Annonce
Danmark

Folketingsmedlemmer frygter MeToo-debatten

Næsten hver anden af de folketingspolitikere, der har svaret på Avisen Danmarks undersøgelse, svarer, at de ikke deltager i MeToo-debatten, fordi den savner nuancer, ofte er ukonstruktiv, udløser skæv debat eller shitstorm. Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
En stor del af landets folketingspolitikere afholder sig fra at deltage i MeToo-debatten, fordi debatten savner nuancer og ofte er ukonstruktiv, udløser skæv debat eller shitstorm på sociale medier. Det viser en ny undersøgelse fra Avisen Danmark. Eksperter kalder udviklingen problematisk.

Metoo: Debatten om MeToo er blevet så ophedet, at en lang række af de folkevalgte politikere på Christiansborg er stået af.

Det viser en ny sprøgeskemaundersøgelse, som Avisen Danmark har foretaget blandt danske folketingsmedlemmer. 63 folketingspolitikere har besvaret spørgeskemaet, og 48 procent af dem svarer, at de ikke deltager i MeToo debatten, fordi den savner nuancer, ofte er ukonstruktiv, udløser skæv debat eller shitstorm på de sociale medier.

Resultatet vækker bekymring blandt flere eksperter. Blandt andre Sine Nørholm Just, der er professor i kommunikation ved Roskilde Universitet og har beskæftiget sig med køn og ligestilling.

- Det kan være med til at øge polariseringen, når de stemmer, der trods alt er folkevalgte, legitime og relativt nuancerede melder sig ud. Midterfeltet bliver tømt, og der bliver gjort plads til, at de ekstreme stemmer fortsætter, siger hun.

Esben Bjerggaard Nielsen, lektor i retorik ved Aarhus Universitet, vurderer også, at der kommer færre nuancer i debatten, når en stor del af de folkevalgte afholder sig fra at deltage.

- Politikernes rolle er i vores demokrati er ikke kun, at de skal sidde og diskutere selv og vedtage love, de skal også være førende stemmer i samfundsdebatten. Derfor er det et problem, når de ikke føler, de kan deltage i en vigtig debat. På den måde får vi heller ikke nuancerne i debatten, siger han.

Annonce

Et større demokratisk problem

Kristine Marie Berg, der er lektor ved Institut for Kommunikation ved Københavns Universitet og forsker i samfundsdebat, kalder politikernes undgåelse af MeToo-debatten for ”et demokratisk problem”.

- Det er et demokratisk problem, hvis politikere ikke mener, de kan deltage i den offentlige debat, fordi den er for ukonstruktiv eller blive for personligt anstrengende. Vi har brug for at høre deres holdninger også, siger hun.

Den vurdering deler professor Sine Nørholm Just:

- Jeg vil ikke sige, at politikerne skal deltage, for jeg kan godt forstå dem. Men jeg peger på, at vi har et større demokratisk problem, når de ikke længere orker. Hvis ikke politikerne føler, de kan gøre noget ved det, hvem er det så, der skal sikre, at den demokratiske samtale fortsætter, og nuancerne kommer med?

Annonce

- Det giver massiv shitstorm

I undersøgelsen har politikerne haft mulighed for anonymt at uddybe deres svar. I den gruppe, der svarer at de ikke deltager, fordi debatten savner nuancer og ofte er ukonstruktiv, udløser skæv debat eller shitstorm på sociale medier, er begge sider af debatten er repræsenteret. Nogle af forklaringerne lyder:

- Det giver massiv shitstorm på SoMe at tage del i MeToo-debatten. De MF-kolleger jeg kender, der er stået frem, har oplevet trusler og tilsvining i en grad, som gør, at alle andre holder snuden væk.

- De reaktioner, der har været overfor dem, der er stået frem, er gået ud over min lyst til at deltage.

- Risikoen er for stor - og hvad har jeg "at vinde"?

Annonce

- Enten er man for eller imod

Det er kun få af politikerne fra netop den gruppe, der har givet tilladelse til, at Avisen Danmark må kontakte dem efterfølgende. Selv blandt dem, der har sagt ja, er det meget få, der vil udtale sig i avisen. Men nogle enkelte vover pelsen.

En af de folketingspolitikere, der har holdt sig ude af MeToo-debatten i de traditionelle og på de sociale medier, er Jens Henrik Thulesen Dahl fra Dansk Folkeparti.

Undersøgelsen

Avisen Danmark har sendt et spørgeskema ud til de 175 danske folketingspolitikere. 63 af dem har svaret.

De er blandt andet blevet spurgt, hvorfor de deltager eller ikke deltager i MeToo-debatten i Danmark.

  • 28 procent svarede: Jeg deltager aktivt, fordi debatten om #MeToo, sexisme, ligestilling er nødvendig og vigtig.
  • 48 procent svarede: Jeg deltager ikke aktivt, fordi debatten savner nuancer og ofte er ukonstruktiv, udløser skæv debat eller shitstorm
  • 2 procent svarede: Jeg synes ikke, debatten er vigtig, har forkert fokus, fylder for meget.
  • 9 procent svarede: Jeg føler ikke, at jeg har noget at bidrage med.
  • 13 procent svarede: Andre årsager.

57 af respondenterne er mandlige folketingspolitikere, mens 43 procent er kvindelige folketingspolitikere. 65 procent af de politikere, der har svaret, at de ikke deltager i debatten, fordi den savner nuancer og ofte er ukonstruktiv, udløser skæv debat eller shitstorm, er mænd.

Han er ærgerlig over, at halvdelen af respondenterne i undersøgelsen svarer det samme som ham selv, nemlig at de ikke deltager i debatten, fordi den savner nuancer og ofte er ukonstruktiv, udløser skæv debat eller shitstorm på sociale medier.

