Annonce
Lars Løkke Rasmussen er blevet interviewet af Thomas Funding & Kasper Løvkvist fem gange - podcastinterviewet er sidste gang. Billedet her er taget efter valget og er fra det sidste interview Lars Løkke Rasmussen gav som statsminister. Arkivfoto: Birgitte Carol Heiberg
Funding & Løvkvist

Funding & Løvkvist møder Lars Løkke: Jeg vil ikke være den nye Granberg

Avisen Danmarks politiske makkerpar Thomas Funding og Kasper Løvkvist har været på tur for at optage interviews med politikere, de gerne ville drikke en øl med. Læs et uddrag af interviewet med Lars Løkke Rasmussen - og hør det hele på avisendanmark.dk/podcasts, i app'en Nyhedskiosken, eller hvor du normalt finder din podcast.

Politik: 15.000 mennesker har meldt sig ind i den tidligere statsminister og nuværende løsgænger Lars Løkke Rasmussen netværk, som han kalder Det Politiske Mødested. Lægger man dem oven i, som har valgt at abonnere på hans nyhedsbrev, betyder det, at Lars Løkke Rasmussen har emailadresser på cirka 23.000 danskere, der er mere end bare overfladisk interesseret i, hvad han går og laver. Det er et par tusind mere, end han har brug for til at gøre et parti opstillingsberettiget til næste folketingsvalg.

Men Det Politiske Mødested er ikke et parti - endnu i hvert fald.

Det er her, vi kommer ind i samtalen i dette uddrag af Funding & Løvkvists podcastinterview med Lars Løkke Rasmussen:

Du accepterede præmissen om, at dit netværk er en prøveballon for et politisk parti. Du søger sekretariatschef til dit politiske parti ...

- Til Mødestedet.

Hedder partiet Mødestedet?

- Nej, nej, der er jo ikke noget parti.

Hvad skal det egentlig hedde?

- Det ved jeg virkelig ikke noget om.

Er vi enige om, at du har noget inde hovedet, du bare ikke vil fortælle om?

- Det kan godt være.

Hvem var Granberg?

En sommerdag i 1857 forsøgte den svenske ballonskipper Victor Granberg at flyve i luftballon fra Christiansborgs Ridebane med kurs mod Skåne.

Det var en stor københavnerbegivenhed, og mange mennesker var samlet for at overvære bedriften.

Men luftballonen blev grebet af en kastevind ind mod Hofteatret, og et slæbetov satte sig fast i en gren. Granberg kravlede ud på Hofteatrets tag for at løsne slæbetovet.

Slæbetovet kom fri, men Granberg stod stadig tilbage på Hofteatrets tag, da luftballonen svævede videre ud i det blå.

Og så lød en stemme nede fra forsamlingen: "Den går ikke, Granberg" - til stor moro for menneskemængden.

Derfor siger vi i dag: "Den gik ikke, Granberg", når noget mislykkes.

Hvor højt skal ballonen op at flyve, før du tror på den? For du er vel ikke interesseret i at ordsproget "den gik ikke, Granberg" i fremtiden bliver til "den gik ikke, Løkke"?

- Man skal ikke lave et politisk parti bare for at gøre det. Man skal tro, det kan gøre en reel forskel. Det betyder to ting: Man skal tro på, at partiet kan komme på tinge med en fylde, der kan gøre en forskel. Og på det mere personlige plan - "den går ikke, Granberg" - har jeg ikke ambitioner om at slutte mit politiske liv af med noget, der falder til jorden. Det skal også kunne spille en konstruktiv rolle. Jeg tror, at det kunne skrabe stemmer nok sammen på en dagsorden, der bare handler om, at mange mennesker ikke synes, det var ordentlig det, der skete for mig. Men det er der ikke perspektiv i. Det skal have appel hen over midten, ellers er det ikke det rigtige projekt.


Jeg tror mere på det, end jeg ikke tror på det. Jeg har ikke truffet en endegyldig beslutning, og det kan jeg heller ikke gøre alene, fordi jeg skal jo ikke lave et enmandsparti.

Lars Løkke Rasmussen, løsgænger


Men er du ikke allerede der, hvor du tror på, at projektet er levedygtigt?

- Jeg tror mere på det, end jeg ikke tror på det. Jeg har ikke truffet en endegyldig beslutning, og det kan jeg heller ikke gøre alene, fordi jeg skal jo ikke lave et enmandsparti. Men jeg tror da på det. Min egen læsning under valgkampen var rigtig. Jeg kunne også se det nogenlunde bekræftet af valgresultatet. Jeg har taget masser af indtryk ind i det sidste halvandet år og gør det stadig. Når jeg går en tur med mine hunde, kommer folk hen til mig. Jeg kan mærke det på de mennesker, der melder sig ind. Men tro er ikke nok, man skal også vide. Derfor er der ikke noget parti her i eftermiddag.

