Annonce
- Jeg har bare oplevet så mange virksomhedsejere og ledere, der har mistet troen på, at Christiansborg forstår deres hverdag, siger erhvervsminister Simon Kollerup (S), der her er på besøg på Vrå Dampvaskeri i Nordjylland. Foto: Michael Bo Rasmussen/Baghuset
avisendanmark.dk

Erhvervsminister: Vi vil gå langt for at undgå et Danmark, der knækker over

Simon Kollerup varsler en langt større indsats for at hjælpe virksomheder uden for de store byer med at skaffe banklån. Avisen Danmark mødte ham på en virksomhed langt væk fra København.

Hundredvis af hvide sække med vasketøj bevæger sig lydløst ad skinner i loftet, inden indholdet - renvaskede uniformer og sengetøj - ordnes og sendes retur til hoteller, slagterier og supermarkeder.

Simon Kollerup har lyttet interesseret til rundvisningen på Vrå Dampvaskeri, der omfavner tidens store dagsorden om bæredygtighed, er Svanemærket og hjælper kunderne med at begrænse deres klimabelastning.

Vaskeridirektøren, Jørgen Rasmussen, lader ganske vist en bemærkning falde om, at han har nået at gennemføre sit generationsskifte i tide, så hans tre børn i dag ejer det landsdækkende vaskeri. Den nye, røde regering er varslet en forhøjelse af arveafgiften, og det har straks udløst skarp kritik fra mange af landets familieejede virksomheder, der frygter at blive drænet for kapital.

Men Jørgen Rasmussens bemærkning falder på stengrund, for det er ikke temaet for dagens besøg. Og arveafgiften hører i øvrigt hjemme under Simon Kollerups kollega, skatteminister Morten Bødskov (S).

Erhvervsministeren understreger til gengæld, hvorfor han er draget til Vendsyssel.

- Man kan ikke sidde i København og kloge sig på, hvad der er udfordringen for virksomheder i landdistrikterne. Medmindre man tager ud og snakker med rigtigt mange af dem, siger han bagefter til avisen Danmark.

Han har insisteret på, at interviewet skal foregå langt væk fra hans kontor på Slotsholmen i København. Derfor sidder vi nu i et køligt mødelokale i vaskerivirksomhedens hovedkontor syd for Hjørring.

Solen bager udenfor, og foran os står to røde slushice, som vi selv har blandet i kantinen.

Erhvervsministeren betragter også sig selv som minister for landdistrikterne og henviser til sin baggrund fra det lille fiskerleje Lild Strand i Nordjylland.

Erhvervsminister Simon Kollerup på besøg på Vrå Dampvaskeri. Forrest går Hjørrings borgmester Arne Boelt, bagest dampvaskeriets ledelse, Jørgen Rasmussen og sønnen Martin Rasmussen. Foto: Michael Bo Rasmussen/Baghuset

Rødder forankret i Thy

Faktisk er landdistrikterne det ene ud af tre hovedfokusområder, som han vil kæmpe for som minister. De to andre er den grønne omstilling, der skal skabe et erhvervseventyr for danske virksomheder, samt hans forestilling om en samfundskontrakt, der belønner virksomheder, der opfører sig ansvarligt - og lader hammeren falde over banker, der ser igennem fingrene med hvidvask, og kviklånsselskaber.

- Vi skal se bredt på rammevilkårene for virksomheder i landdistrikterne. Derfor har jeg også gjort en dyd ud af min egen baggrund. Jeg er en erhvervsminister, der har mine rødder dybt forankret i mulden i Thy, som er den valgkreds inden for Danmarks grænser, der er længst væk fra København, siger Simon Kollerup.

Her mener han også, at der er masser af borgere at betjene, for ministeren ser et uforløst potentiale i yderkanterne.

- Jeg har bare oplevet så mange virksomhedsejere og ledere, der har mistet troen på, at Christiansborg forstår deres hverdag, siger Simon Kollerup.

Småt med idéer

Han har været minister siden slutningen af juni, men det er småt med konkrete idéer til, hvordan han for alvor kan hjælpe disse virksomhedsejere.

- Der vil komme en række forslag til forbedringer af rammevilkårene, konstaterer Simon Kollerup blot.

Hvad tror du er det største enkeltstående problem, hvis man driver virksomhed i landdistrikterne? Er det finansiering, beskæftigelse, regelbøvl eller noget andet?

- Det er en sammenblanding af det hele, og det er et irriterende svar at få som journalist. Men jeg tror, at det er virkeligheden. Erhvervsstrukturen i landdistrikterne er domineret af, at der er mange små og mellemstore virksomheder, og derfor er der ikke et enkeltstående tema, som går igen, siger Simon Kollerup.

Han nipper til sin slushice, og siger så:

- Jeg er meget optaget af adgangen til finansiering. Jeg har ikke de vises sten til at løse det, men jeg registrerer det som en problemstilling, som vi skal tage alvorligt politisk. Det kommer vi også til at gøre, siger Simon Kollerup.

Erhvervsorganisationen SMVdanmark offentliggjorde i foråret en undersøgelse, der viste, at hver fjerde mindre og mellemstore virksomhed, der sidste år ansøgte om lån eller kassekredit i banken, fik et nej. Det skete på trods af, at det var sunde virksomheder, hvor 82 pct. havde haft overskud i de to forudgående år.