-Det er rigtig beklageligt, for jeg tror, det er en vigtig debat. Det er rigtig ærgerligt, hvis den her diskussion giver berøringsangst for at snakke om det, og man dårligt nok tør være i rum sammen fysisk, fordi man ikke ved, hvordan det opfattes af nogle.

- Jeg ville hellere have en konstruktiv debat, som kan lede til, at vi gør ting anderledes i dag eller i morgen. En heksejagt på, hvad der er sket for 20-30 år siden, ved jeg ikke, om der kommer noget godt ud af, siger Jens Henrik Thulesen Dahl, der sidder i Folketinget for Dansk Folkeparti. Arkivfoto: Peter Leth-Larsen

Jens Henrik Thulesen Dahl mener også, det er problematisk, at det er 10-20 år gamle sager, der fylder i debatten. Men han har ikke tidligere ønsket at dele sine meninger om MeToo-debatten af særligt en årsag.

-Jeg har en oplevelse af, at det ville blive opfattet sort/hvidt, så man enten er for eller imod.

Annonce

- Debatten er blevet grim

Den frygt deler Marlene Ambo-Rasmussen, folketingspolitiker for Venstre, der også har meldt sig ud af MeToo-debatten.

-Når man har sagt noget, kommer man hurtigt til at stå, som om man er for mænd og mod kvinder eller omvendt. Det er jeg ikke. Jeg synes, det er nødvendigt, bevægelsen blev sat i gang, men jeg er bange for, at vi ikke kommer i mål, fordi debatten har bevæget sig ud på et grimt plan. I stedet for at tale løsninger handler det mere om at hænge hinanden ud på de sociale medier, siger hun.

Eksempler på ytringer

Fotograf Jan Grarup har blandet sig i MeToo-debatten og blandt andet udtalt, at han ikke længere vil ansætte kvinder af frygt for at blive beskyldt for krænkelser. Mandag lagde han en længere tekst op på sin offentlige Facebookside, hvor han problematiserer det han ser som en hidsig og skinger debat. Samtidig skriver han, at hans egne døtre har lært at sige til og fra. Den tekst medførte blandt andet kommentaren:

- Du skriver at dine døtre kan sige til og fra, og derfor vil de ikke blive udsat for noget. Mener du, at Kim Wall var en svag kvinde?

På andre mediers Facebooksider har artiklen med fotografen givet anledning til kommentarer som:

- Han må jo være bange for sig selv. Hvis man ikke kan styre sig, er det jo bedst at holde sig for sig selv. Selverkendelse.

Omvendt har tv-vært Jes Dorph-Petersens fyring bragt sindene i kog i en støttegruppe på Facebook. I dag er de mest hadefulde ytringer om de kvinder, der har deltaget i advokatundersøgelsen, slettet. Men tidligere lå der kommentarer som:

- De sidder og hyler og hælder vand ud af ørerne og tør da ikke stå frem. De skulle stenes.

Og:

- Ja, de skal frem i lyset, så man kan se, hvad det er for nogle tarvelige kællinger.

De to politikeres følelse af, at det er svært at stå i midten af debatten, er ikke helt skæv ifølge lektor Esben Bjerggaard Nielsen:

- MeToo-debatten skaber meget hurtigt to skyttegrave, hvor de mest højtråbende enten siger, at alle feminister hader mænd, eller at mænd generelt hader kvinder. MeToo-debatten er låst meget fast. Det handler ofte om personsager, og om man er for eller imod en bestemt person, snarere end overordnede spørgsmål om køn og adfærd, hvor vi måske lettere kunne blive bare delvist enige.

Annonce

Også almindelige borgeres ansvar

Marlene Ambo-Rasmussen fortæller, at hun i starten af MeToo-debatten selv skrev et opslag på sin Facebookprofil. Flere reagerede på opslaget og skrev, at man nu heller ikke længere kan give folk komplimenter. Men det var slet ikke Marlene Ambo-Rasmussens budskab. I dag har hun også trukket følehornene til sig.

-Jeg deltager ikke i MeToo-debatten længere, fordi jeg er bange for at ende i en shitstorm, hvor det jeg siger bliver taget ud af kontekst og vendt og drejet.

Professor i kommunikation, Signe Nørholm Just, hæfter sig ved, at det er kvindelige og mandlige politikere fra begge sider af debatten, der ifølge avisen undersøgelse undlader at deltage i MeToo-debatten.

-Det er både dem, der synes, MeToo er gået for vidt, men også dem, der støtter bevægelsen, men oplever kraftige modreaktioner, når de udtaler sig.

Kristine Marie Berg vurderer, at resultatet af Avisen Danmarks undersøgelse tyder på, at vi har ”en rigtig uhensigtsmæssig debat om MeToo og på, at debatnormerne ikke er særlig konstruktive”.

Hvis debatten om MeToo skal nuanceres, mener lektor i retorik Esben Bjerggaard Nielsen, det er nødvendigt, at alle tager et ansvar, også almindelige borgere.

- Det, som i mange årtier har kendetegnet den danske debat, har været, at det ikke kun er dem på de yderste fløje, som har råbt højest, der har haft taletid. Vi har snakket om, at i sidste ende er der mere, som forener danskerne end skiller os ad. Der skal vi som borgere også huske på, hvad det er for en demokratisk samtale, vi gerne vil have.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Nikotinposer betyder færre rygere

Annonce
Danmark

EU-rapport fandt ingen effekt - alligevel støtter miljøminister ny skildpaddemærkning

Danmark For abonnenter

Til kamp mod plastikaffald: Snart vil du møde en død skildpadde på cigaretpakkerne - men måske dør den forgæves

Indland

Gammel bankmand med blakket ry

Annonce