Annonce
I årevis har den brandskum, man benyttede høje indhold af det giftige stof PFOS. Det har medført, at mange brandøvelsespladserne har store forureninger i jorden under sig. Foto: Flemming Krogh/Midtjyske Medier/Ritzau Scanpix
Danmark

Forsvaret undlod at dele viden om forureninger med tilsyn: - Det er uetisk og uansvarligt

Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse har i flere tilfælde undladt at dele viden om sine PFAS-forureninger med de kommuner, der skal føre tilsyn med området. Det får eksperter til at kritisere Forsvaret for at handle uansvarligt. Styrelsen siger, at den ikke bevidst undlader at dele information.

Forurening: Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse har i flere tilfælde undladt at dele rapporter om PFAS-forureninger på flyvestationer med de kommuner, som skal føre tilsyn med dem. Det kan Avisen Danmark og Radio4 nu afsløre.

Det gælder blandt andet en rapport fra februar 2018, som beskriver, hvordan brandøvelser stadig resulterer i udledning af PFAS-stoffer, og at det risikerer at skade den å og bæk, som spildevandet udledes til.

Men ingen af de tre kommuner - Aalborg, Viborg og Haderslev - der fører tilsyn med Forsvarets flyvestationer, kendte til rapporten, før Avisen Danmark og Radio4 oplyste dem om den. Alle tre kommuner vurderer i dag, at rapporten indeholder viden om forureningerne, som er vigtig for deres tilsyn.

Det er uetisk og uansvarligt. Det er af stor samfundsmæssig interesse. Giftstofferne kan sive ud i grundvandet og ud i miljøet, og det kan medføre, at mennesker og omkringboende udsættes for de farlige stoffer

Phillipe Grandjean, professor i miljømedicin på Syddansk Universitet

Aalborg Kommune kontaktede efter de to mediers henvendelse Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse og bad om rapporten. Her begrundede styrelsen den manglende fremsendelse med “vi har jo ikke som sådan en pligt til at fremsende den (rapporten,red.)”.

Hvorvidt Forsvaret er juridisk forpligtet til selv at sende materialet, kan professor i miljøret Ellen Margrethe Basse ikke på nuværende tidspunkt vurdere. Det vil kræve en større analyse.

- Det afhænger bl.a. af, hvad man ved på det tidspunkt, og hvad der står i deres miljøgodkendelse, forklarer Ellen Margrethe Basse.

Alligevel møder det hård kritik fra miljøeksperter, at Ejendomsstyrelsen ikke af egen drift sendte rapporten til kommunerne. Philippe Grandjean, professor i miljømedicin på Syddansk Universitet, mener, at det er uhensigtsmæssigt, at Forsvaret som statslig myndighed holder oplysninger om forureningerne for sig selv i stedet for at dele dem med de offentlige myndigheder, der har miljøtilsynet.

- Det er uetisk og uansvarligt. Det er af stor samfundsmæssig interesse. Giftstofferne kan sive ud i grundvandet og ud i miljøet, og det kan medføre, at mennesker og omkringboende udsættes for de farlige stoffer, siger Philippe Grandjean.

- Skulle have vidst det for længe siden

Lektor i miljøkemi ved Københavns Universitet Bjarne W.Strobel kalder det kritisabelt, at kommunerne ikke har modtaget rapporten, idet den dokumenterer, at der fortsat er høje mængder af PFAS-stoffer i spildevandet fra brandøvelserne, der føres videre ud til renseanlæggene, som ikke kan rense for giftstofferne. Forsvaret vurderer selv, at udledningen kan skade miljøtilstanden i vandløbene.

Samme rapport beskriver også, hvordan PFAS-giftstofferne sendes ud i kloaksystemet, der også finder vej til renseanlæggene.

- Den indeholder ting, som kommunerne meget gerne skulle have vidst for længe siden. Den burde kommunerne simpelthen have fået, mener Bjarne W. Strobel.

Bjarne W. Strobel har nærlæst rapporten, der viser, at spildevandet fra brandøvelserne indeholder helt op mod 16.000 nanogram PFAS per liter. Til sammenligning er grænseværdien for grundvand på 100 nanogram per liter. Han påpeger, at det ville være nemmere for kommunerne at føre tilsyn eller give påbud, hvis de vidste, at Forsvarets PFAS-stoffer endte i renseanlæggene.

