Annonce
Dette er en kronik. Den udtrykker skribentens eller skribenternes holdning.
Sandheden er, at den pleje og omsorg, vi burde kunne give i ældreplejen, har vi ikke længere tid til at levere. Jeg oplever dagligt, at jeg ikke kan yde den omsorg, jeg helst skulle kunne gøre. Sådan skriver dagens kronikør om sit job som social- og sundhedshjælper. Arkivfoto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix
Debat

Den pleje og omsorg, vi ansatte burde kunne give i ældreplejen, har vi ikke tid til at levere

Jeg hører de her ord hele tiden. Desværre er det ofte mig selv, der siger dem. Og jeg ville ønske, at det ikke var nødvendigt:

- Lige et øjeblik, jeg kommer snart. Jeg skal nok komme!

Jeg arbejder som social- og sundhedshjælper i ældreplejen, og jeg er glad for mit job, som jeg har haft i mange år. Jeg er normalt meget optaget af at være positiv, når jeg fortæller om det, vi laver. Jeg prøver altid at tale mit job op, når jeg taler om det, men jeg føler desværre, at det efterhånden er nødvendigt at sige fra og fortælle, hvordan det faktisk ser ud derude i virkeligheden.

Ikke kun for min egen skyld, men for mine kolleger og for de borgere, hvis pleje og omsorg vi står for til dagligt.

Sandheden er, at den pleje og omsorg, vi burde kunne give i ældreplejen, har vi ikke længere tid til at levere. Jeg oplever dagligt, at jeg ikke kan yde den omsorg, jeg helst skulle kunne gøre.


Det store arbejdspres og manglen på kolleger giver en dagligdag med frustrationer, forglemmelser, træthed, mistrivsel, og det er trist at opleve.

Fra debatindlægget


Jeg ved, at jeg gør mit allerbedste, og det samme gør mine kolleger, men det er slet ikke nok.

Især i denne sommer, hvor det har det været helt forfærdeligt med personalemangel. Vi mangler afløsere. Vi får at vide, at de mulige kandidater har fået job som podere, og at de der får en bedre løn. Jeg ved ikke, om det er årsagen, men virkeligheden er, at vi mangler ansatte både på aften- og dagvagter. Og det slår igennem i den hjælp, vi kan give.

Jeg kan jo mærke, hvis en ældre er utryg og ensom og trænger til bare 15 minutter, hvor et andet menneske kan lytte og tale og være nær. Og der er intet, jeg hellere vil, end at give den tid og den lindring. Men jeg ved også, at hvis jeg bruger de 15 minutter, kommer jeg bagefter, og det går ud over en anden, som også ligger og venter. 

Vi bruger oceaner af tid på at krydse ting af på vores kørelister - hvis vi overhovedet kan komme ind på dem - og dokumentere alt, vi laver og oplever; ting, der sikkert giver god mening, men er svære at få tid til, når der er så mange opgaver.

Beboerne ser os gå rundt med iPad og rapportere og oplever os som ikke særlig nærværende, for det er vi ikke, når vi skal læse og skrive om opgaverne, samtidig med at vi skal udføre dem.

Sandheden er, at vi bare ikke er nok folk. Hvad gør man på en aftenvagt, når der er over 90 borgere til kun et par social- og sundhedsansatte? 

Det betyder, at der er så mange kald, at man bare må tage dem én for én og løse det bedst muligt og ikke med den tid og omsorg, man gerne ville give, men så man hurtigt kan komme videre til den næste på listen.

Vi har pårørende, der ringer og siger, at deres familiemedlemmer har kontaktet dem; de ligger på stuen og har brug for hjælp, vi er måske på vej derind, men havde lige en endnu vigtigere opgave ved en borger, der var nødt til at blive færdig.

Det er ikke i orden. Hverken for os eller borgeren.

Mange af mine kollegaer har taget ekstravagter denne sommer. Jeg oplever kolleger, der siger op på grund af presset; de siger det ikke nødvendigvis højt, for man vil jo gerne lukke døren forsigtigt, hvis nu man skal ind igen. Men vi ved det alle sammen. 

Det store arbejdspres og manglen på kolleger giver en dagligdag med frustrationer, forglemmelser, træthed, mistrivsel, og det er trist at opleve.

Jeg har ikke skrevet dette for at komme med en klagesang. Som sagt er jeg glad for mit arbejde og mener, at det er et vigtigt arbejde. Men jeg ved også, at hvis der ikke er nogen, der snart, meget snart, gør noget for at rette op på de forhold, vi oplever i ældreplejen, så vil endnu flere af mine kolleger kaste håndklædet i ringen og finde job andre steder, hvor forholdene er bedre. 

Det vil gøre forholdene for de ældre og de tilbageværende ansatte endnu værre. Tag det som et opråb. Kom nu i gang! Gør det bedre.

Forsiden netop nu
Danmark

Formand for landdistrikter om penge til sportshaller i bytte for flere vindmøller og solceller: - Det er slet ikke nok

Kultur

Cirkusrevy uden Ulf og Lisbet: Velsmurt underholdning, men ingen latterkramper

Danmark

Se billederne: Kom med ind i Victor og Birgittes vilde drømmehus med 360 graders terrasse, snedkerkøkken og privat shelter direkte ned til åen

Podcasts

Lyt til 'Det blå hjørne': Støjberg og Vanopslagh debatterer muligt landsforræderi og uddeler blå mærker til Messerschmidt og Krarup

Debat

Debat: Lad ikke EU splitte Nato

Udland

Dykkere reddede 12 meter lang pukkelhval fri af drivgarn

Danmark

Tesfaye vil undgå mistanke ved at ændre regler efter Hjort-sag

Regeringen vil se på, om det fortsat skal være justitsministeren, der nikker ja til at rejse tiltale i sager om forbrydelser mod statens sikkerhed.

Indland

To smittede: Styrelse vil vaccinere nærkontakter mod abekopper

Sundhedsstyrelsen vil tilbyde en vaccine til personer, der har været i nær kontakt til smittede med abekopper. Det sker efter, at to danske borgere er blevet bekræftet smittet.

Indland For abonnenter

Politikere vil have undersøgt mystisk dødsfald hos havørn til bunds

- Det er noget af det laveste, man kan gøre.

Erhverv

Nu bliver overvågningen permanent: - Det er bare umuligt at fiske efter jomfruhummere uden at få nogle torsk med i fangsten

Danmark

- Historisk selvmål af Putin: Eksperter gør status på tre måneders krig i Europa med ukrainsk lykke på slagmarken

Erhverv

Kristian bor i en campingvogn og vender hver en krone, mens han uddanner sig på ny: - Vi har brug for at se på, hvordan det ikke er urealistisk for voksne at lave et sporskifte

Læserbrev

Stop nu den afgiftsrabat for plug-in-hybridbiler

Læserbrev

Den lokale håndværker kan være med til at sætte en prop i Putins gas

Erhverv

Hylder boykot, men sælger stadig selv Ecco-sko: Nu trækker Niels Flemming Hansen sig som ordfører

Kultur For abonnenter

Smartphone fylder 15 år: Teenageren i vores lomme

Læserbrev

Bonnichsen: Regeringen burde sidde på anklagebænken og for længst være faldet på sagen