Annonce
Kim Mortensen, Direktør i Dansk Fjernvarme. Foto: JONAS FOTOGRAFI/Dansk Fjernvarme
Læserbrev

Fjernvarme er den billigste løsning – for de fleste

Debat: Danskerne, medier og politikere har henover jul og nytår, været optagede af de voldsomt stigende energipriser. Og dette med god grund.

Energipriserne er steget voldsomt, særligt for el- og gaskunder. Det er det i Danmark og det er det i hele Europa. Den gode nyhed er, at vi i Danmark har et robust fjernvarmesystem, der langt de fleste steder beskytter mod store stigninger i varmeprisen.

I Danmark er 1.8 mio. husstande tilsluttet den grønne fjernvarme og for ca. 1.6 mio. af disse vil prisen på at få opvarmet sit hus, være enten uændret eller endda faldende. Men for omkring 200.000 fjernvarmekunder er prisen på varme steget og nogle enkelte steder desværre også meget voldsomt. For de berørte familier er det selvfølgelig en ringe trøst, at der er 1,6 million fjernvarmekunder som ikke får stigende varmepriser.

Men det sætter tingene i perspektiv. Mens det er knap 10% af fjernvarmekunderne, der oplever stigende priser, så er det tæt ved 90% af dem, der har en individuel opvarmningskilde, såsom en lille varmepumpe, elradiator eller sit eget naturgasfyr der vil opleve markant højere priser på opvarmning. Det er flere end 800.000 boliger.

Den nuværende situation skal vi bruge til at få investeret i mere grøn omstilling og sikre os en grøn og fleksibel energiforsyning

Derfor er det bedste råd til de mange med individuelle opvarmningsformer at undersøge muligheden for at blive koblet på det lokale fjernvarmenet.

De områder med uændrede eller faldende priser på fjernvarme har det til fælles, at de har adgang til fleksible og forskellige varmekilder fra bl.a. solvarme, overskudsvarme fra industri og affaldsanlæg, bæredygtig biomasse og store eldrevne varmepumper.

De steder, hvor der er udmeldt stigende fjernvarmepriser, bruger enten meget af den dyre el eller har været tvangsbundet til at bruge naturgas.

Den nuværende situation skal vi bruge til at få investeret i mere grøn omstilling og sikre os en grøn og fleksibel energiforsyning.

Det gøres ikke ved at give flere lettelser på elafgiften. Dette vil blot forhindre og forsinke den grønne omstilling.

Hvis vi skal i mål med den grønne omstilling, og gøre det økonomisk fornuftig for den enkelte husstand, så er svaret at styrke vores kollektive energisystem og udnytte energikilderne effektivt.

Fjernvarme, der allerede er baseret på 72% vedvarende energi, er både på det korte og det længere sigte det gode valg.

Forsiden netop nu
Danmark For abonnenter

Effektiv fidus til at undgå tårnhøje el- og gaspriser: Folk køber brændeovne og bygger skorstene i hobetal for at spare på strømmen

Danmark

CO2-afgift koster tusindvis af job: Se, hvor i landet det rammer hårdest

Danmark

For første gang i to år: Storm rammer Danmark

Podcasts

Lyt: Messerschmidt vandt – og hvad sker der nu?

Indland

Verdens største fragtfly kommer til Billund Lufthavn

Udland

New Delhi passerer mere end 600 dage med skolenedlukning

Udland

39 personer ventes døde efter bådulykke ved Floridas kyst

USA's kystvagt forventer ved solnedgang torsdag at indstille søgningen efter 34 personer, der har været savnet efter en bådulykke ved Floridas kyst.

Kultur For abonnenter

5 stjerner til finsk drama: Sovevogn mod verdens ende

Film: Unge, finske Laura ved ikke helt, hvor hun vil hen i livet. Hun ser helst sig selv som del af kæresten, russiske Irinas kulturelt elitære slæng, men føler sig langt mere som det kiksede og akavede påhæng, der konstant befinder sig uden for cirklen og drilles, fordi hun hverken kan holde rigtigt på et vinglas eller udtale forfatterikonernes navne rigtigt.

Kultur For abonnenter

Kunstfilm med vanvittig spændingskurve: Dansk dokumentar går tæt på Leonardo da Vincis mystiske værk

Dokumentarfilm: Den afsindige historie om Kristus-maleriet "Salvator Mundi" åbner i New Orleans, hvor kunstjægeren Robert Simon opdager et glemt værk af Leonardo da Vinci i et skummelt auktionshus og erhverver det for blot 1175 dollars.

Danmark

Forsker overrasket: Corona-utryghed har ikke sat sig i denne gruppe

Danmark

Mette kæmper for retten til at dø: Regeringen vil give ældre ret til at fravælge genoplivning

Danmark

Nul mundbind og coronapas vækker glæde: "Jeg er fra England, og jeg har ikke været hjemme i 2,5 år."

Debat For abonnenter

Meningsmager Henrik List: Gadebilleder under forvandling

Kultur For abonnenter

Filmanmeldelse af 'Lamb': Kan de gamle islandske fortællinger lære det egocentriske, moderne menneske noget om sig selv?

Erhverv

Trods chipmangel: Apple sætter rekord med milliardsalg

Kultur For abonnenter

Filmanmeldelse: 'Tag min hånd' med Mille Dinesen er enten halvsjov komedie eller et relativt morsomt drama

Debat

Debat: Varmeudgifterne skal ned - og fossile brændstoffer skal udfases