Annonce
Det er hyggeligt, men farligere end man skulle tro at fyre op i sin brændeovn. Foto: Anne Bæk/Ritzau Scanpix
Danmark

Forsker: Derfor er din brændeovn en dræber

Danskernes brændeovne udleder milliarder af farlige partikler, der er skyld i, at børn får astma, ældre få KOL, og at 400 personer hvert år dør for tidligt. Torben Sigsgaard, der har forsket i sundhedsskader ved luftforurening forklarer, hvorfor din brændeovn er en dræber.

Brændeovne: En søndag foran brændeovnen, hvor du sidder i lænestolen med en god bog eller en avis, lyder for mange danskere som en hyggelig måde at tilbringe en kold vinterdag på. Men få er opmærksomme på, at mens de sidder og nyder varmen fra de knitrende flammer i brændeovnen, kan de være medvirkende til, at deres nabo eller de selv dør for tidligt eller får lunge- og hjerteproblemer.

For selv hvis du fyrer i din brændeovn efter alle kunsten regler, udleder den milliarder af farlige partikler. En brændeovn er dybest set en kasse med en skorsten ovenpå, som man tænder et bål indeni, og derfor kan det ikke lade sig gøre at få en ren forbrænding. Ældre brændeovne udleder dog fem gange så mange partikler som nyere brændeovne, og derfor går regeringen nu efter at få de ældre brændeovne udskiftet med et nyt lovforslag. Hvis lovforslaget vedtages, vil boligkøbere fremover blive tvunget til at udskifte brændeovne fra før 2003. Men langt fra alle danskere er tilfredse med den udmelding. Nogle af dem spørger sig selv, hvorfor brændeovnene er så farlige.

Professor Torben Sigsgaard fra Institut for Folkesundhed ved Aarhus Universitet har forsket i sundhedsskader ved luftforurening. Han forklarer, at den ene årsag er, at antallet af danskere, der udsættes for røgen fra de mere end 600.000 danske brændeovne er stort. Det er nemlig langt fra kun et problem i de større byer.

Torben Sigsgaard henviser til et studie fra den lille by Grundsømagle på Sjælland, hvor Dansk Center for Miljø og Energi ved Aarhus Universitet målte partikelforureningen. Målingerne viste, at partikelforureningen i koldt og vindstille vejr var ligeså høj som i myldretiden på H.C. Andersens Boulevard i København.

- Flere danskere er nok klar over, at de udsættes for luftforurening, hvis de bor på H. C. Andersens Boulevard i København. Men når du bor i en lille by ude på landet, tænker du, at du bor et renere sted. Men hvis der er mange omkring dig, der har brændeovne, kan der være en kraftigt forurening, siger Torben Sigsgaard.

Den lokale forurening er særlig slem for danskere med nye huse, der har ventilationsanlæg. Især på vindstille vinterdage kan ventilationsanlæggene nemlig suge naboernes brændeovnsrøg direkte ind i huset.

- Det er en udsættelse, der er til at tage og føle på, siger Torben Sigsgaard.

Sådan kan forurening påvirke din krop

Her har man ifølge professor Torben Sigsgaard øget risiko for sygdomme på grund af luftforening fra bl.a. brændeovne:

Lunger: Astma, overvejende hos børn. Væksthæmning af lungerne indtil 20-30 års alderen. KOL hos ældre.

Hjertet: Forkalkning af årer, der kan føre til blodpropper. Forsnævringer i pulsårerne.

Mave/tarm: Kræft.

Nyrer og kønsorganer: Blærekræft, nyrekræft og prostataforstørrelse. Væksthæmning i forstertilstand.

Lever: Type 2 diabetes. Flere studier tyder også på overvægt og metaboliske sygdomme.

Hjernen: Nyere studier tyder på nervesygdomme som Alzheimers og Parkinson.

Derudover kommer reparationsmekanismerne i menneskets hud på overarbejde ved luftforurening. Cellerne taber elasticitet over tid, og menneskets hud bliver rynket på samme måde som ved cigaretrygning.

Kilde: Professor Torben Sigsgaard

Hele kroppen påvirkes af luftforurening

Størstedelen af den samlede luftforurening i Danmark kommer fra udlandet, men når det gælder danskernes egen udledning af partikler, kommer størstelen fra vores brændeovne. Udover at danske brændeovne vurderes at være skyld i mindst 400 dødsfald om året, er de også skyld i en lang række sygdomme. Når brændeovnenes partikler er så farlige for os, skyldes det ifølge Torben Sigsgaard, at de får vores kroppe til at gå i alarmberedskab, og at de forårsager betændelsestilstande i kroppen.

Forskeren forklarer, at partiklerne fra brændeovne har mange forskellige størrelser. Når mennesket indånder dem, vil de groveste blive tilbageholdt i næsen, men de fine partikler kommer helt ud i luftvejene. Luftvejene forsøge at rense sig selv ved hjælp af fimrehår, der opfanger partiklerne, som skubbes opad og hostet op som slim. Men fimrehårene kan ikke fange alle de fineste partikler. En del af dem ryger helt ud i luftblærene, som ifølge Torben Sigsgaard er den absolut vigtigste del af lungerne.

- I perioder hvor forureningen er høj kan skraldemandscellerne på overfladen af luftblærerne ikke fjerne alle partikler, og de overbelastes og går i stykker. I den situation kan alle partiklerne ikke komme op, og de deponeres og giver anledning til inflammation og betændelse i luftblærerne og de omgivende væv, siger Torben Sigsgaard.