Simon Kollerup vil ikke overtage sine forgængeres mål om milliardstore lempelser på administrativt bøvl for virksomhederne. Foto: Michael Bo Rasmussen/Baghuset

Svært at finde løsning

Især uden for storbyerne synes det svært for virksomheder at få adgang til kassekreditter og realkreditlån, men det er tilsvarende svært at finde en løsning. Hvis staten tvinger bankerne til at lempe på kravene, tvinger man samtidig bankerne til at løbe en risiko, der kan koste dem dyrebare tab.

- Der er ingen tvivl om, at det er svært. Men jeg kan se, at der er sket for lidt fra den tidligere regerings side. Derfor vil jeg løfte fokus på adgang til finansiering i landdistrikterne. Det er et uløst problem, som vi har arvet, og det rykker op på min liste blandt de tre hovedtemaer, som jeg som erhvervsminister har mit blik rettet på, siger Simon Kollerup.

Vil du på grund af din partifarve gå længere end den tidligere regering i, hvad man kan forpligte finanssektoren til, for at hjælpe en maskinfabrik eller en håndværksmester til at låne penge?

- Jeg vil ikke sidde i dag og lægge mig fast på, hvor løsningen skal falde. Om det er den vej, du skitserer, eller om man kan gøre noget andet. Jeg vil ikke gøre det dumt. Jeg vil gøre det klogt, for det betyder meget for mig, og jeg ved, at det betyder meget for mennesker, der gerne vil drive virksomhed i yderområderne, siger Simon Kollerup.

I det 18 sider lange såkaldte forståelsespapir, som regeringen og dens støttepartier bygger deres samarbejde på, er erhvervslivet kun nævnt i få vendinger. Et enkelt sted hedder det sig, at regeringen skal undersøge problemet med at opnå realkreditlån i landdistrikterne.

Erhvervsminister Simon Kollerup betragter sig også som landdistriktsminister og fremhæver gerne sin egen baggrund fra Thy. Foto: Michael Bo Rasmussen/Baghuset

Samfundsproblem

Erhvervsministeren lover dog, at sagen ikke skal ende i en syltekrukke.

- At være socialdemokrat og at have landdistrikterne som mærkesag gør, at jeg på nogle punkter er klar til at gå relativt langt, fordi jeg ser det som et potentielt stort samfundsproblem, hvis Danmark knækker over, og vi får et delt Danmark. Jeg tror på, at erhvervsudvikling er en afgørende forudsætning for bosætning. Hvis der er et arbejde at få, så er der også grundlag for at betale en husleje. Hvis der er tilstrækkeligt mange, der har et arbejde et sted, så er der måske også grundlag for at have en lille skole og en købmand, siger Simon Kollerup.

Når du siger "relativt langt", så kan jeg ikke tolke det anderledes, end at finanssektoren kommer til at bidrage og skal løbe en lidt større risiko.

- Det ligger jeg mig ikke fast på nu. I dag kan du ikke tage mig til indtægt for konkrete løsninger udover en politisk holdning om, at man er nødt til at gå langt.

Han mener, at den foregående regering var alt for fokuseret på udflytning af statslige arbejdspladser ”som det evigt saliggørende”, men at det ikke er det, som virksomhederne efterlyser.

- Som socialdemokrat har jeg den grundlæggende indstilling, at jeg ønsker lige muligheder. Det er det, som hele min politiske tro baseres på. Derfor mener jeg også, at man skal kunne etablere en virksomhed i alle dele af landet. Jeg ved som politiker, at for at skabe lige muligheder, så er man en gang imellem nødt til at behandle folk eller områder forskelligt, siger Simon Kollerup.

Politisk joke

Et emne, der altid er varmt for en erhvervsminister, er indsatsen for at bekæmpe bureaukrati, der plager virksomhederne med indberetninger, skemaer og formularer. Det gælder selvfølgelig også i landdistrikterne. Simon Kollerups forgængere, de konservative erhvervsministre Brian Mikkelsen og Rasmus Jarlov, havde et mål om at gøre erhvervslivets byrder fire milliarder kroner mindre om året inden udgangen af 2020. I 2025 skulle der være lempet for yderligere to milliarder kroner.

Status i januar 2019 var, at den daværende regering havde lettet byrder for samlet set 1,5 milliarder kroner i forhold til udgangspunktet i 2015, oplyser Erhvervsministeriet.

Vil du gentage den borgerlige regerings løfte om at lette byrder for erhvervslivet?

- Jeg tror ikke, at nogen erhvervsleder venter på, at vi slår med en terning og finder ud af, hvor mange milliarder man har lyst til at lette byrder for. Det lignede en politisk joke, for der blev sat så højt et tal, og de var ikke i nærheden for at nå det, siger Simon Kollerup og tilføjer:

- Min arbejdsfacon er anderledes, for jeg vil hellere tage det fra bunden. Vi kan fjerne de regler, der står i vejen, hvis de kun er byrder. Men jeg ser ikke regulering som det onde. Her på Vrå Dampvaskeri kan du se, at når vi stille forventninger og krav til bæredygtighed, så har vi skabt et vækstgrundlag for en virksomhed, siger Simon Kollerup.

Danmark

Løvkvist: Mens hårtotterne flyver i DF, lister formanden i sikkerhed og håber, det går over

Danmark

Tirsdagens coronatal: 155 nye smittede - 15 færre indlagte

Danmark For abonnenter

Efter 15 år i søgelyset: Berygtet omskæringslæge er sat ud af spil

Danmark For abonnenter

Motorvejsplaner efterlader borgere i usikkerhed i årevis: Sådan kan de skånes i fremtiden

Podcasts

Net-butikker presser din urhjerne: Sådan undgår du uønskede impulskøb