Annonce
Danmark

Funding skærer det ud i pap: Tre ting du skal bemærke ved mink-katastrofen

Thomas Funding, politisk redaktør, avisen Danmark. Foto: Frederik Steen Nordhagen
Annonce

1. Hjørring kan blive det nye Wuhan

Smitteudbruddet af covid-19 i mink ligner en regulær katastrofe for Danmark. Intet mindre. De mulige konsekvenser er fuldstændig uoverskuelige. Alene de økonomiske tæv løber op i omkring fem milliarder kroner. Et fuldstændig bizart beløb.

Men det er bare penge, fristes man til at sige. Skrækscenariet for Danmark er lige nu, at der er en regulær risiko for, at vi ufrivilligt har været skyld i, at en ny variant af corona er blevet sluppet løs ikke bare i vores eget land, men i resten af verden.

Og her taler vi altså om en version af corona, der ser ud til at være mere smitsom end de varianter, vi hidtil har kendt – og som ikke vil kunne slås ned af de vaccinationsprogrammer, der udvikles på rundt om i verden. Eller sagt på almindeligt dansk: Vi kan blive kendt som det land, der har ødelagt det seneste halve års vaccinearbejde.

Går det så galt, er det et tungt ansvar for vores lille land. De fleste husker, hvor meget kritik Kina fik for ikke at have styr på deres dyremarkeder i byen Wuhan. Det var i Hjørring, den første smitte blev detekteret i mink, og den nordjyske by kan blive kendt som det nye Wuhan.

I regeringen er man stærkt bekymret over, hvordan verdenssamfundet kommer til at reagere på historien, og Udenrigsministeriet arbejder lige nu på højtryk på et kriseberedskab til vores landes ambassader.

Blot for at nævne ét eksempel, så er en af de ting, man frygter, at danskere bliver forment indrejse i alle verdens lande, så længe den nye variant af coronavirus ikke er inddæmmet.

-

2. En potentiel skandale, der kan vælte ministre

Den fuldtonede katastrofe opstår naturligvis kun og hvis, den nye mink-variation af corona får lov til at brede sig blandt mennesker. Men det kan den desværre have haft rigtig gode vilkår for.

Det står nu klart, at minimum 12 danskere har været smittet med den muterede form for corona, men hvor mange de har smittet, det er der ingen, der ved. Smittespredningen er derfor potentielt ude af kontrol, og det er et åbent spørgsmål, om det overhoved er muligt at stoppe og inddæmme den igen.

Danmark kan altså kort sagt have handlet for sent i denne sag. Og der har I - mine damer og herrer - opskriften på en regulær politisk skandale.

Vi kan nøgternt konstatere, at regeringen ikke har gjort nok i denne sag. Havde man for halvanden måned siden vidst, hvad vi ved i dag, var alle mink blevet aflivet på stedet.

Regeringen kan selvfølgelig ikke bebrejdes ikke at have handle på viden, den ikke har haft, men viser det sig, at regeringen har overhørt advarsler fra sundhedssystemet, så er det den her type sag, der kan skabe regeringskrise og vælte ministre.

De kommende dage og uger vil måske gøre os klogere. Vejede regeringen hensynet til et vigtigt eksporterhverv højere end verdenssamfundets folkesundhed.

-

3. Enden for dansk pelsdyravl

Den foreløbige konsekvens af smittespredningen er, at samtlige omkring 14 millioner mink i Danmark skal aflives. Og det hurtigst muligt. En kæmpe logistisk opgave, der vil efterlade i tusindvis af arbejdsløse.

Regeringen har desuden meddelt, at det ikke bliver tilladt at opdrætte mink så længe, der er corona i landet. Der kan altså gå år, før det igen er tilladt.


På Christiansborg ser man det som ren teori, at der igen kommer pelsdyravl i Danmark, som vi kender det.


Men på Christiansborg ser man det som ren teori, at der igen kommer pelsdyravl i Danmark, som vi kender det.

Avlsprogrammerne bliver nu udslettet, og de fleste tror ikke på, at der skulle være mange minkavlere tilbage om et, to eller tre år med mod på at starte forfra med udenlandske avlsdyr.

Dertil kommer, at mange regner med, at det vil være overordentligt upopulært i befolkningen at starte minkavl op igen efter flere års stilstand.

Minkavl er i høj grad en historisk betinget branche, der har haft en stor økonomisk berettigelse, men var nogle kommet ind fra gaden i morgen og foreslået, at man skulle holde vilde rovdyr fanget i et bur for om efteråret at flå pelsen af dem, så var det aldrig blevet tilladt.

Skulle nogle få avlere være klar til starte op igen på den anden side af corona, er det derfor sandsynligt, at der for første gang vil opstå en reel politisk diskussion om et forbud mod minkavl.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce
Danmark For abonnenter

Statens hjælpepakker var ikke nok: Sherlyns livsværk blev et af coronakrisens ofre

Danmark

Debat: Skuffende genåbningsplan

Annonce