Annonce
Det koster mange penge at sørge for, at alle danskere har god adgang til stabile internetforbindelser. Kilometervis af kabler, som skal føre forbindelsen ud til os, skal nemlig graves ned i jorden. Hvert år siden 2016 har statskassen kastet millioner efter at få etableret forbindelserne i områder, hvor det ikke er attraktivt nok for selskaberne selv at grave kablerne ned. Arkivfoto: Mette Mørk
Danmark

Eksperter: Bredbåndspulje gavner hele samfundet - ikke kun de få, der får del i tilskuddet

Knap 108 millioner fra bredbåndspuljen er blevet uddelt i tilskud til 3539 adresser, som skal have etableret stærkere internetforbindelser. Det gør det gennemsnitlige tilskud pr. adresse rekordhøjt i år. Men to eksperter påpeger, at det er vigtigt, at statskassen bruger penge på stabile forbindelser over hele landet - det bidrager nemlig til samfundets bedste.

Bredbånd: Det bliver nu muligt for flere danskere i landområder at holde online-møder, streame serier i timevis og spille computerspil uden dårlig internetforbindelse. 3539 adresser får nemlig glæde af støttekroner fra statens bredbåndspulje i år. Det skriver Energistyrelsen i en pressemeddelelse.

Puljens i alt 177 projekter fordeler sig på 59 kommuner, men Region Hovedstaden scorer den største bid af kagen med tilskud til 1067 adresser.

- Hvis man ser isoleret på landområderne, er dækningen med hurtigt bredbånd i Region Hovedstaden faktisk ikke så langt fremme, som vi efterhånden ser mange andre steder i landet. Derfor er det ikke så overraskende, at der har været mange ansøgninger fra Region Hovedstaden i år. Men der er givet tilsagn om tilskud til projekter fra Bornholm over Langeland og Lyø – og hele vejen op til Venø og Brønderslev, siger Birgitta Bundgaard, der er kontorchef i Energistyrelsen.

Desuden har ordningen i år det hidtil højeste gennemsnitlige tilskud på 30.457 kroner pr. adresse. Ifølge kontorchefen handler det om, at projekterne i år inkluderer flere af de adresser, som har de største udfordringer med at få hurtigt bredbånd på kommercielle vilkår.

- Tallene tyder på, at der bliver længere mellem de tilskudsberettigede adresser, så i forhold til tidligere kan det være mere vanskeligt at organisere større projekter. Afstanden mellem adresserne indebærer også, at omkostningerne ved at få de enkelte adresser tilsluttet bliver højere end tidligere, siger Birgitta Bundgaard.

Udover tilskuddet fra bredbåndspuljen koster det den enkelte adresse en egenfinansiering på mellem 4000 og 14.000 kroner, mens nogle kommuner også yder tilskud til etableringen af de hurtigere internetforbindelser.

Vi skal alle betale

I Danmark har 96 procent af alle husstande adgang til internet med hastigheder på mindst 100/30 Mbit/s. Det kan derfor være nærliggende at spørge til nødvendigheden af, at vi alle gennem statskassen skal bidrage til, at de sidste relativt få adresser kan få etableret bredbåndsforbindelser i en vis hastighed, eftersom de sidste manglende adresser er væsentligt dyrere at få med på vognen. Er det rimeligt, at det er fællesskabet og ikke den enkelte, der skal betale for de nedgravede kabler?

Ja, mener Torben Rune, der er teleanalytiker og stifter og ejer af rådgivningsvirksomheden Teleanalyse.

Fakta om bredbånd i dk og puljen

Danmark er det førende EU-land i forhold til udbredelse af digital infrastruktur. 96 procent af de danske boliger og virksomheder er dækket med hurtigt bredbånd med hastigheder på mindst 100/30 Mbit/s. Dertil kommer, at Danmark er det land, som er længst fremme i EU i forhold til dækningen med mobilt bredbånd via 5G.

Der er dog fortsat lokalområder rundt om i landet med dårlig dækning. Derfor blev Bredbåndspuljen etableret i 2016. I perioden 2016-2021 er der givet tilsagn om tilskud til hurtigt bredbånd til 556 projekter, som samlet omfatter mere end 24.000 adresser.

Der er i 2021 givet tilsagn om tilskud for knap 108 mio. kr. til 177 projekter med i alt 3.539 adresser. Projekterne fordeler sig over 59 kommuner rundt om i landet. Gennemførelsen af de enkelte projekter varierer, men hovedparten forventes at være færdige inden udgangen af 2022.

Der er 12 projekter med i alt 128 adresser, som ikke opnåede tilskud i år. Der har endvidere været ét projekt, som blev afvist, fordi projektet ikke levede op til kravene i EU’ statsstøtteregler.

Der er afsat 100 mio. kr. til en fortsættelse af Bredbåndspuljen i 2022. Når rammerne for næste års pulje er kendte, vil de blive offentliggjort på Energistyrelsens hjemmeside.

Ét er, siger han, at selskaberne, der leverer forbindelsen til os, har betalt milliarder af kroner i licenser til statskassen - og at man i virkeligheden kan sige, at det er en brøkdel af de penge, der gennem bredbåndspuljen giver tilskud til at grave kabler ned i landområder.

Noget andet er, hvordan en god, landsdækkende forbindelse gavner os alle sammen.

