Annonce
- Jeg møder folk med glæde, sagde Frank Jensen på sit sidste pressemøde i politik. Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Danmark

Frank Jensen: - Man kan opfatte, at min glæde bliver for overvældende

Hvis man spørger Frank Jensen, er det hans glædesfulde personlighed, der er skyld i, at hans politiske karriere er forbi. Virkeligheden er, at faldet blev udløst af en ny generation af kvinder, der ikke accepterer hverken glæde eller beruselse som gyldige undskyldninger fra mænd med magt.

Politik: Det kunne have været meget værre. Han kunne have været statsminister.

Så langt kom det ikke - og gudskelov for det vil de tænke i Socialdemokratiet. Frank Jensen, bingoværten fra TV-Aalborg, ankom til København som nyvalgt folketingsmedlem den 8. september 1987 og lagde 33 år efter en stor politisk karriere bag sig, da han som en fornedret og forvirret familiefar trampede i pedalerne på en sort hipsterherrecykel ad Islands Brygge i sydvestlig retning.

Det var en Helle Thorning-Schmidt uden erfaring i dansk politik, der i 2005 knuste hans statsministerdrømme og skuldertacklede ham ud af kampen om formandsposten i Socialdemokratiet. Og det var en opstand af unge kvinder - særligt socialdemokratiske unge kvinder - der sparkede ham ned fra tronen som kongen af København. Med god hjælp fra Thorning-Schmidts efterfølger Mette Frederiksen.

Det sidste fordi det nu var blevet så åbenlyst et problem for Socialdemokratiet, at Frank Jensen var partiets direkte spejling af den lige så detroniserede eksleder hos Radikale, Morten Østergaard, om hvem det radikale koryfæ Thorkild Maarbjerg har sagt, at han er af den type, som bliver "liderlig", når han drikker. I Frank Jensens tilfælde har det betydet, at når hans egen oplevelse var, at han bare var glædeligt overrislet, så følte kvinder sig krænkede, når han gav det udtryk gennem en tunge i øret eller en hånd, der krøb op mod deres skød.

Et hø-hø fra fortiden

Erkendelsen hos Frank Jensen af, at tiderne er skiftet, og at han ikke er fulgt med, har været lang og pinefuld. Forsøgene på at hægte sig på udviklingen, hvor det er blevet fatalt i stedet for hø-hø, når magtfulde mænd lader sig lede af libidoen, har blot bragt ham tættere og tættere på udgangen og cykelturen i sydvestlig retning.

Og da han til sidst stod på en græsplæne på Islands Brygge med vandet og havnefronten bag sig for at sige farvel, havde han stadig ikke for alvor forstået det.


Jeg er et glad menneske. Jeg møder andre mennesker med med glæde. Nogle kan opfatte - hvis man har fået lidt alkohol - at den glæde kan blive for overvældende

Frank Jensen (S)


Foran kameraerne opremsede han alt det gode, han har gjort for København. Stoppede et øjeblik fordi det bizarre i at stå og hylde sig selv i nederlagets ultimative stund tilsyneladende slog ned i ham. Og sluttede opremsningen med at viske alt det gode væk med et slag med hånden:

- Og alt det her ...

For så igen at forlade den konkrete virkelighed og forsvinde tilbage i sin egen med en ny opremsning af alt det gode, han havde tænkt sig at gøre for København i fremtiden, men som han ikke får mulighed for. Ikke på grund af hans grænseoverskridende opførsel i "festligt lag" - som er blevet politikere af i gårs yndlingsudtryk for fuldskab - men på grund af "mediepresset i denne #metoo-kampagne". Fordi mediepresset og #metookampagnen ikke ville lade ham foretage den transformation, som han med ryggen mod muren pludselig var blevet så optaget af at gennemføre - fra at være et problem til at være løsningen. I hvert fald "på den korte bane", som han lige skød ind som en øjenbrynsrejsende cliffhanger midt i det hele.

Har sagt undskyld

Selve sagerne, handlingerne, hænderne på vej de helt forkerte steder hen, tungen, var der ikke grund til at tale om.

- De er kendte, velbeskrevne. Jeg har sagt undskyld. Jeg har ikke brug for at sige mere, sagde han.

Og fortsatte så alligevel med at trampe rundt i græsset, som var det et bed, hvor ukrudtet bare ikke ville dø.

Frank Jensen sætter gang i cyklen på vej ud af politik med sine kone lige bag sig. Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix

- Det er svært at navigere i, sagde han, så ingen skulle være i tvivl om, at de følelser, som lå øverst, var de difuse og forvirrende af slagsen og ikke skam, tvivl, anger og samvittighedsnag.

Han fortalte om sin oplevelse af, at medier beder ham forholde sig til sager, som han tilsyneladende ikke kender hverken indholdet og afsenderen af. At medier gør brug af kildebeskyttelse. At der er nogle principper om retssikkerhed, som der ikke helt er styr på. At folk tilsyneladende ikke gør rigtigt brug af den advokatproces, som han selv og partiet har stillet til rådighed, men at sagerne går direkte til offentligheden, som har det med ikke reagere helt så nøgternt og følelsesforladt som advokater. Det er i øvrigt den offentlighed, som politikere plejer at kalde vælgere.

Glæde og bægerklang

Frank Jensen gav sin egen forklaring på, hvordan det kunne komme så vidt, at en række kvinder har måttet opleve at blive krænket af ham. Forklaring var simpelthen et overskud af glæde i hans personlighed, som særligt kommer til udtryk, når den bliver fodret med alkohol.

