Formandsvalg: Uden at nævne sin modstander Morten Messerschmidt ved navn sendte Martin Henriksen skarpe verbale knive afsted, da han holdt sin formandskandidattale søndag i Herning Kongrescenter.
Han sagde, at han er manden, der kan redde Dansk Folkeparti fra blot at blive en parentes i dansk politik, underforstået, at den opgave magter Morten Messerschmidt ikke.
- Vi har et opdelt og splittet parti. Jeg havde aldrig forestillet mig dannelsen af alliancer og fløje for at komme så tæt på den absolutte magt i partiet, sagde Martin Henriksen.
Disse interne stridigheder er taget til gennem de seneste tre år, især efter at der, som han udtrykte det, er skiftet ud på den næsthøjeste post i partiet, hvormed han utilsløret henviste til valget af Morten Messerschmidt som næstformand.
- Det er ikke mudderkastning, men den ubarmhjertige sandhed, som I skylder jer selv og hinanden at forholde jer til, sagde han til de partidelegerede.
Merete Dea Larsen (DF), fra talerstolenDe folkevalgte et det ene ben, Dansk Folkeparti går på. Det andet ben er medlemmerne, jer. Uden jer, er der ingenting.
- Danskerne først
Morten Messerschmidt, som lodtrækningen havde gjort til taler nummer to, brugte ikke så meget krudt på Martin Henriksen.
Han viede sin taletid til en peptalk til de medlemmer, som han satser på at blive formand for.
- Uanset hvor store udfordringer, vi mødes med, så kendetegner én ting os i Dansk Folkeparti: Vi giver aldrig op.
- Vi kæmper ikke bare for et parti, men for et land. Vi er mere end et parti, vi er en bevægelse.
- Vi er et folkeparti, der sætter det danske folks ret til at forsvare det land, der er vort, først. Det må og skal være grundlæren for os: Danskerne først, sagde han.
Morten Messerschmidt nævnte ikke direkte Meld og Feld-sagen, men talte om fejltagelser.
- Vi skal vedstå os arv og gæld, også når vi begår fejl.
- Jeg skal være den første til at bekende mine. Det vigtige er ikke at gå igennem livet som et fejlfrit dydsmønter. Det vigtige er at erkende fejlene og lære af dem, sagde han og nævnte på partiplan et af Danske Folkepartis store fejlgreb: at partiet ikke greb ud efter en plads i regeringen efter succesvalget i 2015.
- Skam jer
Merete Dea Larsen har på intet tidspunkt været betragtet som en sandsynlig afløser for Kristian Thulesen Dahl. Om den vurdering er korrekt eller ej, ændrer ikke på, at hun er med i afstemningen. Som sådan sluttede hun talerækken for kandidaterne af.
Her brugte hun betegnelsen "partiskadelig virksomhed" om den uro og de intriger, der igennem lang tid nu har martret partiet, sideløbende med at valgnederlagene har stået i kø.
- Interne udfordrere fik Kristian til at trække sig. De skulle have gjort det med oprejst pande i stedet for med kujonagtig undergravning.
- Den nedbrydende fløj har fremtvunget en modreaktion, der heller ikke er hensigtsmæssig eller konstruktiv, men forståelig.
- Alle, der har taget del i det her, har gjort det, fordi de har ment, de har ret. Men der er ingen grund til at køre vores parti i sænk. Alle de involverede bør skamme sig.
- Der er ingen let løsning på denne suppedas, sagde Merete Dea Larsen, inden hun anbefalede sig selv om som formand med et løfte om at skabe en partiorganisation, hvor baglandet, dvs. medlemmerne og de lokale partiforeninger, får større indflydelse.
- De folkevalgte et det ene ben, Dansk Folkeparti går på. Det andet ben er medlemmerne, jer. Uden jer, er der ingenting. I skal mærke, hvor vigtige I er for genrejsningen af Dansk Folkeparti, sagde hun.