Man kan se på nytten af udbredelse af stabile internetforbindelser, at en af de allerstørste vindere, det er samfundet selv - det at vi selvbetjener os.

Torben Rune, teleanalytiker

- Man kan se på nytten af udbredelse af stabile internetforbindelser, at en af de allerstørste vindere, det er samfundet selv - det at vi selvbetjener os, siger Torben Rune.

- Forestil dig, hvordan hele håndteringen af coronavirus havde set ud, hvis ikke vi havde haft internetforbindelse til at bestille tider til tests og vacciner. Det var gået totalt i kaos - ligesom det gjorde i andre lande, uddyber han.

Fornødenhed i hverdagen

Men ikke kun i en pandemi viser en stabil internetadgang sit værd. Hele måden, vi lever på, gør os afhængige af den gode forbindelse.

Ole Lehrmann Madsen, der er professor ved Institut for Datalogi på Aarhus Universitet og medlem af Akademiet for de Tekniske Videnskabers Digitale Vismandsråd, siger:

- Vi er alle sammen dybt afhængige af at kunne komme på nettet. Man behøver kun at nævne corona, hvor nedlukninger med videomøder og online-undervisning slet ikke havde fungeret, hvis man ikke havde internet. Internet er i dag på linje med vigtig infrastruktur som veje og jernbaner, som man kaster milliarder efter. Det er enormt vigtigt, når man har en virksomhed, ligesom man heller ikke privat ønsker at bo et sted med slet intet eller dårligt internet, siger professoren.

Sådan fordeler puljen sig på regioner

Region Antal adresser
Samlet tilskud
Tilskud pr. adresse
Hovedstaden 1.067
39.103.852
36.648
Midtjylland 782 22.373.380
28.610
Nordjylland 275
5.362.200
19.499
Sjælland 751
21.933.642
29.206
Syddanmark 664
19.015.512
28.638
I alt
3.539
107.788.586
30.457

Og de stabile, hurtige forbindelser bliver ikke mindre vigtige. I takt med, at vi arbejder hjemmefra på helt andre måder end tidligere og bruger internettet til flere ting, stiger vores behov gevaldigt. Ifølge teleanalytiker Torben Rune er væksten i vores behov eksponentiel og den nærmest fordobles hvert år.

Samtidig vil politikerne sørge for, at der forbliver liv uden for de største byer - og det kræver et vist vedligehold, forklarer professor Ole Lehrmann Madsen:

- Regeringen har haft et stort fokus på at decentralisere, som vi eksempelvis ser med uddannelsesinstitutioner lige nu. Men hvis den virkelig vil sikre tilflytning og et godt arbejdsklima i yderområder, så er godt bredbånd en vigtig forudsætning.

Professoren mener dog, at puljen uden problemer kunne være endnu større.

- Det er efterhånden nogle år siden, at regeringen lovede, at alle hustande og virksomheder senest i 2020 skulle have adgang til 100 Mbit, og det har man ikke nået endnu. Så for at nå den målsætning, bør der prioriteres endnu flere penge, siger han.

12 projekter med i alt 128 adresser fik i år afslag på deres ansøgning om tilskud fra bredbåndspuljen. Et projekt blev desuden afvist, da det ikke levede op til kravene i EU's statsstøtteregler.

Forsiden netop nu
Danmark

Kommuner til atomaffald efterlyses: Hvem melder sig frivilligt?

Danmark

Over en times telefonkø er almindeligtcoronahotlinen: - Det er sindssygt lang tid at vente

Erhverv

Storfisker er træt af hetz og sælger mange fiskekvoter

Podcasts

Lyt: Messerschmidt vandt – og hvad sker der nu?

Danmark

Statsministeren: Corona-restriktioner er fortid på tirsdag - til sommer kan vi kramme og gå på festival

Udland

Vaccinekrav for sundhedsansatte træder i kraft i USA

Danmark

Se video og billeder: Nu er Koldings hval bugseret ind i havnen og klar til obduktion på fredag

Kolding: Det bliver en offentlig begivenhed, når den lille cirka fem meter lange og magre næbhval, der strandede på lavt vand i det inderste af Kolding Fjord i mandags, skal obduceres.

Danmark

Snyd med nøglekort var ifølge anklager organiseret af terrordømt

Flaparbejdere, muldyr og bagmænd.

Udland For abonnenter

Biden skruer bissen på og truer med direkte sanktioner mod Putin.

Rigmanden Vladimir Putin risikerer personlige sanktioner, hvis russiske soldater krydser grænsen og går ind i Ukraine.

Danmark

Flere ældre kan blive indlagt, og ikke alle kan skrotte mundbindet: Her er anbefalingerne bag et farvel til restriktionerne

Danmark

Regeringen bekræfter: Vil fjerne næsten alle restriktioner

Erhverv

Mælken er allerede meget dyrere, men det bliver værre endnu: Konflikten i Ukraine kan smadre dit madbudget

Danmark

Folk på gaden er ikke i tvivl: Farvel til restriktioner giver ingen grund til bekymring

Danmark

Få overblik: 52 steder er forurenet med sundhedsfarligt PFAS

Erhverv

Presset branche jubler over genåbning - men skyer truer

Kultur For abonnenter

Boganmeldelse: Hvad skete der dengang for 20 år siden på spejderlejren?

Debat

Kronik: Frivillige kan hjælpe med et godt skoleliv