- Jeg er et glad menneske. Jeg møder andre mennesker med med glæde. Nogle kan opfatte - hvis man har fået lidt alkohol - at den glæde kan blive for overvældende, sagde han.


Jeg har sagt undskyld. Jeg har ikke brug for at sige mere.

Frank Jensen (S)


13 timer inden afslutningsseancen på græsplanen på Islands Brygge, stod han også foran mikrofoner til et pressemøde på Københavns Rådhus. Det blev hans sidste desperate forsøg på at hægte sig på udviklingen og blive løsningen på det problem, som har været ham selv. Journalister stod i en lang kø for at stille spørgsmål til ham. Da det blev TV 2 Lorrys tur, fik han et spørgsmål, som han havde svært ved at greje:

"Hvad har du oplevet af konsekvenser af at have krænket kvinder", lød det, og han måtte have det tre gange, før han fandt frem til, hvordan han kunne svare på det. Svaret blev, at den konsekvens, han havde oplevet, var, at folk så anderledes på ham, efter hans krænkelser var blevet afsløret.

På græsplanen dagen efter gentog Ekstra Bladet spørgsmålet. Nu var det lettere at svare på:

"Den konsekvens har jeg selv draget." Uden dog at følge op med at ellers var Mette Frederiksen blevet nødt til at drage den for ham.

- Hvor er Jane?!

Lige som i festsalen på rådhuset stod Frank Jensens kone Jane bag alle journalisterne og lyttede til sin mand. Og da Frank Jensen var færdig, gik de sammen til deres parkerede cykler.

Under hele slutspillet på plænen havde Frank Jensen været bemærkelsesværdigt upåvirket. Der var ingen gråd som hos Morten Østergaard. Ingen tåkrummende knuder på stemmebåndet. Ordene kom let og lindt fra ham. Ofte med et blik ud mod konen. Jævnligt med referencer familielivet, børnene og børnebørnene.

Men på vej over mod cyklerne trak hun væk fra ham, fordi journalister - og almindelige københavnere - fortsatte med at omringe ham for at få de sidste ord med. Og her hørte man for første gang antydningen af affekt i hans stemme:

"Hvor er Jane?!"

Hun var der. Lige bag ham. På sin egen cykel. Og mens de forsvandt i sydvestlig retning og efterlod Franks fornedrelse, forvirring og fortid med næsten 11 år som overborgmester i København, 20 år som folketingsmedlem, syv år som minister og otte år som næstformand i Socialdemokratiet i hænderne på historien, lignede de fuldstændigt et helt almindeligt ægtepar.

Danmark

Tag kandidattesten her

Forsiden netop nu
Danmark

Dall: Tag valgtesten og test dig i valgstemning

Danmark For abonnenter

Veninden om dronning Margrethe: 'Prins Henrik var syg i meget længere tid, end man ved. Det blev nogle rigtig hårde år for hende. Men hun beklagede sig aldrig'

Danmark

Løvkvist: Venstre vakler på vippen i Jylland - og det er Ellemanns store chance

Podcasts

Lyt: Anette Hoffmann var mæt af håndbold efter OL-guld 3:4

Kultur For abonnenter

Regent i snart 50 år: Fra skrøbelig prinsesse til stærk monark

Debat

Midt i en ferietid: Tyske køtilbud - på godt og ondt

Danmark

Kommunalpolitik har masser af partihop - med tilhørende højt støjniveau

Partihop: Kommunalpolitikere har tradition for at være noget mere troløse over for deres partier end landspolitikerne er. Alligevel ommøblerer  kommunal- og valgforsker Roger Buch rynkerne i pandebrasken en ekstra gang, når talen falder på byrådene i Tønder og i Aarhus.

Debat

Debat: Jobcentrene er prygelknabe for politisk misrøgt

Vi betaler en relativt stor del af vores indtægt til fælleskassen, og selvfølgelig skal vi debattere, om vi bruger pengene fornuftigt. Det gælder også i forhold til beskæftigelsesindsatsen. Det er også helt fair, at vi debatterer, om de offentligt ansatte gør deres arbejde godt. Det gælder også de ansatte på de kommunale jobcentre og i diverse tilbud. Det skal bare ske på en ordentlig måde. Desværre er det på ingen måde tilfældet, når det handler om beskæftigelsesindsatsen.

Danmark For abonnenter

Dansk fregat skal holde piraterne væk

Pirateri: Esbern Snare var en magtfuld stormand i den kendte Hvide-slægt. Han førte korstog og udkæmpede blodige slag for over 800 år siden.

Erhverv

Erhvervsredaktøren: Hurra, nu kommer der et nyt mærke på din mad

Danmark For abonnenter

Alec Baldwin dræber kvinde i filmulykke

Debat

Debat: Danske fiskere skal have kompensation for brexit nu

Danmark

Giftstoffer fra Forsvarets flyvestationer spreder sig: Politikere kritiserer kommuner for svigtende tilsyn

Danmark

Dør for mange af frygtelig sygdom i Grindsted? Ketty har indsamlet bekymringer - og det fører nu til ny undersøgelse

Erhverv For abonnenter

Rekordhøje energipriser sender stor ekstraregning til danskerne

Kultur

Transkønnet danserinde har hovedrollen i forestilling om verdens første kønsskifteoperation

Debat For abonnenter

Meningsmager Marianne Lyngby Pedersen om at blive censureret på nettet: Ingen bare baller og våben her