Annonce
Dansk Varmblods Hingstekåring i Herning blev holdt fra 4. til 8. marts i år. Fredag 6. marts opfordrede statsminister Mette Frederiksen (S) til, at alle arrangementer med over 1000 deltagere blev aflyst. Hingstekåringen valgte at fortsætte, fordi der ikke var tale om et forbud. Billedet er fra kåringen i 2019. Foto: Celina Dahl/Ritzau Scanpix
Danmark

Forsker frikendte hingstekåring i Herning - men er selv medlem af Dansk Varmblod: Nu ændrer hun forklaring

Undersøgelse blev brugt til opsigtsvækkende "frifindelse" af hingstekåring som arnested for smitte med coronavirus i Herning-området. Nu viser det sig, at forskeren bag selv er medlem af Dansk Varmblod, der arrangerede kåringen, som 50.000 mennesker deltog i.

Coronavirus: Det er usandsynligt, at Dansk Varmblods hingstekåring i Herning var årsag til, at Herning-området lyste op på danmarkskortet som et område, hvor en stor del af befolkningen var smittet med coronavirus , lød budskabet fra forskningskoordinerende overlæge Annette Haagerup til DR i slutningen af april.

Annette Haagerup er lektor på Aarhus Universitet og leder af Hospitalsenheden Vests forskningscenter Nido, der har undersøgt 109 patientjournaler for at finde svar på, hvorfor så mange blev smittet med coronavirus i Herning-området, samt om smitten kunne spores tilbage til enkelte begivenheder som for eksempel Dansk Varmblods hingstekåring, som en virolog havde udnævnt som den mest sandsynlige smittekilde.

Efter overlægens udtalelser har de to viruseksperter Hans Jørn Kolmos og Allan Randrup Thomsen kritiseret undersøgelsen. De vurderer, at den ikke kan bruges til at give svar på, om hingstekåringen var arnested, eller hvor stor en smittespreder hingstekåringen var, blandt andet fordi man endnu ikke kender inkubationstiden, fordi der kun indgår indlagte patienter på Hospitalsenheden Vest, fordi der ikke indgår smitteopsporing, og fordi man ikke har foretaget en stikprøve blandt deltagerne til hingstekåringen.

Nu kan avisen Danmark afsløre, at Annette Haagerup, der også arbejder som lektor på Aarhus Universitet, selv er en del af den branche, som hun delvist har frikendt. Så sent som sidste sommer deltog Annette Haagerups dengang treårige hoppe i en af avlsforbundet Dansk Varmblods kåringer. Det fremgår af kåringsprogrammet, som ligger på Dansk Varmblods hjemmeside.

Forskningscenteret Nido

Nido Danmark er Hospitalsenhedens Vests center for forskning og uddannelse.

Forskningscenteret består af hospitalets samlede netværk af forskere, forskningsmedarbejdere, kliniske undervisere og studerende.

Hospitalsenheden Vest er én ud af fem hospitalsenheder i Region Midtjylland og består af regionshospitalerne i Holstebro, Herning, Ringkøbing, Tarm og Lemvig.

Eksperter: Det går altså ikke

Under et interview med avisen Danmark erkender Annette Haagerup, at hun fortsat er medlem af Dansk Varmblod, som arrangerede hingstekåringen. Annette Haagerup har været medlem af Dansk Varmblod ad flere omgange, og helt tilbage til 2008 har hun haft en hoppe til kåring i avlsforbundet.

Forskerens flerårige medlemskab af Dansk Varmblod er problematisk for undersøgelsen. Det vurderer den ene af de to viruseksperter, der tidligere i avisen Danmark har sat spørgsmålstegn ved undersøgelsens kvalitet.

- Når forskeren stiller sig op og siger, at det er usandsynligt, at hingstekåringen var årsagen til smitten, bliver hun nødt til at sige, hvis hun har en interesse i det. Det kan ikke nytte noget, hun selv er medlem af det, hun frikender. Det går altså ikke. Hun har været en del af branchen i en årrække. Selv hvis hun ikke længere var medlem, ville det være problematisk, fordi hun har kontakter i branchen, siger Hans Jørn Kolmos.

