Annonce
Ifølge Beskæftigelsesministeriet er det "relativt flest håndværkere og slagteriarbejdere, der har fået ret til at gå på tidlig pension i 2022". (Arkivfoto.). Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Erhverv

Erhvervslivet lufter Arne-bekymring: Vi mangler hænder

Erhvervslivet har ofte råbt op om arbejdskraftmangel. Men Arne-timingen kunne "ikke være værre", lyder det.

Mens det vækker glæde hos regeringen, at knap 11.000 personer har fået ret til i løbet af 2022 at gå på den såkaldte Arne-pension, er der bekymring hos erhvervslivet.

Fra Dansk Industri (DI) og Dansk Erhverv advares der om mangel på hænder, efter at der søndag er kommet nye tal om ordningen.

Hos de to erhvervsorganisationer mener man, at retten til tidlig pension udgør et problem. De ønsker "hurtige og effektive løsninger".

- Timingen for Arne-pensionen kunne nærmest ikke være værre, siger vicedirektør og arbejdsmarkedspolitisk chef for DI Steen Nielsen i en skriftlig kommentar.

- Ordningen indføres på et tidspunkt, hvor virksomhederne mangler medarbejdere i et omfang, vi ikke har set i mange år i stort set alle brancher og over hele landet. Det vil utvivlsomt koste omsætning og vækst for virksomhederne og dermed for samfundet, fortsætter han.

Cheføkonom i Dansk Erhverv Tore Stramer stemmer i. Han skriver i en kommentar, at der i øvrigt er risiko for en "regional skævvridning", da der er en overvægt af ansøgere uden for de større byer.

Retten til tidlig pension for borgere, der har været et bestemt antal år på arbejdsmarkedet, var et centralt løfte fra Socialdemokratiet forud for valgkampen i 2019.

Link til DR-artikel

Flere borgerlige partier – heriblandt Venstre – samt erhvervsorganisationer har løbende luftet bekymringer vedrørende effekten på arbejdsudbuddet.

Ifølge DR viser tal fra Beskæftigelsesministeriet, at 43 procent af dem, der foreløbig har fået tilkendt retten til tidligere pension, kommer fra beskæftigelse.

Regeringen skønnede ellers ifølge mediet, at det blot ville dreje sig om cirka hver fjerde.

Over for DR erkender beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S), at tallet er "lidt højere" end forventet. Men han mener også, at det peger på et "behov på arbejdsmarkedet" for den meget omtalte ordning.

Regeringen fremlagde sidste år reformudspillet "Danmark Kan Mere 1". Det skal blandt andet adressere udfordringer med arbejdsudbuddet. Men politiske iagttagere venter svære forhandlinger.

Arne-pensionen har fået sit navn på grund af en kampagne, som S førte under lanceringen. Her blev der brugt et billede af bryggeriarbejderen Arne Juhl sammen med teksten "Nu er det Arnes tur".

/ritzau/

Forsiden netop nu
Danmark For abonnenter

Effektiv fidus til at undgå tårnhøje el- og gaspriser: Folk køber brændeovne og bygger skorstene i hobetal for at spare på strømmen

Danmark

Nul mundbind og coronapas vækker glæde: "Jeg er fra England, og jeg har ikke været hjemme i 2,5 år."

Danmark

For første gang i to år: Storm rammer Danmark

Podcasts

Lyt: Messerschmidt vandt – og hvad sker der nu?

Indland

Stormen Malik kan give vindstød af orkanstyrke i weekenden

Udland

New Delhi passerer mere end 600 dage med skolenedlukning

Udland

39 personer ventes døde efter bådulykke ved Floridas kyst

USA's kystvagt forventer ved solnedgang torsdag at indstille søgningen efter 34 personer, der har været savnet efter en bådulykke ved Floridas kyst.

Kultur For abonnenter

5 stjerner til finsk drama: Sovevogn mod verdens ende

Film: Unge, finske Laura ved ikke helt, hvor hun vil hen i livet. Hun ser helst sig selv som del af kæresten, russiske Irinas kulturelt elitære slæng, men føler sig langt mere som det kiksede og akavede påhæng, der konstant befinder sig uden for cirklen og drilles, fordi hun hverken kan holde rigtigt på et vinglas eller udtale forfatterikonernes navne rigtigt.

Kultur For abonnenter

Kunstfilm med vanvittig spændingskurve: Dansk dokumentar går tæt på Leonardo da Vincis mystiske værk

Dokumentarfilm: Den afsindige historie om Kristus-maleriet "Salvator Mundi" åbner i New Orleans, hvor kunstjægeren Robert Simon opdager et glemt værk af Leonardo da Vinci i et skummelt auktionshus og erhverver det for blot 1175 dollars.

Danmark

CO2-afgift koster tusindvis af job: Se, hvor i landet det rammer hårdest

Danmark

Forsker overrasket: Corona-utryghed har ikke sat sig i denne gruppe

Danmark

Mette kæmper for retten til at dø: Regeringen vil give ældre ret til at fravælge genoplivning

Debat For abonnenter

Meningsmager Henrik List: Gadebilleder under forvandling

Kultur For abonnenter

Filmanmeldelse af 'Lamb': Kan de gamle islandske fortællinger lære det egocentriske, moderne menneske noget om sig selv?

Erhverv

Trods chipmangel: Apple sætter rekord med milliardsalg

Kultur For abonnenter

Filmanmeldelse: 'Tag min hånd' med Mille Dinesen er enten halvsjov komedie eller et relativt morsomt drama

Debat

Tre ministre i debatindlæg: Antisemitisme skal ikke slå rødder i Danmark