Annonce
Susanne Crawley
Danmark

Debat: Teknologiforståelse i verdens bedste robotby

Debat: Når politikere og fagfolk fra hele landet i dag mødes til en debat om teknologiforståelse i folkeskolen, er det ikke et spørgsmål om, men hvordan teknologien finder en plads i skoleskemaet sammen med dansktimer, dannelse og dagens valgfag i 7.b.

To skoler fra Odense deltager sammen med 44 andre i et forsøg under Undervisningsministeriet. Den ene med teknologiforståelse som et selvstændigt fag og den anden med teknologi integreret i den eksisterende undervisning. Jeg har fulgt med i projektet fra starten og anbefaler politikerne at vende blikket mod de skoler, hvor børn, lærere og skoleledere lige nu eksperimenterer på kommende elevers vegne. Og ret endelig de store ører mod Odense, hvor vi også har foreløbig fire års erfaring med fokus på børns digitale dannelse og uddannelse i den bevægelse, som hele byen kender som "verdens bedste robotby i børnehøjde".

Vi ser, at teknologien begejstrer både drenge og piger, og at sociale skel udviskes. Det er vigtigt med en mangfoldig interesse for teknologien, det har nemlig en betydning for den måde, vi som samfund kommer til at arbejde med teknologi, problemløsning og innovation i fremtiden.

Vi ser også, at tingene ikke sker af sig selv. Teknologi i folkeskolen kan spire og starte hos ildsjæle, men det kan ikke drives som en bydækkende - eller for den sags skyld landsdækkende - bevægelse uden politisk opmærksomhed, økonomiske ressourcer og uddannelse af medarbejdere. I Odense solgte vi Nature Energy (naturgassen) og dedikerede midlerne til ”børnene i robotbyen”. Vi lavede en 10-årig strategi og besluttede med yderligere 25 millioner kroner at gøre den nye skole i Vollsmose til ”verdens bedste robotskole”.

Vores mål har været, at børnene skal beherske teknologien og ikke blive ofre for den. Det er vigtigt, at børnene er kritiske over for de digitale fodspor, de efterlader hos tech-giganterne, at de opfører sig ordentligt på sociale medier - og ikke mindst modigt og opfindsomt bliver i stand til at bruge teknologiens løsninger som svar på klimaudfordringer, i sundhedsvæsnet, den nære velfærd og mange andre steder.

Når teknologiforståelse bringes på banen i høringen i dag, og når ministeren skal trække af på en beslutning om fagets fremtid, vil det vigtigste være ikke at underkende opgaven. Det er vigtigt ikke at lade teknologifagets fremtid afhænge af ildsjæle, for de går på pension, på barsel eller skifter arbejde. At arbejde med teknologiforståelse kræver passion, men i lige så høj grad ressourcer, uddannelse og politisk fokus.

Forsiden netop nu
Danmark

Formand for landdistrikter om penge til sportshaller i bytte for flere vindmøller og solceller: - Det er slet ikke nok

Kultur

Cirkusrevy uden Ulf og Lisbet: Velsmurt underholdning, men ingen latterkramper

Danmark

Se billederne: Kom med ind i Victor og Birgittes vilde drømmehus med 360 graders terrasse, snedkerkøkken og privat shelter direkte ned til åen

Podcasts

Lyt til 'Det blå hjørne': Støjberg og Vanopslagh debatterer muligt landsforræderi og uddeler blå mærker til Messerschmidt og Krarup

Erhverv

Hylder boykot, men sælger stadig selv Ecco-sko: Nu trækker Niels Flemming Hansen sig som ordfører

Udland

Ukraine: Ny russisk offensiv i øst kan få afgørende følger

Kultur For abonnenter

Smartphone fylder 15 år: Teenageren i vores lomme

Smartphone: Det var noget galt i bilens lastrum. Den afghanske dreng og de øvrige flygtninge havde svært ved at trække vejret, og der var ved at udbryde panik, for ingen kunne høre dem råbe eller banke på vognens sider.

Indland

Endnu et tilfælde af abekopper konstateret i Danmark

Der er konstateret endnu et dansk tilfælde med abekopper.

Danmark

Færre fugle, døve marsvin og flere invasive arter ved Vesterhavet: Forsker kalder planerne om 10.000 vindmøller i Nordsøen for 'verdens største marinbiologiske eksperiment'

Klima: Der skal være 10.000 vindmøller og en håndfuld energiøer i Nordsøen inden 2030. Det skal alt sammen forbindes med store kabler til både Danmark og Centraleuropa og sikre grøn strøm til over 200 millioner mennesker.

Erhverv

Så kommer kameraerne for alvor op på fiskekutterne: - De skal dokumentere, at reglerne overholdes

Danmark

- Historisk selvmål af Putin: Eksperter gør status på tre måneders krig i Europa med ukrainsk lykke på slagmarken

Erhverv

Kristian bor i en campingvogn og vender hver en krone, mens han uddanner sig på ny: - Vi har brug for at se på, hvordan det ikke er urealistisk for voksne at lave et sporskifte

Læserbrev

Stop nu den afgiftsrabat for plug-in-hybridbiler

Læserbrev

Den lokale håndværker kan være med til at sætte en prop i Putins gas

Udland

Etiopisk biolog er genvalgt som WHO-chef

Indland

To forfattere udtræder af Det Danske Akademi og gør plads til nye

Læserbrev

Bonnichsen: Regeringen burde sidde på anklagebænken og for længst være faldet på sagen