Annonce
Hans K. Sønderby, byrådsmedlem for DF i Esbjerg, mener, at det er på tide med en ny formand for Dansk Folkeparti. Han mener stadig, at Kristian Thulesen Dahl har en fremtid i partiet - men ikke som formand. Arkivfoto: Martin Ravn
Danmark

DF-politiker smider brænde på bålet: Opfordrer Thulesen Dahl til at gå af

Dansk Folkepartis krise bør resultere i et formandsskifte, mener DF-byrådsmedlem Hans Sønderby fra Esbjerg. I avisen Danmark opfordrer han åbent Thulesen Dahl til at træde tilbage. Morten Messerschmidt bør i stedet indtage formandsstolen, mener han.

Politik: Efter et dårligt folketingsvalg, elendige meningsmålinger og vigende opbakning i baglandet er det tid til et formandsskifte i Dansk Folkeparti. Det mener DF-byrådsmedlem i Esbjerg Hans K. Sønderby, som nu går ud midt i partiets krise og kræver et formandsskifte.

Dansk Folkeparti har efter katastrofevalget i 2019 ikke formået at genrejse opbakningen til partiet, og flere meningsmålinger viser, at opbakningen til det hårdt sårede parti er helt nede under syv procent. En verden til forskel fra rekordvalget i 2015, da partiet med 21,1 procent af stemmerne blev næststørste parti.

- Udviklingen har vi kunnet følge nu i godt et års tid, og vi har alle sammen troet, at den ville vende. Det bliver sværere og sværere at bevare den tro i og med, at meningsmålingerne stadig bevæger sig nedad. Og så må der ske et eller andet.

- Jeg tror bare ikke, at man vender det ved at sige et eller andet. Der skal andet til for, at folk får troen tilbage. Og det har nødvendigvis et eller andet at gøre med personer, siger Hans K. Sønderby, der selv peger på folketingsmedlem Morten Messerschmidt fra DF som manden, der kan vende den negative udvikling i partiet.

Mener du dermed, at Kristian Thulesen Dahl bør træde tilbage, og Morten Messerschmidt bør overtage formandsposten?

- Ja, hvis du vil have det meget firkantet, så ja, siger byrådsmedlemmet, som avisen Danmark har kontaktet, efter han har skrevet et læserbrev, hvori der blandt andet står, at "Thulesen Dahl bør træde et skridt tilbage og gøre plads til en meget klart kommunikerende Morten Messerschmidt".

Uro i DF

Hans Sønderbys udmelding om behovet for et formandsskifte sker i en tid, hvor DF-baglandet har været præget af uro. En række byrådsmedlemmer har forladt partiet og luftet kritik af partiformanden, og fire byrådsmedlemmer i Holbæk vil som direkte konsekvens af krisen i partiet på nuværende tidspunkt med et år til kommunalvalget ikke sige, om de genopstiller.


Jeg synes, han skal indse, at hans løb som værende i spidsen er kørt. Jeg tror ikke, at han kan vende udviklingen.

Hans Sønderby, byrådspolitiker, Dansk Folkeparti - om DF-formand Kristian Thulesen Dahl


Over for DR har flere DF-politikere desuden kritiseret ledelsen, ligesom det skabte stor ballade, da den tidligere EU-parlamentariker og nuværende medlem af partiets hovedbestyrelse Anders Vistisen i et interview med avisen Danmark kom med en sønderlemmende kritik af partiet.

Nu går Hans Sønderby altså skridtet videre og opfordrer Thulesen Dahl til at træde tilbage.

- Jeg synes, Kristian Thulesen Dahl er et meget sympatisk menneske og har gjort det godt på en række områder. Men han kan ikke flytte opfattelsen inde i folks hoveder af, at DF har været for villige til at føje sig i for lang tid på det værdipolitiske område, siger han.

Løbet er kørt

Han mener, at en stor del af Dansk Folkepartis krise bunder i, at DF i perioden som støtteparti for VLAK-regeringen var for dårligt til at sige fra og har været for svag på værdipolitikken.

Han mener blandt andet, at DF burde have trukket sin støtte til regeringen, da daværende statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) i december 2018 tog til Marrakech og underskrev en FN-pagt, der skal forbedre landenes samarbejde om migration - trods massive protester fra blandt andet Dansk Folkeparti.

Her ses Kristian Thulesen Dahl ved valgfesten hos DF på Snapstinget på Christiansborg i København under folketingsvalget i 2019, da partiet fik en syngende vælgerlussing og gik 12,4 procentpoint tilbage i forhold til 2015-valget. Siden har partiet blødt flere vælgere i meningsmålingerne. Arkivfoto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Han tror ikke, at partiet vil få gevinst af en hårdere kurs på værdipolitikken med den nuværende formand ved roret.

