Annonce
Erhvervsredaktør Jens Bertelsen. Foto: Nils Svalebøg
Erhverv

Erhvervsredaktøren: Hvor dyb er Bestsellers krise?

Anders Holch Povlsen slipper ikke rigtigt af krogen. Kritikken af hans bombastiske melding til sine udlejere om, at Bestsellers modebutikker ikke har tænkt sig at betale husleje under coronakrisen, bliver stærkere dag for dag.

I Berlingskes seneste opgørelse over de rigeste danskere kommer Holch Povlsen-familien ind på en tredjeplads med en formue på 56 milliarder kroner. Det kan næppe undgå at påvirke folkestemningen omkring den jyske modekonge og hans attitude over for sine forretningspartnere.

Det er nemt at tro, at det vil være et greb i lommen for milliardæren at betale sine regninger. Det hører med, at Bestseller ikke er en ukendt maskinfabrik, der kan være ligeglad med, hvad tilfældige iagttagere mener om dens arbejdsmetoder. Bestsellers varemærker som Vero Moda, Only og Jack & Jones er berømte og velkendte fra gadebilledet, så Anders Holch Povlsen har faktisk et image at beskytte.

Det samme har den enorme sportstøjkoncern Adidas i Tyskland, der på lignende vis meddelte sine udlejere, at huslejen for april ikke ville blive betalt. Det udløste en shitstorm syd for grænsen, hvor både tyske forbrugere og politikere tog skarpt afstand fra Adidas-koncernens manglende samfundssind.

Adidas, der i øvrigt har danskeren Kasper Rørsted som topchef, har nu indrykket annoncer i tyske dagblade med overskriften: Adidas sagt Entschuldigung (Adidas siger undskyld). Aprillejen er nu betalt, meddelelsen til udlejerne var en klar fejl, og virksomheden erkender at have ”skuffet” sine omgivelser og beder om forladelse.

Det gør Anders Holch Povlsen ikke, og det giver anledning til bekymring: Er Bestseller reelt i dyb krise? Har han slet ikke pengene til at betale husleje i nogle måneder, imens coronavirussen raser?

Det koster kun et hurtigt kig i regnskaberne at se, at Bestseller årligt betaler stort set hele sit overskud tilbage til sin ejer. Sidste år drejede det sig om to milliarder kroner. De ender ikke på Holch Povlsen-familiens bankkonto, men indgår i den vidtstrakte koncern Heartland, der rummer de fleste af familiens aktiviteter.

Bestseller har i mange år været en pengemaskine for Holch Povlsen-familien, og det ville være mærkeligt blot at lade formuen blomstre på en bankkonto. Pengene skal selvfølgelig ud at arbejde, og det har Anders Holch Povlsen i den grad efterlevet.

Heartland ser umiddelbart robust ud med en egenkapital på 26 milliarder kroner. Men pengene er placeret i alverdens investeringer, og ved udgangen af det seneste regnskabsår var der ”kun” en kassebeholdning på to milliarder kroner. Og vi ved ikke, om nogle af disse penge allerede var øremærket.

Udover Bestseller har han investeret kraftigt i de internationale netbutikker Zalando og Asos, der er store forhandlere af Bestsellers tøj. Der er en oplagt sammenhæng. Men han har også skudt mange penge i netsupermarkedet Nemlig.com, der har brugt store summer på at lære danskerne at handle dagligvarer på nettet. Han er også storaktionær i detailkæden Normal.

Og endelig har han skubbet milliarder af kroner til Skotland, hvor Holch Povlsen i dag er den største private jordbesidder. Siden 2006 har han opkøbt et dusin godser og ejendomme og flere hundrede kvadratkilometer jord. Projektet drejer sig om at genoprette naturen i det skotske højland, hvor Holch Povlsen-familien gerne vil sætte et varigt aftryk.

I den nuværende krise kan Bestseller sikkert fint overbevise banken om, at de gode tider vender tilbage. Men skal der ydes lån indtil da, vil banken gerne se, at Bestseller selv har gjort en indsats for at mindske tabene. Det kan forklare det bryske brev til udlejerne.

Nogen foreslår, at Anders Holch Povlsen må sælge ud af sine investeringer for at skaffe kolde kontanter. Det er nemmere sagt end gjort midt i en global krise, og priserne vil være derefter. Og hvem vil købe skotsk højland lige nu?

Et bud er at sælge Nemlig.com, der har brugt lang tid på at finde fodfæste, men coronakrisen har i den grad lært danskerne at købe mælk, frikadellefars og toiletpapir på nettet. Køberen kunne være Salling Group, der står bag Bilka, Føtex og Netto, er fondsejet og har masser af penge. Virksomheden har også indset, at onlinesalg af dagligvarer har fået sit gennembrud.

Salget kunne frigive nogle kolde kontanter, og så kan Anders Holch Povlsen jo passende betale sin husleje.

Det koster kun et hurtigt kig i regnskaberne for at se, at Bestseller årligt betaler stort set hele sit overskud til sin ejer. Sidste år drejede det sig om to milliarder kroner.

Bestseller har i mange år været en pengemaskine for Holch Povlsen-familien, og det ville være mærkeligt blot at lade formuen blomstre på en bankkonto. Pengene skal selvfølgelig ud at arbejde, og det har Anders Holch Povlsen i den grad efterlevet. Pr-foto