Annonce
Susanne Crawley
Danmark

Debat: Teknologiforståelse i verdens bedste robotby

Debat: Når politikere og fagfolk fra hele landet i dag mødes til en debat om teknologiforståelse i folkeskolen, er det ikke et spørgsmål om, men hvordan teknologien finder en plads i skoleskemaet sammen med dansktimer, dannelse og dagens valgfag i 7.b.

To skoler fra Odense deltager sammen med 44 andre i et forsøg under Undervisningsministeriet. Den ene med teknologiforståelse som et selvstændigt fag og den anden med teknologi integreret i den eksisterende undervisning. Jeg har fulgt med i projektet fra starten og anbefaler politikerne at vende blikket mod de skoler, hvor børn, lærere og skoleledere lige nu eksperimenterer på kommende elevers vegne. Og ret endelig de store ører mod Odense, hvor vi også har foreløbig fire års erfaring med fokus på børns digitale dannelse og uddannelse i den bevægelse, som hele byen kender som "verdens bedste robotby i børnehøjde".

Vi ser, at teknologien begejstrer både drenge og piger, og at sociale skel udviskes. Det er vigtigt med en mangfoldig interesse for teknologien, det har nemlig en betydning for den måde, vi som samfund kommer til at arbejde med teknologi, problemløsning og innovation i fremtiden.

Vi ser også, at tingene ikke sker af sig selv. Teknologi i folkeskolen kan spire og starte hos ildsjæle, men det kan ikke drives som en bydækkende - eller for den sags skyld landsdækkende - bevægelse uden politisk opmærksomhed, økonomiske ressourcer og uddannelse af medarbejdere. I Odense solgte vi Nature Energy (naturgassen) og dedikerede midlerne til ”børnene i robotbyen”. Vi lavede en 10-årig strategi og besluttede med yderligere 25 millioner kroner at gøre den nye skole i Vollsmose til ”verdens bedste robotskole”.

Vores mål har været, at børnene skal beherske teknologien og ikke blive ofre for den. Det er vigtigt, at børnene er kritiske over for de digitale fodspor, de efterlader hos tech-giganterne, at de opfører sig ordentligt på sociale medier - og ikke mindst modigt og opfindsomt bliver i stand til at bruge teknologiens løsninger som svar på klimaudfordringer, i sundhedsvæsnet, den nære velfærd og mange andre steder.

Når teknologiforståelse bringes på banen i høringen i dag, og når ministeren skal trække af på en beslutning om fagets fremtid, vil det vigtigste være ikke at underkende opgaven. Det er vigtigt ikke at lade teknologifagets fremtid afhænge af ildsjæle, for de går på pension, på barsel eller skifter arbejde. At arbejde med teknologiforståelse kræver passion, men i lige så høj grad ressourcer, uddannelse og politisk fokus.

Forsiden netop nu
Danmark

Borgmestre frygter indhegnede dyr i nye naturparker: - Det er zoologisk have, ikke vild natur

Erhverv For abonnenter

Kasper Würtz trækker Christian Bitz i retten i ny sag: - Jeg er nødt til at gå hele vejen, ellers har det hele været forgæves

Erhverv

Droppede drømmejobbet og levede for 1800 kroner om måneden: Bo trak stikket og begyndte at brygge

Podcasts

Lyt: Stifter af populær netbank har haft rod i regnskabet i årevis

Indland

Tusindvis af grunde kan være forurenede med fluorstoffer

Udland

Facebook sletter tyske coronaskeptikeres profiler

Udland

Hollandsk minister går af efter afghansk evakueringskaos

Hollands udenrigsminister, Sigrid Kaag, er torsdag aften trådt tilbage.

Debat

Debat: Tillid til landbrugstoppen?

Debat: I nok et propagandistisk indlæg her i avisen om dansk landbrugs angiveligt positive rolle i en verden med fortvivlende ødelæggelser af naturgrundlaget for alt levende - giver en række (fortrinsvis unge) venstre-politikere den i rollen som forfulgte uskyldigheder (”Landbrugets fremtid”, 29/8).

Udland

Brexitminister vil gøre op med EU-databeskyttelse

Det er tid til et opgør med de europæiske databeskyttelsesregler, GDPR.

Danmark For abonnenter

Plejekrævende kvinde efter måneders konflikt om videoovervågning af hjemmehjælpere: Jeg har ikke haft det bedre, end siden de private hjælpere kom

Erhverv

Virksomheder mangler hænder: DA-boss vil skærpe sanktioner for ledige, der ikke tager et job

Danmark

Klumme: Lad os lære af corona fremfor at sende 3000 danskere i lighuset

Debat

Debat: Akut behov for international kvalificeret arbejdskraft

Danmark

Naturformidler: - Bekymrede borgmestre skulle tage et smut ud i naturen

Erhverv

Arbejdsnedlæggelser udløser bod til utilfredse sygeplejersker

Kultur For abonnenter

Filmanmeldelse: Franske forhold med forviklinger

Debat

Debat: Retten til dagpenge - Hvorfor skal de unge igen betale prisen?