Allan Randrup Thomsen, professor i virologi ved Københavns Universitet, er enig.

- Det strider mod god videnskabelig skik ikke at oplyse, når man har interesser eller tilknytning til den organisation, der er under luppen i det her. Hendes tilknytning har formentlig ikke ændret resultatet af undersøgelsen, men det kan godt være, det har påvirket hendes tilbøjelighed til at udlægge resultatet som om, det frikender hestestævnet, siger han.

Forsker ændrer forklaring

I Dansk Varmblods medlemsblad Ridehesten førte undersøgelsen til underrubrikken: ”En forskergruppe har nu klarlagt, hvorfor Herning var den kommune vest for Sjælland med flest indlagte som følge af Covid-19 i forhold til indbyggertal. Hingstekåringen har været nævnt som årsag, men det er ikke tilfældet”.

En konklusion, som ifølge de to viruseksperter er meget langt fra sandheden.

- Det er klokkeklart spin fra branchens side. Branchen er meget hurtigt ude at frikende sig selv på et grundlag, den slet ikke har. Det er der sådan set ikke noget odiøst i, det skal bare være transparent. Hvis det var en videnskabelig artikel, skulle forskeren skrive, at der var en interessekonflikt, siger Hans Jørn Kolmos.

I dag erkender forskningsgruppeleder Annette Haagerup også, at undersøgelsen ikke kan bruges til at be- eller afkræfte, hvorvidt hingstekåringen var arnested eller ej. Det skyldes blandt andet, at inkubationstiden ifølge Sundhedsstyrelsen kan variere mellem to og 12 dage.

- Vi er fuldstændig enige i, at data fra vores projekt ikke kan bruges til at frikende hingstekåringen som årsag til coronasmitte i Herning, siger hun.

Hans Jørn Kolmos er professor i mikrobiologi ved Syddansk Universitet. Foto: Robert Wengler

Forsker: Jeg blev fejlciteret

Til gengæld kan forskeren ikke genkende sin egen udtalelse til DR om, at det er usandsynligt, at hingstekåringen var arnested.

- Det er et fejlcitat. Du lægger nogle ord i munden på mig, som jeg ikke siger og ikke på noget tidspunkt har udtalt og derfor ikke kan tages til indtægt for, siger hun i avisen Danmarks interview.

Et lyt til DR P4's morgenprogram fredag 24. april fortæller dog noget andet. Forskeren siger ordret til et spørgsmål om, hvorvidt hingstekåringen kan være arnested for smitte:

- Det er ikke sandsynligt.

Nidos undersøgelse baserer sig på 109 journaler fra patienter, som var indlagt på Hospitalsenheden Vest fra 9. marts til 14. april. Annette Haagerup oplyser, at deres sygdomsdebut ifølge patienternes egne oplysninger strækker sig fra 5. marts og helt til nærmest 14 april.

Det har ikke været muligt at få adgang til en rapport eller data bag undersøgelsen. Der er blot tale om foreløbige resultater, og derfor er der kun pressemeddelelsen, har Hospitalsenheden Vest oplyst.

- Det er problemet, ved at tingene kommer ud på den måde, de gør her. Hvis det havde været en videnskabelig artikel, skal man deklarere, hvad man har af interesser, siger Allan Randrup Thomsen.

Virusekspert Hans Jørn Kolmos vurderer, at Dansk Varmblod og forskerens ageren i sagen er uheldig, fordi den kan forringe vores muligheder for at blive bedre til at bekæmpe virus i fremtiden.

- Hvis vi skal lære noget af det her, er vi nødt til at have transparens, og vi er nødt til at kigge ned i ting. Det kan ikke nytte, at branchen starter med at frikende sig selv. Så bliver vi aldrig klogere, siger han.