Derefter sker en lavine af uheldige reaktioner i kroppen, der får nogle af partiklerne til at ende i blodstrømmen, så de føres ud til alle organer. Derfor er det langt fra kun danskernes lunger, der tager skade af partikler fra brændeovne og luftforurening generelt.

Udover astma og KOL, øger partikler fra brændeovne blandt andet risikoen for blodpropper i hjertet, diabetes, kræft i mave og tarme, blærekræft, nyrekræft og væksthæmning af gravide kvinders børn. Det er særligt børn, svækkede og ældre, der mærker konsekvenserne af luftforureningen i Danmark. Men hos alle danskere sker der en ophobning af de skadelige partikler i kroppen igennem livet, forklarer forskeren.

- De fleste, og især dem der bor i byerne har tegn på forurening i deres luftveje, når de dør, selvom de aldrig har røget. Når der laves undersøgelser af danskeres lunger efter døden, kan man se, der er en ophobning af partikler i lungevævet. Det er derfor luftforurening blandt andet har størst effekt for folk over 65 år, siger Torben Sigsgaard.

De færreste tænker over, at de forgifter naboen

Hvis du er overrasket over, hvor bredt partikler fra brændeovne og luftforurening i det hele taget rammer kroppen, er du langt fra den eneste. Torben Sigsgaard oplever ofte, at tilhørerne til hans foredrag om luftforurening, bliver overraskede over, de mange sygdomme luftforurening fører med sig.

- Det er en øjenåbner for folk. Der er ikke mange, der tænker over, at de øger risikoen for, at de selv får en lang række sygdomme eller at naboen gør det, når de fyrer op i brændeovnen. De tænker, det er dejligt varmt og hyggeligt. Der er mange ting, der gør, at vi forliger os med det. Vi hugger selv brændet, og vi brænder det af, vi har arbejdet op. Det kan vi også blive ved med at gøre. Vi kan bare ikke gøre det med god samvittighed, når vi ved, hvor skadeligt det er, siger han.

Forskeren mener, at der udover dødelighed også bør være fokus på den øgede risiko for en lang række sygdomme, som luftforureningen fra blandt andet brændeovne er skyld i.

- Risikoen for hver sygdom øges måske kun med tre til fire procent på grund af luftforurening. Men når du udsætter en helt befolkning på 5,5 millioner mennesker for den øgede risiko, betyder det mange sygdomme og dødsfald som følge af det, siger Torben Sigsgaard.

Det er ikke kun de enkelte mennesker, der får sygdomme eller dør på grund af luftforurening, der oplever konsekvenser af brændefyring. Det gør den danske statskasse også.

Det nationale center for miljø og energi, DCE har tidligere vurderet af brændefyring koster Danmark over fire milliarder kroner årligt i sundhedsudgifter og skader. Siden har DCE opjusteret vurderingerne for prisen for danske helbredsskader, der nu er fordoblet. Brændefyring koster med de nye estimater Danmark op mod 8 milliarder kroner årligt.

På samme måde som ved rygning, kan luftforurening forårsage mørke eller sorte lunger. Det oplyser Torben Sigsgaard, professor ved Aarhus Universitet. Foto: Greg McQueen Photography

Danmark

Tag kandidattesten her

Forsiden netop nu
Danmark

Dall: Tag valgtesten og test dig i valgstemning

Danmark

Løvkvist: Venstre vakler på vippen i Jylland - og det er Ellemanns store chance

Danmark

Dør for mange af frygtelig sygdom i Grindsted? Ketty har indsamlet bekymringer - og det fører nu til ny undersøgelse

Podcasts

Lyt: PFOS- forureningsskandale vokser – Er der en voksen til stede?

Danmark For abonnenter

Dansk fregat skal holde piraterne væk

Danmark For abonnenter

Alec Baldwin dræber kvinde i filmulykke

Debat

Debat: Danske fiskere skal have kompensation for brexit nu

Debat: Kort efter brexit stod mange fiskere med håret i postkassen. For det betød, at de måtte vinke farvel til adskillige fiskekvoter og lide et stort økonomisk tab. Derfor gjorde det ondt, da fiskeriministeren i sommer meddelte, at EU’s statsstøtteregler stod i vejen for at udbetale kompensation til de fiskere, der måtte sande, at det var blevet sværere at skaffe mad på bordet.

Indland

Vilde fugle i Vadehavet er blevet smittet med fugleinfluenza

Vilde fugle i både den danske og tyske del af Vadehavet er blevet konstateret smittet med fugleinfluenza.

Debat

Debat: Grøn omstilling er ikke skyld i den store elregning - tværtimod

Debat: Aktuelt hører jeg en del til mennesker, som er af den opfattelse, at den grønne omstilling er skyld i de høje elpriser. Lad mig have lov at slå fast, at det er en vildfarelse. Uden den grønne strøm fra vindmøller på land og vand og de solcelleparker, som bliver bygget rundt omkring, ville prisen på el tværtimod være endnu dyrere end tilfældet er.

Erhverv For abonnenter

Du spiser allerede genmodificeret mad - om du vil det eller ej

Debat

Debat: Danskerne skal ikke ufrivilligt støtte islam

Debat

Debat: Vandet skal være til at drikke

Danmark For abonnenter

Travlhed koster på patienternes helbred

Debat For abonnenter

Meningsmager Marianne Lyngby Pedersen om at blive censureret på nettet: Ingen bare baller og våben her

Erhverv For abonnenter

Stævning afslører: Enerådig bankdirektør bevilligede ulovlige lån til egne sønner og bestyrelsesmedlem

Kultur

Transkønnet danserinde har hovedrollen i forestilling om verdens første kønsskifteoperation

Debat

Kronik: Skam er blevet et ideal, vi skal stoppe med at forfølge