- Jeg tror, at politikken og de vage holdninger knytter sig til Thulesen Dahl. Den kan han som formand ikke slippe for. Derfor har en anden nemmere ved at komme med en anden udmelding. Jeg synes, han skal indse, at hans løb som værende i spidsen er kørt. Jeg tror ikke, at han kan vende udviklingen, siger han.

Meld og Feld

Hans Sønderby mener, at Dansk Folkepartis landsmøde i september er en oplagt mulighed for at præsentere en ny formand.

- Vi står og skal vælge nye kandidater til byrådsvalgene, og jeg synes, at de, der stiller op til byrådet, skal have troen på, at partiet kan genvinde en styrke, så man igen har en markant position i Folketinget.

På trods af, at Morten Messerschmidt er en af hovedpersonerne i Meld og Feld-sagen om muligt misbrug af EU-midler, er netop han eneste mulige arvtager, som kan vende DF-skuden, mener byrådsmedlemmet fra Esbjerg.

- Jeg tror ganske enkelt ikke, der er noget i den sag. Så ja, jeg synes godt, han kan blive formand, selv om sagen ikke er afsluttet. Men det er klart, at skulle der imod min forventning komme noget helt andet, end det der tegner sig, må man forholde sig til det, siger han.

Afviser kritik

Kristian Thulesen Dahl slog i et interview i Jyllands-Posten i weekenden fast, at han trods partiets krise også er formand ved næste valg, hvis den interne opbakning består.

Tre korte om Hans K. Sønderby

  1. Hans K. Sønderby (DF) har været medlem af Esbjerg Byråd siden 2017.
  2. Han er medlem af Plan- og Miljøudvalget samt Kultur- og Fritidsudvalget.
  3. Han var medlem af Esbjerg Byråd i 1990'erne for Radikale Venstre frem til 1997.

Dansk Folkepartis partisekretær, Poul Lindholm Nielsen, afviser også, at der er et formandsskifte under opsejling.

- Det er heldigvis ikke noget, Hans Sønderby skal blande sig i, siger partisekretæren, der efter avisen Danmarks henvendelse har kontaktet Hans Sønderby og indskærpet, at kritik bør ske internt og ikke i pressen.

- Det skader partiet, og man skal altid tænke på, hvad der gavner partier, og hvad der skader partiet, siger Lindholm Nielsen.

Hvor sikker er du på, at Thulesen Dahl er formand ved næste folketingsvalg?

- Det kan man jo aldrig vide. Men det har Kristian selv givet udtryk for, og som jeg ser det, er der ingen, der vil overtage den post på nuværende tidspunkt, siger partisekretæren.

Læs Hans K. Sønderbys debatindlæg på side 12

Forsiden netop nu
Danmark

Hård kritik af besparelser i Rigspolitiet: - Det giver flere ulykker og dræbte

Danmark

Ændring af dagpengesatsen på vej - nogle ledige får mere i posen, andre får mindre

Danmark For abonnenter

Phillip har kæmpet mod DSB halvanden måned efter tanketorsk: - Jeg glemte tasken - men de stjal computeren

Podcasts

Lyt: Mads og Lena vil vise Udkantsdanmark gennem "Årgang 2020"

Indland

Flere danskere lever videre efter at have fået kræft

Udland

Baltiske lande vil sende våben til trængt Ukraine

Udland

Den amerikanske rocksanger Meat Loaf er død, 74 år

Den amerikanske rocksanger og skuespiller Michael Lee Aday, kendt som Meat Loaf, er død, 74 år.

Danmark For abonnenter

DSB vender på tallerken i computersag: - Vi havde den, så det er vores ansvar

Hedensted: Halvanden måneds kamp mod DSB slutter nu med en lykkelig udgang for 16-årige Phillip Rytter Jensen fra Hedensted.

Podcasts

Lyt: Stædig og sej men uden overblik - Årsager til Kristian Thulesen Dahls nedtur findes i barndommens Nørre Snede

Han kan tale solen sort, han er fantastisk til tal, og så er han sej, lyder de positive bedømmelser af Kristian Thulesen Dahl fra to politiske reportere i podcasten "Ugens vigtigste".

Erhverv

Kildent spørgsmål: Løser overenskomster den akutte mangel på arbejdskraft?

Danmark

Mens smitten raser i daginstitutioner: Hver tredje ansat mangler fortsat sidste vaccinestik

Kultur For abonnenter

Mads og Lena fra 'Årgang 20': Hvis et af børnene ikke vil på tv længere, så stopper vi

Indland

Regeringen skruer ned for kapaciteten for hurtigtest

Danmark

Politifolk uenige om hvordan minkplan endte på regeringsmøde

Erhverv

Færre vejrskader med til at give Topdanmark rekordoverskud

Kultur For abonnenter

Ralph Fiennes imponerer i 'The King's Man': Overvældende, overrumplende og næsten perfekt

Debat

Justitsministeren i debatindlæg: Vi skal holde hånden under fængselsbetjentene