- I stedet bliver det sådan noget sudoku, hvor kommunerne skal gætte sig frem til, hvor forureningen kunne være, siger han.

- Monstrøse koncentrationer

På Flyvestation Aalborg ledes spildevandet ikke gennem renseanlæg. I stedet ledes vandet fra brandøvelsespladsen gennem en grøft direkte ud i Limfjorden.

Og der er høje mængder PFOS i grøften, hvor indholdet overskrider grænseværdien med 323 gange. Det er beskrevet i en anden rapport – en såkaldt forureningsundersøgelse - som Aalborg Kommune først modtog, da de selv efterspurgte den i år sammen med en række andre forureningsundersøgelser, som Forsvaret heller ikke tidligere havde sendt til kommunen.

Hvad er PFAS/PFOS?

  • PFAS er en samlebetegnelse for fluorstoffer. Det sundhedsskadelige fluorstof PFOS hører blandt andet til denne gruppe. Det fandtes tidligere i blandt andet skum til brandslukning.
  • Forskning fra EU og USA peger på, at høje værdier af PFAS kan øge risikoen for forhøjet kolesteroltal, påvirkning i leveren, forhøjet blodtryk og stofskiftesygdomme samt påvirkning af immunsystemet med nedsat effekt af vacciner hos børn.
  • Ved graviditet kan høje værdier af PFAS medføre let nedsat fødselsvægt samt let øget risiko for forhøjet blodtryk og svangerskabsforgiftning.
  • Flere studier har desuden vist sammenhæng mellem høje PFOS-værdier og en øget forekomst af nyrekræft og testikelkræft.
  • PFOS er ligesom mange af de andre PFAS-stoffer meget svært at nedbryde. Det har været forbudt at bruge PFOS i brandskum siden 2011.

Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse forklarer, at “ejendomsstyrelsen havde det indtryk, at rapporterne var fremsendt og modtaget af kommunen”. Avisen Danmark og Radio4 har derfor bedt Forsvarets Ejendomsstyrelse om at fremsende dokumentation for, at det reelt er sket. Den opfordring har Forsvarets Ejendomsstyrelse undladt at svare på.

Ifølge professor Philippe Grandjean er det dybt problematisk, hvis Aalborg Kommune ikke har set forureningsundersøgelsen før i år.

- Limfjorden er et hjemsted for fødevareproduktion og i det øjeblik, der udledes giftstoffer til den, opbygger man en forurening i for eksempel muslinger og fisk, som de danske forbrugere køber. På den måde bliver de uvidende udsat for giftstofferne. Selvom den grøft måske ikke ser ud af meget, indeholder den monstrøse koncentrationer af giftstofferne. Det må standes, og det skal ske med det samme, siger han.

Tidligere har Avisen Danmark og Radio4 afdækket, hvordan Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse i årevis nøje har dokumenteret, hvordan dens forureninger med PFAS-giftstofferne på flyvestationerne har bredt sig til både natur og grundvand, uden Forsvaret har gjort noget for at bremse forureningerne i at sprede sig.

I lyset af de seneste afsløringer af, at Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse i flere tilfælde ikke har delt sin viden omforureningerne med de kommuner, der fører tilsyn, opfordrer Philippe Grandjean til, at folketingspolitikerne tager sagen op. De skal sikre, at Forsvaret i fremtiden i forpligtes til at dele sin viden om forureninger, der kan skade mennesker og natur, lyder det.

- Kommunerne er blevet mødt af en mur af manglende oplysninger. Det er et problem, som bør blive taget op politisk. Der er tale om en særlig kultur, hvor Forsvaret ikke er interesserede i at dele den slags oplysninger. Men kommuner, regioner og myndigheder bør have krav på oplysningerne, ellers kan de ikke beskytte befolkningen mod farlig eksponering fra giftstoffer.

Professor i miljøret Ellen Margrethe Basse vurderer også, at det med de nuværende regler kan være svært for kommunerne at føre ordentlige tilsyn, når de i nogle tilfælde selv skal opdage, at rapporterne er der.

