Annonce
EU vil oprette transportkorridorer, der kan hjælpe Ukraine med at eksportere fødevarer og samtidig modtage andre varer, som landet har behov for, siger EU-kommissær for transport Adina Valean. Foto: Benoit Tessier/Reuters
Udland

EU vil oprette eksportkorridorer for Ukraine

EU-Kommissionen vil oprette transportkorridorer til sikring af Ukraines fødevareeksport og behov for nødhjælp.

20 millioner tons korn skal transporteres ud af Ukraine. Og det skal ske inden for tre måneder for at sikre Ukraines eksport og fødevareforsyning til andre lande.

Derfor vil EU-Kommissionen oprette det, man kalder "solidaritets baner" fra Ukraine ind i EU. Det siger EU-kommissær for transport Adina Valean.

- Det er en gigantisk udfordring. Så det er essentielt at koordinere og optimere forsyningskæderne, oprette nye ruter og undgå flaskehalse, siger Adina Valean.

Ud over at give Ukraine mulighed for at eksportere korn skal de nye transportkorridorer også give landet bedre adgang til nødhjælp, gødning og dyrefoder.

Ukraine eksporterer normalt 75 procent af kornproduktionen. Langt hovedparten af eksporten - omkring 90 procent - sker via havne i Sortehavet. Men på grund af Ruslands invasion er der brug for alternativer.

- Vi foreslår både nødløsninger, men også løsninger, der på længere sigt skal forbinde og integrere Ukraines infrastruktur bedre med EU's infrastruktur, siger Adina Valean.

På kort sigt opfordrer EU-Kommissionen alle transportører til at stille overskydende køretøjer til rådighed for transporten.

Samtidig opfordres EU-landene til at prioritere at få de ukrainske fødevarer hurtigt igennem grænsekontrollen, så der ikke opstår flaskehalse.

EU-Kommissionen vil desuden undersøge mulighed for at stille mere lagerkapacitet for ukrainske eksportvarer i EU.

På længere sigt vil EU-Kommissionen lægge op til nye jernbaneforbindelser til Ukraine.

- Både når det gælder løsningerne på kort og længere sigt, vil vi arbejde sammen med Ukraine og især med EU-nabolandene, som ikke har sparet nogen indsats for at hjælpe, siger Adina Valean.

Trods indsatsen fra EU-landene, der grænser op til Ukraine, venter tusinder af jernbanevogne og lastbiler i Ukraine på at kunne komme ind i EU.

Et af problemerne er, at Ukraines jernbanevogne ikke passer til EU's jernbanenet. Dermed skal korn og andre eksportvarer omlastes til lastbiler eller jernbanevogne, der kan køre i EU.

/ritzau/

Forsiden netop nu
Danmark

Formand for landdistrikter om penge til sportshaller i bytte for flere vindmøller og solceller: - Det er slet ikke nok

Kultur

Cirkusrevy uden Ulf og Lisbet: Velsmurt underholdning, men ingen latterkramper

Danmark

Se billederne: Kom med ind i Victor og Birgittes vilde drømmehus med 360 graders terrasse, snedkerkøkken og privat shelter direkte ned til åen

Podcasts

Lyt til 'Det blå hjørne': Støjberg og Vanopslagh debatterer muligt landsforræderi og uddeler blå mærker til Messerschmidt og Krarup

Udland

Dykkere reddede 12 meter lang pukkelhval fri af drivgarn

Udland

Ukraine: Ny russisk offensiv i øst kan få afgørende følger

Danmark

Tesfaye vil undgå mistanke ved at ændre regler efter Hjort-sag

Regeringen vil se på, om det fortsat skal være justitsministeren, der nikker ja til at rejse tiltale i sager om forbrydelser mod statens sikkerhed.

Indland

To smittede: Styrelse vil vaccinere nærkontakter mod abekopper

Sundhedsstyrelsen vil tilbyde en vaccine til personer, der har været i nær kontakt til smittede med abekopper. Det sker efter, at to danske borgere er blevet bekræftet smittet.

Indland For abonnenter

Politikere vil have undersøgt mystisk dødsfald hos havørn til bunds

- Det er noget af det laveste, man kan gøre.

Erhverv

Nu bliver overvågningen permanent: - Det er bare umuligt at fiske efter jomfruhummere uden at få nogle torsk med i fangsten

Danmark

- Historisk selvmål af Putin: Eksperter gør status på tre måneders krig i Europa med ukrainsk lykke på slagmarken

Erhverv

Kristian bor i en campingvogn og vender hver en krone, mens han uddanner sig på ny: - Vi har brug for at se på, hvordan det ikke er urealistisk for voksne at lave et sporskifte

Læserbrev

Stop nu den afgiftsrabat for plug-in-hybridbiler

Læserbrev

Den lokale håndværker kan være med til at sætte en prop i Putins gas

Erhverv

Hylder boykot, men sælger stadig selv Ecco-sko: Nu trækker Niels Flemming Hansen sig som ordfører

Kultur For abonnenter

Smartphone fylder 15 år: Teenageren i vores lomme

Læserbrev

Bonnichsen: Regeringen burde sidde på anklagebænken og for længst være faldet på sagen