sko: Nu trækker Niels Flemming Hansen sig som ordfører

Indland

To forfattere udtræder af Det Danske Akademi og gør plads til nye

Læserbrev

Teknologien skal bruges til gavn for klimaet, erhvervslivet og for dig