Annonce
Debat

Hallo Støjberg-støtter - i Danmark er vi altså lige for loven

Danmark er et demokrati og et retssamfund. Det har vi lært i skolen, og jævnligt bekræfter vi hinanden i, at det er sådan, det er. Men når man ser, hvordan nuværende og tidligere politikere forholder sig til den instrukskommission, som netop har startet sit arbejde, kommer man alvorligt i tvivl.

Kort sagt skal kommissionen undersøge, hvem der kan drages til ansvar for, at Inger Støjbergs ministerium udsendte en ulovlig instruks, der fratog unge asylpar retten til individuel høring og vurdering.

Det handler med andre ord ikke om barnebrude, selv om Inger Støjberg, Pernille Vermund, Kristian Thulesen Dahl og mange andre politikere forsøger at få det til at fremstå sådan. Nej, det handler om, at vi i Danmark er lige for loven. Selv en minister skal overholde de regler, der gælder, og selv en minister må ikke lyve.

Men denne basale indsigt ignorerer Støjbergs støtter. Allerede da sagen kom frem, kunne enhver se, at noget var galt. Men det daværende flertal beskyttede den populære minister og ville ikke starte en undersøgelse. Nogle forsøgte endda at afspore samrådsmøder, mens andre nøjedes med at dukke sig og vælge det politisk opportune. De blå politikere var ikke deres ansvar bevidst, og de levede ikke op til deres demokratiske pligt.

Og selv nu, hvor de første afhøringer i instrukskommissionen slår en tyk streg under, at det fyger med spin og fordrejninger omkring Støjberg, taler blå politikere stadig om barnebrude. Eller også er de stille. Ingen rejser sig op og forsvarer demokratiet og retssamfundet. Ingen undskylder deres sendrægtighed og fokus på egen karriere. Ingen beklager, at de svigtede. Og nu svigter de igen.

Politikere skal være uenige om det meste, men de skal i fællesskab beskytte demokrati og retssamfund. At tænke sådan burde være en helt naturlig del af det at være borgerlig. Det burde ligge dybt i det blå dna. Men reaktionen på undersøgelsen af Støjbergs gerninger viser, at det åbenbart ikke er tilfældet. Og det er i sandhed bekymrende for enhver, der elsker sit fædreland og sit demokrati.

Peter Lauritsen
Forsiden netop nu
Danmark

Kristendemokraternes formand: Pilen peger på Pape

Danmark

Vanopslagh: Jeg går ikke op i, at jeg SKAL have prædikatet liberal

Erhverv

Det bliver ikke sagt med blomster: Derfor flygter blomsterhandlerne fra Interflora

Podcasts

Fire perfekte podcasts til din efterårsferie

Indland

Kæmpegræskar på et halvt ton er barn af rekordholder

Udland

Politiet sætter lørdag navne på ofrene i Kongsberg-angrebet

Kultur

Boganmeldelse: Grønne forventninger i 'Vi ville så meget'

Bøger: I romanens ekspositionsdel møder læseren den ene af bogens to hovedpersoner, Jonas Marker, en mand i 40’erne, ansat i den London-baserede investeringsbank Powell & Partners som ansvarlig for at skaffe kapital til bankens investeringsprojekter. Nu i 2017 skal han specifikt finde midler til opførelsen af en stor dæmning i den bolivianske regnskov.

Erhverv

Flere sætter udbudsprisen ned for at få boligen solgt

Boligmarkedet: I et forsøg på at få lejligheden solgt vælger næsten hver tredje sælger nu at sætte udbudsprisen ned.

Kultur For abonnenter

Boganmeldelse: Et mystisk maleri

Bøger: Holger Dahl, der er en stor Kina-kender med allerede et par bøger om landet i bagagen, har med ”Ming Selskabet” begået endnu et værk om det gådefulde rige.

Danmark

Jobansøgere med flygtningebaggrund straffes på det danske arbejdsmarked

Danmark

Rigsrevisionen skal opgøre prisen for redning af bankerne

Kultur

Anbefaling: Fem forrygende serier til sofa og regnvejr

Danmark For abonnenter

Engfugle er udfordrede og rovfugle i bedring

Erhverv For abonnenter

Minister vil GPS-overvåge ulvebestanden

Erhverv

Bitcoin når højeste værdi siden april i håb om blåstempling

Kultur For abonnenter

I kulturhusene mødes slægtsforskere og skateboardere og dem midt imellem

Debat

Kronik: Retten til fri kærlighed gælder alle