- Det gør det svært for en tilsynsmyndighed, fordi de har slet ikke ressourcer til at gå rundt og finde ud af, hvad der foregår alle mulige steder, siger hun.

Ikke et bevidst valg

Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse ønsker ikke at stille op til interview, men siger i et skriftligt svar til Avisen Danmark og Radio4, at styrelsen ikke har truffet et bevidst valg om ikke at dele informationerne fra rapporten fra februar 2018.

- Rapporten er således omtalt og konklusionerne fremlagt ved flere møder i diverse faglige fora og ved oplæg for kommuner og regioner. Ejendomsstyrelsen anerkender, at rapporten – i lighed med den indledende screening fra 2017 – kunne have været fremsendt til orientering til tilsynsmyndighederne.

Det billede kan de tilsynsførende kommuner dog ikke genkende.

Alle tre kommuner oplyser, at de ikke har fået informationerne eller konklusionen fra rapporten på møder, og at de først hørte om rapporten og konklusionerne i den, da Avisen Danmark og Radio4 oplyste dem om den.

Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse har efterfølgende ikke ønsket at svare på, hvilke møder eller oplæg der skulle være tale om, eller hvilke dele af rapporten, der skulle være blevet delt. Desuden skriver styrelsen, at den ikke vil “kommentere på spørgsmål om, hvad styrelsen måske skulle have gjort eller har gjort i konkrete tilfælde tilbage i tid”.

Forsvarsminister Trine Bramsen (S) har heller ikke ønsket at stille op til interview, men skriver til Avisen Danmark og Radio4:

- Enhver form for forurening skal ses på med største alvor. Jeg har i den forbindelse forventning om, at relevante myndigheder håndterer kommunikationen med tilsynsmyndigheder.

Sagen har været undersøgt af Radio4, der mandag morgen havde emnet på programmet. Her medvirkede Bjarne W. Strobel, lektor i miljøkemi ved Københavns Universitet. Han kritiserer, at forsvaret ikke har givet PFAS-rapporterne til kommunen. Hør hele indslaget her.

Senere snakkede Radio4 Morgen med Christina Vedel-Birch Andersen, chef for Teknik og Klima i Haderslev Kommune. Hun vil gerne have fået informationerne før og indkalder nu til møde. Lyt med nedenunder.Forsiden netop nu
Danmark

Sygehuse indhenter tidligst pukkel om et år: - Vi står i en meget alvorlig situation

Danmark

DF'er langer ud efter partidronning: Pia blander sig for meget

Erhverv

Ordning med lønkompensation bliver forlænget i to uger

Podcasts

Lyt: Afgørelsens time for DF: Hvem vinder?

Indland

Smittetal runder for første gang 40.000 over et døgn

Indland

Østrig lemper rejseregler: Danskere med tre stik slipper for test

Danmark

Anjas operation er blevet udskudt to gange: - Man skal omstille sig til det hver gang

Ventetider: Anja Kulby Rick fra Sønderborg er en af de tusindvis af danskere, der har fået udskudt en operation som følge af belastning på sygehusene fra coronavirus og sygeplejestrejke. To gange endda.

Danmark

- Vi står jo tilbage med en masse spørgsmål: Borgere skal smide kilovis af kød ud, men det har ikke været farligt at spise det, siger myndighederne

Seden: Harmløst eller potentielt alvorligt?

Udland For abonnenter

Vestens ledere advarer om høj pris for russisk angreb på Ukraine

Det bliver dyrt, hvis Rusland går ind i Ukraine militært.

Danmark

Dall: Derfor er spionsag katastrofal for regeringen

Danmark

Tæt på dødt løb i DF's folketingsgruppe: Henriksen får ny støtte

Danmark

overblikket her: DF's folketingsgruppe er splittet i formandsstrid

Danmark

Alle blå partier vil afskaffe kravet om mundbind

Indland

Regeringen kommer med plan for restriktionerne på onsdag

Erhverv For abonnenter

Utallige landbrugsejendomme ramt af indbrud: To tyverier af kostbart udstyr har kostet maskinstation 1,7 millioner kroner

Kultur For abonnenter

Ralph Fiennes imponerer i 'The King's Man': Overvældende, overrumplende og næsten perfekt

Debat

Kronik: Energi fra sol og vind - der er intet alternativ til grøn omstilling