Annonce
Morten Messerschmidt på talerstolen ved det ekstraordinære årsmøde i Herning. Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix
Danmark

De sidste ord: DF's formandskandidater i den endelige trekamp

Dansk Folkeparti vælger søndag sin nye formand, der skal overtage ledelsen fra det kriseramte parti fra Kristian Thulesen Dahl. De forsøger hver især at tage - det vil sige tale - det sidste stik hjem før stemmeafgivningen i Herning Kongrescenter.

Formandsvalg: Uden at nævne sin modstander Morten Messerschmidt ved navn sendte Martin Henriksen skarpe verbale knive afsted, da han holdt sin formandskandidattale søndag i Herning Kongrescenter.

Han sagde, at han er manden, der kan redde Dansk Folkeparti fra blot at blive en parentes i dansk politik, underforstået, at den opgave magter Morten Messerschmidt ikke.

- Vi har et opdelt og splittet parti. Jeg havde aldrig forestillet mig dannelsen af alliancer og fløje for at komme så tæt på den absolutte magt i partiet, sagde Martin Henriksen.

Disse interne stridigheder er taget til gennem de seneste tre år, især efter at der, som han udtrykte det, er skiftet ud på den næsthøjeste post i partiet, hvormed han utilsløret henviste til valget af Morten Messerschmidt som næstformand.

- Det er ikke mudderkastning, men den ubarmhjertige sandhed, som I skylder jer selv og hinanden at forholde jer til, sagde han til de partidelegerede.

Martin Henriksen på talerstolen. Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix

De folkevalgte et det ene ben, Dansk Folkeparti går på. Det andet ben er medlemmerne, jer. Uden jer, er der ingenting.

Merete Dea Larsen (DF), fra talerstolen

- Danskerne først

Morten Messerschmidt, som lodtrækningen havde gjort til taler nummer to, brugte ikke så meget krudt på Martin Henriksen.

Han viede sin taletid til en peptalk til de medlemmer, som han satser på at blive formand for.

- Uanset hvor store udfordringer, vi mødes med, så kendetegner én ting os i Dansk Folkeparti: Vi giver aldrig op.

- Vi kæmper ikke bare for et parti, men for et land. Vi er mere end et parti, vi er en bevægelse.

- Vi er et folkeparti, der sætter det danske folks ret til at forsvare det land, der er vort, først. Det må og skal være grundlæren for os: Danskerne først, sagde han.

Morten Messerschmidt nævnte ikke direkte Meld og Feld-sagen, men talte om fejltagelser.

- Vi skal vedstå os arv og gæld, også når vi begår fejl.

- Jeg skal være den første til at bekende mine. Det vigtige er ikke at gå igennem livet som et fejlfrit dydsmønter. Det vigtige er at erkende fejlene og lære af dem, sagde han og nævnte på partiplan et af Danske Folkepartis store fejlgreb: at partiet ikke greb ud efter en plads i regeringen efter succesvalget i 2015.

Merete Dea Larsen taler til Dansk Folkeparti's ekstraordinære årsmøde i Herning. Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix

- Skam jer

Merete Dea Larsen har på intet tidspunkt været betragtet som en sandsynlig afløser for Kristian Thulesen Dahl. Om den vurdering er korrekt eller ej, ændrer ikke på, at hun er med i afstemningen. Som sådan sluttede hun talerækken for kandidaterne af.

Her brugte hun betegnelsen "partiskadelig virksomhed" om den uro  og de intriger, der igennem lang tid nu har martret partiet, sideløbende med at valgnederlagene har stået i kø.

- Interne udfordrere fik Kristian til at trække sig. De skulle have gjort det med oprejst pande i stedet for med kujonagtig undergravning.

- Den nedbrydende fløj har fremtvunget en modreaktion, der heller ikke er hensigtsmæssig eller konstruktiv, men forståelig.

- Alle, der har taget del i det her, har gjort det, fordi de har ment, de har ret. Men der er ingen grund til at køre vores parti i sænk. Alle de involverede bør skamme sig.

- Der er ingen let løsning på denne suppedas, sagde Merete Dea Larsen, inden hun  anbefalede sig selv om som formand med et løfte om at skabe en partiorganisation, hvor baglandet, dvs. medlemmerne og de lokale partiforeninger, får større indflydelse.

- De folkevalgte et det ene ben, Dansk Folkeparti går på. Det andet ben er medlemmerne, jer. Uden jer, er der ingenting. I skal mærke, hvor vigtige I er for genrejsningen af Dansk Folkeparti, sagde hun.

Forsiden netop nu
Danmark

Han organiserede uroen og kastede brosten mod EU-forbeholdene og politiet: - Det var et snydevalg, og hadet var indædt

Danmark

Endnu en havørn fundet død med hagl i kroppen, men ingen ved, hvorfor eller hvem der gør det: - Det er noget forbandet svineri

Kultur

Cirkusrevy uden Ulf og Lisbet: Velsmurt underholdning, men ingen latterkramper

Podcasts

Lyt: Mette Frederiksen har fundet sin store fortælling til valgkampen

Debat

Debat: Putins gas kvæler gartnerierne

Udland

Zelenskyj fordømmer forslag om at afgive territorie

Kultur For abonnenter

Tour de France-kommentatorerne Jørn Mader og Jørgen Leth udgiver ny bog: Livet sat på spidsen

Cykelsport: Vi bliver nødt til at tale om cykelløb her og nu. Så det gør vi. Jørn Mader og Jørgen Leth har nemlig lige set den fantastiske 14. etape af årets Giro d’Italia. Her blev der angrebet gang på gang fra start til slut. Bjergtinder, der kan få Himmelbjerget til at ryste i bukserne, lod ikke til at afskrække rytterne.

Kultur For abonnenter

Filmanmeldelse: 'Top Gun' er et klassisk heltekvad

Film: Efter 36 år er vi endelig tilbage på Top Gun – den amerikanske skole for elitepiloter, og den ukuelige, ustyrlige og frygtløse pilot Maverick i skikkelse af en skarp Tom Cruise er modsat sine kammerater ikke avanceret til skrivebords-admiral.

Indland

Hjemmeside udnyttede forbrugerne ved at lokke med billig el

Virksomheden bag hjemmesiden Eltjekket.dk har vildledt forbrugerne til at tro, at de kunne finde den billigste elaftale.

Danmark

Bodil har fået glæden tilbage med fleksjob hos en købmand: Lokale virksomheder er bedst til at hjælpe de sårbare i arbejde, viser ny undersøgelse

Erhverv

Eccos overskud skrumper midt i russiske stormvejr: Krigen får negative konsekvenser for skogigantens økonomi i 2022

Danmark For abonnenter

Den perfekte storm har ramt bilbranchen: Bilerne bliver i nærheden af 30 procent dyrere

Debat

Morten Helveg om grøn omstilling: Så gik der hul på bylden

Debat

Kronik: Roskilde fejrer 1000 års kirkehistorie med ny udstilling

Danmark

Fødevareminister har brugt ministerkort til private indkøb

Indland

Danske anmeldere: Ny Top Gun-film topper den gamle

Læserbrev

Landbrugsformand og minister: Stem ja til tryghed og indflydelse