Annonce
Der er dags dato udtaget prøver fra 33 katte på syv smittede minkfarme, oplyser Statens Serum Institut. Arkivfoto: Henning Bagger, Ritzau Scanpix. 
Danmark

Fund af corona-virus i hunde og katte: Fødevarestyrelsen afliver katte på minkfarm

På en minkfarm i Holstebro Kommune er der fundet virus i 12 ud af 24 katte. Undersøgelser angående virustypen i kattene er i gang og er ikke afsluttet.

Nordvestjylland: Det er ikke kun mink, at Fødevarestyrelsen har aflivet på minkfarme i Nordvestjylland.

Styrelsen har også aflivet flere katte på i hvert fald én minkfarm i området, erfarer Dagbladet Holstebro-Struer.

Fødevarestyrelsen er trods Dagbladets gentagne henvendelser over 14 dage ikke vendt tilbage, men dyrlæge og direktør for Kattens Værn, Lone Nielsen, bekræfter overfor Dagbladet, at organisationen har været ude og assistere Fødevarestyrelsen.

- Vi har været ude og hjælpe med at fange og aflive katte på én farm, men fremadrettet er det en sag for Fødevarestyrelsen, siger Lone Nielsen.

Hvorfor vil I ikke have mere at gøre med det?

- Vi har hjulpet, fordi Fødevarestyrelsen har bedt os om det, men det er udenfor vores arbejdsområde, og vi laver meget andet katteværnsarbejde og har ikke kapacitet til det fortsat, siger direktør for Kattens Værn, Lone Nielsen.

Smittede katte på to farme

Statens Serum Institution bekræfter i en mail til Dagbladet, at der per 27. november "er undersøgt prøver fra 33 katte fra syv covid-19 smittede minkfarme."

På to af disse minkfarme blev der fundet virus i svælgprøver fra kattene, og der blev desuden fundet antistofpositive katte på den ene af farmene.

"Den ene minkfarm, hvor vi har påvist virus i prøver fra katte, ligger i Holstebro Kommune. Der er fundet virus i svælgsvabere fra 12 ud af 24 katte på den smittede minkfarm, og i 13 af kattene er der fundet antistoffer mod covid-19. Opfølgende undersøgelser angående virustypen i kattene er i gang og er ikke afsluttet," skriver SSI i en mail til Dagbladet.

Hunde bliver ikke rigtig syge

Der er desuden konstateret smitte i tre hunde fra covid-19 smittede minkfarme, oplyser SSI. I juni blev en hund fra en af de første smittede minkfarme fundet positiv for antistoffer mod covid-19, og der blev påvist lavt niveau af virus i en svælgprøve.

Prøver udtaget fra hunden fire dage senere var positiv for antistoffer, men negativ for indhold af virus. I september blev der påvist antistoffer i to hunde fra yderligere en smittet minkfarm. Begge hunde var positive for antistoffer og negative for virus.

Der er desuden blevet undersøgt prøver fra 28 vildfangede katte. Der er ikke påvist covid-19 virus eller antistoffer i disse dyr.

"Det er centralt, at der ikke er fundet smittede dyr udenfor farmene, og trods det høje smittetryk på en minkfarm bliver netop hundene ikke rigtig syge," skriver SSI i sin mail.

Coronavirus i katte og hunde

På Fødevarestyrelsens hjemmeside står der ikke noget om reglerne for gårdkatte, som holdes på blandt andet minkfarme som skadedyrsbekæmpee, men der står følgende om hunde og katte som kæledyr.

Der er i Danmark er konstateret coronavirus i hunde og katte, men der fortsat ikke er bevis for, at kæledyr spiller en rolle i spredningen af covid-19. Alligevel anbefales det, at man også følger de generelle hygiejneråd, når man er i kontakt med sit kæledyr, undgå for eksempel at dele mad med dyr eller lade dyret slikke dig i ansigtet. Desuden bør du vaske hænder, hver gang du har været i kontakt med dit kæledyr.

Covid-19 i kæledyr er en anmeldelsespligtig sygdom. Har du mistanke om, at dit kæledyr kan være smitte, skal du kontakte din dyrlæge, og testen dyret positivt skal dyrlægen anmelde det til Fødevarestyrelsen.

Hunde og katte med covid-19 skal betragtes som familiemedlemmer og skal derfor følge de generelle hygiejneråd og karantæneanbefalinger, som også gælder for mennesker.

Kilde: Fødevarestyrelsens hjemmeside, senest opdateret 23. september.

Avleren i Holstebro Kommune, hos hvem Fødevarestyrelsen har aflivet flere katte, ønsker ikke at stå frem med navn i avisen. Kattene på farmen havde som funktion at holde mus og andre skadedyr væk.

Forsiden netop nu
Erhverv

Så kommer kameraerne for alvor op på fiskekutterne: - De skal dokumentere, at reglerne overholdes

Kultur

Cirkusrevy uden Ulf og Lisbet: Velsmurt underholdning, men ingen latterkramper

Danmark

Se billederne: Kom med ind i Victor og Birgittes vilde drømmehus med 360 graders terrasse, snedkerkøkken og privat shelter direkte ned til åen

Podcasts

Lyt til 'Det blå hjørne': Støjberg og Vanopslagh debatterer muligt landsforræderi og uddeler blå mærker til Messerschmidt og Krarup

Erhverv

Hylder boykot, men sælger stadig selv Ecco-sko: Nu trækker Niels Flemming Hansen sig som ordfører

Udland

Ukraine: Ny russisk offensiv i øst kan få afgørende følger

Kultur For abonnenter

Smartphone fylder 15 år: Teenageren i vores lomme

Smartphone: Det var noget galt i bilens lastrum. Den afghanske dreng og de øvrige flygtninge havde svært ved at trække vejret, og der var ved at udbryde panik, for ingen kunne høre dem råbe eller banke på vognens sider.

Indland

Endnu et tilfælde af abekopper konstateret i Danmark

Der er konstateret endnu et dansk tilfælde med abekopper.

Danmark

Færre fugle, døve marsvin og flere invasive arter ved Vesterhavet: Forsker kalder planerne om 10.000 vindmøller i Nordsøen for 'verdens største marinbiologiske eksperiment'

Klima: Der skal være 10.000 vindmøller og en håndfuld energiøer i Nordsøen inden 2030. Det skal alt sammen forbindes med store kabler til både Danmark og Centraleuropa og sikre grøn strøm til over 200 millioner mennesker.

Danmark

- Historisk selvmål af Putin: Eksperter gør status på tre måneders krig i Europa med ukrainsk lykke på slagmarken

Erhverv

Kristian bor i en campingvogn og vender hver en krone, mens han uddanner sig på ny: - Vi har brug for at se på, hvordan det ikke er urealistisk for voksne at lave et sporskifte

Læserbrev

Stop nu den afgiftsrabat for plug-in-hybridbiler

Læserbrev

Den lokale håndværker kan være med til at sætte en prop i Putins gas

Læserbrev

Bonnichsen: Regeringen burde sidde på anklagebænken og for længst være faldet på sagen

Udland

Etiopisk biolog er genvalgt som WHO-chef

Indland

To forfattere udtræder af Det Danske Akademi og gør plads til nye

Læserbrev

Teknologien skal bruges til gavn for klimaet, erhvervslivet og for dig