Nu sidder vi hjemme hos dig i sofaerne, vi drikker øl (fordi det er en del af podcastkonceptet), og vi hygger os. Er det ikke nu, du bare skal sige til os, hvornår det parti kommer, hvad det skal hedde, og hvem der skal være med?

- Jeg ville klart sige det, hvis jeg vidste det. Jeg har en ambition, som jeg deler med mange mennesker - skal den udleves? Det skal den kommende tid vise, og det handler om mange ting. At få en entydighed i den politiske platform. At der skal vise sig tiltrækkeligt mange politiske talenter-  det er jo mennesker af kød og blod, man skal stille op.

Hvor mange politiske talenter har vist sig?

- Rigtigt mange.

Også af dem der kan bruges til noget - hvor folk vil sige, at det var alligevel bemærkelsesværdigt?

- Der går altså mange rundt på Christiansborg nu, hvor folk ikke sagde, at det var bemærkelsesværdigt, da de stillede op.

Men du vil gerne spille i superligaen. Der er ikke mange i superligaen, der kommer direkte ind på holdet fra danmarksserien.

- Mange spekulerer i, om der er nogle, der går med fra Venstre eller andre partier, profilerne og alt det der halløj. Jeg tror ikke en dyt på det. Hele formålet ville gå fortabt, hvis man lavede det tankeeksperiment, at jeg sammen med to-tre andre navngivne mennesker på Christiansborg satte mig ned ligesom Anders Samuelsen, Gitte Seeberg og Naser Khader (der dannede Ny Alliance, der senere blev til Liberal Alliance, red.) og sagde:

"Hey, her er vi, vi er en ny frisk stemme i debatten, der er godt nok kun os tre, men nu skal I se os."

- Alle medier ville fokusere på de personlige relationer, og der var da vist engang, den ene sagde noget, den anden ikke mente. Det bliver splittet i atomer, før det overhovedet er kommet i gang. Jeg tror meget mere på, at den måde, jeg nu griber det an på, er den kloge. Altså at invitere danskere ind. Det betyder, at folk med en erhvervsprofil, som normalt ville afholde sig fra at sige, at de er medlemmer af et politisk parti, kan være med på kanten af arbejdet. Det betyder, at folk med medlemskort i andre partier, der måske endda sidder på folkevalgte poster, kan være med og se, hvad det har af bæreevne.

- Hvad er det for en parlamentarisk rolle, du kan se sådan et parti spille? Som vi forstår det, skal det jo ikke tilhøre blå blok f.eks.?

- Det er præcis sådanne nogle spørgsmål, som gør, at det er klogt at tage et langt tilløb. Lige så snart man har lavet et parti, skal man svare på, hvem der er statsministerkandidat og det ene og det andet og det syvende.


Det her parti skal jo - hvis det kommer - bruges til at holde fløjene stangen.

Lars Løkke Rasmussen, løsgænger


- Da Veganerpartiet blev opstillet, skulle de svare på et spørgsmål om omskæringer, og manden så med rette helt forvirret ud, fordi han var i gang med et stifte en politiske bevægelse med en mærkesag om kost og landbrug, og nu skulle han så mene noget om omskæring og drengebørn. Jeg ved udmærket godt, at når man kommer på Christiansborg, skal man mene noget om det hele, men jeg synes også, det er legitimt, at man mener det i den rigtige rækkefølge.

- Det her parti skal jo - hvis det kommer - bruges til at holde fløjene stangen. Og det er ikke sådan noget svensk noget med, at der nogle partier, der skal regnes ud af ligningen. Jeg kan sagtens se forskel på rødt og blåt og ved også, at hvis der er rødt flertal, er der rød serve-ret og omvendt. Det, jeg ønsker at gøre op med, er, at bolden alene skal spilles på de præmisser, der er på den ene eller anden side af stregen.

- En Mette Frederiksen-regering ville have været langt bedre for Danmark, hvis den var blevet mødt med samme udfordring, som Helle Thorning-Schmidt og Bjarne Corydon blev mødt af - dengang af et Radikale Venstre, der havde mandaterne og rygradden til at stille dem en stol for døren. Det kom der faktisk fire gode år ud af. En Lars Løkke Rasmussen-regering i 2015 ville have haft langt bedre af, hvis der havde været et Socialdemokratiet, der havde være mere dialogsøgende fremfor den situation, hvor der sad et parti i regeringens parlamentariske grundlag, der sagde, at hvis de ikke fik det helt, som de ville have det, så vælter vi regeringen.

- Det hører vi som om, at din ambition er at gøre Mette Frederiksen bedre?

Hvis det er Mette Frederiksen, danskerne vil have som statsminister, er det da langt bedre, hvis nogle sørger for, at hun fører en lidt mere reformorienteret politik og en ikke så fremtidsskræmt politik. Det samme kan man bruge i et omvendt spejlbillede.

- Er tanken med et nyt parti, at det kan blive et nyt Radikale Venstre?

- Jeg kan ikke så godt lide at lave de der henvisninger til eksisterende partier. Jeg har jo allerede tabt en masse vælgere, hvis det er det billede, der bliver malet frem. Der er jo rigtigt mange mennesker, der abonnerer på synspunktet om at bygge bro, der trækker sig fra Radikale Venstre, fordi det bliver for skingert. Men ja - med mindre Danmark skal regeres med et meget, meget stærkt afsæt fra en af fløjene, skal der være nogle, der bygger bro. For at det skal være bæredygtigt, skal det have en attraktion for andre end folk, der traditionelt gør noget bestemt. Hvis det kun har en attraktion for mennesker, der ville stemme blåt, kan det jo ikke komme ind og udfylde den funktion.

Lyt til hele interviewet på avisendanmark.dk/podcasts, i app'en Nyhedskiosken, eller hvor du finder din podcast.

Lyt til podcasten og hør Lars Løkke Rasmussen fortælle om:

 1. Sit forhold til øl
 2. Den færøske familie
 3. En kommende dokumentarserie på DR
 4. Den første tanke om at forlade Venstre
 5. Tomhed
 6. Bruddet
 7. En tivolitur med Putin
 8. At bede om et stykke af folks sjæl
 9. At blive høj på iværksætterånd
 10. At komme hinsides flosklerne

Politik med Funding & Løvkvist: Politikere der er værd at drikke en øl med

Avisen Danmarks politiske makkerpar, Thomas Funding og Kasper Løvkvist, har taget deres ugentlige podcast på en sidste tur for at tale med politikere, som de gerne vil drikke en øl med.

Funding & Løvkvist har mødt seks politikere:

 • Rasmus Prehn (S), fødevareminister
 • Pernille Vermund (NB), partistifter og -leder
 • Lars Løkke Rasmussen, løsgænger
 • Stinus Lindgreen (R), sundhedsordfører
 • Mona Juul (K), erhvervs- og klimaordfører
 • Preben Bang Henriksen (V), retsordfører
Politik med Funding og Løvkvist, podcast, podcasten danmark
Forsiden netop nu
Erhverv

Kildent spørgsmål: Løser overenskomster den akutte mangel på arbejdskraft?

Danmark

Ændring af dagpengesatsen på vej - nogle ledige får mere i posen, andre får mindre

Danmark For abonnenter

Phillip har kæmpet mod DSB halvanden måned efter tanketorsk: - Jeg glemte tasken - men de stjal computeren

Podcasts

Lyt: Mads og Lena vil vise Udkantsdanmark gennem "Årgang 2020"

Indland

Flere danskere lever videre efter at have fået kræft

Udland

Baltiske lande vil sende våben til trængt Ukraine

Udland

Den amerikanske rocksanger Meat Loaf er død, 74 år

Den amerikanske rocksanger og skuespiller Michael Lee Aday, kendt som Meat Loaf, er død, 74 år.

Danmark For abonnenter

DSB vender på tallerken i computersag: - Vi havde den, så det er vores ansvar

Hedensted: Halvanden måneds kamp mod DSB slutter nu med en lykkelig udgang for 16-årige Phillip Rytter Jensen fra Hedensted.

Podcasts

Lyt: Stædig og sej men uden overblik - Årsager til Kristian Thulesen Dahls nedtur findes i barndommens Nørre Snede

Han kan tale solen sort, han er fantastisk til tal, og så er han sej, lyder de positive bedømmelser af Kristian Thulesen Dahl fra to politiske reportere i podcasten "Ugens vigtigste".

Danmark

Mens smitten raser i daginstitutioner: Hver tredje ansat mangler fortsat sidste vaccinestik

Kultur For abonnenter

Mads og Lena fra 'Årgang 20': Hvis et af børnene ikke vil på tv længere, så stopper vi

Indland

Regeringen skruer ned for kapaciteten for hurtigtest

Danmark

Politifolk uenige om hvordan minkplan endte på regeringsmøde

Debat

Justitsministeren i debatindlæg: Vi skal holde hånden under fængselsbetjentene

Erhverv

Færre vejrskader med til at give Topdanmark rekordoverskud

Kultur For abonnenter

Ralph Fiennes imponerer i 'The King's Man': Overvældende, overrumplende og næsten perfekt

Klumme For abonnenter

Meningsmager Pernille Skipper: Det rå uddannelsesmarked betyder blodbad uden for de store byer